Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 29,8%
  • Ne

Glasovi: 234 62,7%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,5%

• Ukupno glasača
    373
Тешко ће се ишта више развити од туђих пара као што је развијена Ласта.

Ту је и нови украс, америчка амбасада на брду...

Lazari sa novom kupolom.
E sad da li su ovo ruske Burevestnik besposadne kupole 30 mm 32V01 dovučene u Srbiju ili nešto drugo?
Ako je Burevestnik kupola to je valjda top 2A42 sa municijom 30x165 mm?
Istu municiju bi valjda trebalo da koriste i topovi na nabavljenim BTR 80 i topovi na helikopteru Mi-35P (Kiparski)?

Slika preuzeta sa Fb.
1000002758.jpg

Poslednja izmena:

EKSKLUZIVNO] Srpski ugovor za nabavku Rafala podrazumeva opsežnu industrijsku saradnju sa francuskim kompanijama, planira se integracija srpskog preciznog naoružanja vazduh-zemlja​

Drastično bolje nego što sam mislio u početku. Očigledno da se Vila 2 planira za integraciju na Rafal kao i glajding bombe. Ako bude ulaganja Talesa i Safrana to je onda pun pogodak.

Бацање пара.
Могли су и Ф35 да поруче, мислим да је скупљи.
За мање пара смо могли да купимо прихватљиве авионе, а да нам остане и пара за јачање КОВ-а и ПВО.

Naravno da ostaje žal za su35 koji evidentno u skorije vreme ne bi mogli da dobijemo a pitanje je i kolika bi njegova cena sada bila u paketu koji smo ugovorili. Ostaje samo j10c koji iz nekog razloga nije razmatran. U svakom slucaju ako je ugovoreno i investiranje ovih firmi mislim da je u pitanju dobar posao ( treba proveriti i nivo investicija). Osim toga kako je Miloradovic rekao eskadrila će biti operativna do kraja 2030. što znači da je tačna informacija od ranije da smo ugovorili napredan nivo obuke pilota. Praktično sa dolaskom poslednjeg aviona, eskadrila će biti operativna. Vidimo koliko se hrvati muče jer su piloti zavrsili samo osnovnu obuku. Pritom slušamo lupetanje njihovog ministra odbrane o nadogradnji Rafala što je verovatno glupost jer eskadrila nije dovedena do operativne sposobnosti a nadogradnja nakon toga nema mnogo logike. I naravno pitanje je u čemu će se sastojati nadogradnja jer f3r se ne može nadograditi na nivo f4.1 ako nema AESA radar a njihovi Rafali ga nemaju. Ne trebamo se naravno njima ni baviti. Ako je istina ovo sto je Miloradovic izneo, trebalo bi da je ovo ipak dobar posao za nas.

Naravno da ostaje žal za su35 koji evidentno u skorije vreme ne bi mogli da dobijemo a pitanje je i kolika bi njegova cena sada bila u paketu koji smo ugovorili. Ostaje samo j10c koji iz nekog razloga nije razmatran. U svakom slucaju ako je ugovoreno i investiranje ovih firmi mislim da je u pitanju dobar posao ( treba proveriti i nivo investicija). Osim toga kako je Miloradovic rekao eskadrila će biti operativna do kraja 2030. što znači da je tačna informacija od ranije da smo ugovorili napredan nivo obuke pilota. Praktično sa dolaskom poslednjeg aviona, eskadrila će biti operativna. Vidimo koliko se hrvati muče jer su piloti zavrsili samo osnovnu obuku. Pritom slušamo lupetanje njihovog ministra odbrane o nadogradnji Rafala što je verovatno glupost jer eskadrila nije dovedena do operativne sposobnosti a nadogradnja nakon toga nema mnogo logike. I naravno pitanje je u čemu će se sastojati nadogradnja jer f3r se ne može nadograditi na nivo f4.1 ako nema AESA radar a njihovi Rafali ga nemaju. Ne trebamo se naravno njima ni baviti. Ako je istina ovo sto je Miloradovic izneo, trebalo bi da je ovo ipak dobar posao za nas.
Знали свесно смо ишли на скупљу опцију.

Сарадња у области наоружања са државом која се спрема за рат је равна пуцању у ногу, а још ако је та земља непријатељски окренута према нама та сарадња је равна самоубиству.

Znam o čemu pričaš ali ova druga zemlja je već u ratu a i Kina je blizu tako da nam je manevarski prostor mali. Treća neka zemlja ne proizvodi kvalitetne avione koje bi mogli da kupimo.

Znam o čemu pričaš ali ova druga zemlja je već u ratu a i Kina je blizu tako da nam je manevarski prostor mali. Treća neka zemlja ne proizvodi kvalitetne avione koje bi mogli da kupimo.
Видећете ускоро и поруџбине на истоку у сектору РВиПВО. То је баланс и већ виђен у Египту, УАЕ, Азербејџану итд.

Različite klase aviona. FA 50 bi bio dobra zamena za g4. Medjutim o njemu teško možemo razmišljati jer on ne može da se kupi bez dozvole amera. Sadrži mnoge komponente koje se proizvode u SAD. Po mom mišljenju je najbolji Su 35 ali je sada besmisleno pričati o tome.

Bolje da smo kupovali sovjetsko naoružanje i modernizovali kod nas. Bilo bi i sredstava za totalnu odbranu a i posla za naša preduzeća.

Da li Mađari imaju još nešto od sovjetske opreme, tenkove, oklopna vozila?
Više su nam potrebni, umesto aviona.

Imaju i to u solidnim količinama ali se to drži u rezervi. Pitanje je da li možemo od njih još nešto da kupimo. Prema nekim informacijama dobili smo još nekoliko migova29. Potrebna su nam pvo sredstva. Panciri i naravno hq17 i fk3 koji su se po mišljenju naših oficira odlicno pokazala u mirnodopskim uslovima. Samo je potrebna veća količina.

Ali ova glupost da nam je potrebna sovjetska oprema mi je najjaca. Daj nesto starije, mozda imaju nesto iz Drugog svetskog rata. Sovjetski savez ne postoji 35 godina, delovi, odrzavanje takve opreme a i pouzdanost je nevidjeno upitna. Ima i nesto sto se zove zamor materijala

Pa vi nabavite recimo Leclerc tenk koji je odličan ali je cena 25 miliona po komadu. Leopard slično. Nabavka takve Sovjetske tehnike je daleko od gluposti. Problem je što je više nema. Mi smo imali "sreću" da nam dobar deo te tehnike unište petooktobarci. Šta bi sad Ukrajina dala za 700 t55 tenkova koje smo mi uništili?

Vrh