Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,9%
  • Ne

    Glasovi: 195 59,8%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,3%

  • Ukupno glasača
    326
Ubedljivo mi je najjača poslednja rečenica.
Smisao i cilj vojnih vežbi je prenošenje na televiziji. Upravo ono zbog čega se danas troše silne naše pare - predstava za domaću (neuku) javnost.
O ostalim geopolitičkim posledicama dešavanja, ne bih. Sve je u tekstu rečeno.
http://rs.n1info.com/Vesti/a659176/Srbi ... mozes.html
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=782520#p782520 je napisao(la):
branik » Sub Okt 10, 2020 10:53 am[6/url]":2vclon6e]Ubedljivo mi je najjača poslednja rečenica.
Smisao i cilj vojnih vežbi je prenošenje na televiziji. Upravo ono zbog čega se danas troše silne naše pare - predstava za domaću (neuku) javnost.
O ostalim geopolitičkim posledicama dešavanja, ne bih. Sve je u tekstu rečeno.
http://rs.n1info.com/Vesti/a659176/Srbi ... mozes.html

Mislim da.preterujes!
Vojska mora da vezba. Organizacija necega ovakvog zahteva veliku logistiku, koordinaciju... izvodjenje dejstava po definiciji je trening. A kad da vezbaju onda???? Sta, da sede u kasarnama i glancaju oruzje?

Svaki minut naleta sa bojevim gadjanjem je zlata vredno iskustvo za svakog pilota. Isto vazi i za kopnene jedinice.

Boli mene uvo sto Vucic ovo koristi za svoju promociju.
Dobro je da je vojska napolju i da puca... to joj je smisao.

Nabavka oruzja iz raznih izvora jeste logisticki kosmar sutra, ali imajuci u vidu spoljnju politiku zemlje, ima savrsenog smisla. Placamo reket na vise strana jer sa svima hocemo da smo dobri. A cinjenica je da su nabavke preko potrebne.

A N1 i njegove maliciozne komentare ne bih komentarisao. Da se oni pitaju, crkve bi bili parkinzi, vojske ne bi ni bilo a pare bi se usmerile nevladinom sektoru i "nezavisnim" medijima.
 
Ovaj današnji događaj je predstava za unutrašnju upotrebu, preterivao ja ili ne. Sve je naprečac rešeno i sprovedeno.
Slažem se da je pilotima važan nalet, bojeva obuka, ali to može da se radi i bez mnogo pompe. Opet su u centru pažnje političari. Da au ono diskretniji, da je vojska u fokusu, poverovavo bih da je primarni cilj vojna vežba. Ovako...
 
Vojska je deset dana tamo i sprovodi aktivnosti obuke. Danas je bio samo zavrsni prikaz. O cemu pricas? Sta naprecac?

Ne mogu da verujem da mislis da se sve ovo moze organizovati za jedno popodne samo da bi se Vucic slikao na TVu..
 
Nigde nisam rekao da je ovo smišljeno prekjuče.
Ali svakako je, kao i mnogo toga ranije, prelomljeno preko kolena. Gledaj malo šire. A što se mene tiče, znam poprilično, ne sekiraj se. Neću ti više pomagati da skupljaš postove.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=782678#p782678:295gjntl je napisao(la):
branik » Sub Okt 10, 2020 8:54 pm[/url]":295gjntl]Nigde nisam rekao da je ovo smišljeno prekjuče.
Ali svakako je, kao i mnogo toga ranije, prelomljeno preko kolena. Gledaj malo šire. A što se mene tiče, znam poprilično, ne sekiraj se. Neću ti više pomagati da skupljaš postove.

Koliko god široko gledao, vidim da kritikuješ sve ovo na bazi N1 izvještaja i izjave da "poprilično znaš".
Nije baš kredibilno, al ajd...

Na kraju krajeva, sve i da je prelomljeno preko kolena (šta god ti to sad pa značilo), veliki broj vojnika i jedicina tehnike imao je priliku da vežba u koliko toliko realnim uslovima (koliko to uslovi dozvoljavaju, naravno).

Bilo bi dobro da se ovo prelomi par puta godišnje preko kolena...
 
Meni je glavni utisak da je spec brigada sa novim uniformama, čizmama (posebno izdvajam jer domaća pamet nije proizvela dovoljno dobru), naoružanjem, oklopnim transportom (Miloš), robotizovanim platformsna i helikopterima za desant i vatrenu podršku najbolje prošla i da je jedna jedinica u zemlji na nivou kojih bi ja želeo, kao poreski obveznik, da sve jedinice budu na tom nivou. Znam da nismo Nemačka...

Ne razumem se u vojnu taktiku da mogu da ocenim kvalitet vežbe i scenarija po kome je izvedena.

Miloš deluje kao najozbiljnije novo sredstvo koje je uvedeno i ako ih bude u nekom trenutku trocifren broj, to će biti uspeh na terenu.

RTS prenos je na nivou diletanata. Omiljeni deo, Ataka pogodak, a kadar helikopter. Treba da unajme TangoSix ekipu ili profesionalnu produkcijsku kuću, ovo je blam.
 
Nek se loze tastatura ratnici, to je za njih i napravljen takav cirkus.
 
Moj komentar na političku situaciju i pozadinu ove vežbe:

Tekstovi N1 odnosno DW o vežbi i Vučićevim izjavama objektivno jesu prilično otrcani. Da se ne lažemo. Ali istovremeno jesu i tipična očekivana reakcija na Vučićevska lupetanja o stanju naše vojske. Voleli ne voleli Vučića, i slušali ili bojkotovali N1, mehanizam je svima nama očigledan i (nadam se) razumljiv: Vučić i njegovi mediji su akcija, a N1 i njegovi istomišljenici - reakcija. Koliko intenzivna akcija, tolika i reakcija.
Kad Vučić kaže da je Srbija faktor na Balkanu, N1 će da pita ''ali jel baš toliki faktor kao što vi kažete?''
Kada Vučić kaže ''Srbija je sila!'', N1 će reći ''Ma nemoj? A odakle ti to?''
Kada Vučić kaže ''Srbija je sila bre, kojoj zavide svi u svetu a mi smo zaslužni za to!''... Pa naravno da će N1 da odgovori sa ''Po čemu je sila? Ko joj to zavidi? Šta ste vi to uradili?''

Jednostavno, bio neko za SNS ili protiv njega, voleo ili mrzeo Vučića, i cenio ili nipodaštavao šta se uradilo, činjenica je da su SNS/Vučić i N1/slični mediji kao akcija i reakcija u fizici. Kao Jin i Jang. Gde postoji jedno, postoji i drugo. Što je prvo veće mase, to je masivnije i ovo drugo. S tim što se ne sme prevideti činjenica da uglavnom svaki taj proces, taj začarani krug, potekne od Vučića i SNS. Oni su ti koji započnu medijski kampanju o nečemu, a N1 i ostatak ekipe se samo nadovezuju na to i reaguju istim intenzitetom u kontra smeru. Da Vučić i SNS ne daju takve pompezne izjave i nastupe, ne bi ni N1 i ostali imali toliko materijala da ih napadaju. Prosto ne bi.

Jer ako dođeš i kažeš ''situacija u VS je danas bolja nego 2012'', nema tog N1, komentatora i vojnog analitičara koji će moći da kaže ''ne, nije!'' Jer imaš argumente i činjenice koji dokazuju da jeste bolje. Ali avaj... SNS ko SNS i Vučić ko Vučić... oni ne mogu da se zadovolje statusom ''dobro je, bolje je, napredujemo''... nego kod njih sve mora da bude: istorijski™, neviđeno™, strah i trepet™, prvi put™, najveće™, najmodernije™... I šta će N1 i ostatak ekipe u tom slučaju da radi? Pa naravno da će da dovati lupu, stavi svaku reč pod nju, i da počne taksativno da ispistuje: šta je neviđeno? šta je najmodernije? šta je istorijski? itd itd itd... Dokle god im se daje municija, oni će rafalisati. A odmah da kažem, nisu dela ta koja im služe kao municija, nego upravo ti pompezni i narcistički nastupi i izjave. Saseci ili redkuj to, i redukovaćeš reakcije N1 i sličnih. Ali SNS to ne želi. SNS voli to. Jer oni vole pažnju i vole da se svađaju. U tome su najbolji. Cela partija i politika su im izgrađeni na tom principu.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=M8nhdnM6ilc[/youtube]
 
A što se tiče same vežbe...

Još od prvog pogleda sama postavka i prezentacija zrače JNA mentalitetom. RTSova (Repriziramo Tri Serije) reportaža u saradnji sa Vojskom, koja je na nivou američkih reportaža iz 80ih. Sa smandrljanim kadrovima, primitivnim animacijama i dosadnim narativom (ne zbog tehničkih detalja i izraza nego zbog načina prezentacije).

Mojsilović koji svo vreme stoji sa strane i priča, po svom govoru zvuči kao neki general JNA koji raportira Titu tamo negde 1948. o spremnosti Jugoslavije za Sovjetsku invaziju. Bukvalno zvuči kao neki spiker ili zvaničnik iz Titovog doba. Kad smo kod toga, nikad nisam razumeo potrebu naših oficira (pa i RTSa) da na vežbama non stop drobe o svakom potezu koji neki vojnik učini. Druge vojske to ne rade tako. Tamo se političarima i komandantima dostave spisak i sažeta prezentacija šta će se sve izvoditi od akcija, na šta obratiti posebnu pažnju i šta očekivati. Vežba se sprovodi, sa strane savetnik ili oficir objasni komandantu/ministru/predsedniku šta se dešava ili gde i šta treba da se gleda. Dok zaseban narator, koji može biti vojno lice a može biti i samo dobro pripremljen i potkovan voditelj, daje narativ i objašnjenja za publiku i javnost. Ali u kratkim crtama, tako da se istakne najbitnije i tako da bude interesantno i dinamično. Ne da zvuči kao text-to-speech bot ili neki pravnik u sudnici koji isčitava detalje sudskog procesa. Prosto, kod ovakvih događaja, poenta je da se javnosti ovo predoči na interesantan način. Da čovek želi da ostane prikovan za taj ekran i RTS. A ne da menja kanal ili gasi zvuk da ne bi zaspao od dosadnog narativa.

Sama akcija na vežbi deluje standardno, otprilike ono što bi se i moglo očekivati. Po strukturi, veličini a čak i vizuelno podseća na zajedničku vežbu Američke i Južnokorejske vojske 2016. S tim što ova naša u nekim delovima deluje malo ''tromije''.

Nemam energije da komentarišem zasebno svaki deo i svu vrstu tehnike, a ne bi ni imalo smisla. Jer ne želim da glumim JNA generala. Ukratko, super je videti novu tehniku u upotrebi. Al pod time mislim na ova sredstva koja su ušla u serijsku proizvodnju i/ili nabavljena u više primeraka (pa makar i male serije) poput Miloša, novoisporučenih BRDM-2, Lazara, Mi-35, H-145... Sve je to za veliku pohvalu samo po sebi. Priča s M-84AS1 je lepa i fina, ali to je i dalje samo jedan prototip. Kad vidim više od par primeraka u akciji, onda ću da hvalim taj projekat. Isto važi i za M-80AB1 i slično.

Nabavku Pancira takođe smatram dobrim potezom, ne znam zašto Radić postavlja retoričko pitanje šta raditi sa jednom njegovom baterijom. Mislim kupuje se i radi se s onim što je u datom momentu moguće i dostupno. Uz tolike druge nabavke i troškove, dobro je da je nabavljena i ta jedna. Pa će se otom potom nabaviti još. Ili nešto drugo.

Sve u svemu, sama vežba je ok. Narativ dosadan i koncept zastareo, a sve i dalje zrači tim JNA mentalitetom koji se neće iskoreniti sa ovih prostora ni za 50 godina. ALI lepo je videti novu tehniku u akciji, kao i opremu na vojnicima. I mada znam da ovo ne oslikava prosek Vojske već uglavnom uži, elitni deo, i dalje stoji činjenica da je napravljen pomak. Mogao bih da kažem nešto za govor dve individue na kraju vežbe, al ajde de, zaustaviću se ovde, da se završi na pozitivnom. :D
 
Bender Rodriguez":2s5zeo9i je napisao(la):
Moj komentar na političku situaciju i pozadinu ove vežbe:

Tekstovi N1 odnosno DW o vežbi i Vučićevim izjavama objektivno jesu prilično otrcani. Da se ne lažemo. Ali istovremeno jesu i tipična očekivana reakcija na Vučićevska lupetanja o stanju naše vojske. Voleli ne voleli Vučića, i slušali ili bojkotovali N1, mehanizam je svima nama očigledan i (nadam se) razumljiv: Vučić i njegovi mediji su akcija, a N1 i njegovi istomišljenici - reakcija. Koliko intenzivna akcija, tolika i reakcija.
Kad Vučić kaže da je Srbija faktor na Balkanu, N1 će da pita ''ali jel baš toliki faktor kao što vi kažete?''
Kada Vučić kaže ''Srbija je sila!'', N1 će reći ''Ma nemoj? A odakle ti to?''
Kada Vučić kaže ''Srbija je sila bre, kojoj zavide svi u svetu a mi smo zaslužni za to!''... Pa naravno da će N1 da odgovori sa ''Po čemu je sila? Ko joj to zavidi? Šta ste vi to uradili?''

Jednostavno, bio neko za SNS ili protiv njega, voleo ili mrzeo Vučića, i cenio ili nipodaštavao šta se uradilo, činjenica je da su SNS/Vučić i N1/slični mediji kao akcija i reakcija u fizici. Kao Jin i Jang. Gde postoji jedno, postoji i drugo. Što je prvo veće mase, to je masivnije i ovo drugo. S tim što se ne sme prevideti činjenica da uglavnom svaki taj proces, taj začarani krug, potekne od Vučića i SNS. Oni su ti koji započnu medijski kampanju o nečemu, a N1 i ostatak ekipe se samo nadovezuju na to i reaguju istim intenzitetom u kontra smeru. Da Vučić i SNS ne daju takve pompezne izjave i nastupe, ne bi ni N1 i ostali imali toliko materijala da ih napadaju. Prosto ne bi.

Jer ako dođeš i kažeš ''situacija u VS je danas bolja nego 2012'', nema tog N1, komentatora i vojnog analitičara koji će moći da kaže ''ne, nije!'' Jer imaš argumente i činjenice koji dokazuju da jeste bolje. Ali avaj... SNS ko SNS i Vučić ko Vučić... oni ne mogu da se zadovolje statusom ''dobro je, bolje je, napredujemo''... nego kod njih sve mora da bude: istorijski, neviđeno, strah i trepet, prvi put, najveće, najmodernije... I šta će N1 i ostatak ekipe u tom slučaju da radi? Pa naravno da će da dovati lupu, stavi svaku reč pod nju, i da počne taksativno da ispistuje: šta je neviđeno? šta je najmodernije? šta je istorijski? itd itd itd... Dokle god im se daje municija, oni će rafalisati. A odmah da kažem, nisu dela ta koja im služe kao municija, nego upravo ti pompezni i narcistički nastupi i izjave. Saseci ili redkuj to, i redukovaćeš reakcije N1 i sličnih. Ali SNS to ne želi. SNS voli to. Jer oni vole pažnju i vole da se svađaju. U tome su najbolji. Cela partija i politika su im izgrađeni na tom principu.
Кратко и јасно...


Отправлено с моего iPhone используя Tapatalk
 
Lepo je videti na kraju ovog poslednjeg snimka kolonu sa dva modernizovana M84 i BVP plus Lazari pride...
Valjda će se nekako organizovati da krene serijska modernizacija i da barem imamo jednu oklopnu brigadu sa modernizovanom tehnikom.

BOLI ME UVO za Vućićeve baljezgarije tipa najveći najjači...
A posebno me zabole za N1 i njihovo maliciozno "nezavisno" novinarstvo!
A najposebnije me zabole za spinovanje cele priče u politički "mrzim Vučića" kontekst!

Dopada mi se ovo što vidim.
Vojska izgleda mnogo ozbiljnije, tehnika izgleda ozbiljnije, vojnici izgledaju ozbiljnije...
A ovolika koncentracija jedinica na jednom mestu - ovo je melem za dušu!
 
Je li ovo Vojska skupila jutjubere i povezla na Pešter da snimaju?
 
Ovaj momak navodi neke interesantne detalje o viđenoj tehnici...

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nchTiAw0YKc[/youtube]
 
^ Mnoge od tih detalja proizvoljno zakljucuje, bez valjanih argumenata ili izvora, i vecinu je izgresio.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=j8HeZMMqmuU[/youtube]
 
jako mi se svidja ovo vozilo. da smo ga imali 90tih mnogo manje pripadnika vojske i policije bi izgubilo zivot u sacekusama na kosovu. valjda prvo ili drugo vozilo (pored lazara) a da mi se veoma dopada jer su uklopili i dizajn u konacni proizvod. totalno mocno. jedva cekam noru novu, ona tek izgleda sjajno! lazar milos i nora su stvarno odlicni. cuje se i vidi da milos ima automatski menjac a po ugradjenoj opremi deluje kao da je dosta moderan. sve pohvale, mozemo biti ponosni
 
Мени се искрено више од сопственог наоружавања свиђа да имамо своје производе које можемо да продајемо, ратова и криза ће увек бити, само да радимо на квалитету а да не инсистирамо на јефтиноћи
 
Evo i prve fotke
 

Prilozi

  • Screenshot.png
    Screenshot.png
    407,6 KB · Pregleda: 1.106
perkane, pretekao si me za sekund :D mislim da je jako objektivan tekst i retrospektiva do sad ucinjenog
 
Vrh