Šta je novo?

Vojska,regrutacija,vojni objekti i.t.d...

Evo nove informacije koje upravo dobih,vojni odsek zvezdara je u pitanju-odbili su da mi dvojici drugova uzmu potvrdu maloppre,jedan ih je oterao u ...Kazu da ce ih tuziti :bash:

A tuzbe ce da dodju na red...pa recimo na sveto nikad. Vojni sudovi su ukinuti odavno, ti predmeti prebaceni "obicnim" sudovima, koji su u Beogradu toliko zatrpani predmetima da te price o vojnom roku nikada ne dolaze na red...ako si u nekom malom mestu, da, ovako...

Bilo tuzbi ili ne,treci ortak koji je bio danas oko 13h(posle ove dvojice) je bez problema dao istom sluzbeniku potvrdu bez problema... :violina:

Momci, pomoć!

Ja imam dvojno državljanstvo, srpsko i jedno koje sam nasledio od roditelja, a u toj zemlji je vojska profesionalizovana. Nije Bosna u pitanju! :D

Da li neko zna šta mi je činiti? Sada sam na postdiplomskim pa me to malo izvlači ali šta ću posle? Kako da iskoristim "blagodeti" dvojnog državljanstva?!

:kafa:

Nazalost ne mozes nista. Da zivis u toj zemlji, mogao bi sa 27 godina da se oslobodis vojnog roka, ovako, slabo.

Ma, nešto sam čitao Zakon ali znate kakvi su oni, piše svašta, a ne piše ništa, ništa ne kapiram. Ja valjda mogu da izvadim potvrdu iz inostranstva da sam regulisao pa da tako sredim ali ne znam da li neko ima konkretno iskustva u vezi toga. Meni je prebivalište ovde...

po tom novom zakonu o o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi :p (http://www.parlament.gov.rs/content/cir/akta/akta_detalji.asp?Id=691&t=Z#) koji je donet 26.10.2009:

Član 45.

Od obaveze služenja vojnog roka oslobađa se regrut:
...
3) koji pored državljanstva Republike Srbije ima državljanstvo i druge države, a u toj državi je regulisao obavezu služenja vojnog roka;
dakle ovde je bitno to "regulisao" (ne stoji odslužio) što je naravno ispunjeno u zemljama u kojima je ukinuta vojna obaveza. e sad kako se ovo sprovodi u praksi, najbolje da se raspitaš u vojnom odseku

Urbanista":2x7ku6lu je napisao(la):
Ma, nešto sam čitao Zakon ali znate kakvi su oni, piše svašta, a ne piše ništa, ništa ne kapiram. Ja valjda mogu da izvadim potvrdu iz inostranstva da sam regulisao pa da tako sredim ali ne znam da li neko ima konkretno iskustva u vezi toga. Meni je prebivalište ovde...
Zakon je ovakav:

1) ako imas dvojno drzavljanstvo, i u toj drugoj drzavi se sluzi vojska, i imas potvrdu da si vojni rok regulisao tamo, ne moras kod nas da sluzis.

2) ako imas dvojno drzavljanstvo, u toj drugoj drzavi se ne sluzi vojska, ali ti tamo zivis, imas obavezu da se javis u vojni odsek, ali mozes iz godine u godinu da odlazes sluzenje vojske cinjenicom da zivis u inostranstvu, tj. da si drzavljanin druge zemlje i da u njoj obitavas. Sa 27 godina mozes na osnovu dvojnog drzavljanstva i *stalnog* boravka u toj drugoj zemlji da zatrazis da te prebace u rezervu, i onda si oslobodjen sluzenja vojske. Onda imas obavezu da ako se vratis u zemlju prijavis u vojni odsek, i onda oni mogu da upute na sluzenje vojske ukoliko si jos uvek vojni obveznik (valjda ako nisi jos napunio 35 godina).

Ti, cini mi se, ne potpadas ni pod prvi ni pod drugi slucaj.

zaffa":4efekxxw je napisao(la):
po tom novom zakonu o o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi :p (http://www.parlament.gov.rs/content/cir/akta/akta_detalji.asp?Id=691&t=Z#) koji je donet 26.10.2009:

dakle ovde je bitno to "regulisao" (ne stoji odslužio) što je naravno ispunjeno u zemljama u kojima je ukinuta vojna obaveza. e sad kako se ovo sprovodi u praksi, najbolje da se raspitaš u vojnom odseku
Pazi, nema sanse da se kod nas oslobodis vojske tako sto ces da kazes "ja sam kanadski drzavljanin, biram da tamo regulisem vojnu obavezu, a posto ona tamo ne postoji, regulisana je" (Hrvati prihvataju ovakvo objasnjenje za svoje drzavljane, nasi jok). Dakle taj clan vazi jedino za zemlje gde vojna obaveza postoji (npr. Svajcarska). Stoji "regulisao" a ne "odsluzio" zato sto je vojna obaveza moze da se regulise tako sto ce se sluziti civilino, ili tako sto ce lekarska komisija da zakljuci da nisi sposoban da sluzis, ili tako sto ces da otkupis vojni rok (mogucnost u nekim zemljama, npr. u Turskoj), itd.

Za dvojne drzavljane zemalja koje nemaju vojnu obavezu, vazi ovo sto sam napisao pod 2) gore.

Evo linka sa slikom obaveznog slusenja vojske u svetu:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Conscription_map_of_the_world.svg

Sto se tice evrope vojnu obavezu imaju :Danska,Nemacka,Norveska,Finska,Grcka,Moldavija,Belorusija,Francuska,Austrija i Svajcarska.

U naredne 3 godine je ukidaju :Gruzija,Ukrajina,Srbija,Svedska i Albanija.

Nisam ni znao da i dalje ima toliko zemalja koje imaju obavezno,zar nije uslov za NATO da bude profesionalna vojska?

Koliko ja vidim, ni Francuska nema.. Meni je najbolji Island, nemaju vojsku. :) I imaju lezbejku za premijerku..

hazard":1psju7r6 je napisao(la):
taj clan vazi jedino za zemlje gde vojna obaveza postoji
ok, ja sam samo preneo šta piše u zakonu, ovo ^^ ne piše. ipak bih se raspitao da sam na njegovom mestu.

Urbanista
Moj drugar, bosanac, je vojsku izbegao tako sto se prijavio da zivi u Bosni (iako to nije tacno) i onda kao tamo regulisao obavezu.
prijavi se i ti kod bilo koga od rodbine, prijatelja u doticnoj zemlji!

Vazno da Island ima lezbejku za premijera! hahahaha

Ja sam rekao da sem gay i nikada me više nisu pozvali.

ne znam.. ja sam ipak za služenje vojske (kad je moj deda mogao mornaricu 3 godine... :) ) Ja sam oduvek bio za običnu vojku, mada pošto mi je brat služio u civilnoj (u višoj poslovnoj u bg-u) služenjem je stekao dosta veza koje bi mu pomogle za posao :)

bgexplorer":2j8h952k je napisao(la):
Ja sam rekao da sem gay i nikada me više nisu pozvali.
To je ono trik trostruko pitanje sa regrutacije od cika doktora:
Droge,Muskarci,Sekte???

Znaci samo jedno odgovoris sa da i ratosiljas se bede?Moram da to zapamtim za sledeci zivot.

Ne muškarci, pitaju pederastije (droga, pederastije, sekte). S tim što je mene matori ljigavi crnogorski seljak (butch queen) proširio pitanje i na: homoseksualizam, topla braća, i još gomilicu nekih besmislica krunisanih sa gejzir - na šta sam ja zbunjeno odgovorio ne (mislim, daj, kakva su to sranja od pitanja - bukvalno mi je došlo da kažem da za "sekte"), onda me je medicinska sestra ubeđivala da ne idem u civilno jer ću nositi šporete, da bi mi na kraju dodelili vezu 1. klase. Koliko sam načuo to je sekretarisanje po Generalštabu, ali ako neko zna bliže šta je, bilo bi zabavno. :)

Hahaha!Budale...Jack pot pitanje je na psiholoskom tekstu da zaokruzis da mislis da ti nekad sam sotona govori da radis stvari!

Inace meni na regrutaciji ispalo da budem tehnicke sluzbe Vatrogasac,nisam ni znao da to postoji.Kad mi to rece to vojno lice koje odredjuje koji ces biti rod saznah da imamo isto prezime pa predjoh na stvar odmah.Zamolih ga da mi da neki "muski" rod bez obzira sto necu sluziti vojsku da imaju cime u familiji da se ponose.Znate one komplekse,deda ti je bio oficir u 2 svetskom ratu protiv svaba a ti da gasis vatru :lol:

A taj psihološki test je zabava bez kraja, prvo te pitaju da li znaš da čitaš i pišeš, a posle se ona žena šlogirala kad sam prvi test završio 10 minuta ranije i tražio sledeći.

Jaoj, šta bih dao da mi dozvole jedno 5-10 generacija, da mogu svima (ili makar nekima) upitnik da dajem, i da biram slučajan uzorak za dubinske intervjue, tako savršen uzorak, već zamišljam pitanja... Vala, za to bih i tu vojsku odslužio - nauka zove!

Ambassador":1b7sj4vg je napisao(la):
Koliko ja vidim, ni Francuska nema.. Meni je najbolji Island, nemaju vojsku. :) I imaju lezbejku za premijerku..
Francuska koliko znam ima neku pro-forme obavezu koja traje jedan dan (tako mi je pricao decko odande). Kaze, moras da odes negde jedan dan, ostavis podatke, i odslusas neku pricu nekog lika iz vojske (koja se svodi na to da on pokusava da te ubedi da se prijavis), i to je to.

zaffa,

sad vidim da je zakon iz oktobra ove godine, tako da je moguce da je nesto promenjeno (mada kod nas primena novih zakona inace ide jako sporo). Ono sto sam ja opisao je 100% bila praksa do sad.

Da da, ovaj link sto sam okacio je za novi zakon. Ako se ne varam, stupio je na snagu 5. novembra.

Ja sam saznao za novi zakon, kada su mi rekl ida ne mogu da sluzim na mom fakultetu (na kom trenutno studiram), navodno zbog "sukoba interesa"... Medjutim, znam da i dalje ljudi idu na svoje fakultete...samo je u pitanju koliko ti je jaka veza jbg :) Klasika.

Што се тога тиче да се војна обавеза укида 2011. ја ту причу ("за пар година") слушам негде од 1995. од када је цела ствар почела да ме интересује. Тако да се не бих превише у то уздао. То је исто као што ће и метро бити за 5 година. Кад год да питаш, биће за пет година. То нешто клизно, к'о верски празници.

Што се тиче "геј" одговора, мислим да ни тај ни пуно других финих одговора од раније више не обављају посао од када је уведено цивилно служење. То што си геј, члан секте, имаш неки телесни недостатак, ... ништа од тога не значи да не можеш да ложиш дрва и разносиш намештај по некаквој непрофитној установи. А ако ти је циљ да служиш цивилно - па за то имаш и много једноставнији начин, само реци да хоћеш или да се грозиш оружја. Тако је цивилно служење донело и једно непредвишену последицу - смањен је универзум могућих изговора за потпуно избегавање обавезе...

Hahaahaa... Niste bre normalni! Hvala na savetima!
Ovo za gej varijantu će ostati plan "ŠŽ" jer ne znam da li je dovoljno da samo lajem da sam to...

Vrh