Iz vojnog ugla čini mi se da je parada bila uglavnom uspešna.
Slažem se da je bilo uspešno u vojnom smislu. S obzirom na broj tehnike i ljudi nije bilo velikog incidenta, a realno je bilo moguće da se desi.
Ja sam se pribojavao katastrofe npr. Otkaza aviona u letu (poslednjih nekoliko godina se više puta to desilo za vreme parada ili aeromitinga u drugim zemljama, uglavnom onim NATO).
Takođe neke sramote tipa otkaza tehnike na samoj paradi, pa zastoj kolone, guranje, bruka. Recimo neka puknuta gusenica, puknuta guma, paljenje ili slično.
Nije bilo ni nekakvog kolapsa vojnika u stroju da se video.
Jedino sam primetio borbu jednog vojnika sa PVO ,,šilom" na ramenu dok stoji na platformi Isuzua, dok se približavao bini. Pomislio sam da će mu ispasti, borio se sa njim, nameštao. Iako većinu detalja nisam video iz gužve taj detalj sam uspeo.
U ograđenom delu je bilo prisustvo TZI - tenkovi za izvlačenje, smeštenih u žubunje i ispod drveća oko SIV-a, videli su se iz publike. Srećom nije bilo potrebe za njihovo dejstvovanje tokom same parade.
Tanka lista zvaničnika iz inostranstva, mala poseta publike, delu građana/studentima nije omogućeno prisustvo i za kraj posledično nervoza ratnog huškača koju je tokom dana iskalio na Macutu
To nije tačno. Bilo je dosta ljudi.
Studenti su bez problema mogli da uđu u manjim grupama u ograđeni prostor, pa da se onda grupišu ako to želeli, ali to očigledno nisu imali nameru. Mogli su da uđu bez problema na zvanični ulaz kod Ušća, to tvrdim kao neko ko je tamo bio, prošao i gledao i druge studente u manjim grupama kako bez problema ulaze.
Ali bi onda i Žaklina morala u ograđeni prostor da snima. Kao neko ko je bio prisutan, tvrdim da bi takva grupa ostala usamljena, građani bi se udaljili od njih. Ne zato što se ti drugi građani ne slažu sa političkim stavovima studenata, već zato što im tu nije bilo mesto.
Grupa došla na žurku koja ih ne zanima, da je namerno us...re onima koji su došli na nju. Vrlo popularno.
Jednostavno situacija u društvu nije povoljna za organizaciju ovakvih događaja a sama vojska naravno nema veze sa time već je cela stvar na silu organizovana.
Slažem se. Ali je politički bilo zrelo za paradu već dugo. Zbog čega sve mislim da je bilo zrelo ne bih analizirao. Već sam pisao da sam je očekivao prošle godine ali je pomerena bila zbog Ribnikara i Malog Orašja. Onda sa proleća ove godine pomerana ponovo zbog i dalje aktuelnih dešavanja.
Usvinjili su paradu prikazom Kobri. Nije joj bilo tu mesta.
Osvrnuo bih se i na katastrofalan prenos RTS-a koji je manje više svo vreme snimao u kontra svetlu i vozila u senci.
Pogledao sam naknadno snimak. U potpunosti se slažem. Krupni kadrovi šrafova na vozilima i komada metala umesto samog stroja.
Nikakva pažnja posvećena Pulsu, Krasuhi, Repelentu, ....
Šta više Krasuha nije ni snimljena u prolazu. Dok prolazi u kadru je grupa na tribini sa antipatičnim gradonačelnikom Novog Sada, u krupnom planu.