Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,9%
  • Ne

    Glasovi: 195 59,8%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,3%

  • Ukupno glasača
    326
Ostale baterije stizu u junu,julu i do kraja godine cetvrta

 
Kazu da jedna ba(k)terija S300 kosta izmedju 120-150 miliona dolara a jedna raket(la) kosta 1 milion $
Nov Rafal kosta oko 150 miliona $, Tajfun 124 miliona nov
Cisto ako se neko pita kolko moze da kosta. Veliki Perspirator kaze da je dobio jako povoljno FK3 sta god to znacilo...........
 
Poslednja izmena:
16 лансирних возила у 4 батерије и остало помоћна возила, чак 60 возила укупно у том једном дивизиону који је купљен.
 
Poslednja izmena:
Kazu da jedna ba(k)terija S300 kosta izmedju 120-150 miliona dolara a jedna raket(la) kosta 1 milion $
Nov Rafal kosta oko 150 miliona $, Tajfun 124 miliona nov
Cisto ako se neko pita kolko moze da kosta. Veliki Perspirator kaze da je dobio jako povoljno FK3 sta god to znacilo...........
To "povoljno", pogotovu znajuću koliki je lažov i manipulator, može da znači mnogo toga.
Ima jedna stvar koja može da ukaže zašto su nabavljeni "povoljno" - nove verzije ovog sistema imaju vertikalno lansiranje nakon kojeg raketa zautima kurs ka cilju... tj bilo koji zadati kurs u krugu od 360 stepeni. Kako su javili na Tangosix, VS je dobila stariju verziju kod koje lansirne cevi ne stoje vertikalno već zauzimaju azimut prema cilju ("stoje koso", što se i vidi na fotografijama), a to malo produžava vreme potrebno za dejstvovanje po cilju. Da budem jasan - i ovo je tehnološki skok za našu PVO, samo ukazujem na jedan od razloga zašto je ovo moglo da se navabi "povoljno" - zato što nije najbolja vatijanta ovog sistema.
U krajnjoj liniji, ako mi kao građani i poreski obveznici ne možemo da saznamo koliko je ovo koštalo, sigurno će to saznati Svetska banka i MMF, samo treba da pitaju kod sledećeg reprograma ili zaduživanja. Apsurdno, pogotovo ako je vojni budžet jedne SAD za ovakve stvari - javno dostupan podatak...
 
Mislim da je rekao da je 3 puta povoljnije od slicnog konkurentskog proizvoda.

uradjen je update do maja.
Steta sto nismo prestigli Slovacku i Austriju sa ovim ovim nabavkama.

Da li su ukljucili FK3 ?
 
Ово је рангирање по расположивом војноспособном људству, а не по наоружању. По опреми смо ми далеко испред Хрватске а не само једно поље.
 
Ima tu više faktora od ljudstva sobzirom da se radi o indeksu. Mada je generalno kod nas ljudstvo i najveći problem, jer oko polovine zaposlenih nisu vojnici. Pritom uživaju iste privilegije i tako opterećuju budžet.
 
Ово је рангирање по расположивом војноспособном људству, а не по наоружању. По опреми смо ми далеко испред Хрватске а не само једно поље.
Pa dal je tako? Ako pogledas ima kao dodatne statistike o naoruzanju
 
Otkako su Rusi pukli u Ukrajini, prestao sam da dajem bilo kakvu tezinu rang listama vojne moci. Jer se upravo tu videlo da nije sve ni do brojnosti ni do tehnike vec i do obucenosti i strukture oruzanih snaga.
 
Ispada da je cela ruska doktrina konvencionalnog ratovanja zasnovana na reputaciji... "šta sve imamo od oružja, mnogo nas ima..." i ko se uplaši taj se preda bez borbe. ... A kada stvarno treba da stupe u borbu protiv protivnika koji se ne plaši i koji se spremao za rat - desi se ovo što se dešava u Ukrajini. NATO je izgleda znao za blef... osim ako i nije bio blef, ako su Rusi stvarno verovali da je sve baš kako izgleda na paradama na Crvenom trgu.

Tako da - tabele stanja su jedno, a obučenonst, uigranost, sposobnost, spremnost, organizacija, motivacija... su pravo stanje, a toga u tabelama nema, to se vidi tek kad se zapuca.
 
Ja nisam siguran da Rusija “gubi” ili da su “porazeni” ili da su “nesposobni”. Ne treba nikada zakljucke donositi olako jer mozda ne znamo bas sve cinjenice.

Na primer moguce je da se cela strategija Rusije svodi na dizi tenziju, dizi cene gasa, onemoguci proizvodnju zita i drugu proizvodnju u Ukrajini i slicno. Mozda im u opste i nije do ratovanja nego do smaranja protivnika i cele Evrope sa gasom.

Pri tome mislim da cak i ne idu svom silom (ili meni deluje tako) nego tek toliko da Ukrajini ne dozvoljavaju da funkcionise.

Parada je valjda 9 maja i tu ce se verovatno videti sta sve Rusija jos ima.

Ono sto mene interesuje jeste sta mi treba jos da nakupujemo da barem Madjarsku prestignemo?
 
Osramotili su se i izblamirali u svakom pogledu. Čak i da na kraju vojno pobede, to nikad neće pokriti i promeniti strašne gubitke i nesposobnosti koje su pokazali na nekoliko polja. Mogao bih da navedem i na koja tačno mislim ali ajd da ne idem sad u off sa time. Ali sve u svemu, ovo je bilo veliko otrežnjenje, i jednoj strani, i drugoj, i celom svetu, da tehnika i brojnost ne znače ništa bez obuke, morala i načina upotrebe resursa.

Nije stvar samo dobiti rat, stvar je u tome koja cena se plati u tom procesu. A Moskva plaća ogromne cene, svaki dan. A kraj se još ni ne nazire. Sve u svemu, veliko razočaranje u svakom pogledu.
Ono sto mene interesuje jeste sta mi treba jos da nakupujemo da barem Madjarsku prestignemo?
Prvo, zašto bismo se utrkivali sa Mađarskom?
A drugo, u pogledu tehnike, mi smo već u nekim stvarima kao oni ili bolji. Kada se nabave Rafali, i po pitanju RVa ćemo, u teoriji, biti u nivou ili čak i bolji nego oni.
Ali to je dakle samo teorija, na papiru. A kao što vidimo, procena na papiru i realno stanje umeju znatno da se razlikuju.
 
Poslednja izmena:
Ja mislim da ne treba da više kupujemo, nego ćemo komšije iz NATO da "presignemo" tako što će Vradovića da pozovu na par vojnih vežbi i time će se znatno ojačati sposobnosti Vojske Srbije.
 
Не знам само на основу којих информација доносите закључке да су Руси поражени и понижени који са 150.000 војника држе у шаху државу од 43 милиона, ВСУ више нема капацитет за никакав озбиљан контранапад и стално су у дефанзиви, не контролишу ни ваздушни простор, њихова одбрана се мрви споро и свеобухватни, као кад иде ваљак,
са друге стране овакав сукоб није виђен од 2.светског рата и Америка после 1945. никада није водила ни приближно сличну операцију овој,
Донбас је најјача фортификација од 2. светског рата уз веома тежак и необичан терен,

"Donbas is an wavy, monotonous plain frequently dissected by trenches, ditches and depressions 100 m and more in depth, giant coal-mine wastes, coal piles, settling ponds, a network of water canals and densely populated areas with clusters of cities and urban settlements"

требаће Русима још времена, тешко да би иједна европска војска изашла на крај са украјинском војском у утврђеном Донбасу још наоружани до зуба од стране целог западног света,
уз све то Руси и даље не воде тотални рат, нису ангажовали ни 20% својих капацитета, на истоку и југу Украјине живи већинско становништво које прича руски и буквално заузимају метар, по метар сваког села,
калибри и кинжал несметано лете на западну Украјину и могу да полупају шта год хоће, већ сада је јасно да ће ДНР, ЛНР, Мариупољска и Херсонска област постати део Руске Федерације исто као Крим, Одеса је такође циљ, каи цела црноморске обала,
страховита је медијска антируска пропаганда у сваком смислу уз наратив да ако Руси не заузму целу Украјину за 2 дана или 2 месеца да је то страховит пораз и понижење и слично, само трезвено размишљати.
 
Ne znam odakle počinju ocene "poraženi" i "poniženi", ali fakat je da su Rusi krenuli u rat sa pogrešnim procenama, da su očekivali da će da ih dočekaju kao oslobodioce, da su očekivali još jednu brzu pobedu kao na Krimu, ali i da su pokušali da zauzmu Kijev (i nemoj da mi neko kaže da nisu, jer nismo zaboravili propali pokušaj zauzimanja aerdroma i dovlačenja teške tehnike avionima, kao i one kolone koja je stigla do grada... pa ništa), da im ginu generali, da su izgubili krstaricu na otvorenom moru koja je pružala PVO, da im buše tenkove k'o sir....

Ne znam da li je to baš svima jasno... ruska vojska je ono što se zove "artilerocentrična"... da svoje ratovanje zasniva na vatrenoj moći artiljerije, na rušenje gradova VBR-ovima, balsitičkim i krstarećim raketama, haubicama... zašto?
Zato što se ceo poredak, establišment, sistem, državni aparat... plaši sposobne pešadije, sposobnih trupnih i štapskih oficira, zato što je takva vojska moguće oruđe za izvođenje državnog udara. Više ulažu u kadrove za službe bezbednosti, sposobni oficiri koji misle svojom glavom ne napreduju u vojsci. Zato kad se zarati, stvari slabo funkcionišu na terenu, pa generali moraju da budu bliže frontu... a onda i ginu, kao sada, jer znaju Ukrajinci dobro svog protivnika.

I sada, kada se Ukrajinici nisu uplašili i predali na startu, kada se ruska pešadija i kada su se ruski tenkovi zaglavili zbog loše obuke, komandovanja, logistike...gubitaka... kad im čak i čuveno rusko "sporo melevenje" protivnika ne ide, opet se okreću - artiljeriji, pa udri masovno po gradovima, po civilnoj infrastrukturi, hipersoničnim raketama na jeftine ciljeve, sve u nadi da će to naterati Ukrajince na predaju. Samo. stvari su otišle predaleko....



Poenta: nije u onome što "imaš" u magacinu i na paradi, nego u onome u sebi.
 
Dalji offtopic će biti obrisan.
 
Kao da gledam Vukovar ponovo gde JNA ako ne može da osvoji grad rasturi ga artiljerijom pa ko preživi pričaće.
Или било који рат од 2. светског рата на овамо - Вијетнамски, Ирачко-Ирански, Кувајтски, оба Чеченска, све Авганистанске ратове. Разлике су само што су негде џунгле, негде пустиње, негде брда и планине а негде каљаве њиве.
 
Чим Француска повуче признање Космета
 
Phahaha pa usled novonastalih okolnosti a i zaokreta u spoljnoj politici Srbije, izvesniji su ti skupi Rafali nego bilo koji Mig ili Suhoj... XD

Mislim moze to neko da voli ili ne voli i da se slaze ili ne slaze, ali to je realno cinjenicno stanje. Bar po trenutnim okolnostima i trenutnim izjavama i najavama u javnosti. A tesko da ce se to menjati u narednih 10 godina.
 
Vrh