Šta je novo?

Vojska,regrutacija,vojni objekti i.t.d...

Rat je glupost, a budale ih započinju. Političari, bar na ovim našim prostorima, su teške budale.

Vojsku doživljavam kao PP aparat u ekskluzivnom poslovnom prostoru - izgleda glupo, svima smeta, niko ne razume zašto baš tu mora da stoji, niko ne shvata da može i da zatreba, a kad bude zatrebao svi će ga tražiti. Ali neka, zlu ne trebalo....

jovanovm":nj4cbxjo je napisao(la):
p.s. koga zanima, ja sam pacifista, mislim da je vojska notorna glupost i odmah bi je ukinuo. takođe mi se gadi mržnja prema vojnicima jer imam izrazito poštovanje za samu službu, iako mi je njena svrha ogavna. ima li smisla?
To bi bilo lepo kada bi moglo :) tako je onaj tip, liberterijanac sto pise dosta po netu (mislim da je Lew Rockwell) kada su mu zamerili da je previse, mozda cak i anarho-liberalan, i da je drzava i njena regulacija ipak potrebna bar za neke stvari, rekao "all we need to do is to accept the principle of non-violence" i da se svi postujemo, i sve ce biti ok. Mislim, lepo to zvuci, ali nije realno :)

To mi je kao kad svakoga ko brine o srpskim interesima (interesima srpskog naroda kao celine) proglasavaju za zlog nacionalistu i govore kako je sve to prevazidjeno - mislim, lepo to zvuci, ali dok drugi brinu o svojim interesima na isti nacin i ne pokazuju ni najmanju nameru da to promene, onda moras i ti. Inace ce te pregaziti prvom prilikom.

Tako da vojsku mogu jedino da ukinu svi na svetu u istom trenu, ili niko :)

Рељи плус и од мене.

Осим што траје три месеца краће, бенефит од служења војске у униформи можете извући и из тога што више никада нећете бити у ситуацији да тако темељито упознате свет у коме живите. Сви ми, што свесно, што несвесно, креирамо своје окружење - другови, колеге у школи или на послу, улица у којој станујемо, места на која одлазимо... Једино у војсци тога нема: поред вас је доктор наука, на кревету изнад неписмен човек, пакет с вама дели сељак који већ има двоје деце, у кантини пијуцкате пиво с гастарбајтером који је дошао да "одужи дуг домовини", ноћу између касета пузи човек који је више година свог живота провео у поправним домовима и затворима, него на слободи...

И како оно кажу: "То што сам ја параноик, не значи да ми не раде о глави".

Кад сам био мали, у време СФРЈ, мислио сам "Боже, како то да сам се родио у најлепшој и најбољој земљи на свету и то баш у време када су престали ратови и када је наступила ера мира". До мозга ми није допирало да су рат и крвопролиће одмах ту, иза ћошка. Као и то да најчешће избијање рата не зависи од мојих пацифистичких погледа на свет. Да антагонизам између народа, или унутар једног народа ,повремено толико нарасте, да сва памет нормалних људи није довољна да се рат спречи. Једноставно, савремена цивилизација још увек није досегла ниво који искључује потребу постојања војске.

Државе још увек постоје, њихове границе се не поклапају са етничким границама и нико не може да каже - војска као инструмент одбране је превазиђена. Свака озбиљна држава мора да поседује респектабилне оружане снаге управо у циљу мира (како би десперадосе у суседству, а и даље од њега, одвратила од евентуалних авантуристичких намера). За сваку озбиљну државу је, стога, важно да већина њеног становништва дели схватање да је одбрана право, али и обавеза. Која се може вршити с оружјем у рукама, али и на друге начине.

Иако је професионална војска неопходна, одбрана се не може ослонити само на њу. Тако да се и у оним државама које нам служе за пример широко грађанство на различите начине обучава за евентуални оружани сукоб. Зато и даље код нас већина обичног света одлазак у војску сматра обавезом коју зрео, одговоран човек разуме и прихвата.

Evo ja se uopšte ne slažem sa svim tim. Vojska i oružje su najveće zlo koje je čovečanstvo ikada izumelo.

Za sve dobre stvari za koje je zaslužna vojska, postoje mnogo bolji i svrsishodniji načini da se nauče.

:o :o :o "Аll we are saying is give peace a chance..." :o :o :o

Ма хајде, Гоје, озбиљан си човек. То што их ни ја не волим, не значи да држава може без њих.

Od mene svima po plus zbog pomriljivog tona diskusije.

Šutanovac se nada završetku profesionalizacije u 2010.

20. decembar 2009. | 13:21

Izvor: Beta, http://www.emportal.rs/vesti/srbija/108030.html

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izrazio je danas nadu da će u 2010. godini biti okončan proces profesionalizacije Vojske Srbije.

Na konferenciji za novinare na kojoj je sumirao aktivnosti u 2009. godini, Šutanovac je rekao da će u narednoj godini biti nastavljene aktivnosti i na formiranju vojnog univerziteta, kao i na konverziji aerodroma Lađevci za civilno-vojne potrebe.

Ministar je rekao da je suma za vojni budžet, koja iznosi 68 milijardi dinara, i dalje niža od zakonom predviđenih 2,4 odsto bruto društvenog proizvoda i da on neće biti razvojni jer je u njemu predviđeno svega oko 20 odsto za opremanje, investicije i infrastrukturu.
Ja sam načuo da već od 1. januara može da se desi prvi korak profesionalizacije, nemam izvor, samo sam načuo od prijatelja. E, sad, da li to znači da će biti obustavljen dalji poziv u vojsku, pitanje je sad...

Nesto se valja iza brijega,to je sigurno...Samo da nas ne uvale u NATO...

vucko":32lxnev7 je napisao(la):
Nesto se valja iza brijega,to je sigurno...Samo da nas ne uvale u NATO...
Nista nam ne bi falilo. Jeftinije je od odrzavanja ovog naseg aparata. I bolje.

Imamo 3 opcije: NATO, Rusi, ili da se pravimo nezavisni. Pravili smo se nezavisni 50 godina pa smo videli kako smo prošli na kraju. Kad pogledate mapu, i shvatite da su sve zemlje oko nas u Nato, ili se spremaju da uđu, u izboru da li ćemo da budemo u NATO ili da budemo ruska teritorija u sred NATOa... Ako mene pitate, ja ne bih da prvi naj...mo ako dođe do nekih čarki, zato sam za nato. Jesu nas bombardovali, ali u politici, na žalost nema mesta ljutnji, osveti, inatu, poštenju... Mora da se igra igra...

P.S. Da je drug Tito pristupio nato paktu, pitanje da li bi se SFRJ raspala ikada... Nije se raspala sama od sebe, pomogli su sa strane u velikoj meri i postigli isti cilj - balkan u NATOu... Mislite o tome...

Cela tema je mnogo kompleksnija: 1999., Amerika, Mladic, Bosna, Hag, onaj grad na "S" itd... Bilo koji politicar koji bi sada uveo Srbiju u NATO ili uhapsio tamo neke cike bi zavrsio sa harikirijem. To niko ne zeli i to je duga prica koja ce se verovatno resavati u hodu, ad hoc ili onako kako EU u tom trenutku definitivno zahteva..
U svakom slucaju, ne mozes i da prdnes i da stisnes sto se kaze u narodu :) Ili jesi ili nisi. Ne mozemo da budemo malo zapad, a ne puno zapad i malo vise istok, a ipak ni to ne. Kad tad moras da se odlucis!

Ili lepo ko austrija,imamo zapadnjacku tehniku i sistem ali ne budemo u NATO-u da ne bi slali nase vojnike da ginu po Avganistanu i Iraku za ciljeve Amerike,evo bas treba CG da salje 25 svojih vojnika...

Mislim da bi tako bili svi srecni i ovce na broju mada ipak smo mi zeznuta zemlja na bezbroj nivoa pa mi mozda i taj NATO doneo neku politicku stabilnost,hmmm..Zbunjen sam vala...

Odluku u (ne)ulasku u NATO ili bilo koji drugi vojni savez, mislim da bi trebalo doneti na referendumu. I kraj price.

Slažem se sa Halylom, iz pacifističkih razloga. Ne vidim potrebu za učestvovanjem u NATO paktu, možemo ostvarivati dobru i prijateljsku saradnju i bez toga.

Jedino što mislim da može da učestvuje su medicinske misije, mada cenim da za njih ima više nego dovljno posla u UN.

Vrh