Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,9%
  • Ne

    Glasovi: 195 59,8%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,3%

  • Ukupno glasača
    326
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=819580#p819580:1t7uuz2i je napisao(la):
Српска Семберија » Pon Feb 01, 2021 11:47 pm[/url]":1t7uuz2i]Мислим да на крају млади треба да одлуче на референдуму да ли желе војни рок, а ви наставите са илузијама и бајкама, али пазите колико ће бити здравствених и других оправдања...

Delim mišljenje. Referendum za mlade kojih se ovo tiče. Evo jedna takva anketa i mislim isto kao ovi na početku-svejedno mi je.

https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1423864/ ... rbiji.html

Dolazi neko novo vreme. Ovi stariji 50+, obogaćeni raznoraznim iskustvima, negativni, prznice, o svemu bi da za nas odlučuju i da nam prenose svoja iskustva.
 
Није овде само реч о томе шта млади - или стари - желе, већ и заједници, и њеним потребама.

Нико овде не спори да нам је потребна квалитетно обучена и наоружена, и довољно бројна, војска. Питање је, на који начин можемо постићи тај циљ, уз што мање трошкове и губитке.

Ја кажем да је поновно увођење обавезног служења војног рока најгора могућа опција. За почетак, скупља је него што већина овде мисли, не би нам обезбедила добро обучену војску, и врло лако би могла додатно убрзати одлив младих.

Дакле, разумно решење јесте да уложимо више у војску, и да низом мера - од повећања плата, до пропагандних постера у теретанама итд. - привучемо већи број вољних регрута. То је једино разумно решење.
 
Додао бих само да је за и саму идеју обавезног војног рока доживљавам као прилично бизарну. У условима тоталног рата, наравно да сви - и то не само мушкарци! - морамо стати на браник отаџбине. Ми се не суочавамо с таквим сценаријом. Зар је онда разумно да, поред професионалне војске, приморавамо читаву мушку популацију (и зашто само мушку, ако смо тако загрејани за једнакост?) да проведе читаву годину, или пар месеци, припремајући се за рат? Није ли то претерано?

То је као када бисмо решење недовољног броја полицајаца или медицинског особља тражили у присилној „мобилизацији”. То би заиста било бизарно, и једини разлог зашто већина идеју присилног служења војног рока не доживљава као једнако бизарну, лежи у чињеници да је војни рок - за разлику од полицијског или медицинског - постојао.
 
Ja i dalje mislim da prvenstveno treba dozvoliti naoruzanje naroda, a vojska je nepotrebna. Ne znam slucajeve da je neprijatelj uspeo uci u zemlju gde je narod naoruzan do zuba, jer cim bi malo zasao ili podelio se u manje grupe, naoruzano narod bi mu pobio vojnike. U zemlji gde vojska ili policija cuva granice vidimo da je moguc ulazak i vrsljanje mirganata ili stranih investitora, unistivaca reka ili zagađivača zemljišta okolnih vlasnika itd..., ali u zemlji naoruzanog naroda to ne bi bilo moguce jer bi cak i da uspeju da stignu do Srbije, domacini sa imanja bi ih zasuli kuršumima kada bi ušli na njihov posed, zatim ne bi imali šta da jedu niti piju pa bi ili umrli od gladi ili ne bi ni dolazili. Ovde vidimo da je neprijatelj zapravo preko svoje namesničke razoružao narod upravo da bi ga porobio, da zapravo Država hrani i neguje, dovodi neprijatelje, i sad imamo Vučićevske namesnike koji ispunjavaju strane zadatke bez kakve brige da će naoružan narod krenuti u oružani sukob odbrane protiv njih.
 
Колега, ми смо већ натпросечно наоружани. Ако је веровати доступним подацима, ми имамо 0,391 комада ватреног оружја по глави становника, што нас ставља на треће место у свету.

Узгред, то уопште није тако добра идеја. Стварају се проблеми у миру, а у рату се брише разлика између цивила и војника, што цивиле претвара у легитимне мете, и приморава непријатеља на драстичније мере.
 
Шта значи народ наоружан до зуба? Можемо ли рећи да је наш народ у РС наоружан до зуба? Или разна арапска и муслиманска племена широм Блиског истока и Африке? Па им свима вршљају разне стране војске. Мислиш да би слали своје трупе тек тако у наоружана села да их домаћини заспу куршумима? Јок, прво би избомбардовали дроновима сву виталну инфраструктуру да живот том народу учине што неподношљивији и да их ставе у позицију очаја где је сарадња са окупатором неминовна.
 
То је практично рецепт за легитимацију насиља над цивилним становништвом.

С друге стране, ако је првенствено мислио на непријатеље калибра шћиптарских и разних других паравојних формација, стоји да лично наоружање, уз групну солидарност, нуди одређен ниво заштите од сразмерног непријатеља.
 
Afrika i npr Avganistan su zato ocistili iz svoje zemlje najvece svetske sile tom taktikom. I pored svih tih naoruzanih bandi saldo nataliteta im je bolji nego u evropskim nenaoruzanim zemljama ili Kini gde je cak Država silom zabranjivala radjanje dece. U prevodu, u slobodnim zemljama se na 1 ubijenog rodi 100, a u izkontrolisanim gde država i njene vojske dominiraju se na 1 nerodjenog rodi 10, znaci prvi sistem daje mnogo bolji natalitet, sto je po meni kljucni statisticki indikator da li je jedna populacija zdrava ili bolesna. Ovom strategijom, i rastom nataliteta cak uspevaju svojim genima kolonizovati te kobajagi vojno jace zemlje poput Evrope, pa sta vredi Evropi nuklearno oruzje kada ih ovi iznutra pobedise vojno. Dakle, ljudi koji propagiraju jaku Državu i njenu vojsku prosto ne vide kolko je to smrtonosno za narod, jer izgleda ne shvataju da su Država i njena vojska protiv naroda, a oni pogrešno misle da su oni za njih pa im nije jasno kako za narod, a narod tako propada
 
Bezednost svakog organizma, pa i zemlje se deli na spoljnju i unutrasnju, unutrasnju regulise policija, spoljnju vojska. Pogledajmo sad nasu spoljnju bezbednost sa nasom vojskom. Migranti, strane kompanije koje izvalce profit, strane NVO, unistena ekonomija od strane stranih sila zarad smanjenja proizvodnje u zemlji i odliva bogatstva uvozom iz stranih zemalja, rast strane zaduženosti itd... dakle vidimo da vojska ni jednu funkciju spolnje odbrane zemlje nije izvršila. Takodje vidimo da kad nismo imali vojsku, npr pocetkom 19. veka, i kada se narod naoruzavao da smo imali i bolje vojne uspehe i bolji natalitet, u svemu zdravije drustvo. Znaci narouzan narod se pokazao bolje od nesposobne vojske, ukinuti je.
 
Авганистан и Африка уопште нису примери добре одбране већ насупрот, примери опште анархије, хаоса и константног насиља и страха. Из тих земаља нам и долазе мигранти зато што им је доста уживања у слободи. Авганистан је у константном насиљу скоро 50 година. И то што су се Руси повукли није плод борбе наоружаног народа већ Америчког утицаја и војне помоћи Муџахединима у ПВО ракетама Стингер.

Безбедносни ризик миграната није на војсци већ на полицији, а потребна је пре свега јасна државна политика по том питању. Ми смо ту нажалост уз Берлин уместо да будемо уз Будимпешту.
Стране компаније су просто плод слободног тржишта и демократије. Насупрот томе можемо да имамо социјалистичко уређење економије које је код нас пропало. А ту се јасно и види како се поробљава становништво данас - економијом.
Одбрана од тих ризиканније задатак војске већ државне управе.
Наоружани народ је могао да буде ефективан у 19. веку. Али и тад је било потребно знање војне вештине коју су Карађорђе и војводе имале из претходних буна. Није било довољно да само скупи група ајдука и наоружаних сељака већ је морао неко да зна и да смисли стратегију и тактику, да осмисли позиције за шанац, топове, да обучи људе строју. А није ни тај народ тек тако наоружан, прво су устаници имали мањак ватреног оружја па су се борили алатом. Срби код турака нису смели ни коње да имају па је неко морао да обучи војску и јахању.
 
Odakle vidimo da je za vreme Turske kao i sada bilo zabranjeno naoružavanje Srba, dakle i sadašnja Država je kao i Turska slična okupaciona kategorija koja brani naoružavanje svojih podanika. Za Afriku imam malo drugačiji pogled, to što ovde dođe je svega koji promil, malo od ukupne količine, ali pošto njihov broj raste i širi se, a naš pada, nama deluje da mnogo njih dolazi. Uzmi saldo živorođeni-umrli i videćeš da je Afrika ispred Evrope, što znači ili da je njihov sistem superiorniji, ili da smo mi porobljeni i zatupljeni pa ne vidimo iskrivljeno i pogrešno verujemo i radimo. I treće što bi prokomentarisao je čemu vojska ako ne može utiče ni na jednu od navedenih spoljnjih penetracija, agresije? Ona onda gubi svrhu. Zatim, ako mi pratimo Nemačku i globalističku politiku koja je suprotnost od nacionalne, i ako je Srbija zato prešaltana Ustavom i državu Građana, a ne nacije Srba, čemu onda nacionalna vojska? Ako smo globalisti, nama onda ni jedna nacija ni rasa nije neprijatelj, za sve njih je Srbija na izvolte, slobodan protok ljudi, kalitala, robe. Ispada da jedini neprijatelj ostaje naROD, da je vojska protiv njega.
 
Колега, ја стварно не знам с које стране да приђем Вашим коментарима. Пишете у блоку, без икаквог покушаја да раздвојите текст у засебне смисаоне целине, тако да су Вам коментари непрегледни и просто одврађају читаче. Немојте се увредити, и у реду је ако Вам то ништа не значи (не придајем себи никакву посебну важност), али морам Вам признати да неретко просто прескочим преко Ваших коментара, управо зато што су напорни за читање.

Као прво, поређење српске државе и Османског калифата (није то била никаква Турска, а ни Турско царство) никако није на месту. Срби су државотворни и већински народ Србије. У Османском калифату смо били поробљено иноверно становнитвшо, вечно осуђено на подређен статус. У Србији, ма колико владајуће структуре биле под утицајем страног чиниоца, неможемо баш рећи да смо тако ниско позиционирани.

Као друго, држава не забрањује наоружавање Срба, већ уводи нека нова правила, која никако неће смањити количину ватреног оружја у рукама цивила. Они који већ поседују оружје - већина њих илегално - неће га се одрећи твог неких нових закона, исто као што нису због претходних.

Нисам против наоружавања народа, у границама нормале, и уз мере које би спречиле непожељне пропратне појаве, али идеја да то може бити замена за квалитетну одбрамбену стратегију, која укључује и добро обучену, добро наоружану и довољно бројну војску, нема основа у стварности.
 
Наталитет у Африци нема везе са тиме да ли су наоружани већ са еманципацијом. Западна Европа је ту фазу прошла у 16.-17.-18. веку док су мигрирали по Америци. Источна у 19. Албанци у 20.
Друго, не видим колико је то ускраћено поседовање наоружања, јесте његова употреба. Опет имамо доста илегалног наоружања, често и дугих цеви, бомби, зоља.

Војска има дефинисане претње против којих се бори. По закону, војска је предала границу МУПу. А борба против страних господара у нашој економији мора да буде на нивоу министсрства привреде, то није сектор војске.

Цела Европа је у том глобалистичком шаблону. Има неких одступања али је економски све исти систем.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=821150#p821150:1ox0h5gn je napisao(la):
Дошљак » Нед Феб 07, 2021 6:26 pm[/url]":1ox0h5gn]Западна Европа је ту фазу прошла у 16.-17.-18. веку док су мигрирали по Америци.
Заправо, све земље Запада бележе знатан раст становништва у 19. и 20. веку. Једини изузетак је Француска.

До промена на пољу наталитета долази знатно касније - отприлике у исто време у целој Европи.

Стоји да је је наталитет у највећем делу Европе неприхватљиво низак, и да се на томе мора порадити, али то нема никакве везе с поробљеношћу, како Earthmoving тврди, већ с низом друштвених фактора.
 
Имаш право, омашио сам мало године. Али чисто поређења ради, како су тада западноевропски народи мигрирали у Америку, Аустралију и делове Африке, тако данас у Западну Европу мигрирају народи Африке и Азије.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=821169#p821169:2vdtp9s1 je napisao(la):
Дошљак » Нед Феб 07, 2021 7:31 pm[/url]":2vdtp9s1]Али чисто поређења ради, како су тада западноевропски народи мигрирали у Америку, Аустралију и делове Африке, тако данас у Западну Европу мигрирају народи Африке и Азије.
Свакако, али шта је тачно поента? Није ваљда да се томе, просто, треба препустити?

Да се разумемо, немам много сажаљења за земље Запада, које су изазвале хаос широм света, од Сирије до Либије, па сад сносе последице, али не заборавимо да и ми сносимо, да их сноси и недужан народ на Западу и да, на крају крајева, промене у нашем ужем и ширем окружењу утичу и на нас. Није баш свеједно да ли ће Запад бити већински хришћански (бар у неком више културном погледу) или муслимански, премда нам ни ова „хришћански” није никакав пријатељ. Настрану то што је у датом тренутку вероватноћа да ће доћи до такве тектонске промене мала.

Видимо какве последице је масиван уплив страног становништва имао по Нови свет. Створени су читави нови светови, али на згаришту оних који су им претходили. Кад се тај процес оконча - ту смо где смо: имамо нове културе, нове језике, нове народе, и све је то лепо. Али, док год он још траје, и док год је угрожена заједница у стању да се одупре таквим променама, разумно је да им се одупире, да се брани, и да се бори за опстанак.
 
Чисто сам хтео да изнесем пример да свака нација има свој пик популације и после пад који прати развој и еманципацију. И свакако се треба одупрети свакој најезди.
 
Dobro, evo iznesite zarad koje spoljnje pretnje treba da postoji vojska Države Srbije? Ako to nisu migranti, ja ne znam ko je. Mene okolne zemlje ne diraju, već je za uzimanje i jahanje na meni zadužena Država Srbija, ona me dira, ona mi je pretnja. Ako se neki Srbi ipak osećaju ugroženim pod pritiscima asimilacije u Hr, BH, Cg, Alb... vojska je i do sada postojala ali nije ih štitila. Takođe napustila je deo Srbije - Kosovo, i tu je do sad bila beskorisna. Zatim migranti su joj osvojili kasarne poput one u Obrenovcu, oni su kako kukavice pobegli ne braneći svoje, dakle i tu je bila beskorisna. Sve ove suštinske slučajeve navodim kao dokaz da je vojska kukavička, beskičmenjačka i besmislena. Jedina njena funkcija bi trebala da bude politička, ako Vučić naredi da negde izvede akciju po njegovoj volji, a ne po nekim generalnim principima. Znači privatna vojska Migrantoljubca.
A za preskakanje postova se ne ljutim, što bi, nije za svakoga sve.
 
Војска служи да брани од оружаних претњи. И тако је углавном у целом свету. Мигранти јесу безбедносни изазов, али тиме треба да се бави полиција, пошто је то у њеној надлежности. То што нам је део територије окупиран је више последица политичког деловања него војног. То што је мигрантски камп у бившој касарни је исто политичка одлука власти. Није то нико окупирао већ влада Србије располаже свим државним ресурсима како хоће. И тим кампом као и осталима руководе наши људи. Проблем јесте у политичкој флексибилности на слободу кретања миграната, али опет ни то питање није до војске већ до власти. Значи све скупа су у питању проблеми политичке природе.
 
Ali onda dolazimo do istog zaključka da je vojska Vučićeva, privatna. Jer ispada da on može odluči da li će biti jedno ili drugo totalno suprotno. Ti si to nazvao "politikom", a ja sam na to u gornjem postu mislio rekavši da "nema generalnih principa", već lične Vučićeve odluke. Ali ako on odlučuje, šta ćemo mi kojima je on neprijatelj u njegovoj vojsci? Da ima generalnih principa poput: migranti su spoljnja pretnja, vojska bi se i mogla nazvati srpskom, ali ako se to menja kako Vučić odluči, onda nije srpska vojska nego njegova. Ako dodamo i da on krade Izbore onda tek nema govora da Vojska nije privatna.
Druga stvar, da time treba se bavii policija se ne slažem jer po definiciji policija se bavi unutrašnjom bezbednošću, a vojska spoljnom, tj protiv stranih elemenata koji bi da uđu unutar granica. Migranti su spoljnji, strani element, znači posao vojske. Ako promeniš definiciju da i to radi policija, onda opet dolazimo do pitanja a šta radi vojska i zaključka da vojska nema svrhu.
 
Vojska da brani od golorukih migranata? O cemu vi pricate? Pa oni jedva mogu svoj telefon da prosvercuju kroz "x" drzavnih granica preko kojih prelaze na svom putu, a kamo li neko vrelo oruzje - jos je manja sansa da ih neko usput naoruza i pusti u susednu zemlju.
 
Dalji offtopic će biti obrisan.
 
Зашто је ова тема уоште на овом делу форума? Није ли ово за Рилекс?
 
Detaljan intervju Politike sa Stefanovićem: Одлука о обавезном војном року до октобра

Odatle, isečak:

- Да ли би био прихватљив модел који користе неке скандинавске земље, да се сви регрути уводе у евиденцију, а држава позива само неке од њих да служе војску?
- Не, определили би се за то да сви који стичу законски основ и могу бити упућени на одслужење војног рока буду позивани.


Jer ova vlast o svemu može da odlučuje i rezonuje samo binarno, ili-ili, sve ili ništa, pa tako i o vojnom roku. :kafa: :bash:
Zašto se ugledati na bolje, pametnije i uspešnije od nas? Ili će svi da služe ili neće niko. :roll:


Slepci. Neće im se odazvati ni 5.000 regruta, a kamoli 35.000.
 
Bender, aj realno...
uvođenje bilo kakvog sistema pozivanja "samo nekih" kod nas bi brzo pervertiralo kroz korupciju, političku polarizaciju itd...
Bolje je ili sve ili ništa...

Bolje je da se zakon primenjuje na sve, bez izuzetaka osim onih propisanih zakonom, naravno...

Sa druge strane, poenta se gubi... šta imaš od toga da pozoveš 10.000 od 35.000 na obuku?
Poenta vojnog roka je da obuči muško stanovništvo da sutra, u slučaju rata, može brzo da bude uključeno u vojne jedinice.
U tom smislu, nema nikakvog smisla da je neko obučen a neko nije...
I zato je bolji sistem da se obuče svi, a ne da se prave neki stratumi...

Ono što nijedan od vas protivnika vojnog roka ovde nije uspeo da ukači je prosta činjenica da u slučaju rata svo muško stanovništvo se mobiliše, bio u vojsci ili ne... neće te niko pitati... idu svi... to je prosta logika... zašto? Jer je i zakonska i moralna obaveza svakog građanina zemlje da je brani, u slučaju da je napadnuta spolja...

Ne koji foru vi mislite da će neko ostati nepozvan samo zato što nije služio vojsku, jasno mi nije....
Da li vi stvarno mislite da će neki profesionalni vojnik da ide da brani Srbiju, dok vi sedite kući i mitingujete po internetu?
Razmišljate li vi uopšte?

U slučaju napada, bila bi obuka 7 dana za sve, pa ajd... i šta ti bog da..

Ovako bi barem imali ljude koji znaju šta je cev a šta kundak, ako ništa drugo...

I dajte više, batalite priču o Vučiću, ja neću, ti nećeš, ovaj neće...
Država nije pojedinac i pojedinačne želje nikoga ne interesuju.
Ovo nije stvar preferencija. Ovo je egzistencijalna stvar, oduvek je tako bilo, a tu se druga logika primenjuje.

Koga bre zabole šta ovaj ili onaj misli na tu temu?
Donese se zakon na bazi referenduma i on važi za sve... i nema hoću neću, svidja mi se ili ne...
 
Vrh