Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 116 30,1%
  • Ne

Glasovi: 241 62,4%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    386
Pa da.... inflacija šasija je promocija vlasti, realno...
Što se mene tiče, bolje da su očistili tužilaštva i univerzitet, pa pohapsili ove što pozivaju na jahanja i vešanja neistomišljenika, nego što tripliraju broj tenkova na ulici.

Pa nije baš da znamo. Posebno ne tenkova. U suštini se dovlači sve što postoji, a da je novo i modernizovano. Brojevi se već godinama ne otkrivaju, nego naziru na osnovu prikaza i serijskih.
Pravo da ti kažem, ukrajinski rat me je uverio da T55, T72, M84 stari, M84 novi, Lepard, Abrams ostali imaju ISTU DNEVNU vrednost na bojištu.
Sva silna tehnologija u novijim mašinama samo otežava održavanje i povećava mogućnost kvarova.
Na kraju dana, određen broj mašina ostaće u plamenu... svejedno je da li su to T55 ili Leopardi... i jedni i drugi gore, s tim što možda T55 lakše izađe iz blata pa nije laka meta za razliku od Leoparda koji se zaglavi i tu ostane i sačeka dron da ga dokosuri.

Naravučenije: ne vredi praviti super moderne preskupe mašine u malim serijama i nadati se da će tehnologija da nadoknadi nedostatak masovnosti.
Bolje je praviti mašine koje su jednostavne, koje su "good enough" i čiji gubitak možeš lakše da nadoknadiš.

Ova naša modernizacija M84 je, po mom mišljenju, maksimum koji treba da se uradi u tenkovskoj tehnici.
Modernizuj 50-70 komada, ostali u rezervu ali da su upotrebljivom stanju i čekaj da (ne dao Bog) zatrebaju.
Jedno veliko NE nabavkama novih skupih tenkova, prosto ne isplati se.
Lepo izgleda za šiljenje k....ca na paradama ali slabo koristi u ratu.

Pravo da ti kažem, ukrajinski rat me je uverio da T55, T72, M84 stari, M84 novi, Lepard, Abrams ostali imaju ISTU DNEVNU vrednost na bojištu.
Sva silna tehnologija u novijim mašinama samo otežava održavanje i povećava mogućnost kvarova.
Na kraju dana, određen broj mašina ostaće u plamenu... svejedno je da li su to T55 ili Leopardi... i jedni i drugi gore, s tim što možda T55 lakše izađe iz blata pa nije laka meta za razliku od Leoparda koji se zaglavi i tu ostane i sačeka dron da ga dokosuri.

Naravučenije: ne vredi praviti super moderne preskupe mašine u malim serijama i nadati se da će tehnologija da nadoknadi nedostatak masovnosti.
Bolje je praviti mašine koje su jednostavne, koje su "good enough" i čiji gubitak možeš lakše da nadoknadiš.

Ova naša modernizacija M84 je, po mom mišljenju, maksimum koji treba da se uradi u tenkovskoj tehnici.
Modernizuj 50-70 komada, ostali u rezervu ali da su upotrebljivom stanju i čekaj da (ne dao Bog) zatrebaju.
Jedno veliko NE nabavkama novih skupih tenkova, prosto ne isplati se.
Lepo izgleda za šiljenje k....ca na paradama ali slabo koristi u ratu.
Ma da, nikako preskupa oklopna vozila. U današnjim uslovima oni nemaju ni približno vrednost koju su imali. Nema preciznije artiljerije od dronova. Vidimo da ukri i nemaju više neku količinu tenkova ali se brane dronovima pri čemu rusi imaju ali ne vidim više onakve tenkovske napade.

Vrh