Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 117 30,1%
  • Ne

Glasovi: 243 62,5%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    389
Većinom ovoga što ste napisali se slažem, tako je i što se ekonomije tiče, ta tzv pozitivna korupcija je dovela do povećanja i plata i kupovne moći, kao i do poboljšanja infrastrukture, a evo i vojske i vojne moći u celini. Dobro u čitavoj priči je to što se kreće nabolje u svim sferama, a katastrofalno je što ne postoji sistem, već sve zavisi od samovolje jednog čoveka. Ali ono što je meni trenutno bitno da je bolje u svim sferama, šta meni znači dobra volja i demokratsko delovanje prethodnih vlasti kad stomak bio prazan, a vojska uništena? Upravo to donosi u meni strah od promena bez programa, i delovanje po principu samo da ovog skinemo, a alternative već vidim da isto postupaju kao i on, samo na štetu svega što smatramo srpskim i Srbijom.
Pokušaću da u granicama, koliko mogu, odgovorim i tu stavim tačku na nastavak šire diskusije, jer se prepiska često rasplamsa u pogrešnom smeru, a negde sam se prethodnih dana trudio da ne ulazim u brojne teme o kojima bih svašta mogao da kažem (jer se time na dnevnom nivou bavim ili direktno utiču na mene), ali sam to izbegavao jer smatram da ova tema treba da ostane u okvirima vojno-tehničkog napretka i iznenađenja koja nas sve raduju, bez obzira na stavove i političku-društvenu pozadinu.

Kolege koje su duže na formu će znati da sam ranije učešće (period: 2017. - 2023.) uzeo prvenstveno u temama koje se tiču lokalne gradske infastrukture, vremenom u domenu sveukupne uključujući putnu, železničku i industrijsku, uz redovno praćenje napretka u pojedinačnim gradskim centrima, na strateškoj infrastrukturi (Aerodromu Nikola Tesla, Konstatin Veliki, Rosulje itd.)

Otprilike u sličnom periodu sam bio i urednik (tj. osnivač) jedne od stranica i portala koja je (nadam se da se Igor neće uvrediti 😊) bila konkurentska i formutu u kome trenutno vodimo diskusiju, koji ima znatno drugačiju strukturu (nastanak i razvoj kroz web prezentaciju i forum), dužu korisničku tradiciju i poverenje, a pre svega kontinuitet postojanja.

Upravo zbog trenutnih dešavanja, iz tog medijskog procesa sam se pre otprilike dve godine isključio i uzeo aktivno učešće u svemu onome što je domen trenutne borbe za promene i institucionalizaciju društva.

Slažem se i lično sam pobornik onoga o čemu si govorio i personalni angažman i energiju usmeravam upravo na strateška pitanja i odvajanje sredstava od ciljeva koje je potrebno postići.

Saglasan sam da vizija Srbije u narednim srednjoročnom i dugoročnom periodu nije samo u pukom protestovanju i prevrtanju kanti, tj. sredstvu, nego cilju koji mora biti čist i transparentan, a to je jedan sveukupni strateški napredak u svim oblastima, uključujući još intenzivnije ulaganje u linijsku infrastrukturu (auto-puteve, moto-puteve, brze i regionalne železnice), nauku, obrazovanje, zdrastvo, odbranu, industriju, turizam, poljoprivredu i privredu, industriju, ekonomiju, lokalnu infrastrukturu (fasade, trgovi, ulice i bulevari, mostovi, tuneli, muzeji, tematski parkovi i zelene površine, razvoj stambeno-poslovnog prostora uz zelene, sportske i naučne sadržaje u zonama razvoja poput Luke Beograd, Ade Huje, Bloka 18, Brodogradilišta...) i u domenu zbirne moći zemlje.

Lično se nadam i borim za to da i za 5, 10 ili 20 godina, po svim parametrima budemo značajno ispred, da ne kažem da neke od tih stvari i privodimo kraju kada je reč o izgradnji i prelazimo na aktivno održavanje.

Lično sam stava da i pored prezira prema trenutnoj vlasti i kocke koja je bačena još 2016. godine kada se dogodio prvi slom pravne države (Savamala), isti ne sme uticati na viziju i kontinuitet razvoja zemlje koji mora biti primaran u periodu kada i dođe do promena za koje se svi zajednički borimo.

Eto možda i malo poduže, ali i ograničeno onim što mislim da je sada vreme i mesto da kažem. Svako dobro!

Ne znam da li je neko primetio što se tiče PVO, rekao je da je nabavljeno sve, od dugog dometa pa do srednjeg, kratkog i onda najmanjeg domet. Fk 3 koliko znam spada u srednji domet?
Da upravo sam završio sa gledanjem i to mi je palo na pamet. Međutim, FK3 jeste srednjeg dometa ali hq22 spada već u dugi domet, tako da nam opet ništa nije otkrio.

Da upravo sam završio sa gledanjem i to mi je palo na pamet. Međutim, FK3 jeste srednjeg dometa ali hq22 spada već u dugi domet, tako da nam opet ništa nije otkrio.
HQ-22 srednji do dug domet. Mislim jeste verovatno još prošle godine nabavio rakete dometa 170 km za FK-3, pričalo se o tome, ali on nema protivbalističke mogućnosti, ali isto tako nije veoma dugog dometa (250+km)

Најинтересантније у овом интервјуу је сам крај, где се дотакао Речне флотиле и по први пут открио да су 2 брода опремљена најсавременијим противдронским системима и неким новим ракетним системима и извиђачким платформама, те неком врстом скутера за извиђање речног тока. Дакле биће и у том сегменту доста новина!

Da, nije antibalisticki sistem, jeste dugog dometa( 170km) nije veoma dugog dometa.
''PVO - jednako suverenitet i tu smo mi napravili najveće skokove, ne samo u tipu naoružanja koje je nabavljeno, nego i u formiranju slojevitog sistema, od najdalekometnijih sistema koji odmiču avijaciju protivnika na jako veliku daljinu'', eto meni i ovo liči kao mnogo veća daljina od 170 km

Ne bih da unosim dezinformacije, posebno jer ne vidim dobro tako da bi bilo lepo da neko proveri. Učinilo mi se da je Lazanski dobio novu kupolu (stoji sa Tamnavom, Aleksandrom, Norom NG i lanserom Gavrana blizu Nacionalne klase). Izgledom veoma podseča na izraelsku u kalibru 30 mm.

Možda mi se učinilo, ne mora da znači da mi se nije pričinilo.
1000083562.jpg

Poslednja izmena:
Ne bih da unosim dezinformacije, posebno jer ne vidim dobro tako da bi bilo lepo da neko proveri. Učinilo mi se da je Lazanski dobio novu kupolu (stoji sa Tamnavom, Aleksandrom, Norom NG i lanserom Gavrana blizu Nacionalne klase). Izgledom veoma podseča na izraelsku u kalibru 30 mm.

Možda mi se učinilo, ne mora da znači da mi se nije pričinilo.Pogledajte prilog 251727
Ovo je kupola kao na Hrvatskim Patriama sa Spike raketama

Možda mi se učinilo, ne mora da znači da mi se nije pričinilo.Pogledajte prilog 251727
UT30MK2 Mislim da se tako zove

Da, da, vidi zaista rakete na DUBS-u Burevestnika.

A što se Korneta tiče, ukoliko je došlo 10 stanica za Lazare 3M, i doći će još 20, mislim da je nema problema i da dođe dodatna količina lansera i raketa.

Spike uz ovu stanicu, deluje kao dobro rešenje:

Tizona-1382.jpg
Nije da se hvalim ali sam poželeo nešto slično za Lazare 3M pre mesec dana :)

Oko stanica od 30mm, da podsetim šta je najavljeno oko kupovine

Link ka vesti i citat iz te vesti " Srbija će, dodao je, uzeti dodatnih osam samohodnih haubica "Nora", 81 oklopno vozilo "Miloš", 26 borbenih vozila pešadije, 30 kupola za borbeno vozilo "Lazar". Sva ova oprema i vozila bi trebalo da stignu do 2026. godine.

Dakle 30 komada stanica od 30mm. 10 je već kupljeno od Rusije, verovatno će još ali će možda u novom sporazumu, krenuti da kupuju od Elbita.

Oko stanica od 30mm, da podsetim šta je najavljeno oko kupovine

Link ka vesti i citat iz te vesti " Srbija će, dodao je, uzeti dodatnih osam samohodnih haubica "Nora", 81 oklopno vozilo "Miloš", 26 borbenih vozila pešadije, 30 kupola za borbeno vozilo "Lazar". Sva ova oprema i vozila bi trebalo da stignu do 2026. godine.

Dakle 30 komada stanica od 30mm. 10 je već kupljeno od Rusije, verovatno će još ali će možda u novom sporazumu, krenuti da kupuju od Elbita.
Ali vo je za Lazanskog, a ne Lazara 3m, pritom mislim da su stigli sve DUBS za Lazare. Nore su odradjene već na Fap šasiji

Nema veze, ako je istina, došla je za oklopna vozila (a trenutno samo Lazar 3M je krenuo da se proizvodi serijski, Lazanski je prototip) veoma moderna stanica sa vođenim raketama koja nikada viđena kod nas, prvo na testiranje onda veći broj.

Istim principom je uvedena i kupola iz Rusije od 30mm, prvo jedna sada već 10.

Nema veze, ako je istina, došla je za oklopna vozila (a trenutno samo Lazar 3M je krenuo da se proizvodi serijski, Lazanski je prototip) veoma moderna stanica sa vođenim raketama koja nikada viđena kod nas, prvo na testiranje onda veći broj.

Istim principom je uvedena i kupola iz Rusije od 30mm, prvo jedna sada već 10.
Ali je kao proizvod završen, da je bila dostupna neka kupola, već davno bi bio operativan. Slažem se apsolutno sa Vama da je sjajna stvar. Inače, mislim da Lazara 3m ima 12 komada za sad na paradi, ukoliko se ne varam.

E odlično za 12 Lazara 3M, svakog dana dolazi nešto novo :).

Znači potencijalno Elbit kupola 30mm, nove Nore na FAP šasija, novi Edge dronovi, modernizovani BTR80...

Pa sada već PULS, Hermer i HQ9B nisu više u domenu načne fantastike da će biti na paradi :).

Ja sam sada već, udnosu na najave državnog vrha (ne Šilje...), 100% siguran da je HQ9B kupljen u Kini pri poslednjoj poseti ali je pitanje da li će doći za ovu paradu.

Obzirom da Kina ima navodno čak ovoliko sistema "People's Liberation Army Air Force - 196 HQ-9" nije nerealno da će nam poslati jednu bateriju samo za paradu, jer državnom vrhu treba da vrsta promocije. Kada mogu da Rafali da budu u subotu a nisu naši primerci, mogu i drugi sistemi.

Prvo javno prikazivanje HQ17 je bilo u Kruševcu na Vidovdan prošle godine.

Bilo je zanimljivo posmatrati tadašnji snimak obilaska tehnike, uživo prenošen.
Bio je prisutan tadašnji Premijer Vučević kao najviše pozicionirani funkcioner u prisustvu Miloradovića. Vučević samo površno, informnativno, upoznat sa sredstvima koje obilazi, vidi se da ga nešto nije intrigiralo previše ni dok je prethodno bio ministar odbrane. Postavlja laička pitanja uz poznavanje nekih osnovnih činjenica. Miloradović mu pojašnjava i ispravlja ga.

Onako iz sećanja: Dolaze do FK-3. i onda dolazi Vučevićeva konstatacija u stilu ,,aaaaa to je ono što imamo 6 sistema". Miloradović ga odmah prekida uz komentar tipa - nećemo o tome koliko ih ima, ima ih dovoljno!
S obzirom da je reč o premijeru, a pre toga ministru odbrane mislim da nije sučajno izgovoreno to ,,6 sistema". Koliko god ga suštinski ne zanimalo, mora da je registrovao na nekom sastanku, ili potpisao neki dokument vezan za nabavku.

Edit.
Evo ga snimak. Pronašao sam. Kreće od tog dela sa FK-3. Inače se svašta moglo tada čuti i naslutiti između redova.

Evo sada sam ponovo pogledao. Zanimljivo kod FK-3 dolazi i pitanje: ,,Ima li tu dodatnih mogućnosti da se razvija"? Miloradović odgovara: ,,Ima tu raznih mogućnosti i na tome se radi".
Kažem ponovo, ovaj obilazak je bilo zanimljivo pogledati jer je Miloradović imao priliku da slobodno nešto kaže, da ne bude prekidan od strane dominantnijeg funkcionera koji odmah navodi priču na svoju vodenicu.
Da, ovaj prikaz je bio riznica informacija o svim nabavkama.

E odlično za 12 Lazara 3M, svakog dana dolazi nešto novo :).

Znači potencijalno Elbit kupola 30mm, nove Nore na FAP šasija, novi Edge dronovi, modernizovani BTR80...

Pa sada već PULS, Hermer i HQ9B nisu više u domenu načne fantastike da će biti na paradi :).

Ja sam sada već, udnosu na najave državnog vrha (ne Šilje...), 100% siguran da je HQ9B kupljen u Kini pri poslednjoj poseti ali je pitanje da li će doći za ovu paradu.

Obzirom da Kina ima navodno čak ovoliko sistema "People's Liberation Army Air Force - 196 HQ-9" nije nerealno da će nam poslati jednu bateriju samo za paradu, jer državnom vrhu treba da vrsta promocije. Kada mogu da Rafali da budu u subotu a nisu naši primerci, mogu i drugi sistemi.
I da ne budu sad na paradi, ali za FD-2000B sam uveren da hoće, biće kao vozilo pravo ili maketa na Partneru 2025, što je isto kao i da je bio na paradi, jer znači da je kupljen

Jos dve nove premijere viđene danas.

Prvi su pikapovi koji nisu lanseri za dronove Osiva koje smo već videli, nemaju za sada nikakvu nadogradnju, verovatno će im biti dodata ovih dana. Ukoliko neko zna neka podeli:

Pogledajte prilog 251441
Isuzu pik
Izvinjavam se što ponekad zatrpavam temu postovima, dok uspavam decu, pa se onda bacim na gledanje i analizu.

Iz snimka kanala Prosecninalog mislim da sam provalio čemu služe ova nova Isuzu vozila koja imaju nebične sanduke i ojačanja preko krova:

Pogledajte prilog 251448

U tome su mi pomogla dva detalja. Prvo, lokacija vozila na paradi između Pasarsa i HQ17 ukazuju da je u pitanju PVO :). Drugo, na sredini pikapa se vidi konstrukcija za montazu solidnog stuba.

U po 20 dinara da su to vozila koja nose ili mobilni raketni sistem PVO MTU-4M ili pak operatera Mistrala,
fotke sa Batajnice i iz Kruševca:

MTU-4M-Krusevac-3.jpg

IMG_20240920_123807-scaled.jpg

Kupovina određenog broja Isuzu pikapova je znak da je VS potrebna ova vrsta vozila, te se verovatno upuštaju u skarabudževine ovog tipa u naastavku (in najnovijeg kataloga katalog za Partner 2025 - DEFENCE INDUSTRY OF SERBIA) koje sada ima novo ime (pogađajte zašto) i gde stoji da se ovo ružnjikavo vozilo, koje će verovatno biti izmenjeno 7 puta do finalne verzije, koje na hamvi šasiji koju smo uvezli u većem broju, koristi i za "short-range air defence":
Isuzu pikapovi dobili Mistral lansere :)
Screenshot 2025-09-15 at 17.12.09.png

I modernizovane Igle:

Screenshot 2025-09-15 at 17.21.41.png

Tj. ovaj sistem, odlična ideja, ko se nije upoznao sa sistemom, neka pročita više na:

sddefault.jpg

Više na snimku na ovom linku.

Poslednja izmena:
Vrh