Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 116 30,1%
  • Ne

Glasovi: 241 62,4%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    386
Screenshot_20250914-083033_Chrome.jpg

Neko je skoro postavio sliku novog minobacaca za koji sam ja mislio da je kalibra 160mm. Izgleda da se ipak radi o kalibru 203mm.

Izjava Mojsilovica od jutros: parada ima poruku za svakog, za prijatelje ponos za neprijatelje bes. Videće se skoro sva sredstva ali ne sve. Srbija će imati čime da se ponosi. Neće se videti nešto iz raketne artiljerije. Srbija može da izvrši vatreni udar na daljinu do 300km. Kriticarima parade u zemlji poručuje da ne manipulišu jer narod voli vojsku i kritičari će se uveriti u snagu vojske što veruje da će im se dopasti. Ne želi da veruje da postoje oni koji ne vole Vojsku jer vojska pripada narodu i nijednoj partiji.
Intenzivne pripreme za služenje vojnog roka, nabavljene uniforme i slična sredstva I uložena značajna sredstva u tu svrhu.
Ovo sam onako pisao kako sam čuo šta priča. Otprilike je to suština.

Очигледно мисли на ПУЛС а поред тога ће се развити коначно и Шумадија односно Јерина 1 и Јерина 2 уз помоћ трансфера технологије. Није споменуо конкретне системе, сем што је истакао да пешадија више није у ТАМу, већ да ће сва бити механизована кроз Лазар и Милош и остала средства.

Poslednja izmena:
Очигледно мисли на ПУЛС а поред тога ће се развити коначно и Шумадија односно Јерина 1 и Јерина 2 уз помоћ трансфера технологије. Није споменуо конкретне системе, сем што је истакао да пешадија више није у ТАМу, већ да ће сва бити механизована кроз Лазар и Милош и остала средства.
Pretpostavljam da misli na PULS. Ne znam koji je domet UAE dronova? I oni imaju veliki domet, nisam proveravao koliki.

Pretpostavljam da misli na PULS. Ne znam koji je domet UAE dronova? I oni imaju veliki domet, nisam proveravao koliki.
Долет зависи од корисног терета, то јест тежине бојеве главе. Свакако БПЛ могу имати много већи радијус дејства, зато ова изјава НГШ имплицира да је реч о ПУЛСу који је бабарога у својој класи. А звучало је као да се нешто већ налази на нашој територији. Свакако да би смо заокружили целу причу је императив за нас да имамо властити сателит са земаљском станицом у Србији. Само тако ће све ове набавке имати 100% својих могућности. Навигација, комуникација и извиђање су на савременом бојишту апсолутна неминовност. Па чак и ројевање (сворминг) се може вршити путем сателита и уз примену вештачке интелигенције даје велики допринос.
Морам да напоменем да се сада враћа аналогна технологија у појединим армијама због појаве вештачке интелигенције или електронског ометања. Маскирање и маневар се анализира кроз софтвер који уз помоћ вештачке интелигенције предвиђа покрете јединица, те анализом сателитских снимака или снимака дронова препознаје маскирне или лажне положаје или предвиђа где би могао да буде добар положај. Наравно и обрнуто се користи вештачка интелигенција за проналажење најбољих одбрамбених положаја. То ће у будућности намучити војске али и показати да је А2/АД концепт у суштини најбоља профилакса против потенцијалног непријатеља.

Долет зависи од корисног терета, то јест тежине бојеве главе. Свакако БПЛ могу имати много већи радијус дејства, зато ова изјава НГШ имплицира да је реч о ПУЛСу који је бабарога у својој класи. А звучало је као да се нешто већ налази на нашој територији. Свакако да би смо заокружили целу причу је императив за нас да имамо властити сателит са земаљском станицом у Србији. Само тако ће све ове набавке имати 100% својих могућности. Навигација, комуникација и извиђање су на савременом бојишту апсолутна неминовност. Па чак и ројевање (сворминг) се може вршити путем сателита и уз примену вештачке интелигенције даје велики допринос.
Морам да напоменем да се сада враћа аналогна технологија у појединим армијама због појаве вештачке интелигенције или електронског ометања. Маскирање и маневар се анализира кроз софтвер који уз помоћ вештачке интелигенције предвиђа покрете јединица, те анализом сателитских снимака или снимака дронова препознаје маскирне или лажне положаје или предвиђа где би могао да буде добар положај. Наравно и обрнуто се користи вештачка интелигенција за проналажење најбољих одбрамбених положаја. То ће у будућности намучити војске али и показати да је А2/АД концепт у суштини најбоља профилакса против потенцијалног непријатеља.
Obrzirom da je Edge SM-2 gotovo klon kopija Iranskog drona Shahed -123 ali prve generacije, ooooza očekivanje je da mu je domet oko 1700km putem satelitskog linka ili možda oko 300-350km za navodjenje sa zemaljske stanice, ali se navodi da imaju strategijski domet.

Obrzirom da je Edge SM-2 gotovo klon kopija Iranskog drona Shahed -123 ali prve generacije, ooooza očekivanje je da mu je domet oko 1700km putem satelitskog linka ili možda oko 300-350km za navodjenje sa zemaljske stanice, ali se navodi da imaju strategijski domet.
Pardon Shahed 129, greška u kucanju

Koje pažljivo slušao, čuo je nastavak rečenice, koji se odnosi na dronove u C4IR sistemu, a što je direktno u vezi sa poslednjim ugovorom sa Elbitom. Dakle da, mislio je na Puls, čiji je rok isporuke još otprilike 3 godine, tj. maj 2028.

Na jednom prilično kvalitetnom YT kanalu od 20 časova analiziraju ugovor sa Izraelom. Ne znam jel po pravilima foruma dozvoljeno da se piše koji je kanal pa ako nekog zanima mogu u pp da mu pošaljem. Svakako ću preneti ako nešto bude interesantno.

Eво и званично.

Po ovome ništa od hq9 već je dobijena poboljšana varijanta fk3 odnosno hq22 dometa 170km. Ako sam dobro razumeo. Naravno PULS i Hermes ali to smo znali otprilike.

Značajno poboljšanje ali za 80km manje od očekivanog što nije malo.

Svakako rakete nisu jedina novina. 11 (od čega 7 Antonova 124) letova nije načinjeno samo zbog raketa.

Neka nam je na radost i najavljenih 6 baterija FK3, 4 baterije HQ17AE i 15-18 CH95. 😊

Imamo (ko je pažljivo gledao) i potvrdu da nove dve baterije HQ17AE imaju 16, a ne i raketa. To je verzija HQ17AE/A.

Svakako rakete nisu jedina novina. 11 (od čega 7 Antonova 124) letova nije načinjeno samo zbog raketa.

Neka nam je na radost i najavljenih 6 baterija FK3, 4 baterije HQ17AE i 15-18 CH95. 😊

Imamo (ko je pažljivo gledao) i potvrdu da nove dve baterije HQ17AE imaju 16, a ne i raketa. To je verzija HQ17AE/A.
To za hq17ae je i meni skrenulo pažnju ali sam pomislio na bateriju a ne na jedan sistem.

Eво и званично.

Nešto mi je čudno oko dometa hq17 i broja raketa. Osim toga i kod sistema PULS mi je čudno jer je naveden domet do 300km ali rakete do kalibra 330mm što mislim da je Dilajla koju nisu nikome izvezli i koja nema taj domet. Predator hok ima taj domet ali je 370mm kalibar koji nisu naveli.

Prezentacija je bila u 1.brKoV. U njoj nema većine navedenih sistema, tako da su se potkrale krajnje neozbiljne greške tipa kalibra 152 mm (!) za NORA B52. Tako da treba izraziti sumnju da to nije jedina traljavost u slajdovima (330 mm kod PULS-a, Mi-35 bez M, raspon krila CH-95 20 m...).

Ako je 6 baterija FK3 to znači da su dva smanjena diviziona sto je malo. Osim toga to nije antibalisticki sistem. Doduše rečeno je da će antibalisticki sistem biti za dve godine. Ili još nešto očekujemo ili se ne iznosi istina.
I na kraju kako će da uklapaju u jedan divizion bateriju dometa 100km i dve baterije dometa 170km. Domet hq17 6km ato nije tačno. Bas dosta nelogicnosti.

Vrh