Šta je novo?

Vojska,regrutacija,vojni objekti i.t.d...

Mali off ali interesantan. U Turskoj ako si gej, oslobođen si vojske, ali moraš da dokažeš to, obično fotografijom koja prikazuje stupanje u polni odnos. Bez zezanja.

P.S. Mene nikad nisu regrutovali, nikad nisam išao na pregled, pa su me lovili po Americi (telefonom). Reguliši šta možeš i nemoj mnogo da se raspituješ, možda će te zapamtiti...

Nije to stvar izdajništva nego da je neka, iole normalna vojska – ja bih prvi otišao u redovnu! A u gerontološki dom ili ludnice ne bih baš... Ovako su država i sitem izdali građane, a ne ja državu!

:grand:

Svako ima pravo na misljenje,evo recimo ja mislim da je vojska dobra stvar ma u kakvom bila stanju ali nemam vremena za nju jer moram da izdrzavam sebe i majku.Svako ima svoje razloge i postujem to...

P.S.Dobar ovaj island,nemaju vojsku a u tri zemlje imaju vojsku u misijama a jedna je na Kosovu.Imali bi i oni vojsku za slucaj da se foke naoruzaju ili kitovi pocnu da kupuju torpeda :p

Ja sam pacifista, ne verujem u nasilje, niti vojsku - mislim da je to svo zlo ovog društva, ALI bih služio civilno. Verovatno ću to uraditi po završetku doktorata.

Vučko, druže, ja sam bio u vojsci (vojsci - vojsci, ne ne u "civilnoj vojsci", kakav glup termin), vratio se živi i zdrav kao i svi moji drugari.

Mislim da si previše zaplašen nečim što nisi doživeo i što ne razumeš (kao i većina ovde), i da previše trošiš živce i energiju, ali poštujem i razumem tvoje razloge zbog kojih ne želiš da ideš u vojsku (vojsku - vojsku :) ).

Elem, mogu ja tebi da prosipam razne mudrosti zašto je bolje to odmah otkačiti, koje su skrivene koristi koje shvatiš tek kada se skineš... bla, bla,.. niti bi ti mene razumeo, niti ja želim da tebi solim pamet.

O čemu se radi - ovi će verovatno da ukunu vojnu obavezu 2011. Lično, mislim da je to greška, ali to nije bitno.

Bitno je da sledećeg leta Srbija igra u grupi sa Australijom, Ganom i Nemačkom (vreme je da ih roknemo), a onda se ukrštamo sa grupom u kojoj su Engleska, Amerika, Slovenija i Alžir. Lepa žena nam je ovaj put donela sreću (mnoooogo lepa žena :) ).
Rata još neće biti, a glupo je da u to vreme guliš stražu, požarstvo ili dežurstvo. Vidi, reši to nekako.

relja":1eq2j859 je napisao(la):
O čemu se radi - ovi će verovatno da ukunu vojnu obavezu 2011. Lično, mislim da je to greška, ali to nije bitno.
Deder, pojasni, tj. koje su tacno koristi toga da mlade ljude pred pocetkom karijere i/ili u veoma produktivnom zivotnom dobu saljes 6-9 meseci negde da gube vreme? OK, za dzabalebarose kao sto su neki moji drugari nije bitno, ali za ljude koji nesto planiraju da urade u zivotu vrlo moze da bude. Ne kazem da je to problem za svakog, mnogi to uklope bez problema, ali za mnoge jeste. A druga je prica o tome kako je na kraju krajeva profi vojska i jeftinija i efektnija za drzavu, i o tome da ja recimo kao gradjanin imam mnogo vise poverenja u vojsku ako znam da su tamo profi ljudi kojima je to zivotni poziv i koji su prosli godine obuke nego neki klinac koji je tu stigao pre 3 meseca i najradije bi bio negde drugde.

Inace, nesto iz novog zakona:

Члан 138.
Регрут који је на дан ступања на снагу овог закона навршио 30 година, а територијални орган утврди да није избегавао војну обавезу, решењем се ослобађа од обавезе служења војног рока и преводи у резервни састав.
Регрут који је на дан ступања на снагу овог закона навршио 30 година, а територијални орган утврди да је избегавао обавезу служења војног рока, решењем се ослобађа од обавезе служења војног рока и преводи у резервни састав уз предузимање законом прописаних мера за неизвршење војне обавезе.

Dakle, ako vas ne "uvate" do 30., slobodni ste.

A sta mu dodje taj rezervni sastav?Kada dodje profesionalizacija njega ukidaju zar ne?

Rezervni sastav znaci da su te evidentirali i da si taj i taj vod, rod, itd. u slucaju rata ili nesto slicno. Dakle o tome ne moras da brines.

Hazard, ponavljam - niti vi mene možete da razumete, niti ja želim da nekome solim pamet.

Meni ne moraš da bilo šta crtaš - i ja, i svi oko mene su prošli sve to, potpuno isti razlozi, potpuno iste priče, isti izgovori, problemi, niko nema razumevanja, niko ne razume ničije probleme, svako je ekpert kakva vojska treba da bude.... sve je to već viđeno.

Znam da si nervozan i ida imaš potrebu da to izbaciš iz sebe. Ventil za nervozu i diskusiju traži kod nekog drugog.

Evo ja Reljo krajnje bez predrasuda zelim da cujem sta si ti to tamo pametno naucio? Ok, mozda disciplini, postovanju, moralu itd... Ali sta su oni tebe konkretno naucili sto ces ti moci da iskoristis za dobrobit nase zemlje???

zhaba":4iqure8j je napisao(la):
Evo ja Reljo krajnje bez predrasuda zelim da cujem sta si ti to tamo pametno naucio? Ok, mozda disciplini, postovanju, moralu itd... Ali sta su oni tebe konkretno naucili sto ces ti moci da iskoristis za dobrobit nase zemlje???
npr. ustajanje u 6 pa na posao svakog dana bez frke :D

Hvala mojim godnama i mojoj porodici, ali moralu, disciplini i poštovanju - svakako nisu morali da me uče.

Oni za za dobrobit naše zemlje - možda nešto malo, ali ja sam za moju dobrobit naučio - puno :)
Videćemo, ako se NE DAJ BOŽE zarati, da li sam išta naučio (pušku sigurno i dalje mogu da vezanih očiju rastavim za 30 sek, sigurno ću opet imati višak delova ako je budem ponovo žmurećki satavljao :) ).

To je jedan skup mnoštva malih iskustava koje pozitivno utiču na čoveka, a ipak, ljudi su ti koji čine društvo.
Čak mi je bilo krivo što to sve ranije nisam doživeo. Plus, iz mog okruženja, moje generacije, vojsku su izbegli samo - ili samoživi ili krajnje pokvareni ljudi (pa i do odgovaranja za teška krivična dela). Osećam blago zadovoljstvo što ih i ranije nisam doživljavao kao prijatelje. Moj glavni razlog za odlaganje je bio što nisam hteo da mi neko kao Sloba bude vrhovni komadant, i očigledno je sam bio u pravu.
Mlađe generacije nekako i razumem, ali me i malčice uveseljava svo to kukanje i prenemaganje. Mislim da bi im čak i koristilo kada bi im, kao mojoj i starijim generacijama, visila ta obaveza nad glavom, da bi se odgovornije ponašali u životu.

Sve u svemu, shvatiš da to uopšte nije najgora stvar koja može da te zadesi u životu, da je sve to u stvari benigno prema nekim iskušenjima koja te čekaju kasnije. Trening za kasniji suživot u društvu i snalaženje u životu.

A vi to doživljavate kao ultimativnu tragediju i to je vaš životni hendikep.

E, sad, ja sam ubeđen da su ovo vama sve prazne priče, to treba nekom drugom, ne vama, - znam, jer ja sam bio i u vašem položaju, ali sam ja video i drugu stranu.
Ništa strašno.

Setih se, pa dodadoh - jedna od stvari - tamo sam shvatio sam koliko mi u stvari idu na nerve ljudi kojima je zabavno da maltretiraju homosekcualce jer misle da su nezaštićeni, ali sam i shvatio da nas je velika većina normalnih - uključujući i starešine sa podužim ratnim iskustvom.

relja":3v034tue je napisao(la):
Hazard, ponavljam - niti vi mene možete da razumete, niti ja želim da nekome solim pamet.

Meni ne moraš da bilo šta crtaš - i ja, i svi oko mene su prošli sve to, potpuno isti razlozi, potpuno iste priče, isti izgovori, problemi, niko nema razumevanja, niko ne razume ničije probleme, svako je ekpert kakva vojska treba da bude.... sve je to već viđeno.

Znam da si nervozan i ida imaš potrebu da to izbaciš iz sebe. Ventil za nervozu i diskusiju traži kod nekog drugog.
reljo, uz duzno postovanje, kad vec neces nikome da solis pamet kako to kazes, mozes i da se uzdrzis od psihoanalize. Meni licno ni iz dzepa ni u dzep (sto se tice vojne obaveze), pa ako si mislio da sam nervozan jer mi ta obaveza visi nad glavom, onda gresis.

Ovo sto sam rekao za profi vojsku (da je jeftinija i bolja) nije moje licno misljenje, nego misljenje mnogih vojnih strucnjaka cije sam analize i sl. citao. Kapiram da postoji razlog zbog kog su najefektnije i najubitacnije vojske ovog sveta profesionalne. Ono drugo sto sam rekao za klinca je moje licno misljenje, koje mislim da ima logike. Kao sto bi radije da me u avionu vozi profi pilot a ne amater. A drugo, kakav je moral vojnika koji je tamo samo zato sto mora da bude?

Ovo sto kazes za zivotno iskustvo, to donekle i kapiram, ali - primarna svrha vojske (slozicemo se) je odbrana zemlje. Sve drugo je sekundarno. Dakle pitanje profi vojska ili ne treba da se vodi kriterijumom sta ce najbolje da brani zemlju ako treba a ne to kakva ce biti formativna iskustva mladih pojedinaca.

U ekonomske argumente, tipa sta je jeftinije u apsolutnom smislu i o izgubljenoj produktivnosti i sl. necu ni da ulazim.

Sve u svemu, shvatiš da to uopšte nije najgora stvar koja može da te zadesi u životu, da je sve to u stvari benigno prema nekim iskušenjima koja te čekaju kasnije. Trening za kasniji suživot u društvu i snalaženje u životu.

A vi to doživljavate kao ultimativnu tragediju i to je vaš životni hendikep.

E, sad, ja sam ubeđen da su ovo vama sve prazne priče, to treba nekom drugom, ne vama, - znam, jer ja sam bio i u vašem položaju, ali sam ja video i drugu stranu.
Ništa strašno.
Slazem se sa tobom da to nije nista strasno, niti najstrasnija stvar u zivotu. Niti sam na to aludirao. E sad, u mom okruzenju svi koji su sluzili vojsku (a nisu sluzili samo oni koji nisu bili zdravstveno spremni za vojsku) se slazu u jednom: da je to bilo jedno kolosalno gubljenje vremena (btw nekad se vojska sluzila skoro 2 godine).

E, ovako, da ne bude nesporazuma - napisao sam to "znam da si nervozan" jer sam osetio nervozu i u tvom prethodnom postu a i u pisanju drugih. Nije u pitanju psihoanaliza u pokušaju, već jednostavno slušam jednu istu ploču, a obično se iza toga krije strah. Ako ti kažeš da nije tako - ok. Ja nisam imao nameru da vređam.

Ja sam protiv 100% profi vojske - susreo sam i previše ugovoraca i ne bih im dao da čuvaju dve koze, kamoli moju bezbednost. Zamisli čoveka koji je 10 puta gluplji od pandra iz viceva. E takvi se kod nas prijavljuju da "rade" kao redovi. Da mi je da odem u onu Cepotinu pa da se živ ismejem. I kad omatore, VPU će postati šta - socijalni slučajevi bez perspektive, osim ako im se ne isplaćuje vojna penzija - ne dao Bog. Nit smo bogata država, nit smo osvajačka - ne treba nam tako nešto. Svaka čast analitičarima, ali oni su ipak samo pokriće za vođenje politike, i pišu kako vetar duva. I ja sam nekad mislio da je profi bolje, dok ih nisam upoznao. Ima nešto što se zove kvalitet regruta. E pa ovi naši dobrovoljni VPU su daleko ispod proseka običnog građanina sa regrutacije. Ali najviše od svega me je ubedio jedan pasus iz knjige "Band of Brothers" po kojoj je snimljena ona TV serija - ispalo je da su skoro svi predratni "profi" vojnici i starešine iz 101 padobranske veoma brzo povučeni iz jedinice jer prosto nisu mogli ni u čemu da prate "dojučerašnje građane". Slično je blo i sa britanskom vojskom. Ni ovi sada u Iraku i Avganistanu nemaju čime da se pohvale, jedino što ih drži je svemirska tehnologija, ali svima je jasno da su protivnici neuporedivo bolji borci.

Zato i mislim da bi naša profi vosjka u svojoj primarnoj nameni - odbrani, bila beskorisna. Već dam jednom rekao na drugoj temi - imam 1000 puta više poverenja u nevoljno mobilisanog ali pismenog građanina nego u nekog pajsera po ugovoru.

Moral vojnika je vrlo promenjiva stvar, promeni se za pet minuta, sve zavisi od čoveka koji ih vodi. Kažem iz iskustva.

Što se tiče kukanja na vojsku - nekako je pravlo da se najviše žale oni koji su najbolje i prošli (pričam o mirnodopskom služenju, da ne bude zabune). Ima par drugara koji su zaglavili u onoj kopnenoj zoni, spavali mesecima u zemunicama, svaki dan u patroli bockali blato zbog mina, nikad se nisu žalili. A opet drugari koji su sa piste na Banjici videli svoju zgradu, keve im donosile ručak svaki dan i svaog vikenda spavali kod kuće - kukaju ko strine. Čovek je čudna biljka :)

Samo da se razumemo - ja nikome ne kažem da treba da ide u vojsku (zato sam i napisao ono da neću nikome da solim pamet).

Mislim da se radi o (još jednoj) neodgovornosti države (naših političara) koji nemaju ne strategiju, već nemaju ni plan za juče, koji god problem.

Gejevi dobrodošli u Vojsku Srbije
Napisao Urednik GSA
ponedeljak, 07 decembar 2009 07:01
Gejevi dobrodosli u Vojsku SrbijePripadnici Vojske Srbije sa homoseksualnim sklonostima ne smatraju se nesposobnim za vojnu službu još od 2000. godine, kažu u Ministarstvu odbrane i dodaju da se poštuje Zakon o zabrani diskriminacije u kojem piše da je diskriminatorsko ponašanje zbog izjašnjavanja o seksualnoj orjentaciji zabranjeno.

Teorija i praksa, međutim, ne idu zajedno, pa tako pojedini gejevi u Srbiji nose veoma loše uspomene na svoje vojničke dane, a većina njih danas spas traži u civilnoj službi.

Ne postoji nijedan razlog da se nekome zbog ličnog seksualnog opredeljenja zabrani, uskrati ili prekine pravo na službu u Vojsci Srbije, a takođe niko nije ni dužan da se izjašnjava o svojoj seksualnoj orijentaciji - kažu za „24 sata” u Ministarstvu odbrane.

Kako je članom 21. Zakona o zabrani diskriminacije precizirano – seksualna orjentacija je privatna stvar svakog pojedinca i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o njoj, a takođe, određeno je da svako ima pravo da se izjasni o svojoj seksualnoj orjentaciji, a diskriminatorsko postupanje zbog takvog izjašnjavanja je zabranjeno.

Predrag Azdejković, gej aktivista, kaže za naš list da situacija uopšte nije idilična.

- U praksi je drugačije. Pre nego što je data mogućnost civilne službe, gej muškarci su na svakakve načine pokušavali da se oslobode vojske. Poznajem dosta muškaraca koji su služili vojsku pod oružjem, koji su se krili, pa ih nisu provalili i zbog toga nisu imali problema. S druge strane, ima i mnogo gejeva koji su prošli kroz pakao. Mom prijatelju se dogodilo da su drugi, obični vojnici u njegovom kartonu otkrili da je gej, a potom to rastrubili celoj kasarni. Maltretiran je sedam dana, sve dok ga nisu otpustili, odnosno on je tražio da ga proglase nesposobnim. Trpeo je razna dobacivanja, omalovažavanje, „ćebovanje”, bio je i izdvajan iz grupe - kaže za „24 sata” Azdejković.

On napominje da je Zakon o zabrani diskriminacije paravan iza koga se svi kriju.

- Znate, kad uđete u vojni odsek i kažete da ste gej, niko neće reći da to nije OK. Svi misle da nema diskriminacije jer imamo zakon i sada je kao sve savršeno. Daleko od toga da je to istina. Izlaz za gejeve je civilna služba, iako je i ona diskriminatorska, jer traje duže, ali je manje zlo. Vojska je muška patrijarhalna institucija gde gejevi nisu dobrodošli - kaže Azdejković.

On naglašava da diskriminaciju trpe i oni koji su na prvi pogled vidljivi gej muškarci, ali i oni feminizirani.

- U stvari feminizirani muškarci trpe najveću diskriminaciju. Gejevi koji izgledaju muževno, a ne deklarišu se kao gejevi, prođu dobro. Diskriminaciju trpe oni za koje se sumnja da su gejevi, a to su feminizirani muškarci. Ali, feminiziranost ne znači gej. Poznajem gomilu strejt muškaraca koji izgledaju feminizirano, a koji su zbog toga diskriminisani, omalovažavani. Oni su žrtve, naročito u muškim kolektivima gde moraš da budeš jak. To je dokaz da diskriminacija ide mnogo šire, da je usmerena ka različitosti - napominje Azdejković.

(24 sata)
Izvor: GSA
Link: http://www.gsa.org.rs/cms-run/index...i-u-vojsku-srbije&catid=34:vestidyn&Itemid=61
;) Ovi iz 24h baš intenzivno čitaju forum! :D

Ja vam kazem da smo mi izvor informacija a vi mi ne verujete!!!

Ovi iz 24sata stvarno nemaju o cemu da pisu,mislim da bi vise trebali da vuku na pismenu verziju studija b kada izlaze samo u bg-u,a ne da mi donose informacije o opri vinfri koja je videla duhove dok je potapala kupus kod tetke na tavanu u kuci koja je napravljena na indijanskom groblju...

relja":2h4s6pho je napisao(la):
Ja sam protiv 100% profi vojske - susreo sam i previše ugovoraca i ne bih im dao da čuvaju dve koze, kamoli moju bezbednost. Zamisli čoveka koji je 10 puta gluplji od pandra iz viceva. E takvi se kod nas prijavljuju da "rade" kao redovi. Da mi je da odem u onu Cepotinu pa da se živ ismejem. I kad omatore, VPU će postati šta - socijalni slučajevi bez perspektive, osim ako im se ne isplaćuje vojna penzija - ne dao Bog. Nit smo bogata država, nit smo osvajačka - ne treba nam tako nešto. Svaka čast analitičarima, ali oni su ipak samo pokriće za vođenje politike, i pišu kako vetar duva
Verujem ti, ali nisu ni panduri najpametniji medju nama, jel to znaci da svi treba da odsluzimo po 6 meseci u MUPu? :) Mislim u miru je policija skoro pa i vaznija od vojske. Verujem da se sve to da popraviti vremenom, kao sto verujem i da ce se kvalitet policajaca popraviti vremenom. Sto se tice bogatstva i dalje sam ubedjen da je profi vojska jeftinija, mozemo i da razglabamo zasto ako bas oces :)

Ni ovi sada u Iraku i Avganistanu nemaju čime da se pohvale, jedino što ih drži je svemirska tehnologija, ali svima je jasno da su protivnici neuporedivo bolji borci.
Mislim da tu ipak mesas neke stvari, koje su do doktrine i strukture vojske pre nego do kvaliteta vojnika. Americka vojska ipak i dalje nije koncipirana za gerilsko ratovanje i tzv. COIN (counter-insurgency) vec i dalje vuce dosta iz svog hladnoratovskog nasledja. To je vojska koncipirana za masovne manevre i bitke sa Sovjetima po evropskim ravnicama. To se menja ali polako, njihovi analiticari nonstop razglabaju o tome, oni naravno pokusavaju dosta toga da nadoknade opet tehnologijom ali to je njihov pristup i vojna filozofija sa kojom vojnici, obucavani tako kako su obucavani, nemaju mnogo veze. Takodje medju njima ima i dosta "part-tajmera", tj. ne skroz profi vojnika nego pripadnika Nacionalne garde (to su oni sto uglavnom sluze vikendom i tako a vojska im placa koledz :) i koncipirani su kao nekakva rezervna vojska za odbranu iskljucivo) koji su mobilisani usred prevelike rastegnutosti americke vojske po svetu.

Dalje imas cinjenicu i da americki komandanti radije gruvaju tehnologijom izdaleka nego da salju vojnike u neki skripac zbog pritiska americke javnosti koja burno reaguje na gubitke ljudi, ali s druge strane ne mogu da gruvaju onoliko koliko hoce jer bi inace pobili masu neduznih civila (sto im je bitnije zbog PRa i odnosa sa lok. stanovnistvom nego zbog nekih moralnih nacela, ali svakako se na to gleda). I onda je naravno problem kada se sudare klasicna konvencionalna vojska i gerilci.

Onda imas cinjenicu da sa jedne strane imas dobrim delom americke klince koji su poslati u potpuno nepoznatu im zemlju sa maglovitom idejom da idu da sire demokratiju i mir i da ce biti docekani kao oslobodioci, kad ono - bup, vecina ih vidi kao okupatore (sto i jesu), a njihovi protivnici su zesci fanatici koji imaju naklonost dobrog dela stanovistva, na domacem su terenu i koriste gerilske taktike i metode a spremni su i sami sebe da raznesu ako treba.

Tako da tu ima mnogo bitnijih faktora od toga da li je americka vojska profi ili ne. Na kraju, sovjetska vojska sastavljena od regruta je neslavno prosla u Avganistanu, kao i americka u Vijetnamu (za vreme tog rata SAD su bile primorane da uvedu mobilizaciju i sluzenje vojske), tako da bih rekao da to da li je vojska profi ili ne ipak nije presudno a mozda ni bitno za slucajeve tipa Afganistan ili Irak, tj. ne mozes dokazati da su neuspesi jedne strane zbog toga sto im je vojska profi.

Zato i mislim da bi naša profi vosjka u svojoj primarnoj nameni - odbrani, bila beskorisna. Već dam jednom rekao na drugoj temi - imam 1000 puta više poverenja u nevoljno mobilisanog ali pismenog građanina nego u nekog pajsera po ugovoru.
Eh, nije sve u inteligenciji - ima nesto i u mudima :) za neke situacije su jednostavno bolji oni koji ne misle previse, ne razmisljaju mnogo i sprovode naredjenja...i bitno je koga nece uhvatiti strah (dzaba ti pismenost ako se useres). Sad je druga tema, kada bi mobilisao svakog, kol'ko bi bili u proseku pismeni :) ja ponekad izgubim nadu u "prosecnog srpskog gradjanina", ne zato sto sam neki "snob iz kruga 2ke" ili "urbani hejter" nego eto jednostavno poducen iskustvom...:(

Mislim da se radi o (još jednoj) neodgovornosti države (naših političara) koji nemaju ne strategiju, već nemaju ni plan za juče, koji god problem.
Slazem se ja, samo sam ja misljenja da su imali nekakav plan i radili kako treba mesto dzabalebarili, da bi vojska bila profesionalna odavno :)

Sa većinom stvari bih i mogao da se složim, ali stvar je između ostalog i to da je svaka zemlja - priča za sebe, i da modeli koji su primenjeni u (pa sad ponaosob) SAD, Rusiji, Izraelu, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Grčkoj, Turskoj, Indiji, Kini, Španiji, Nemačkoj, Argentini... bilo kojoj državi ne mora da znači da odgovara Srbiji. Mi se i u statistikama razlikuemo od svih tih država, i imamo "prijateljske" susede ("sinko, nikad ne podceni Bugare" :) ).

A naši političari misle da to sve isto, da možemo da se prilagodimo "standardima" ... To su lude ideje ....tako sam čuo priču da je jedan član Odbora za odbranu i bezbednost svojevremeno pitao svog drugara koji "se razume u avione" (tj bavi se maketarstvom u slobodno vreme): "A kakvi su ti avioni F-14? Čuo sam da su dobri, možemo povoljno daih nabavimo" u vreme kada su F-14 (lovci smešteni na nosače aviona sa glavnom nameno da štite brodove na daljinama od nekoliko stotina kiometara) povlačeni nakon skoro 30 godina upotrebe :)

Elem, ovog gej lika koji je služio sa nama nisu voleli najviše zato što je imao neku debelu vezu pa je malo malo išao kući, i zbog toga drugi nisu mogli da dođu na red....ljudska zavist. Imao je nekih problema sa par bu****, ali je sa 99% ljudi bilo tolerantno. Jedna od stvari je i što navikneš da živiš i sarađuješ sa ljudima sa kojma nemaš ama ništa zajedničko.

e, relja, za ovo objašnjenje dobiješ plusić. :)

sviđa mi se zadnja rečenica strašno. slažem se da ne možemo tuđa rešenja prihvatiti zdravo za gotovo, ali to ne znači da ih ne trebamo čitati/učiti/razumeti.. tako samo brže dolazimo do našeg.

p.s. koga zanima, ja sam pacifista, mislim da je vojska notorna glupost i odmah bi je ukinuo. takođe mi se gadi mržnja prema vojnicima jer imam izrazito poštovanje za samu službu, iako mi je njena svrha ogavna. ima li smisla?

Vrh