Bender, aj realno...
uvođenje bilo kakvog sistema pozivanja "samo nekih" kod nas bi brzo pervertiralo kroz korupciju, političku polarizaciju itd...
Bolje je ili sve ili ništa...
Bolje je da se zakon primenjuje na sve, bez izuzetaka osim onih propisanih zakonom, naravno...
Sa druge strane, poenta se gubi... šta imaš od toga da pozoveš 10.000 od 35.000 na obuku?
Poenta vojnog roka je da obuči muško stanovništvo da sutra, u slučaju rata, može brzo da bude uključeno u vojne jedinice.
U tom smislu, nema nikakvog smisla da je neko obučen a neko nije...
I zato je bolji sistem da se obuče svi, a ne da se prave neki stratumi...
Ono što nijedan od vas protivnika vojnog roka ovde nije uspeo da ukači je prosta činjenica da u slučaju rata svo muško stanovništvo se mobiliše, bio u vojsci ili ne... neće te niko pitati... idu svi... to je prosta logika... zašto? Jer je i zakonska i moralna obaveza svakog građanina zemlje da je brani, u slučaju da je napadnuta spolja...
Ne koji foru vi mislite da će neko ostati nepozvan samo zato što nije služio vojsku, jasno mi nije....
Da li vi stvarno mislite da će neki profesionalni vojnik da ide da brani Srbiju, dok vi sedite kući i mitingujete po internetu?
Razmišljate li vi uopšte?
U slučaju napada, bila bi obuka 7 dana za sve, pa ajd... i šta ti bog da..
Ovako bi barem imali ljude koji znaju šta je cev a šta kundak, ako ništa drugo...
I dajte više, batalite priču o Vučiću, ja neću, ti nećeš, ovaj neće...
Država nije pojedinac i pojedinačne želje nikoga ne interesuju.
Ovo nije stvar preferencija. Ovo je egzistencijalna stvar, oduvek je tako bilo, a tu se druga logika primenjuje.
Koga bre zabole šta ovaj ili onaj misli na tu temu?
Donese se zakon na bazi referenduma i on važi za sve... i nema hoću neću, svidja mi se ili ne...