Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
To je navodno bio B2 Spirit.
Price je podgrejalo to sto je jedan B2 ( Spirit of Missouri) bio dugo van službe, ali je kasnije ipak viđen.

Ma jok, komunikacioni satelit....

Perkan":tf9fdlp3 je napisao(la):
Kad malo bolje razmislim, ispalo je najbolje što je moglo u datom trenutku.
Da smo ih nalupali mnogo više nego što je aviona palo na našu teritoriju - to je činjenica.
ali mogli su to da sakriju prinudnim sletanjima itd... nije bilo medijskog eksponiranja.

Da smo ih nalupali i oborili više - pritisak na kopnenu intervenciju, zbog očuvanja kredibiliteta, bi postao nepodnošljiv, uprkos protivljenju javnosi...
I onda bi bio haos...

Ovako - svaka rupa na avionu im je bila jasna poruka... a opet nije bilo javno.
Ko je trebao da primi poruku, primio je...

Epilog - rat je vojnički završen pat pozicijom, politički je izgubljen, ali sa dovoljno koncesija da nastavimo borbu i da nismo potpuno van igre.
To je realno ekvivalent pobedi, s obzirom na disbalans snaga.
A danas, 20 godina posle, i dalje se pregovara...
Ne, nije ispalo najbolje...i ne nismo pobedili niti je bio pat.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Каква црна победа, пат... Па ми смо на коленима били. А да су наставили још петнаест дана, свашта би било. Као директни учесник гледао сам како су се крајем маја потпуно били осилили, схватајући да немају више чега да се плаше. Спуштали су се све ниже, играли се изнад градова, праве аеромитинге правили. Срећом, са почетком јуна су стали. Иначе...

Апсолутно тачно, стали су јер је Слоба био довољно рационалан да се преда када су без пардона кренули да неселективно ударају по цивилима, рафинеријама, мостовима и осталој инфраструктури, да тероришу становништво прекидањем струје и слично. Могли смо ми да издржимо још годинама и дебело да их презнојимо али би изгледали као Сирија и за нашег века не би видели цивилизован живот.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799117#p799117:f8m2vtql je napisao(la):
branik » 03 Dec 2020 01:07 am[/url]":f8m2vtql]Каква црна победа, пат... Па ми смо на коленима били. А да су наставили још петнаест дана, свашта би било. Као директни учесник гледао сам како су се крајем маја потпуно били осилили, схватајући да немају више чега да се плаше. Спуштали су се све ниже, играли се изнад градова, праве аеромитинге правили. Срећом, са почетком јуна су стали. Иначе...

Ljudi izgleda nisu svesni sa koliko malo snaga je NATO zapoceo bombardovanje SRJ, očekujući valjda da će Milošević da popusti posle prvih udara, kada shvati da misle ozbiljno.
Za 78 dana su višestruko uvećali broj angažovanih aviona i nisu imali nameru da stanu dok SM ne prihvati da se povučemo sa Kosova.
I kada im je ponestalo stacionarnih vojnih ciljeva, krenuli su po infrastrukturi.
Ko misli da nisu još prvog dana mogli da sruše Gazelu, Pančevački i Brankov most, BG vodovod, TENT, da umesto konfeta na elektroenegretsku mrežu bacaju eksploziv, taj je veoma naivan.
Za mene su pripadnici VJ heroji (neki su mi bili starešine, kada sam ja služio, kasnije), ali nemoj da se lažemo, naša PVO teritorije nije imala realnu šansu da odbrani bilo koji cilj od uništenja...
Dva sigurno uništena NATO aviona i verovatno još mnogo teško oštećenih koji su uspeli da nekako slete, veliki broj oborenih krstarećih projektila i bespilotnih letelica za 78 dana i hiljade nerijateljskih letova, JESTE ogroman uspeh za vojsku koja je bila i brojčano, tehnički i tehnološki inferiorna, bez saveznika, u neprijateljskom obruču i bez granice sa prijateljskom državom.
Najviše mrzim stvaranje lažnih mitova i samozavaravanje o nekakvim nepostojećim uspesima. Ovde je NATO uspeo da nas istera sa Kosova, Albanci su dobili šta su hteli i Sloba je uspeo da još malo bude na vlasti. To su jedini pravi "uspesi" te 1999.
I što smo, neki barem, uspeli da sačuvamo živu glavu.

искључиво војно гледано, резултат бомбардовања је НАТО неуспех, јер нису успели да униште ВЈ, што им је био циљ. АЛИ, политички и укупно гледано, ипак је наш пораз, јер смо на крају морали да се повучемо са Косова

Rat je produžena ruka politike, sredstvo za ostvarivanje ciljeva, a cilj je bio da nas isteraju sa Kosova. Tako da su - uspeli.

A nisu uništili VJ - tačno, a da su zaista hteli, to bi i uradili.
Da se pitao Vesli Kark, a srećom nije, Srbija bi bila - spržena. Mogli su da budu daleko brutalniji, da odmah unište infrastrukturu, da parališu našu vojsku, da nemamo vodu, struju, vezu, saobraćaj... da bacaju kasetne gde god pomisle da ima vojske, da malo više i rizikuju i da se spuste niže... to im je na kraju krajeva i posao, a ne da ispaljuju iz daljine i sa visine, pa koliko god puta treba dok ne unište cilj....

Uvek treba imati u vidu da se radi o jedinoj zemlji u istoriji koja je u ratu upotrebila nuklearno oružje - protiv civila, koja je praktično istrebila Indijance, koja pre svega štiti svoj kredibilitet kao svetske sile. Neće dozvoliti da ih odvrati mala vojska koja koristi zastarelo naoružanje.

Mi nismo Vijetnam, nemamo granicu sa Kinom a i SSSR tada više nije postojao... nismo imali kopnenu ili morsku vezu sa Rusijom.
Pa ni u Vijetnamu američka vojska, pre svega - avjijacija, nije bila upotrebljavana kako treba i kako su hteli, zato su se zaglibili i maltene raspali iznutra.

Mi nismo imali šanse, oni su to dobro znali, i njihov cilj je bio da i Milošević to shvati i da uradi to što se od njega traži - da se povučemo sa Kosova.
Oni su mislili da će to biti odmah, a desilo se za 78 dana kada smo mi već potrošli gomilu PVO raketa a oni počeli da ruše infrastrukturu.

Ma realno, svi ste u pravu!
Ali je realno da je otpor koji smo pružili u nemogućim uslovima omogućio da cela stvar "ne bude završena za svagda", tako da se i dan danas oko toga razgovara, hvala Bogu račima, a ne oružjem.

Znajući ovaj narod, nije bilo teoretske šanse da se svojevoljno, taktički i pametno povučemo u stranu. Iako bi to kraktoročno a i dugoročno možda bilo pametnije rešenje.

Nismo mi takvi ljudi...
Džaba prizivati neku lucidnost i racionalnost... nas vodi srce i osećaj za ispravno.
kad je nešto pogrešno, pogrešno je i kad je ispred tebe miš i kad je ispred tebe gorila.

I sada neko sa strane može ovu osobinu Srba da interpretira na sve moguće načine: i kao glupost, i kao zanesenost i kao potpunu budalaštinu, i kao neverovatno herojstvo i čovečnost koju možeš malo gde na svetu da nađeš (ej, koliko beše imperija nas napade u 20tom veku????)... I SVI ĆE BITI U ISTO VREME I U PRAVU I U KRIVU.

Istina je da smo to mi... takvi kakvi smo, i drugačiji ne možemo ni biti... pa dok postojimo, postojimo...
jbg...

Ja smatram da smo 1999 mogli i morali da učinimo mnogo više. Vojska je bila potpuno preplašena sto je donekle i razumljivo, ali pasivnost je pogubna.

Daj bre čoveče, urađeno je sve što je fizički bilo moguće i izvodljivo.
Prošlo je kako je prošlo. Kapa dole i vojnicima i oficirima!

Treba izvuđi pouke i spremati se.
Malo radimo na tome.

Danas smo u daleko daleko inferiornijoj situaciji.
I to treba pod hitno popravljati.

Sto bi volelo da vidim stanje jedne Nemačke, Francuske ili Engleske posle 78 dana NATO agresije.
Sta bi oni oborili i da li bi se uopšte sastavili posle toga?

Perkan":2ofw2u6d je napisao(la):
Daj bre čoveče, urađeno je sve što je fizički bilo moguće i izvodljivo.
Prošlo je kako je prošlo. Kapa dole i vojnicima i oficirima!

Treba izvuđi pouke i spremati se.
Malo radimo na tome.

Danas smo u daleko daleko inferiornijoj situaciji.
I to treba pod hitno popravljati.

Problem je sto nije urađeno nista sto bi naudilo neprijatelju. Samo su gledali da se Ameri slučajno ne bi naljutili, a bilo je više prilika da se uzvrati.
Takođe su mogli da primene pristup VRS sa taocima. Umesto toga VJ je vratili ona 3 zarobljena Amera usred rata...

Ne volim da pišem postove u tezama/stavkama ali kod ovih kompleksnih i osetljivih tema praktikujem to da ne bi bilo ''nesporazuma'' i ''pogrešnih tumačenja''.

Da li mislim da smo izašli kao pobednici iz bombardovanja? Ne. Mada jesam tako mislio nekada. Ali sam promenio stav.
Da li je bio neravnopravan rat u smislu odnosa snaga? Apsolutno.
Da li smo, iako smo izašli kao gubitnici, pokazali izuzetan nivo snalažljivosti i izdržljivosti? Pritom mislim i na vojsku i na narod... Da, svakako.
Da li je s naše strane išta postignuto tim ratom? Ne. Čak je trajno izgubljeno.
Da li je Sloba ispao slepac galaktičkih razmera što se kačio s takvom silom? Da.
Da li mi je drago što je maknut, čak i pored toga što su oni posle njega opljačkali državu? Da, i žao mi je što nije bio maknut još ranije.
Da li mi je drago što smo NATOu dobrano izgrebali lice, što smo mu sovjetskim sistemom oborili skupocenu igračku, što smo mu mikrotalasnim rernama i maketama protraćili municije i resurse, i što smo se posle toga upisali u svetske vojne udžbenike kao primer kad slabiji protivnik zada jačem neprijatelju znatno više muka nego što je iko očekivao... Da, apsolutno.

Šta bi bilo da je izvršena kopnena invazija? E to je već jako kompleksno pitanje, jer se ne tiče samo Američke i Vojske Jugoslavije nego i mnogih drugih država, faktora i okolnosti. Mada, ono što znam sa sigurnoću je da su Ameri u Vijetnamu na teži način naučili dve velike i gorke lekcije: 1) džaba sva vazdušna moć sveta ako na tlu nemaš vojnika na ulici (mada ovo važi za situacije kad se neka zemlja osvaja, ne kad se samo bombarduje) i 2) slabiji i tehnološki zaostali protivnik i dalje može da ti napravi haos ako je stanovništvo dovoljno motivisano a dovoljno ludo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799424#p799424:395ztnxl je napisao(la):
spatiotecte » 03 Dec 2020 08:20 pm[/url]":395ztnxl]Sto bi volelo da vidim stanje jedne Nemačke, Francuske ili Engleske posle 78 dana NATO agresije.
Sta bi oni oborili i da li bi se uopšte sastavili posle toga?

Pa sve tri su članice Nato :lol:
Francuska i UK su nuklearne sile :laugh:

Pričao sam hipotetički da nisu u NATO.

A kad bi engleska ili francuska potegle nuklearno oružje na Nato alijansu ili ameriku ostalo bi samo ime na mapi od njih.

Te tri države su stubovi NATOa, njihove vojske su projektovane kao deo NATOa, i NATO je projektovan računajući na njih.
NATO bez njih nije taj NATO, niti bi one bile to što jesu da nema NATOa...
Ta pretpostavka je sama po sebi besmislena.

A suština nuklearnog naoružanja je - odvraćanje potencijalnog agresora.

Ма дајте, па ми ни та два пилота нисмо успели да ухватимо!
Какав смо ми то отпор пружили? Војска се само чувала. Три пута сам се премештао због компромитовања локације, стодесетку ваљком фарбао у бело да би могла да се вози. Обарања су резултат смосталног деловања и промућурности на терену много пре него неке системске акције.
Као дежурни обезбеђења команде велике јединице на Златибору, обавестио сам виши ниво да сам уочио крстарећу. Изгрдио ме човек, шта се то њега тиче. Пола сата касније та је растурила трфо на Бежанијјској коси. А могли су је лепо дочекати на Дивчибарама (ниска, спора...). Следећи пут сам је гледао и ћутао.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799447#p799447:25f2y6fb je napisao(la):
relja » 03 Dec 2020 08:25 pm[/url]":25f2y6fb]Te tri države su stubovi NATOa, njihove vojske su projektovane kao deo NATOa, i NATO je projektovan računajući na njih.

Amerika je stub nato-a...

I svaka od tih 3 država sama po sebi protiv ostalih članica Nato-a bi prošla kao Srbija.
Mnogo veličaś moć tih država, u Nato savezu znače nesto ali same pojedinačno ne bi mogle da žandarišu nikako.

Pa jedna francuska ima jedva 199 tenkova, eto čak manje i od Srbije.

A i da smo zarobili pilote... Šta bi smo sa njima?
Udarili bi nas još jače, ako ništa drugo, samo da skrenu pažnju sopstvenoj javnosti.
Ej, pa oni i dalje jure odgovorne za streljanje braće Bitići... Šta bi tek bilo za ubijenog zarobljenog oficira, pilota...
Na kraju bi ih vratili žive i još im plaćali za pretrpljeni duševni bol...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799451#p799451:3kwn2mvu je napisao(la):
spatiotecte » 03 Dec 2020 09:34 pm[/url]":3kwn2mvu]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799447#p799447:3kwn2mvu je napisao(la):
relja » 03 Dec 2020 08:25 pm[/url]":3kwn2mvu]Te tri države su stubovi NATOa, njihove vojske su projektovane kao deo NATOa, i NATO je projektovan računajući na njih.

Amerika je stub nato-a...

I svaka od tih 3 država sama po sebi protiv ostalih članica Nato-a bi prošla kao Srbija.

Detinjasto i ne želim da se dalje uplićem u takve priče.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799452#p799452:2v72n0l7 je napisao(la):
relja » Čet Dec 03, 2020 9:34 pm[/url]":2v72n0l7]A i da smo zarobili pilote... Šta bi smo sa njima?
Udarili bi nas još jače, ako ništa drugo, samo da srenu pažnju sopstvenoj javnosti.
Ej, pa oni i dalje jure odgovorne za streljanje braće Bitići... Šta bi tek bilo za ubijenog zarobljenog oficira, pilota...
Na kraju bi ih vratili žive i još im plaćali za pretrpljeni duševni bol...
Наравно да бисмо их вратили, куд би с њима. Али би то био знак организоване војске на терену. Хајде што су вршљали авионима на 6000м, али хеликоптерима су летели ниско куд су хтели.

@ Relja
Detinjasto je da mislis da bi jedna engleska, francuska ili nemačka sama porazila ceo Nato zavez ali dobro...

@Branik, poštovanje i pohvala za post i zbog interesantnih detalja i zbog zahvalnosti prema tebi kao tadašnjem braniocu otadžbine.

Ali ne slažem se da to što nasi nisu uhvatili pilote označava neku nemoć ili sramotu. Pilot oborenog F-117 je pao kod Rume. Pilot oborenog F-16 je pao negde između Rume i Šimanovaca. Od obe lokacije do granice sa Bosnom ima manje od 50 km. To je jako mala razdaljina za američke timove za evakuaciju i njihove helikoptere. To se videlo na primeru oborenog F-16, kada su doleteli do onog sela nedaleko od Rume sa 3 MH-53 naoružana do zuba i pokupili pilota u rekordnom roku. Jer kao što verovatno i sam znaš, od momenta kad te letelice budu pogođene, piloti već okreću ka Hrvatskoj a pilot i komanda izračunavaju i dogovaraju se gde će da padne letelica, a gde će pilot da iskoči, gde će da se sakrije, gde da prođe i gde će da bude evakuacija. Kad pilot sleti na zemlju, svaki detalj je već odavno izračunat a evakuaciona snaga je već uveliko na putu.

U Zelkovom slučaju (pilot F-117) jeste da je bilo više šansi da se uhvati pilot, jer je on oboren oko 20h a evakuisan pred zoru. Ali i sam Zelko je rekao da su u jednom momentu, taman pred evakuaciju, naši bili jako blizu njegovom nalaženju.

Treba imati u vidu još jednu stvar. Ja ne izbacujem mogućnost da su, prilikom svih obaranja, NATO snage odmah kontaktirale naše vlasti i rekle im da ako neko povredi pilote ili ih pak ubije, da će odmazda biti strašna. To nekima deluje neverovatno, ali u svakom modernom sukobu, vladari zaraćenih strana često imaju kontakt u nekim trenucima. Čak i ako svojim narodima i međunarodnoj zajednici pričaju drugačije, da bi ispali face pred svima. Uostalom, i za vreme Jugo ratova toga je bilo kolko oćeš. Stoga sam siguran da su i naši i Ameri s vremena na vreme imali kontakt na najvišim nivoima. Sad, ne kažem da je to bio razlog što piloti nisu uhvaćeni, jer ne znam. Ali ne isključujem to. No, u svakom slučaju to što piloti nisu uhvaćeni ne vidim kao neki neuspeh naše vojske.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799451#p799451:3v6c36ye je napisao(la):
spatiotecte » Čet Dec 03, 2020 8:34 pm[/url]":3v6c36ye]
Pa jedna francuska ima jedva 199 tenkova, eto čak manje i od Srbije.
Ne treba tako da gledaš. Mnogo je kompleksnije od toga.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799455#p799455:1e59clc6 je napisao(la):
spatiotecte » 03 Dec 2020 09:42 pm[/url]":1e59clc6]@ Relja
Detinjasto je da mislis da bi jedna engleska, francuska ili nemačka sama porazila ceo Nato zavez ali dobro...

Ne. Detinjasto je to što mi prišivaš nešto što nit mislim, nit o tome razmišljam, nit sam tako nešto napisao.
Zaboravi...

Vrh