Mislim da ne. Mislim da je ovde reševanja problema sa nabavkama MAN i Kamaz kamiona za nove Nore, o čemu se dosta pričalo da će to biti nova ojačana FAP šasija.
Ne postoji problem sa nabavkama MAN šasija (kamiona). Nikada nije ni postojao.
Objašnjeno je to nedavno na internetu.
Sve
do ove varijante, NORA je išla na civilne verzije Kamaz, i kasnije MAN kamiona.
Međutim, NORA-B52 NG je stigla na ukupnu masu od 40 tona. Ne postoji civilni kamion za takvo opterećenje. Ali, postoje posebne (vojne) verzije koje mogu da ''podnesu'' preko 40 tona i da pri tome ostanu 8x8. Za još više (npr. 45+ tona) se mora ići na 10x10.
Kad oružje napraviš na civilnom kamionu nisi dužan nikoga da pitaš oko prodaje tog oružja ovom ili onom.
Kad oružje napraviš na vojnoj tehnologiji (vojnom kamionu/šasiji), tj. NORA-B52 NG na MAN-u, to je onda postala kooperacija Srbije i te države čija je platforma (kamion).
MAN je u toj situaciji = Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH. Ako Nemačka kaže ''
mi ne želimo izvoz naše vojne tehnologije u npr. Keniju'' ili gde već - onda šipak, tj. NORA-B52 NG ne može tamo da se proda jer sadrži nemačku vojnu tehnologiju.
Kako bi izbegli varijantu da nam Nemačka uslovljava prodaje NORA po svetu = FAP da napravi kamionsku platformu koja može da izdrži 40 tona.
E sad... ono što se meni čini je da FAP n'ume, nema čime da napravi takvu platformu = kupuju se pojedinačni sklopovi po inostranstvu i sve to (uprošćeno rečeno) zavari u Priboju = nisi kupio gotovu tuđu vojnu platformu (već njene pojedinačne komponente) i time si faktički kopiranjem/sklapanjem dobio svoju platformu koja je uporediva sa tom stranom vojnom.