relja":2h4s6pho je napisao(la):
Ja sam protiv 100% profi vojske - susreo sam i previše ugovoraca i ne bih im dao da čuvaju dve koze, kamoli moju bezbednost. Zamisli čoveka koji je 10 puta gluplji od pandra iz viceva. E takvi se kod nas prijavljuju da "rade" kao redovi. Da mi je da odem u onu Cepotinu pa da se živ ismejem. I kad omatore, VPU će postati šta - socijalni slučajevi bez perspektive, osim ako im se ne isplaćuje vojna penzija - ne dao Bog. Nit smo bogata država, nit smo osvajačka - ne treba nam tako nešto. Svaka čast analitičarima, ali oni su ipak samo pokriće za vođenje politike, i pišu kako vetar duva
Verujem ti, ali nisu ni panduri najpametniji medju nama, jel to znaci da svi treba da odsluzimo po 6 meseci u MUPu?
Mislim u miru je policija skoro pa i vaznija od vojske. Verujem da se sve to da popraviti vremenom, kao sto verujem i da ce se kvalitet policajaca popraviti vremenom. Sto se tice bogatstva i dalje sam ubedjen da je profi vojska jeftinija, mozemo i da razglabamo zasto ako bas oces
Ni ovi sada u Iraku i Avganistanu nemaju čime da se pohvale, jedino što ih drži je svemirska tehnologija, ali svima je jasno da su protivnici neuporedivo bolji borci.
Mislim da tu ipak mesas neke stvari, koje su do doktrine i strukture vojske pre nego do kvaliteta vojnika. Americka vojska ipak i dalje nije koncipirana za gerilsko ratovanje i tzv. COIN (counter-insurgency) vec i dalje vuce dosta iz svog hladnoratovskog nasledja. To je vojska koncipirana za masovne manevre i bitke sa Sovjetima po evropskim ravnicama. To se menja ali polako, njihovi analiticari nonstop razglabaju o tome, oni naravno pokusavaju dosta toga da nadoknade opet tehnologijom ali to je njihov pristup i vojna filozofija sa kojom vojnici, obucavani tako kako su obucavani, nemaju mnogo veze. Takodje medju njima ima i dosta "part-tajmera", tj. ne skroz profi vojnika nego pripadnika Nacionalne garde (to su oni sto uglavnom sluze vikendom i tako a vojska im placa koledz
i koncipirani su kao nekakva rezervna vojska za odbranu iskljucivo) koji su mobilisani usred prevelike rastegnutosti americke vojske po svetu.
Dalje imas cinjenicu i da americki komandanti radije gruvaju tehnologijom izdaleka nego da salju vojnike u neki skripac zbog pritiska americke javnosti koja burno reaguje na gubitke ljudi, ali s druge strane ne mogu da gruvaju onoliko koliko hoce jer bi inace pobili masu neduznih civila (sto im je bitnije zbog PRa i odnosa sa lok. stanovnistvom nego zbog nekih moralnih nacela, ali svakako se na to gleda). I onda je naravno problem kada se sudare klasicna konvencionalna vojska i gerilci.
Onda imas cinjenicu da sa jedne strane imas dobrim delom americke klince koji su poslati u potpuno nepoznatu im zemlju sa maglovitom idejom da idu da sire demokratiju i mir i da ce biti docekani kao oslobodioci, kad ono - bup, vecina ih vidi kao okupatore (sto i jesu), a njihovi protivnici su zesci fanatici koji imaju naklonost dobrog dela stanovistva, na domacem su terenu i koriste gerilske taktike i metode a spremni su i sami sebe da raznesu ako treba.
Tako da tu ima mnogo bitnijih faktora od toga da li je americka vojska profi ili ne. Na kraju, sovjetska vojska sastavljena od regruta je neslavno prosla u Avganistanu, kao i americka u Vijetnamu (za vreme tog rata SAD su bile primorane da uvedu mobilizaciju i sluzenje vojske), tako da bih rekao da to da li je vojska profi ili ne ipak nije presudno a mozda ni bitno za slucajeve tipa Afganistan ili Irak, tj. ne mozes dokazati da su neuspesi jedne strane zbog toga sto im je vojska profi.
Zato i mislim da bi naša profi vosjka u svojoj primarnoj nameni - odbrani, bila beskorisna. Već dam jednom rekao na drugoj temi - imam 1000 puta više poverenja u nevoljno mobilisanog ali pismenog građanina nego u nekog pajsera po ugovoru.
Eh, nije sve u inteligenciji - ima nesto i u mudima
za neke situacije su jednostavno bolji oni koji ne misle previse, ne razmisljaju mnogo i sprovode naredjenja...i bitno je koga nece uhvatiti strah (dzaba ti pismenost ako se useres). Sad je druga tema, kada bi mobilisao svakog, kol'ko bi bili u proseku pismeni
ja ponekad izgubim nadu u "prosecnog srpskog gradjanina", ne zato sto sam neki "snob iz kruga 2ke" ili "urbani hejter" nego eto jednostavno poducen iskustvom...
Mislim da se radi o (još jednoj) neodgovornosti države (naših političara) koji nemaju ne strategiju, već nemaju ni plan za juče, koji god problem.
Slazem se ja, samo sam ja misljenja da su imali nekakav plan i radili kako treba mesto dzabalebarili, da bi vojska bila profesionalna odavno