Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,6%
  • Ne

    Glasovi: 198 60,2%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,2%

  • Ukupno glasača
    329
Da se srušio eps shvatili smo kad je došla zima.
Da se urušilo pravosuđe, shvatili smo kad su nas preplavili kriminalci.
Da se urušila prosveta, shvatili smo kad su zavladale lažne diplome
Da se srušilo zdravstvo, shvatili smo dolaskom epidemije.
A kad ćemo shvatiti da se urušila vojska? Kao 1941, kao 1991?
 
„Едепро” се сели у Зуце?

Парцела која је наводно предвиђена за фабрику ракета је ограђена и има 18 хектара. Тренутно се изводе радови, равнање земље, а тај плац је раније припадао војсци, каже мештанин овог подавалског села

Прошло је више од десет дана од хаварије у фабрици ракета „Едепро” у близини Бубањ потока у Лештанима, а још нико од званичника није у јавности говорио о сазнањима из истраге и узроцима експлозије која је однела три живота.

Према незваничним информацијама, фабрика ракета сели се у Зуце. Један од мештана овог подавалског села каже за „Политику” да је вест о премештању фабрике у Зуце први пут чуо пре више од два месеца.

„Ни тада нам није било пријатно када смо сазнали да ће се таква фабрика изградити у нашој близини, а тек нам сада није свеједно након експлозије која се догодила у њој. Прва кућа од парцеле предвиђене за фабрику налази се на око 100-150 метара, а на тој удаљености је и кафана”, прича овај мештанин.

Објашњава да је парцела која је наводно предвиђена за „Едепро” ограђена и има 18 хектара. Тренутно се на њој изводе радови, равнање земље, а тај плац је раније припадао војсци.

„Ми смо само чули да ће се фабрика сада овде преселити, волели бисмо да имамо неку званичну потврду. Можда ће на овом месту бити нека друга фабрика од истог власника, ко зна. Видимо само да се на том плацу нешто ради и сви у селу причају да ће се ту производити ракете”, каже овај мештанин.

Након експлозије у Лештанима, припадници Контрадиверзионе екипе Војске Србије свакодневно су трагали за остацима ракета и чистили терен. Осим круга фабрике и насеља, они су претраживали и околне шуме како би уклонили опасност јер су након детонације бројне ракете и тамо одлетеле.

Према незваничним проценама, током експлозије у фабрици „Едепро”, у ваздух је одлетело око 1,5 тона експлозива у око 500 противградних ракета. Догодило се неколико детонација, а мноштво ракета је одлетело из складишта.

На стрелишту војног комплекса „Бубањ поток” јуче од девет до 12 сати уништено је неексплодирано убојно средство које је пронађено након неконтролисане експлозије. Дан раније, из Општине Гроцка су упозорили грађане да у том периоду избегавају да се крећу у непосредној близини граница стрелишта на војном комплексу „Бубањ поток”. Саопштено је да се за особе и стоку који се у наведеном времену нађу у опасном подручју неће давати одштета. Најстроже је забрањено свако прикупљање и дирање нераспрснутих зрна и њихових делова, јер је то опасно по живот, навели су у саопштењу. Додали су да је свако ко нађе таква зрна дужан да о томе одмах обавести најближу Команду Војске Србије или најближе органе полиције.

Мештани приградског насеља Лештани још се опорављају од експлозије у фабрици ракета „Едепро”. Медији преносе да су трагови катастрофе и даље видљиви како на месту на ком је била фабрика, тако и на околним кућама и многи домови захтевају одређени вид санације. Полиција и даље обезбеђује место несреће.

За сада је у јавност пласирана незванична информација која објашњава да је експлозију у фабрици „Едепро” проузроковала ракета која је склизнула са виљушкара у магацину. Ипак, мишљења о овој тези су подељена и многи стручњаци за безбедност је искључују.

„Едепро” је фирма која се бави производњом делова за ракете, турбомотора ракета и горива. Компанија има дугу традицију у овој области. Почеци датирају још из 1985. године и „Едепро” важи за технолошки најмодернију приватну фирму у Србији у области наменске индустрије.

Приликом експлозије у овој фабрици погинули су Миљан Ј. (38), Милош С. (21) и Бојан Р. (28). Много је теже и лакше повређених радника који се опорављају од опекотина и силине детонације.

https://www.politika.rs/scc/clanak/4937 ... eli-u-Zuce
 
Опет спомињу противградне ракете, а радило се о ракетама Град које смо ремонтовали Грцима.
 
Ako si primetio na slikama sa mesta nesrece, videces da vecina rekata ima krilca.

220628-125988343-Grad-1.jpg


To otpisuje G2000 iz ugovora sa Grckom. Grci su isciganili neki ugovor gde kupuju motore da bi uduplali domet, dok zadrzavaju bojevu glavu, upaljac cak i nosac krilaca sa krilcima. To ce se sklapati u Grckoj.

The cost for ammunition amounts to 90 million euros and includes in cooperation with the Hellenic Defence Systems (EAS) with co-production at the Lavrion plant and the Serbian EDePro the upgrade (in fact it is a completely new rocket) of a large stockpile of existing JROF based on the technical configuration of the G-2000 rocket. From today's rocket remain the flight fins, the warhead and the fire tube and the new element that changes is the rocket engine and the propellant filling to double the range.

Ovo prica sa padom raketa sa viljuskara, nema veze sa zivotom. Onda bi se rakete palile pri svakom tumbanju u transportu. U EdePro se ne proizvode bojeve glave ili upaljaci, samo raketni motori. Istina je da je do eksplozije doslo u magaciu gotovih proizvoda, sto se vidi na slikama, i da je proizvodni pogon neostecen. Kako i zasto je dosljo do eksplozije sumnjam da cemo ikad saznati.
 
Sramota za NATO: Ukradena nafta iz najčuvanije vojne baze

Ukupna vrednost ukradene nafte je dva miliona dolara.
Još skandaloznije je bilo objašnjenje rumunskog ministra odbrane Vasile Dinku da je do toga došlo zbog "nepažnje" Amerikanaca, koji nisu bili svesni lokalne kulture i da oni snose glavnu krivicu za krađu a ne Rumunija.
Ova priča dogodila se u vazdušnoj bazi Mihail Kogalniceanu koja je pored baze Deveselu gde je stacioniran deo antiraketnog štita SAD, glavni cenatr američkih trupa koje su stacionirane u Rumuniji, gde je i otkrivena krađa goriva

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=2073756
 
Ovako bi izgledalo OBAVEZNO SLUŽENJE VOJSKE u Srbiji: Poziv stiže SVIMA, u kasarni ste 3-6 meseci, posle imate posebne beneficije, ali i dalje postoje TRI KLJUČNA PITANJA
Od kog godišta da to važi – ako kažemo da bi to bilo od 1994. ili 1995. godište, mi ne možemo da prihvatimo 35.000 ili 20.000 ljudi, mi možemo da prihvatimo do 10.000 ljudi, a onda je pitanje koga da oslobodite
Ključna pitanja prilikom donošenja odluke o vraćanju vojnog roka biće: 1. troškovi, 2. obnova infrastrukture i obnavljanje kasarni za vojnike 3. trajanje vojnog roka, broj regruta i pitanje prigovora savesti. Razmatra se i ideja da se za početak, u prvoj klasi vojnika, obavezni voni rok služi oko 2500 regruta, dok bi dužina trajanja obuke trebala bi biti od četiri do šest meseci. Ono što je izvesno je da obaveznog vojnog roka kakvog smo nekada poznavali, kada su svi muškarci koji napune 18 godina dobijali poziv za vojsku, više neće biti.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ovako ... te/z71hv24
 
Nešto im ne štima ta matematika. U periodu od 1994-2003 se rađalo godišnje između 80 i 70 hiljada beba. Otprilike imamo 30 hiljada vojno sposobnih muškaraca po svakoj godini. Za 10 navedenih godišta to je ukupno oko 300 hiljada, a kapacitet im je do 10 hiljada regruta? Takođe sad mogu da služe i devojke, pa je brojka potencijalnih regruta još veća.
Klasično loženje penzosa pred izbore...
 
Protivoklopne rakete kornet rakete dopremljene su juče transportnim avionom "iljušin IL-76" na vojni aerodrom "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici opremljene su juče transportnim avionom "iljušin IL-76" na vojni aerodrom "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija/rus ... to-2078103
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=907593#p907593:1eup6hd2 je napisao(la):
Дошљак » Пон Дец 13, 2021 12:07 am[/url]":1eup6hd2]Мислим да ће одређени број Газела остати. Х145М иду у Ниш где су пре њих биле Газеле и Ми-8Т за потребе падобранаца. До доласка нових хеликоптера, једина ескадрила опремљена само једним типом хеликоптера је била противоклопна хеликоптерска ескадрила Сенке која је добила нове Ми-35М. Наводно ће са још 4 нова Ми-35М и половним Ми-35П ова ескадрила бити потпуно пренаоружана, мада би било добро задржати одређен број Газела у тој ескадрили пошто су искуства Руса да им фали лаки хеликоптер уз крокодиле, па су Ирачанима и Сиријцима препоручивали да комбинују Ми-25 и Газеле. Данас исту комбинацију имају и Кипар (мада не још дуго) и Ангола.

Теоретски, можда број ескадрила порасте, можда оформе још једну противоклопну хеликоптерску ескадрилу, једну са Ми-35М (8) и Газелама (4) ГАМА и једну са половним Ми-35П (8 + 3) и исто Газелама ГАМА (4).


Тешко да ће задржати Газеле, иако је газела врло употребљив хеликоптер, готово нечујан, лако се пришуња и са добрим пакетом модернизације може да буде врло опасан. Сигурно ће остати неколико за обуку кадета и то је то. Разлог је врло прост, са академије изађе у просеку шест пилота годишње, њихов радни век је око 25 година (+-150 пилота). Кад од овог броја одузмете одласке у цивилне авио компаније, погибије... остане врло мало пилота. Недовољно.
 
Mislim da su brojke tu negde, slične cifre su se vrtele i izveštavale i na drugim (upućenijim) mestima i izvorima. Oko 20.000 pod oružjem.
 
Могуће, али са само 4 бригаде копнене војске плус 1 артиљеријска и уз то да су неке јединице сведене испод минимума као на пример Гарда и да су 63. и 72. тек повратиле статус бригаде иако по бројности су реално батаљони, 20.000 је превелика цифра.
 
Неша је потврдио да РВ опредељено за Рафал:

– Оно што је Ратно ваздухопловство рекло председнику, они су се определили у овом тренутку више да се узму Рафали француске производње, али када будемо урадили све анализе, видећемо за шта ће се војска определити – закључио је Стефановић за РТС.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=912603#p912603:1hv9z6dh je napisao(la):
Dzigi Bau » Uto Dec 28, 2021 8:02 pm[/url]":1hv9z6dh]Могуће, али са само 4 бригаде копнене војске плус 1 артиљеријска и уз то да су неке јединице сведене испод минимума као на пример Гарда и да су 63. и 72. тек повратиле статус бригаде иако по бројности су реално батаљони, 20.000 је превелика цифра.
Istina, doduše tu su i Rečna flotila, Vojna policija, ABHO i Brigada veze.
Na drugim forumima se često priča o tome, oni prate sve to baš u detalj. Pošto jelte ima i dosta forumaša tamo koji rade za VS i MO.
 
Заборавили сте и три бригаде у РВ и ПВО. Плус логистичка бригада, центри за обуку, академија, војно здравство, разни институти, заводи и друге установе. Ево у грубо, да узмемо 4 бригаде КоВ, МАБР, 2 ваздухопловне, ПВО бригаду, бригаду ВОЈИН и логистичку бригаду, значи 2200 људи по бригади, притом, немају све исти број батаљона. Или можда боље да гледамо то наспрам броја батаљона, 43 батаљона у 4 бригаде КоВ, 7 батаљона у МАБР, 6 самосталних батаљона под командом КоВ, РФ са 2 батаљона и 2 речна одреда који су отприлике еквивалент батаљону, 2 вазудхопловне бригаде по 7 батаљона/ескадрила, бригада ПВО са 6 батаљона, бригада ВОЈИН са 2 батаљона, и под командом генералштаба бригада везе са 4 батаљона, логистичка бригада са 4 батаљона, гарда са 4 батаљона, 72. специјална бригада са 3 батаљона, 63. падобранска бригада еквивалента два батаљона због четног састава, значи у грубо 98 јединица ранга батаљона, у просеку 225 људи по батаљону. И опет нисам рачунао команду за обуку са резервним бригадама које имају минималан стални састав (команда и логистика). Плус све институције ван формације - академија, војно здравство, разни институти, заводи и друге установе.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=912683#p912683:1xf8hdxl je napisao(la):
Дошљак » Sre Dec 29, 2021 12:41 am[/url]":1xf8hdxl]Заборавили сте и три бригаде у РВ и ПВО.

Плус све институције ван формације - академија, војно здравство, разни институти, заводи и друге установе.
Pa ne, što se prvog tiče, to nisam računao nego sam zaboravio da napomenem.
A što se ovog drugog tiče, pričali smo o onima pod oružjem.

Zato se i u svim tim tekstovima, izveštajima i pričama uvek kaže toliko i toliko ukupno a toliko pod oružjem.
Sve u svemu, mislim da su brojke uglavnom kredibilne. Jer ne prate to samo naši, prate i strani instituti i to se sve ažurira svake ili svake druge godine.
Mislim hoću da kažem da ne mogu naši da pumpaju to i da nešto mnogo lažu, kad znaju da i drugi izvan zemlje vode računa o svemu tome i objavljuju.
 
U medijima su se pojavile informacije da Ministarstvo odbrane nabavlja 22 radara francuskog proizvođača Thalesa i precizira se da je reč o radarima tipa Ground Master GM200 i GM400, izrađenima u saradnji sa američkom kompanijom Raytheone. Cena tih višenamenskih sistema srednjeg i velikog dometa za sada nije poznata.

Talesov radar tipa Ground Master GM200 istovremeno detektuje i podjednako prati mete na malim i velikim visinama u svim vrstama okruženja. Prema navodima francuskog proizvođača, GM200 se temelji na uspešno dokazanoj strukturi GM400 i pruža koordinaciju protivvazdušnog oružja za sisteme protivvazdušne odbrane vrlo kratkog dometa (VSHORAD) do protivvazdušne odbrane kratkog dometa (SHORAD).

Ovaj višenamjenski 3-D taktički radar smešten je na kamionu 8x8 kao jedinstven integrirani paket čija se oprema nalazi unutar kontejnera prema normi ISO. Trodimenzionalno radarsko skeniranje nudi evaluaciju od 70 stepeni, a prošireni paket, koristeći koncept složenog snopa i njegovog digitalnog oblikovanja, može detektovati ciljeve na visini od čak 24 kilometra. Rotacija daje radaru pokrivenost od 360 stepeni, a brzina rotacije iznosi 40 obrtaja u minuti.

Radar GM200 sa aktivnim faznim antenskim nizom (AESA) deluje u frekvencijskom pojasu S, a optimizovan je za vazdušni nadzor, lociranje neprijateljskih sistema i operacije usmerene ka neprijateljskim protivvazdušnim oružjem. Maksimalan domet u motrenju iznosi 250 kilometara, a u borbenom načinu rada doseže 100 kilometara. Takođe, sposoban je otkrivati, pratiti i razvrstavati više od hiljadu ciljeva, među kojima su bespilotne letelicie i razni projektili, od raketnih do minobacačkih.

https://www.ekapija.com/news/3538654/st ... ska-srbije
 
Vrh