Šta je novo?

Vojska,regrutacija,vojni objekti i.t.d...

vucko

Professional
Učlanjen(a)
20.04.2008.
Pohvaljen
26.316
Evo da zapocnem ovu temu.Danas sam skoknuo do vojnog odseka i sacekao me je prijatan cika sa recima da sam zakasnio da predam potvrdu o skolovanju.Objasnio mi je da po novom zakonu svi oni koji nose potvrde u vojne odseke da to urade do kraja novembra i da nam vise ne salju pozive za donosenje potvrda.Naravno niko nas nije obavestio o tome.Ako zakasnite sa potvrdom pa vam stigne poziv ako ne zelite da sluzite trebate im platiti neku idiotsku kaznu od 50 000 dinara za ne znam ni ja kako to nazvase.

Stavio bih ovu temu u crnu stranu medalje ali smatram da joj treba posebna tema

pa ovako je manje više bilo i ranije. ne znam da sam ikad dobio poziv da donesem potvrdu, a neki rok za to odnošenje je meni u glavi bio 1.11. pa sam uvek do tad nosio. ja sam sad inače civilni vojnik (od juče :)) pa ako nekome treba neki info vezano za to nek se javi

Pa bilo je ali ova kazna je donesena po novom zakonu,nije im to trebalo...Znaci nisu odlozili civilno a dok sluzenje u uniformi jesu zbog gripa?

hehe i ja sam od juce u civilci ;) kolege gushteri, sluzimo narodu!

Nego, vucko, procitaj malo po zakonu sta pise, da vidis koja su ti prava i obaveze jbg...ja prvi put cujem za tu kaznu...
ranije je bilo kad zakasnis, podneses kao postupak obustavljanja slanja u vojsku, sto je kostalo oko 500din...to je bio cisto formalna stvar od 5 minuta.
Evo ti link za novi zakon o javnoj sluzbi pa vidi sta te zanima ;)
http://www.parlament.gov.rs/content/cir/akta/akta_detalji.asp?Id=692&t=Z
(gore levo su ti verzije u PDFu i DOCu)

@vucko

Ti si otisao onako da odneses potvrdu ili ti je stigao poziv??

Ljudi pomagajte :)

Ja sam ove godine zavrsio srednju skolu i nisam upisao fakultet, i sda zanima me da li mogu da pauziram ovu godinu, tj da nista ne radim, pod tim podrazumevam da ne idem u vojsku, jer cu sledece godine verovatno upisati fakultet, i jos nesto, nisam dobio bukvalno nikakvo pismo iz vojske, a u toku skolovanja neki moji drugovi su dobijali neke pozive za registraciju il tako ne sto ne znam ni ja sta...

Toplo ti preporučujem da odeš u vojsku i da prebrineš tu brigu :)
Mnogo lakše ti je sad, kad već nemaš pametnija posla, a imaćeš vremena i za spremanje prijemnog i posle faksa ćeš lakše do posla kad ti ne visi vojna obaveza iznad glave.
Da sam na tvom mestu, uopšte se ne bih razmišljao ;)

Imam neki loš predosećaj u vezi ove teme.... :cool:

jedan od nas":2adhbac9 je napisao(la):
@vucko

Ti si otisao onako da odneses potvrdu ili ti je stigao poziv??
Onako jer sam bio na regrutaciji prosle godine i tu mi rekose da svake godine donesem potvrdu.I eto sta me je iznenadilo,poterao sam sve drugove da skinu to sa vrata.Covek mi jos rece da ce on proslediti tuzilastvu ili onome koji je nadlezan sve one koji nisu podneli potvrdu a nece u vojsku.A sta ce dalje sa time biti ne zna.I naravno rece da kad i Tadic-a kaznjavaju sto ne bi mene...I da glasam za one koji su za ukidanje vojske.Ukidanje vojske je najdalje za 2 god,to je zakljucak razgovora.Hvala bogu pa ga necu videti skoro inace bi mu rekao nesto,sto sam propustio danas...

@Alexanderbg

Nema potrebe da se brines,ako nisi nikad bio ni na regrutaciju uzivaj pa ako stigne poziv odlazi,znam ljude koji odlazu a imaju 25 godina a nisu nikada studirali.A evo i jos jednog primera,kolega sa fakulteta ima 23 godine i uopste nije bio nikad na regrutaciji i nije im u evidenciji.Sit back,relax and enjoy the ride compadre;)

Treba mi konkretan odgovor, posto su neki moji drugovi dobili to jos u drugoj godini a ja nisam nista dobio, da l oni sad mogu da me nateraju da idem redovno iako ja hocu civilno psoto se nisam javio?

Hm...Ne bih znao,mada bolje se konsultuj sa roditeljima ili nekime ko ima neku vezu?Moje licno misljenje je da neces imati problema i da te nece terati u vojsku jer za razliku od ranije nece doci policija da te vodi kao onog lika u munjama.

Uopste ne znam da l da istrazujem, odem do vojnog odseka il tako nesto, jer cu ih mozda podsetiti, pa ce me ubaciti u evidenciju :laugh:

Pa to ti kazem,uzivaj.Ako te cimaju icice regrutacija,pa dok ovo dok ono.A i decembarska klasa zbog gripa ide tek u januaru pa mozda i to odloze.Ne brigaj se vec pametno iskoristi to vreme sto cooliras ;)

Ovo nisam siguran, ali mislim da mozes da odlazes bez nekog posebnog razloga do neke godine(u glavi mi je broj 21, ali nisam siguran). U svakom slucaju imas brdo nekih razloga sa kojim mozes da odlazes, pa proveri.

Ono sto znam je da ne mogu da te nateraju da ides redovno(pod uslovom da ispunjavas da nisi osudjivan i da nemas oruzje). Ako dobijes poziv, onda se javi u odsek i reci da hoces da ides civilno i to je to.

Redovna je trebala da se ukine 2010. ali su odlozili. Ako planiras da ides na fax ja ti definitivno ne bi savetovao da ides sada u vojsku, jer ako ne ukinu za 2-3 godine, sigurno ce za 5-6 kad bi ti zavrsio fax.

Ja bio prosle godine. Nisam imao vezu. Posao mi je bio takav da sam peske i sa torbom na ramenu :| upoznao dobar deo Novog Beograda i jedan deo Surcina. Mnogi su prosli mnogo bolje, ali ima i onih kojima je bilo mnogo teze. Pogadjajte sta sam bio :laugh:

A kazite mi, znaci moze da se desi, da su me jednostavno izgubili iz evidencije pa mi nisu nista poslali?
Poznajete nekoga kome se to dogodilo, da mu bas nista ne stigne iz vojske?

Pazi ja sam svake godine nosio potvrdu i uvek su je onako bacali na gomilu. Nekih godina nisam ni dobijao resenje da je potvrda pregledana. Moj ortak je imao ozbiljnih problema zato sto su mu izgubili potvrdu koju je redovno predao. Znaci (pricam za n.beograd) u tim kancelarijama vlada takav javasluk da je to strasno. Mene je pre par godina lik koji radi tamo slao da mu prokrijumcarim pivo u kancelariju , a za uzvrat ce mi kao prihvatiti kasnjenje sa potvrdom, strasno..

Na Savskom Vencu su počeli kompjuterizaciju... Pošto sam podnosio zahteve za odlaganje zbog studija u inostranstvu (beskrajno zabavna procedura, najbolji momenat je kad dođeš u konzulat u Njujorku, konzulkinja je oduševljena što si došao, i kaže ti da im se obavezno javim ako me uhapse i da verovatno mogu da mi pomognu - ja se mislim Miladine, Miladine), onda sam se malo više zezao i češće ih posećivao, a od letos ukucaju JMBG u računar i proveravaju. Mada, moje subjektivno je da su batalili čitav taj posao, jer kad sam se vratio sa kartončićem iz konzulata da mi daju vojnu knjižicu, rekli su mi "ma šta će ti, bolje da je kod nas". Tako da imam dve opcije: 1) izgubili su je, pa ih mrzi da vade novu; 2) ako ukinu obavezni vojni rok, moraće da je traže od mene nazad, a to im je cim - iliti ukidaju uskoro, a možda su to samo i moja nadanja.

edit: A možda je i kompjuterizacija učinila svoje. :(

alexandernbg":1mdprnh5 je napisao(la):
A kazite mi, znaci moze da se desi, da su me jednostavno izgubili iz evidencije pa mi nisu nista poslali?
Poznajete nekoga kome se to dogodilo, da mu bas nista ne stigne iz vojske?
Slusaj, jedna opcija je da kao sto ti vucko kaze kuliras, ne znaju za tebe...onda su moguce dve stvari:

1) niko te nista nikad nece pitati, izvukao si se, a u medjuvremenu se mozda i profesionalizuje vojska pa nikom nista
2) jednog dana ti zakucaju panduri na vrata.

Meni se desilo ovo pod 2), nisam im bio u evidenciji valjda zbog toga sto nisam isao u gimnaziju u Srbiji. Onda su se jednog dana pojavili na vratima (i poljubili ih, posto nikog nije bilo tu). Dolazi su dvaput, jedanput iz vojske jedanput panduri (ne znam kojim redosledom), oba puta su im moje komsije rekle da zivim u inostranstvu. Posle toga se nisu pojavljivali. Interesantno je da koliko ja znam nikada nije stigao nikakav papir na tu temu.

Zasto se to desilo - ne znam, valjda su krenuli u neku kompjuterizaciju pa videli da pod mojim JBMG fale papiri iz vojnog odseka, sta li. Tako da to sto te se nisu setili do sada ne znaci da te se nece setiti - a ti po zakonu imas obavezu da im se javis, zar ne?

Moj savet je, ako vec imas godinu dana da blejis (po tvome ne zvuci kao da planiras da radis ista pametno), prijavi se i odradi civilno sluzenje, 9 meseci. Kako to funkcionise na nekim mestima, posle mesec-dva mozda i neces morati da se pojavljujes.

Ovo je korisno i zbog trazenja posla kasnije, jer mnogi poslodavci izricito pitaju da li si odsluzio vojni rok.

Ja sam bio pre par dana da odnesem potvrdu i onako grupno nam je objasnjena nova situacia.Zakljucno sa 30.novembrom je rok do kada treba predati potvrdu.Posle 30.og sve stavljaju u listu za vojsku.Ko donese posle ovog roka,ne ide u vojsku ali placa kaznu od 10-50 000 dinara.Ne salju se vise pozivi

Ja sam danas odneo pošto sam video ovu temu inače bog zna kad bih se setio :)
Otišao u svoj Vojni odsek Rakovica, video na vratima radno vreme 9-13, četvrtkom ne rade sa strankama, ali sam svejedno pokucao i rekao, ja došao da dostavim uverenje. Odgovor: Hvala, ali sledeće godine imaj u vidu do 30.novembra da doneseš pošto se više ne šalju pozivi, a ako ne doneseš pokreć se krivični postupak. Ako ti svejedno dođe neki poziv ti ga uzmi i baci :)

Profesionalna vojska od 2011.
3. decembar 2009. | 12:03 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Proces profesionalizacije Vojske Srbije biće završen u prvoj polovini 2011. Godine, kaže načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić.

"Vojska će biti profesionalizovana i očekujemo da to završimo krajem 2010, ali sigurno je da će taj proces biti okončan u prvoj polovini 2011.", rekao je Miletić novinarima u pauzi međunarodnog skupa "Potrebna znanja oficira Vojske Srbije 2010 - 2020".

Upitan da li će srpski oficiri biti obrazovani po NATO standardu, Miletić je odgovorio potvrdno dodajući da je to i jedan od ciljeva današnjeg međunarodnog skupa.

"I sama činjenica da smo veliki broj naših oficira u poslednje dve godine školovali i usavršavali u institucijama zemalja članica programa Partnerstvo za mir i državama čalnicama NATO daje nam za pravo da u tom pravcu idemo da obrazujemo naše oficire", rekao je on.

Miletić je naveo i da to nema veze sa vojnom neutralnošću Srbije ističući da "mi (Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane) poštujemo odluke Skupštine Srbije kao i svi državni organi i da to (vojna netralnost) nas ne sprečava da sarađujemo sa drugim armijama u svetu".

Načelnik Generalštaba je podsetio da je više puta naglašavano da je oblast obrazovanja "jedna od najkompleksnijih oblasti transformacije naše vojske".

"Ukoliko želimo, a očigledno je da želimo modernu i savremenu armiju koja će biti kompatibilna sa savremenim armijama sveta moramo da profilišemo novi kadar koji će moći da radi u komandama i štabovima zajedno sa kolegama iz partnerskih država", rekao je on.

Dvodnevni međunarodni naučno-stručni skup "Potrebna znanja oficira Vojske Srbije 2010-2020" počeo je danas u Domu Garde na Topčideru.

U radu skupa, koji su organizovali Vojna akademija i Institut za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane učestvuje više od 40 stručnjaka iz zemlje i inostranstva,

Uz predstavnike Univerziteta odbrane Češke, Hrvatskog vojnog učilišta ''Petar Zrinjski'' i vojnih akademija Slovačke i Francuske, na skupu učestvuju i zvaničnici Norveške.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=12&dd=03&nav_category=12&nav_id=396104

biće interesantno videti da li pod profesionalizacijom podrazumevaju postepen prestanak služenja vojnog roka (da kažu: od 1.1.2011. regrutacije prestaju, ali svi koji su do sad regrutovani moraju da odsluže) ili od te 2011. apsolutno niko više neće ići u vojsku i postojaće samo profesionalni vojnici. s obzirom na to da nisu baš pri parama, ova prva varijanta mi deluje realnije, ali videćemo. doduše tad me više uopšte neće biti briga za celu tu priču :cool:

Što se tiče izbora da li regularano ili civilno odslužiti vojni rok, ako nisi osuđivan i nisi nikad podnosio zahtev za posedovanje oružja, ne može niko da te natera da ne izabereš civilno. Ja sam čak, pre par godina, dobio poziv za (regularnu) vojsku, a niko iz vojnog odseka nije hteo da mi kaže da mogu ili pomogne da se prebacim na civilno, pa sam na kraju bukvalno poslednjeg dana izmolio u policijskoj stanici da mi daju potvrdu da nemam oružje (iako im sistem nije radio 7 dana), da bih 31.5. u 12h (sat pre zatvaranja vojnog odseka) predao za civilno... Pošto nisu mogli da me smeste negde tako brzo, na civilno služenje sam krenuo u septembru (i prošao sam super)

Enivej, nažalost imam puno iskustva sa vojnim odsecima (iz ličnog i posrednog iskustva), ali nisu baš svi saveti za otvoreni forum, pa ako neko ima pitanja, pm :)

Vrh