Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 116 30,1%
  • Ne

Glasovi: 241 62,4%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    386

Jedno dodatno razočaranje za mene lično, za tačno godinu dana nije poizveden nijedan dodatni Modularni Oganj. I dalje smo na 6 lansirnih vozila... Bojim se da je to slučaj i sa Mrapovima, gde smo tek kilavi, jer ih smo za dve godine kompletirali 12 od planiranih 224...

Od FK3 takođe ništa novo, dve baterije sa tri SLO i pratećim radarima i logistikom. Ali, to verujem da nije kraj iznenađenjima, jer će sigurno nešto ostati i za zadnji red, što nećemo videti pre generalne probe.

U videu je napravljena greška, lansera za SM1 i SM2 je značajno više.
Što se modularnog Ognja tiče, mislim da je logika VS da ima dosta raketne artiljerije i da nije prioritet, te se proizvodni kapaciteti usmeravaju na druga sredstva. VS sada ima solidan broj digitalizovanih Ognjeva, takođe starih koji će biti modernizovani skoro svi, stiže PULS, možda i Tamnava (kada se završi isporuka stranim kupcima) te ima vremena za Oganj (logika VS, ne moja).

Što se lansera za SM1 i SM2 tiče, nakačene su Osice čini mi se, ne Edge dronovi kako smo mislili:

Screenshot 2025-09-11 at 21.28.31.png

Mislim da su pikapovi potpuno novi lanseri samo za Osice, iz više razloga a dva glavna su, na slici gore je Isuzu ili Tojota pikap a Edge koristi Ševrolet a drugi i glavni je da lansirna rampa Edge dronova je duža i masivnija:

Screenshot 2025-09-11 at 21.32.18.png

A ovako izgleda sklopljena:

Screenshot 2025-09-11 at 21.35.06.png

I eto nam jedne lepe premijere koju nismo videli ranije :).

Meni nije dao ništa niti imam bilo kakve veze sa njim a i na prethodnoj strani sam ti odgovorio. Nadam se da si odgovor shvatio.

Koliko su mi omiljeni neki drugi besmisleno je sad ponovo da ulazimo u tu priču.

Sta je odgovor? Svima ovde??! Ovde ima 600 clanova a vas 3 ga hvalite. Blago njemu. Meni je bolji i Sveta Marovic i Ivan Milutinovic od njega, za ostale da ne pisem 😁

Znači ako sam dobro razumeo, imamo pravnika koji proteste protiv diktature i ratnih zločinaca izjednačava sa rušenjem Ustava, a neki od inspiracija su mu Vučić, Šešelj i Sloba, jer su ga ubedili da su oni najveći Srbi i patriote koji su postojali u moderno doba. A pored njega imamo ekonomistu koji misli da je EXPO odlična stvar za Srbiju i drugo, jedva čeka revanš sa celom EU i NATOom a odbija da shvati da zapad može ekonomski da obogalji Srbiju na 100 načina a da ne ispali ni metak.

Tužno.

Što se modularnog Ognja tiče, mislim da je logika VS da ima dosta raketne artiljerije i da nije prioritet, te se proizvodni kapaciteti usmeravaju na druga sredstva. VS sada ima solidan broj digitalizovanih Ognjeva, takođe starih koji će biti modernizovani skoro svi, stiže PULS, možda i Tamnava (kada se završi isporuka stranim kupcima) te ima vremena za Oganj (logika VS, ne moja).

Što se lansera za SM1 i SM2 tiče, nakačene su Osice čini mi se, ne Edge dronovi kako smo mislili:

Pogledajte prilog 251283

Mislim da su pikapovi potpuno novi lanseri samo za Osice, iz više razloga a dva glavna su, na slici gore je Isuzu ili Tojota pikap a Edge koristi Ševrolet a drugi i glavni je da lansirna rampa Edge dronova je duža i masivnija:

Pogledajte prilog 251285

A ovako izgleda sklopljena:

Pogledajte prilog 251286

I eto nam jedne lepe premijere koju nismo videli ranije :).
Da da. Moja je greška oko dronova samoubica, svakako su oni Isuzu pickup-ovi koji nose Osice.

A znači ti si onaj Delija tip (Delija je jedan od članova foruma), koji čeka savršenog i pravog Srbina, pa da onda glasa za njega. Ono - Gavrilo Princip, Karađorđe, Kraljević Marko, Miloš Obilić, Tesla, Car Dušan, Sveti Sava i tako to...

Pravnik koji se školovao u 21. veku, učio o politici i društvu u 20. i 21. veku, živi u 21. veku i opet čeka savršenu političku scenu, savršeni narod, savršenu pravdu, savršeni konflikt mišljenja, savršene okolnosti, savršeni izbor između više savršenih kandidata... i na to čeka da od korupcije i partokratije u Srbiji pomre i pogine još jedno 500 ljudi, da bi uopšte razmislio da izađe na izbore ili učestvuje u društveno-političkim dešavanjima.

Okej...

Da da. Moja je greška oko dronova samoubica, svakako su oni Isuzu pickup-ovi koji nose Osice.
Ma svima nam je promaklo :).

Druga premijera koju ranije nisam video je komandno vozilo za HQ17, pomalo čudnog izgleda :)

Screenshot 2025-09-11 at 21.50.17.png

Zanimljivo, isto kinesko vozilo nosi i ovaj sistem PVO koji je specijalista protiv dronova:

China_army_receives_new_CS_SA5_SPAAG_gun_missiles_air_defense_vehicles_925_001.jpg

Pa kada već imamo jedno vozilo, što da ne naručimo i drugi sistem, biće laše za održavanje ;)

Dodatak. Vozila za HQ17 su me uvek neodoljivo podsećala na oklopni transporter iz filma Aliens:

6897d48831f6f4506fdd4adef95b0fab.jpg

Poslednja izmena:
Meni se iskreno ne svidja izgled kamiona kod kineskih sistema. Ostavljaju mi utisak estetike osamdesetih, preslikani raba kamioni. Izgleda mi kao da im je dizajn radio Kim Dzong Un, mada znam da estetika ovde nije vazna vec da rade po specifikaciji, ali ipak. Koliko lepse izgledaju sistemi postavljeni na man kamione.
IMG_20250911_220752.jpg

Imaju neki dizajn kome kao da fali samo malo izmena da deluju dobro i skladno. A pritom ne mislim da se boje kopiranja, nego kao hoće s jedne strane da se ugledaju na druge a da opet daju neki svoj pečat. To je ok, samo treba da promene samo par stvari i delovali bi mnogo bolje.

I za kraj, i izvinite što zatrpavam temu.

Prvo, izašao je novi katalog za Partner 2025 - DEFENCE INDUSTRY OF SERBIA. Preporuka za čitanje.

Ja sam se iznenadio koliko kompanija, državnih i privatnih, je deo sistema. Broj proizvoda je takođe impresivan.

Posebno mi se dopao deo o kompaniji koja od starih tela za M80, vraća na nulti resurs i modifikuje za modernizovani M-80A.

Uživajte u čitanju :)

Screenshot 2025-09-11 at 22.10.01.png

LOLA Железник, фабрика за производњу великих CNC машина алатки и робота која је 1980-их извозила те машине у САД је приватизована и претворена у велику браварску радионицу а све капиталне машине алатке су одвезене iz Србије.

То је била фабрика за прављење фабрика, основа привреде. https://sr.wikipedia.org/sr-el/Иво_Лола_Рибар_(предузеће)

Што се тиче слика та оклопна тела су расклопљена, испескирана па су на њих заварене додатне оклопне плоче и онда све офарбано. Да, напредак у односу на пре 20 год. али још ништа у односу на пре 40 година.

Пре 40 година смо цело тело тенка обрађивали на две огромне хоризонталне бушилице-глодалице свака висине 4-спратнице. Више их нема, отишле у старо гвожђе са МИН Ниш.

Jedno dodatno razočaranje za mene lično, za tačno godinu dana nije poizveden nijedan dodatni Modularni Oganj. I dalje smo na 6 lansirnih vozila... Bojim se da je to slučaj i sa Mrapovima, gde smo tek kilavi, jer ih smo za dve godine kompletirali 12 od planiranih 224...

Od FK3 takođe ništa novo, dve baterije sa tri SLO i pratećim radarima i logistikom. Ali, to verujem da nije kraj iznenađenjima, jer će sigurno nešto ostati i za zadnji red, što nećemo videti pre generalne probe.

U videu je napravljena greška, lansera za SM1 i SM2 je značajno više.
Огњеви су рађени према формацијским потребама, за артиљеријску бригаду. Требало би да су 6 нових модуларних заменили 6 старих који су пребачени у један дивизион у бригадма КоВ који је био са Пламеном С.

МРАП изгледа још нису стигли сви, као што нема ни БТР-80, инжињерије, вучне артиљерије...

Izgleda kao da je baš dosta novih vozila proizvedeno/modernizovano...
Čini mi se da sam izbrojao 20tak modernizovanih M84...

Nema nikakve potrebe za dramatikom jer će se problemi na koje ukazujes rešiti brzo nakon parade. Raduj se svojoj vojsci( ako je tako osecas) oprema koja je stigla ostaje vojsci, ovom narodu i državi bez obzira na vlast. Ako se ne radujes svojoj vojsci, kojoj ces se radovati?
I ne širite mrznju ti i nekolicina na forumu, mržnja i nasilje ne donose ništa dobro samo izazivaju kontrareakciju.

Vrh