Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 117 30,2%
  • Ne

Glasovi: 241 62,3%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    387
Ako je 6 baterija FK3 to znači da su dva smanjena diviziona sto je malo. Osim toga to nije antibalisticki sistem. Doduše rečeno je da će antibalisticki sistem biti za dve godine. Ili još nešto očekujemo ili se ne iznosi istina.
I na kraju kako će da uklapaju u jedan divizion bateriju dometa 100km i dve baterije dometa 170km. Domet hq17 6km ato nije tačno. Bas dosta nelogicnosti.
Ma ovo je sa 28-og skupa rezervnih starešina Vojske Srbije, to ne da nije zvanično, već su pisali generali starog kova, sa upitnim poznavanjem modernih sredstava. Prvo kao domet FK-3 je stavljeno 170 km, što je daljina originalnog HQ-22, vrv su sa neta prepisali.Drugo domet HQ-17 i broj raketa po lanseru se ne slaže sa opštepoznatih i nama predstavljenih podataka. Treće Krasukha nisu napisali za koju se odnosi da je stigla, a stigle su obe.

Управо тако, званично је само оно што неко од активних припадника војске изговори. Ово информисање је било информативног карактера за резервне војне старешине.

Желим само да укажем на чињеницу да је прво појављивање HQ-17 било уочи ТТ приказа за Дан војске ако се не варам. Нису још увек сва средства стигла на Ушће а то нема само везе са аспектом "премијере" већ и са аспектом безбедности самог средства. ФК-3 сигурно има домет већи од 100км али и мањи од 170км, међутим сасвим је извесно да ће он бити носилац стратешке ПВО куполе на средњем домету а да је за дуги домет задужен други систем. А ВБР ПУЛС је развијен као дериват ракете Екстра. Што се Хермеса тиче, сматрам да за мање пара нисмо могли бољи систем да набавимо а да на њега може много тога домаћег да се интегрише 😁

Управо тако, званично је само оно што неко од активних припадника војске изговори. Ово информисање је било информативног карактера за резервне војне старешине.

Желим само да укажем на чињеницу да је прво појављивање HQ-17 било уочи ТТ приказа за Дан војске ако се не варам. Нису још увек сва средства стигла на Ушће а то нема само везе са аспектом "премијере" већ и са аспектом безбедности самог средства. ФК-3 сигурно има домет већи од 100км али и мањи од 170км, међутим сасвим је извесно да ће он бити носилац стратешке ПВО куполе на средњем домету а да је за дуги домет задужен други систем. А ВБР ПУЛС је развијен као дериват ракете Екстра. Што се Хермеса тиче, сматрам да за мање пара нисмо могли бољи систем да набавимо а да на њега може много тога домаћег да се интегрише 😁
Ja smatram da sva četiri Ugovora potpisana sa Elbit-om su za nas sjajna stvar. Prvi na 335 miliona za PULS i Hermes 900, drugi za osnovni paket digitalizacije vojske na 100 mil, treći za dodatne rakete za PULS za 135 miliona i na kraju 1.64 milijarde za celu paletu naoružanja i digitalizacije. Potpuna nova dimenzija i mogućnosti

I sa moje strane je došlo do male zabune, mislivši da se radi o ovom sastanku u Generalštabu. Curenje takvih informacija bi i za nas zaista bilo pretreno, mada je vizualizacija prezentacije slična.

U svakom slučaju, ovo sigurno ostavlja okvir ako ništa drugo, potvrda da je Krasuha 4 svakako tu, što je za jednu dnevnu Facebook zanimaciju ipak eksluziva na kraju današnjeg dana. 😉

Желим само да укажем на чињеницу да је прво појављивање HQ-17 било уочи ТТ приказа за Дан војске ако се не варам.😁

Prvo javno prikazivanje HQ17 je bilo u Kruševcu na Vidovdan prošle godine.

Bilo je zanimljivo posmatrati tadašnji snimak obilaska tehnike, uživo prenošen.
Bio je prisutan tadašnji Premijer Vučević kao najviše pozicionirani funkcioner u prisustvu Miloradovića. Vučević samo površno, informnativno, upoznat sa sredstvima koje obilazi, vidi se da ga nešto nije intrigiralo previše ni dok je prethodno bio ministar odbrane. Postavlja laička pitanja uz poznavanje nekih osnovnih činjenica. Miloradović mu pojašnjava i ispravlja ga.

Onako iz sećanja: Dolaze do FK-3. i onda dolazi Vučevićeva konstatacija u stilu ,,aaaaa to je ono što imamo 6 sistema". Miloradović ga odmah prekida uz komentar tipa - nećemo o tome koliko ih ima, ima ih dovoljno!
S obzirom da je reč o premijeru, a pre toga ministru odbrane mislim da nije sučajno izgovoreno to ,,6 sistema". Koliko god ga suštinski ne zanimalo, mora da je registrovao na nekom sastanku, ili potpisao neki dokument vezan za nabavku.

Edit.
Evo ga snimak. Pronašao sam. Kreće od tog dela sa FK-3. Inače se svašta moglo tada čuti i naslutiti između redova.

Evo sada sam ponovo pogledao. Zanimljivo kod FK-3 dolazi i pitanje: ,,Ima li tu dodatnih mogućnosti da se razvija"? Miloradović odgovara: ,,Ima tu raznih mogućnosti i na tome se radi".
Kažem ponovo, ovaj obilazak je bilo zanimljivo pogledati jer je Miloradović imao priliku da slobodno nešto kaže, da ne bude prekidan od strane dominantnijeg funkcionera koji odmah navodi priču na svoju vodenicu.

Poslednja izmena:
Ako je 6 baterija FK3 to znači da su dva smanjena diviziona sto je malo.

Da se nadovežem na prethodno postavljeni snimak.
Na prezentaciji HQ 17 je između ostalog rečeno:
- HQ-17 ulaze u sastav diviziona FK-3 kao zasebne baterije.
- Potpuno je integrisan u informaciono - komandni sistem FK-3.

Drugim rečima, divizoni FK-3 postaju mešoviti divizioni, naoružani baterijama FK-3 i baterijama HQ-17.
Čime dolazimo do činjenice da će divizion naoružan sa FK-3 imati ukupno 4 i više raketnih baterija, i ako bude imao npr. samo 3 raketne baterije FK-3.
Kada se tome doda i jedna komandna / logistička četa u divizionu, ispadne fin divizion na kraju.

Kada bi ovo naše nagađanje o dva diviziona značilo da je nabavljen i drugi divizionski dalekometni omatrački radar FK-3 diviziona (oko 500 km), eto sreće.

Za realnu borbenu upotrebljivost i žilavost sistema FK-3 je od velikog značaja dupliranje broja divizionskih elemenata sistema. Eventualnim gubitkom ili kvarom divizionskih elemenata jednog diviziona, njihovu ulogu mogu da preuzmu delovi drugog diviziona.

Što se mene tiče dva diviziona sa po 3 baterije FK-3 uz divizion sa dve baterije dodatnog dalekometnijeg sistema (HQ-9 / FD 2000 ili slično) i teritorija Srbije je potpuno pokrivena srednje i dalekometnom PVO, odnosno sa PVO teritorije. Onda sledi samo dopuna kratkodometnih PVO sistema kojih nikada ne može da bude dovoljno imajući u vidu očekivane pretnje u budućnosti.

Jedino ako dođe u doglednoj budućnosti do određenih teritorijalno - bezbednosnih promena, što ne mogu da isključim, pa VS dođe u situaciju da razmišlja šta će da razmesti na Kozari i u istočnoj Hercegovini. Onda će biti potrebe za dodatnim sistemima. Nemojte me streljati zbog ovog poslednjeg promišljanja, moilim.

Poslednja izmena:
Da se nadovežem na prethodno postavljeni snimak.
Na prezentaciji HQ 17 je između ostalog rečeno:
- HQ-17 ulaze u sastav diviziona FK-3 kao zasebne baterije.
- Potpuno je integrisan u informaciono - komandni sistem FK-3.

Drugim rečima, divizoni FK-3 postaju mešoviti divizioni, naoružani baterijama FK-3 i baterijama HQ-17.
Čime dolazimo do činjenice da će divizion naoružan sa FK-3 imati ukupno 4 i više raketnih baterija, i ako bude imao npr. samo 3 raketne baterije FK-3.
Kada se tome doda i jedna komandna / logistička četa u divizionu, ispadne fin divizion na kraju.

Kada bi ovo naše nagađanje o dva diviziona značilo da je nabavljen i drugi divizionski dalekometni omatrački radar FK-3 diviziona (oko 500 km), eto sreće.

Za realnu borbenu upotrebljivost i žilavost sistema FK-3 je od velikog značaja dupliranje broja divizionskih elemenata sistema. Eventualnim gubitkom ili kvarom divizionskih elemenata jednog diviziona, njihovu ulogu mogu da preuzmu delovi drugog diviziona.

Što se mene tiče dva diviziona sa po 3 baterije FK-3 uz divizion sa dve baterije dodatnog dalekometnijeg sistema (HQ-9 / FD 2000 ili slično) i teritorija Srbije je potpuno pokrivena srednje i dalekometnom PVO, odnosno sa PVO teritorije. Onda sledi samo dopuna kratkodometnih PVO sistema kojih nikada ne može da bude dovoljno imajući u vidu očekivane pretnje u budućnosti.

Jedino ako dođe u doglednoj budućnosti do određenih teritorijalno - bezbednosnih promena, što ne mogu da isključim, pa VS dođe u situaciju da razmišlja šta će da razmesti na Kozari i u istočnoj Hercegovini. Onda će biti potrebe za dodatnim sistemima. Nemojte me streljati zbog ovog poslednjeg promišljanja, moilim.
Moguće je da si u pravu mada mislim da je 2 diviziona sa po4 baterije FK3 minimum koji bi trebali da imamo. Uvek moramo da uracunamo eventualne gubitke.
Idealno bi bilo 2 diviziona hq9b i 3 diviziona FK3 I segment srednjeg i dugog dometa potpuno zatvaramo uz mogućnost trpljenja gubitaka pri čemu se ostvaruje skoro potpuni efekat faktora odvracanja.
U skorijoj prošlosti smo videli da izgovori "skupo je" kad je u pitanju vojska na kraju koštaju neuporedivo skuplje.

Ako je potvrdjeno na ovom sastanku da je stigla " poboljsana verzija " fk3 onda to i nije skrivano od javnosti.
Moje mišljenje je da i dalje čekamo zvezdu parade.

EVO NOVITET SA JEDNOG DRUGOG FORRUMA SLIKA. U PITANJU JE DRON SHADOW 25 Edge grupacije iz UAE
486679_103406956_IMG-d6ecb0e8c8a534a81f2414df841b44e7-V.jpg

Inače, dron nosi bojevu glavu od 25 kg, ima domet 250 km, i brzinu do 400 km/h

Izvinjavam se, ipak je u pitanju Shadow 50-P, dometa 300 km, sa bojevom glavom 50 kg, brzine do 195 km/h

Polako se zaleće 😍😍😍😍
Iskreno, meni srce puno, i sve bolje i bolje
Naravno da je puno srce i da je u pitanju FK3 dometa 170km to je kvantni skok za nas. Taj domet nema recimo Patriot ( tu je negde blizu) o evropskim sistemima i da ne govorimo. Jesu očekivanja u tom delu bila veća ali i to bi bilo bolje da sačekamo i vidimo.

Naravno da je puno srce i da je u pitanju FK3 dometa 170km to je kvantni skok za nas. Taj domet nema recimo Patriot ( tu je negde blizu) o evropskim sistemima i da ne govorimo. Jesu očekivanja u tom delu bila veća ali i to bi bilo bolje da sačekamo i vidimo.
Ne bih ja verovao rezervnim oficirima koji sve mešaju, mislim samo da su izguglali domet HQ-22 kineski, mislim da ćemo već u četvrtak videti prave zvezde ove parade

Pritom i da ne pokaže se sad, a hoće, FD-2000B je jedini sistem dugog dometa koji ima protivraletne mogućnosti, tako da treba sačekati, nije još puno ostalo

Oni su kao novitet naveli i Pancire S ( koji kao oznaka ne postoji) sa dometom od 20km , jer izgleda da i jesu stigli delovi bez kamiona za Pancir S1 smd pred novi 2025, ali sad niko ništa o tome

Loše su dosta preneli, ako je neko slobodan bilo bi dobro da vrati i pogleda snimak.

Ako je tačno ovo što su preneli, onda je Dušan u pravu za FD2000B... Hajde da se strpimo sa tim, ovi menjaju izjave svaki dan, a novinarstvo u Srbiji kao da ne postoji, pa u nikad manjoj zemlji, nikad većeg čuda...

Pa u jednoj dikaturi u Kini su curele fotografije sa parade danima ranije (uključujući HQ9C), gde je zabranjeno slikati vojne kolone i konvoje, a ovde kao da smo na vrhuncu sposobnosti da sve sakrijemo. 😁

Ako je tačno ovo što su preneli, onda je Dušan u pravu za FD2000B... Hajde da se strpimo sa tim, ovi menjaju izjave svaki dan, a novinarstvo u Srbiji kao da ne postoji, pa u nikad manjoj zemlji, nikad većeg čuda...

Pa u jednoj dikaturi u Kini su curele fotografije sa parade danima ranije (uključujući HQ9C), gde je zabranjeno slikati vojne kolone i konvoje, a ovde kao da smo na vrhuncu sposobnosti da sve sakrijemo. 😁
Ko je sta preneo nisam razumeo? Na poslu sam pa samo povremeno uspem nešto da pogledam

Loše su dosta preneli, ako je neko slobodan bilo bi dobro da vrati i pogleda snimak.
Ja evo na poslu i gledam snimak, ali ovde ništa bitno nije rekao oficir koji je pričao. Ono što je bitno je u samom teksu sam Miloradović napisao, pa evo citiram: ''- PVO - jednako suverenitet i tu smo mi napravili najveće skokove, ne samo u tipu naoružanja koje je nabavljeno, nego i u formiranju slojevitog sistema, od najdalekometnijih sistema koji odmiču avijaciju protivnika na jako veliku daljinu, do onih sistema koje mogu da obaraju vođene rakete i bombe, efektore koje će avijacija, i ne samo avijacija, lansirati prema našoj teritoriji, prema našim trupama, do sistema koji služe da odbrane trupe od dronova - rekao je Miloradović za RTS.''

Ja evo na poslu i gledam snimak, ali ovde ništa bitno nije rekao oficir koji je pričao. Ono što je bitno je u samom teksu sam Miloradović napisao, pa evo citiram: ''- PVO - jednako suverenitet i tu smo mi napravili najveće skokove, ne samo u tipu naoružanja koje je nabavljeno, nego i u formiranju slojevitog sistema, od najdalekometnijih sistema koji odmiču avijaciju protivnika na jako veliku daljinu, do onih sistema koje mogu da obaraju vođene rakete i bombe, efektore koje će avijacija, i ne samo avijacija, lansirati prema našoj teritoriji, prema našim trupama, do sistema koji služe da odbrane trupe od dronova - rekao je Miloradović za RTS.''
To ne može ni hq22. To može samo domet 250+ kilometara.

Vrh