Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 118 30,3%
  • Ne

Glasovi: 243 62,3%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,4%

• Ukupno glasača
    390
Pa Žaklini i ekipi je bio posao da skrenu pažnju.Ali to je nebitno jer iscenirani snimci ništa ne vrede i ne umanjuju značaj tehnike koja je prikazana.
Krasuha4 stigla ima i godinu a sad prestavljena bez ikakve pompe oko dolaska.
Tako je i sa letovima iz Kine samo opušteno.

Iz vojnog ugla čini mi se da je parada bila uglavnom uspešna.

Slažem se da je bilo uspešno u vojnom smislu. S obzirom na broj tehnike i ljudi nije bilo velikog incidenta, a realno je bilo moguće da se desi.

Ja sam se pribojavao katastrofe npr. Otkaza aviona u letu (poslednjih nekoliko godina se više puta to desilo za vreme parada ili aeromitinga u drugim zemljama, uglavnom onim NATO).
Takođe neke sramote tipa otkaza tehnike na samoj paradi, pa zastoj kolone, guranje, bruka. Recimo neka puknuta gusenica, puknuta guma, paljenje ili slično.
Nije bilo ni nekakvog kolapsa vojnika u stroju da se video.

Jedino sam primetio borbu jednog vojnika sa PVO ,,šilom" na ramenu dok stoji na platformi Isuzua, dok se približavao bini. Pomislio sam da će mu ispasti, borio se sa njim, nameštao. Iako većinu detalja nisam video iz gužve taj detalj sam uspeo.

U ograđenom delu je bilo prisustvo TZI - tenkovi za izvlačenje, smeštenih u žubunje i ispod drveća oko SIV-a, videli su se iz publike. Srećom nije bilo potrebe za njihovo dejstvovanje tokom same parade.

Tanka lista zvaničnika iz inostranstva, mala poseta publike, delu građana/studentima nije omogućeno prisustvo i za kraj posledično nervoza ratnog huškača koju je tokom dana iskalio na Macutu

To nije tačno. Bilo je dosta ljudi.
Studenti su bez problema mogli da uđu u manjim grupama u ograđeni prostor, pa da se onda grupišu ako to želeli, ali to očigledno nisu imali nameru. Mogli su da uđu bez problema na zvanični ulaz kod Ušća, to tvrdim kao neko ko je tamo bio, prošao i gledao i druge studente u manjim grupama kako bez problema ulaze.
Ali bi onda i Žaklina morala u ograđeni prostor da snima. Kao neko ko je bio prisutan, tvrdim da bi takva grupa ostala usamljena, građani bi se udaljili od njih. Ne zato što se ti drugi građani ne slažu sa političkim stavovima studenata, već zato što im tu nije bilo mesto.
Grupa došla na žurku koja ih ne zanima, da je namerno us...re onima koji su došli na nju. Vrlo popularno.

Jednostavno situacija u društvu nije povoljna za organizaciju ovakvih događaja a sama vojska naravno nema veze sa time već je cela stvar na silu organizovana.

Slažem se. Ali je politički bilo zrelo za paradu već dugo. Zbog čega sve mislim da je bilo zrelo ne bih analizirao. Već sam pisao da sam je očekivao prošle godine ali je pomerena bila zbog Ribnikara i Malog Orašja. Onda sa proleća ove godine pomerana ponovo zbog i dalje aktuelnih dešavanja.

Usvinjili su paradu prikazom Kobri. Nije joj bilo tu mesta.

Osvrnuo bih se i na katastrofalan prenos RTS-a koji je manje više svo vreme snimao u kontra svetlu i vozila u senci.

Pogledao sam naknadno snimak. U potpunosti se slažem. Krupni kadrovi šrafova na vozilima i komada metala umesto samog stroja.
Nikakva pažnja posvećena Pulsu, Krasuhi, Repelentu, ....
Šta više Krasuha nije ni snimljena u prolazu. Dok prolazi u kadru je grupa na tribini sa antipatičnim gradonačelnikom Novog Sada, u krupnom planu.

Poslednja izmena:
Nisi primetio, ali kad je preletao par Rafala sa MiG-29, ''neki tamo lik'' je ustao da se pozdravi. To je komandant ratnog vazduhoplovstva Francuske.
Odmah tu je sedeo i zamenik ministra odbrane Francuske. Bio je i ministar odbrane Mađarske, kao i Azerbejdžana. Bio je i komandant OS BiH.
Broj ljudi iz Kine, što civila što generala je bio preko 10. Mogao si da vidiš i specifične ''kapice'' koje nose u Mađarskoj vojsci jer su i oni bili. Bio je i komandant nacionalne garde Ohaja. Bio je i predsednik Skupštine CG, kao i član predsedništva BiH, i naravno predsednik Republike Srpske Dodik. :D Bio je i zamenik ministra odbrane BiH...

то јесте релативно танка политичка посета. командант РВ Француске је логичан гост, јер његово РВ врши прелет у сврху промоције Рафала. заменик министра одбране је важан на оваквој манифестацији колико и шуљ на чмару, боље би било да је дошао министар одбране лично, као што су послали Мађарска и Азербејџан. исто тако, могли су да дођу још неки министри одбрана, нарочито Кипра и других земаља које имају нашу опрему. командан НГ Охаја је ок, он је свакако дошао у службену посету. то што су били Међед и Мандић баш и није богзна шта, јер су они готово увек у Београду на разним манифестацијама. колико видим, једина озбиљна фаца је био Бин Зајед

Uporedi sa nedavnom paradom u Zagrebu.

они су имали у паради госте из иностранства: "Na paradi ove godine učestvuju i predstavnici savezničkih zemalja: SAD, Velike Britanije, Poljske, Litvanije, Mađarske, Češke i Albanije, a Nemačka je prisutna sa svojim tenkovima."
али, кога боли туки за Загреб и њихово "за пушење спремни", ми причамо о нама.

највећа беда ове наше параде је ова слика:
549459952_821231140303397_2927003600391590560_n.jpg

шта ће овај заборављени глумац Б категорије у првом реду на војној паради неке државе?

Vlada Radulović na kurir tv opet potencira i sa smehom tvrdi da sve sto je kupljeno nije predstavljeno.
A jasno je na šta aludira.

Vlada Radulović na kurir tv opet potencira i sa smehom tvrdi da sve sto je kupljeno nije predstavljeno.
A jasno je na šta aludira.
Da, upravo sam pregledao, rekao je to što si naveo ali je rekao i da je prikazan sistem Moskva 1 koji niko od nas nije primetio i ni na pamet bar meni nije palo da smo ga nabavili a radi se o izuzetnom sistemu koji u pasivnom režimu traganja, otkriva ciljeve na daljinama do 400km.

A kako primetit kad je rts preskočio i krasuhu.
Negde u komentarima sam video ovo za Moskvu1.

Ja sam posle 5 minuta prebacio kanal. Ono na rts-u nisam mogao da gledam. Oni su međusobno pričali dok ide parada.

Analiza TangoSix, pokriva dosta toga ali nekompletna i bez ulazenja u dubinu odredjenih modernizacija.

Jedna zanimljiva info u članku, koju sam i sam pomenuo je da navodno BTR80 dobija Kornet. Ako može on, može i M80, Lazar 3M...gospodinu Miloradoviću daju šećera i voda, jer time Maljutka postaje prošlost:).

Tango Six | Vazduhoplovni portal

Analiza TangoSix, pokriva dosta toga ali nekompletna i bez ulazenja u dubinu odredjenih modernizacija.

Jedna zanimljiva info u članku, koju sam i sam pomenuo je da navodno BTR80 dobija Kornet. Ako može on, može i M80, Lazar 3M...gospodinu Miloradoviću daju šećera i voda, jer time Maljutka postaje prošlost:).

Tango Six | Vazduhoplovni portal
Samo da me manu analiza Tango Six portala, naročito ukoliko ih objavljuje onaj keramičar Vojinović

Prelet Rafala je jedno od saznanja TangoSix-a kojim je u ovom ciklusu parade zadržao ekskluzivnost.

Sve ostalo, iskreno ispod postavljenih standarda. Drago mi je da su dali stručnu potvrdu oko Moskve-1 za koju je bilo nedoumica.

Imamo li podatak koliko je juče BVP M80AB1 i M84AS2 prodefilovalo? Bio sam u priči sa prijateljima oko TT karakteristika prilikom prolaska i nisam stigao da izbrojim. Čini mi se da su neki vraćeni u TRZ jer su na probi imali komplikacije.

Jedan M80AB1 (mislim da je bio, ali nisam 100% siguran) je pre par dana ostao u Trešnjinog Cveta.
Ne znam zašto, ali svi ostali su davno otišli, i saobraćaj bio pušten, pa je verovatno bio neki problem.

то јесте релативно танка политичка посета. командант РВ Француске је логичан гост, јер његово РВ врши прелет у сврху промоције Рафала. заменик министра одбране је важан на оваквој манифестацији колико и шуљ на чмару, боље би било да је дошао министар одбране лично, као што су послали Мађарска и Азербејџан. исто тако, могли су да дођу још неки министри одбрана, нарочито Кипра и других земаља које имају нашу опрему. командан НГ Охаја је ок, он је свакако дошао у службену посету. то што су били Међед и Мандић баш и није богзна шта, јер су они готово увек у Београду на разним манифестацијама. колико видим, једина озбиљна фаца је био Бин Зајед

они су имали у паради госте из иностранства: "Na paradi ove godine učestvuju i predstavnici savezničkih zemalja: SAD, Velike Britanije, Poljske, Litvanije, Mađarske, Češke i Albanije, a Nemačka je prisutna sa svojim tenkovima."
али, кога боли туки за Загреб и њихово "за пушење спремни", ми причамо о нама.

највећа беда ове наше параде је ова слика:
Pogledajte prilog 252428

шта ће овај заборављени глумац Б категорије у првом реду на војној паради неке државе?
Мене исто занима шта ће Стивен Сигал на тој паради. Немам ништа против њега, али позвати га је смешно. Није ни политичка личност, нити га политика занима, а камо ли војна парада.

Ma nula od čoveka, u svakom smislu, na svakom polju. Svako ko je radio sa njim kaže da je težak smrad. A uz to je i prevarant, koga su razotkrili više puta.

Imamo li podatak koliko je juče BVP M80AB1 i M84AS2 prodefilovalo? Bio sam u priči sa prijateljima oko TT karakteristika prilikom prolaska i nisam stigao da izbrojim. Čini mi se da su neki vraćeni u TRZ jer su na probi imali komplikacije.
Nisam mogao tačno da prebrojim, ali svakako 30+

Vojna parada "Snaga jedinstva 2025", Beograd, 20.9.2025.
---------------------------------------------------------------
Šta je sve prodefilovalo. Izvor:
Mornari da oproste, njih nisam brojao.

Borbena i neborbena vozila (ukupno 586):
- NTV komando (1)

- HMMWV 12.7 (25) sa Komarac-2A (optički kabl)
- M16 Miloš (24)
- Polaris (10)
- BRDM-2MS (21)
- HMMWV M1151 sa MIP-3 (10)

- Lazar 3K (1)
- Lazar 3M 32V01 (10)
- Lazar 3M 2A72 (10)
- Lazar 3 (20)
- BTR-80A modernizovani (10)

- BOV-KIV (1+1=2)
- BOV POLO M83 usavršeni (10)
- HMMWV 9K135 Kornet x2 (10)

- BOV VM M86 (13) nemodernizovano
- Lenco BearCat (4)

- TAM-110 veza (9)
- TAM-150 veza (8)

- FAP 2228 CVOJ (3)
- GM-400 (2)
- GM-200 (2)
- FAP-2026 Žirafa M85M modernizovana (2)
- FAP-2026 + AN/TPS-70 (2)

- FK-3 vozilo za komandovanje i vezu (3)
- FK-3 radar za navođenje (2)
- FK-3 radar za osmatranje (2)
- FK-3 lansirno vozilo (6)
- FK-3 vozilo za dotur raketa (4)
- FK-3 troposketer kabina (2)
- FK-3 kolimatorska stanica (2)
- Pancir S1 vozilo za komandovanje i vezu (1)
- Pancir S1 borbeno vozilo (6)
- Pancir S1 vozilo za dotur raketa (2)
- S-125 Neva vozilo za dotur raketa ZiL-131 (4) nemodernizovano
- HQ-17 vozilo za komandovanje i vezu (1)
- HQ-17AE lansirno vozilo (8)
- HQ-17 vozilo za dotur raketa (2)
- NTV Mistra 3+ (1)
- Isuzu Mistral 3+ (8)
- PASARS Mistral (18) od toga 3 sa po 4 radar RADA MHR RPS-42
- PASARS Strela 2M/Igla (12) od toga 2 sa po 4 radara RADA MHR RPS-42
- Isuzu Igla Tragač (12) na svakom po 3 lansera Igla sa Tragačem (mogu se udaljiti do 2 km od m/v)

- Krasuha-2 1L269 (1)
- Krasuha-4 1RL257 ROm (1)
- Krasuha-4 ? komandno vozilo (1)
- Repelent-1 (1)
- Moskva-1 1L265 pasivni radar (1)
- Moskva-1 1L266 ROm ili za upravljanje ometanjem (1)
- Moskva-1 1L267 komandno vozilo (1)
- NTV sistem za detekciju i ometanje BPV Kobac-1PR (1)
- NTV sa širokopojasnim RGm Vera (1)

- Land Rover Defender + Mali Miloš V1 i V2 (25)
- FAP-2228 komandna kabina za BPV (1)
- MAN vučni voz + Hermes 900 (1)
- MAN vučni voz + CH-95 (1)
- MAN vučni voz + CH-92A x2 (1)
- FAP vučni voz + Pegaz x2 (1)
- NTV komandno vozilo za lutajuću municiju EDGE (1)
- NTV + lanser za Shadow 25 (1)
- NTV + lanser za Shadow 50 (1)
- NTV + lanser za SM-2 (2)
- FAP-2228 sa po 7x SM-2 (4)
- Isuzu Vrabac i 3x OSICA (8)
- Land Rover Defender + IKA-20 (12)
- FAP-2228 sa ukupno 1.080 LM Komarac-2 (8)

- FAP-1118 UPARS ? (1)
- SVLR PULS (1) sa raketama EXTRA i Predator Hawk
- SVLR M18 (6)
- SVLR M17 (18)
- STH 155 mm Nora B52 M15 KamAZ (18)
- STH 155 mm Nora B52 M15 FAP 4040 (6)
- KamAZ 6x6 za dotur municije 155 mm (2)
- KOT komandira baterije M21 V1 na MT-LBu (1)
- SH 122 mm 2S1M (18)
- 2K12 Kub-M2(SM) komandno vozilo 6x6 Ural (1)
- 2K12 Kub-M2(SM) radar za navođenje modernizovani (2)
- 2K12 Kub-M2(SM) lansirno vozilo modernizovano (6)
- 2K12 Kub-M2(SM) vozilo za dotur raketa ZiL-131

- BVP M80 modernizovani sa topom 30 mm (5)
- BVP M80 modernizovani sa topom 20 mm (24)
- Tenk T72MS (17)
- Tenk M84AS1/2 (17)

- Baterijsko komandno vozilo za ARJ PVO M25 sa AESA radarom RADA nMHR x4 (1)
- Aleksandar Ujedinitelj 12,7 mm (7)
- NTV Hajduk (1)
- NTV policijski (1)
- Isuzu sa LM Stršljen dometa 50 km x4 (1)
- Isuzu komandni za LM Stršljen ? (1)
- NTV + Obad x2 (1)
- M16 Miloš sa POVR NOVA (1)
- Aleksandar Ujedinitelj komandno vozilo za LM Gavran ? (1)
- Aleksandar Ujedinitelj LM Gavran x4 (2)
- MAN 6x6 sa LM Gavran x27 (1)
- BOVT 8x8 Lazanski (1)
- Miloš M sa DUBS 20/3 mm Kerber (1)
- SVLR Šumadija sa BR Jerina-1 i KR Vila-1 (1)
- SVLR Tamnava 122 i 262 mm (1)
- STH 155 mm MGS-25 Aleksandar (1)
- STH 155 mm Nora B52 M25 ? Perun (1)
- STH 155 mm Nora B-39 (1)
- Teški MB 203 mm (1)
- Strela 10M modernizovana sa RADA MHR RPS-42 x4 (2)
- NTV Hajduk sa MTU-4 (1)
- HARPAS sa RADA MHR RPS-42 x4 (1)
- Tenk M84AS3 sa aktivnim sistemom zaštite (1)

Vazduhoplovi (ukupno 68):

- MiG-29 (1+3+3+2+2=11)
- Orao (4+4=8)
- G4 (4)
- C295 (1)
- An-26 (1)
- Piper Seneca (1)
- Lasta (4+3=7)
- H145M (1+3+3+3+1=11)
- Mi-35M (3+1=4)
- Mi-35P (3+1=4)
- Mi-17 (3)
- Gama (4)
- Gazela (4)
- H145 MUP (1)
- H215 MUP (2)
- Rafale Francuska (2)

I, da opremi pesadija sa ovim sistemom, jer su VS deficitarni sistemi za urbanu protivoklopnu borbu i male daljine jer Zolja ne moze sve (zanimljivo, jer za veće daljine ne manjka u VS).

Znalci ce odmah prepoznati ovo bestrzajno kvalitetno topče koje ima garanciju na oko 1000 granata a municija je nešto sto i nasa namenska moze da proizvodi :)

1000040372.jpg

Poslednja izmena:
Vrh