Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 116 30,1%
  • Ne

Glasovi: 241 62,4%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    386
Pa da.... inflacija šasija je promocija vlasti, realno...
Što se mene tiče, bolje da su očistili tužilaštva i univerzitet, pa pohapsili ove što pozivaju na jahanja i vešanja neistomišljenika, nego što tripliraju broj tenkova na ulici.

Pa nije baš da znamo. Posebno ne tenkova. U suštini se dovlači sve što postoji, a da je novo i modernizovano. Brojevi se već godinama ne otkrivaju, nego naziru na osnovu prikaza i serijskih.
Pravo da ti kažem, ukrajinski rat me je uverio da T55, T72, M84 stari, M84 novi, Lepard, Abrams ostali imaju ISTU DNEVNU vrednost na bojištu.
Sva silna tehnologija u novijim mašinama samo otežava održavanje i povećava mogućnost kvarova.
Na kraju dana, određen broj mašina ostaće u plamenu... svejedno je da li su to T55 ili Leopardi... i jedni i drugi gore, s tim što možda T55 lakše izađe iz blata pa nije laka meta za razliku od Leoparda koji se zaglavi i tu ostane i sačeka dron da ga dokosuri.

Naravučenije: ne vredi praviti super moderne preskupe mašine u malim serijama i nadati se da će tehnologija da nadoknadi nedostatak masovnosti.
Bolje je praviti mašine koje su jednostavne, koje su "good enough" i čiji gubitak možeš lakše da nadoknadiš.

Ova naša modernizacija M84 je, po mom mišljenju, maksimum koji treba da se uradi u tenkovskoj tehnici.
Modernizuj 50-70 komada, ostali u rezervu ali da su upotrebljivom stanju i čekaj da (ne dao Bog) zatrebaju.
Jedno veliko NE nabavkama novih skupih tenkova, prosto ne isplati se.
Lepo izgleda za šiljenje k....ca na paradama ali slabo koristi u ratu.

Pravo da ti kažem, ukrajinski rat me je uverio da T55, T72, M84 stari, M84 novi, Lepard, Abrams ostali imaju ISTU DNEVNU vrednost na bojištu.
Sva silna tehnologija u novijim mašinama samo otežava održavanje i povećava mogućnost kvarova.
Na kraju dana, određen broj mašina ostaće u plamenu... svejedno je da li su to T55 ili Leopardi... i jedni i drugi gore, s tim što možda T55 lakše izađe iz blata pa nije laka meta za razliku od Leoparda koji se zaglavi i tu ostane i sačeka dron da ga dokosuri.

Naravučenije: ne vredi praviti super moderne preskupe mašine u malim serijama i nadati se da će tehnologija da nadoknadi nedostatak masovnosti.
Bolje je praviti mašine koje su jednostavne, koje su "good enough" i čiji gubitak možeš lakše da nadoknadiš.

Ova naša modernizacija M84 je, po mom mišljenju, maksimum koji treba da se uradi u tenkovskoj tehnici.
Modernizuj 50-70 komada, ostali u rezervu ali da su upotrebljivom stanju i čekaj da (ne dao Bog) zatrebaju.
Ma da, nikako preskupa oklopna vozila. U današnjim uslovima oni nemaju ni približno vrednost koju su imali. Nema preciznije artiljerije od dronova. Vidimo da ukri i nemaju više neku količinu tenkova ali se brane dronovima pri čemu rusi imaju ali ne vidim više onakve tenkovske napade.

Najkorisnije oruđe koje bi zemlja u situaciji u kojoj je Srbija trebala da nabavi/proizvede su projektili za precizne udare na velikim daljinama - valjda do 500km po postojećim sporazumima.
Sve ovo ostalo, drage kolege, je sviranje k....cu. Lepo izgleda na ulici i to je to...

Ozbiljno te shvataju samo ako možeš da im metneš projektil u spavaću sobu, daleko u pozadini, koji će da oduva pola kvarta.
Tek tad bi se potencijalni agresor zamislio... a da li je M84 modernizovan ili ne, da li imam Rafal ili neki nabudženi Mig29 - zabole ih, realno.

Mi moramo raditi na ofanzivnoj komponenti, da bi efekat odvraćanja bio potpun.
Insistiranje i trošenje novca na defanzivne sisteme je unapred izgubljena bitka. Jesta, FK3 će da poveća cenu koju će agresor platiti, ali ga neće oterati od nauma.
A 250kg ekslploziva sa cirkularnom greškom od 3 metra na 500 kilometara dometa će ga naterati da se ozbiljno počeše po glavi.
Pogotovo ako imaš mnogo takvih igračaka.

To je jedini put.
I naravno, da me @Bender Rodriguez 😍 ne bi ispravljao, vraćanje vojnog roka.
To što pre i u što većim ciframa.

Što mi se obraćaš i što me pominješ ako ti nije do priče sa mnom?

Jel se ti fiksaš pa ne možeš bez mene ili šta?

Sesti u tenk je praktično pozdraviti se sa životom pogotovo u slučaju Sovjetskih, tu se postavlja pitanje morala vojnika koji idu u manje više sigurno stradanje.

Sa drugog foruma, premijera potpuno nove kupile sa potencijalno novim Zastava topom od 30mm, za sada u dva primerka.

Izvor Orijen, hvala mu.

1000040119.jpg

Prilozi

• 1000040119.jpg
    1000040119.jpg
    89,6 KB · Pregleda: 43
Pa da.... inflacija šasija je promocija vlasti, realno...
Što se mene tiče, bolje da su očistili tužilaštva i univerzitet, pa pohapsili ove što pozivaju na jahanja i vešanja neistomišljenika, nego što tripliraju broj tenkova na ulici.
Sve si pogresio mislis bolje da su ocistili vlast od korumpiranih i nemoralnih politicara na svim nivoima, koji saradjuju sa mafijom i korupcijom unistavaju svaki segment drzave i ubijaju nam ljude na ionako jadan natalitet. Nije posledica problem vec uzrok.

Sesti u tenk je praktično pozdraviti se sa životom pogotovo u slučaju Sovjetskih, tu se postavlja pitanje morala vojnika koji idu u manje više sigurno stradanje.
Samo ako se tenkovi ne koriste na adekvatan način.
Adekvatnom primenom smanjuju se gubici u ljudstvu.
I čovek je veoma smrtan ako juriša na mitraljez, zar ne?
Ali to se ne radi.

Većina snimaka iz Ukrajine pokazuje uništenje tenkova koji su već napušteni od strane posada.
Dakle, ili su naleteli na minu pa je gusenica oduvana, ili je bio tehnički kvar, ili su se zaglavili u blatu... ili ih je zveknulo 5-6 dronova pa je tenk bio onesposobljen.
U većini takvih slučajeva, posada pobegne, ostane mašina koju posle dokusure dronovi... ali barem ljudi uglavnom ne ginu.
Onaj slate armor se stavlja upravo da bi se posadi omogućilo da pobegne ukoliko tenk bude pogođen. Niko ne gaji iluzije da će rešetke potpuno da zaštite tenk.

Sve si pogresio mislis bolje da su ocistili vlast od korumpiranih i nemoralnih politicara na svim nivoima, koji saradjuju sa mafijom i korupcijom unistavaju svaki segment drzave i ubijaju nam ljude na ionako jadan natalitet. Nije posledica problem vec uzrok.
Znaš kako, u pravu si ti, ali kad pereš veš, stavljaš deterdžent a ne g...vna u mašinu.
Dakle, sve se slažem, samo da nađemo taj deterdžent - i cepaj brale. :)

Eh kad bi to išlo tako lako. Korupcija ne zavisi samo od političara. Da bi se svela na neku normalnu meru( jasno ti je da je niko nikada nije iskorenio) morao bi da reformišes policiju i povecas njene kapacitete. U inspektorsku službu mora mnogo da se uloži jer su oni tragaci i prvi dolaze u kontakt sa kriminalom. Morao bi posle toga da reformises tužilaštvo i sudstvo. U policiju, tužilaštvo i sudstvo ne smeju ulaziti lica sa privatnim fakultetima pri čemu u policiji treba ograničiti broj fakulteta koji inspektor može da završi. Nekada je bilo ogranicenje, za DB, Pravni, Ekonomski,FPN, Akademija ali je posle 2000. krenulo svasta da se prima i tako je do sada. U PU za Bg ti nemas mnogo onih koji su normalno zavrsili fakultet. To su veciti studenti, zavrsavali Dif i sl. Jel ti sad izgleda jednostavno? To je proces koji ce da traje. Naravno slažem se da se odnekud mora početi ali do sada to niko nije uradio.

To je jedini put.
I naravno, da me @Bender Rodriguez 😍 ne bi ispravljao, vraćanje vojnog roka.
To što pre i u što većim ciframa.
Da li stvarno misliš da će ovaj režim uvesti vojni rok i time obučiti najbuntovniji deo društva rukovanje oružjem? (a da ne pričmo koliko bi mladi bili zadovoljni takvom odlukom)
Da preformulišem, da li istvarno misliš da će vlast raditi u državnom interesu, a suprotno svom?

Ljudi, mnogo veći problem od korumpiranih političara su nestručni političari...
Vi se stalno fokusirate ne te floskule "očistiti zemlju od korupcije" ko da je to nešto izvodljivo... to je nemoguće, korupciju možeš samo da smanjiš... kao i prostitucija, korupcija će uvek postojati, nemojte biti naivni toliko.

Naš problem su balvani a ne lopovi.
Balvan od čoveka napravi mnogo više štete.

Ajde više jednom da izađemo iz tih detinjastih pogleda na probleme društva, te da kao odrasli pogledamo istini u oči i javno kažemo gde je gnoj, gde je infekcija.
Nestručnost ubija, a ne korupcija.

A za to ima leka. To sam davno predlagao ovde, samo na drugoj temi.
Akademija za državnu upravu - u nivou magistrature nad postojećom diplomom visokog obrazovanja.
Na tom fakultetu radiš sve - od geopolitike, ekonomije, prava, istorije, kulture - 36 ispita, komisijsko polaganje, javno, komisija se odrežuje žrebom uz javnu kontrolu.
Pa onda lepo, hoćeš da budeš opštinski službenik - imaš skraćenu verziju sa gradivom fokusiranim na lokalni razvoj, ako hoćeš na centralni nivo - poslanik, ministarstva, vlada, predsednik - full paket, ispolaži, diplomiraj (prođi obaveznu psihološku evaluaciju tri lekara odvojeno) i MOŽE NEKO DA TE BIRA. Pa ako te izabere, izvoli vladaj 4 godine.

Na ovaj način prvo bi odstranili ološ koji je u politici da bi našao uhlebljenje.
Doveli bi na vlast najpametnije - što ne znači da bi bili dobri, ne znači ni da ne bi bili korumpirani, ali barem ne bi bili balvani.

Podrazumeva sa da bi "nezavisnost" institucija bila ukinuta do skidanja polukolonijalnih stega sa zemlje.
I podrazumeva se da bi nevladin sektor bio oporezovan 90% uz usvajanje zakona o stranim agentima.

Pa radi tako jedno 30 godina, pa da vidiš kako će zemlje da ti procveta.

Prestanite da drljate o korpuciji, kao deca ste... samo pevate naučenu pesmicu, niko nema originalnu misao da ponudi.

Da li stvarno misliš da će ovaj režim uvesti vojni rok i time obučiti najbuntovniji deo društva rukovanje oružjem? (a da ne pričmo koliko bi mladi bili zadovoljni takvom odlukom)
Da preformulišem, da li istvarno misliš da će vlast raditi u državnom interesu, a suprotno svom?
Sačekaj godinu dana, pa me pitaj ovo isto...
Ako ti ne bude glupo da pitaš...

Jer u jednom trenutku će ti sinuti da vlast ne obara obučeni regrut koji je skinuo uniformu. Vlast se obara iznutra, subverzijom, izazivanjem nemira, ciljanim prolivanjem krvi, terorističkim napadima i atentatima. A ne preko klinaca koji su naučili da rastave kalašnjikov i koje gledaju gde će i kako će posle vojske da umoče, a ne da ispunajvaju vaše vlažne snove o prevratu.

Poslednja izmena:
Na kraju dana, određen broj mašina ostaće u plamenu... svejedno je da li su to T55 ili Leopardi... i jedni i drugi gore, s tim što možda T55 lakše izađe iz blata pa nije laka meta za razliku od Leoparda koji se zaglavi i tu ostane i sačeka dron da ga dokosuri.....

Jedna od ključnih pouka savremenih ratova!
Savremena protivoklopna sredstva skoro podjednako efikasno otvaraju i T55 i svemirskog 70 tonskog najnovijeg Leoparda.

Drugi zaključak je da bez tenkova i dalje nema klasičnog rata, napada, probijanja linija,... Neophodni su i dalje.

Iz prethodnog proizilazi potreba za KVANTITETOM

Sledeća pouka: točkovi ne mogu da zamene gusenice u terenskim uslovima i pravom ratnom sukobu.

Dodao bih još sledeće.
Svaki tenk odlikuju 3 klasične osnovne promenjive veličine koje su međusobno zavisne.
1. Oklopna zaštita, 2. Pokretljivost i 3. Vatrena moć

Pojačavanje jedne osobine obrnuto proporciionalno utiče na druge dve osobine.
Rekao bih da sada ključna postaje pokretljivost bez obzira na cenu slabljenja zaštite i vatrene moći.

Prema tome jako zanimljivo deluje poslednja najava iz Kine o lakom tenku od 30 tona. Prohodnost velika, 33 - 36 tona, prilagođen brdsko - planinskim predelima, šumovitim područijma i predelima ispresecanim vodotocima. Veliki odnos snage i mase. Mogućnost aktivne zaštite. Cena višestruko niža od npr. Novog Leoparda (spekuliše se jeftiniji 5-6 puta).

Za dalje info pogledati Type 15

Уколико мислиш на то што куполе руских тенкова скоче у фулу када се погоде то није до дизајна тенка. И Укр има исте те тенкове а исто им се јако ређе дешава.
Проблем код Руса је што ставе доста више муниције по куполи да би добунили после аутоматски пуњач, јер он. Финци су пре исто носили само 22 пуњења као и Украјинци сада у рату.

И руска војска дошла до истог закључка у неком од чеченских ратова, али им је битније да тенк случ не остане без муниције него да се сва тројица тенкиста евапоришу.

Ево мало детаљније о томе

Videh na slici nekoj sa parade na Fap vozilu nešto što mi liči na haubicu konvertovanu u minobacač 160mm
254884_292949047_20250912_181433.jpg

Pitam se koliko opaljenja ovaj siroti FAP može da izdrži pre nego što mu hidraulika, vešanje i šasija puste dušu...

Igor rezonuje kao pešadinac.
Nikada pešadinac nije mogao da shvati tenkistu. Nikada im nije bilo jasno kao neko može da uđe u konzervu, putujuću metu, punu goriva i eksploziva.
Ne bi oni menjali svoju livadu i ašovčić ni za šta!

Sa druge strane, zanimljivo, to isto pitanje se ne postavlja za pilote. Smrtnost vojnih pilota je velika i u miru, a da ne govorimo u ratu. A praktično od prvog dana školovanja ih pripremaju i uče kako sebi da prekrate život na najlakši način ako se nađu oboreni / katapultirani / prinudno prizemljeni iza neprijateljskih linija sa pretnjom zarobljavanja.

Poslednja izmena:
Jos dve nove premijere viđene danas.

Prvi su pikapovi koji nisu lanseri za dronove Osiva koje smo već videli, nemaju za sada nikakvu nadogradnju, verovatno će im biti dodata ovih dana. Ukoliko neko zna neka podeli:

1000040123.jpg

Druga su BTR-80, koji ne bi bili premijera jer se radi o starim vozilima, da se nisu pojavili u većem broju u modernizovanoj varijanti sa dodatnim oklopom. Ne vidi da se li ke modernizovan do kraja, optika, nisanske sprave... Fotkao VJ sa drugog foruma i hvala mu na tome.

1000040125.jpg

Za kraj dana, još jedna ne može se reći premijera od juče, već drugi način razmišljanja o tome kako VS vidi laka oklopna vozila koji su lovci na tenkove.

Nekada je to bio POLO:

Screenshot 2025-09-13 at 00.36.20.png

Sada je to izgleda ovaj koncept, oklopljeni hamer sa čak dva lansera kornet:

Screenshot 2025-09-13 at 00.36.08.png

Možda smo ovim na mala vrata videli zamenu za POLO u VS kojih je negde oko 40ak ako sam dobro razumeo a jedan deo se modernizuje ali to im ide nešto sporo.

Nismo izmislili rupu na saksiji, razni to imaju, Grci to guraju na isti način kao mi, vozilo iz SAD, sistem iz Rusije:

D4tokhaW0AEl2gW

A u Ukrajini sve više ima običnih kvadova i putničkih vozila sa istom logikom, mobilni, brzi, protiv-oklopni tim.

maxresdefault.jpg

Po mo mišljenu, dopada mi se više novi koncept, jer je jeftiniji, praktičniji, lakši za održavanje, brža su vozila itd.

Izvinjavam se što ponekad zatrpavam temu postovima, dok uspavam decu, pa se onda bacim na gledanje i analizu.

Iz snimka kanala Prosecninalog mislim da sam provalio čemu služe ova nova Isuzu vozila koja imaju nebične sanduke i ojačanja preko krova:

Screenshot 2025-09-13 at 02.23.21.png

U tome su mi pomogla dva detalja. Prvo, lokacija vozila na paradi između Pasarsa i HQ17 ukazuju da je u pitanju PVO :). Drugo, na sredini pikapa se vidi konstrukcija za montazu solidnog stuba.

U po 20 dinara da su to vozila koja nose ili mobilni raketni sistem PVO MTU-4M ili pak operatera Mistrala,
fotke sa Batajnice i iz Kruševca:

MTU-4M-Krusevac-3.jpg

IMG_20240920_123807-scaled.jpg

Kupovina određenog broja Isuzu pikapova je znak da je VS potrebna ova vrsta vozila, te se verovatno upuštaju u skarabudževine ovog tipa u naastavku (in najnovijeg kataloga katalog za Partner 2025 - DEFENCE INDUSTRY OF SERBIA) koje sada ima novo ime (pogađajte zašto) i gde stoji da se ovo ružnjikavo vozilo, koje će verovatno biti izmenjeno 7 puta do finalne verzije, koje na hamvi šasiji koju smo uvezli u većem broju, koristi i za "short-range air defence":

Screenshot 2025-09-13 at 02.36.41.png

Screenshot 2025-09-13 at 02.36.13.png

Pitam se koliko opaljenja ovaj siroti FAP može da izdrži pre nego što mu hidraulika, vešanje i šasija puste dušu...
Vidim da ima lafete sa strane, a verovatno se zadnji kraj cevi sputa do same zemlje, i onda tu ukoliko je to što ja mislim da jeste i nema nekog velikog trzaja na samu šasiju, a i ovo deluje da je prototip

Vrh