Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 29,8%
  • Ne

Glasovi: 234 62,7%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,5%

• Ukupno glasača
    373
Tih 700 T55 unisti 700 lanscet dronova. Da li shvatas da su posade u starim tenkovima (a i novim) glineni golubovi. Sta su unistili petooktobarci, nemoj da lazes i siris snssektaske lazi. Zato su naprednjaci prodali stotine T55 u africi, a jos stotine leze po kasarnama. Pricaj te lazi nekome iz Vladivostoka.
@Bender Rodriguez shvaticu tvoj post kao sprdnju jer ni jedna visoka pec ne topi legure tenka, zato i Amerima i Rusima svi tenkovi od 2. svetskog rata do danas leze na ogromnim otpadima

Kažu da je ovo slika iz Sartida iz sredine 2000ih kad su topili tenkove i pretvarali ih u konzerve za sokove. Američke, naravno.

beverage-can-hero_0.jpg

Kažu bio je veliki jaki kran koji je mogao da digne 100 tona, njime su uzimali tenk po tenk, na visokoj peći otvore poklopac na vrhu, kranom ubace tenk, ostave da se dinsta i topi i posle 2 sata dobiju stopljenu masu koju onda prebace u livnicu za konzerve. Na kraju sve to ide Koka Koli u punionice ili za Detroit za šasije Hamvija.

Pitao sam neke tehnologe i hemičare i oni su mi isto potvrdili da to tako radi. Ubaciš tenk u visoku peć, on se vremenom istopi, i onda posle od te mase praviš šta god ti treba. Kažu ljudi da je tako istopljeno 1000 T-55ica, 100 M-84ki, 2000 Igli, još toliko Strela, 5000 Praga, 10.000 BOVova i još svašta nešto.

Na BalkanInfu i SrbinInfu su to posle potvrdili.

Bez lupetanja. Tenkovi ne mogu da se tope u zelezari. T55 su ostavljanje na livadama i propali su od korozije. Nije 1000 nego 700. Nesto sitno je prodato, ostatak je još kod nas. Ukupno smo ih imali 1054. M84 nije proglašen za " neperspektivno" oruzje tako da su na broju. Strele su uništene a Prage isto proglašene za neperspektivne i ostavljene da propadnu iako su se par godina ranije u sukobu na Kosovu pokazale izuzetno.

Imaju i to u solidnim količinama ali se to drži u rezervi. Pitanje je da li možemo od njih još nešto da kupimo. Prema nekim informacijama dobili smo još nekoliko migova29. Potrebna su nam pvo sredstva. Panciri i naravno hq17 i fk3 koji su se po mišljenju naših oficira odlicno pokazala u mirnodopskim uslovima. Samo je potrebna veća količina.
Sve se odlicno pokazuje u mirnodopskim uslovima, Bitno je kako se pokaze u ratnim uslovima.

Poslednja izmena:
To je bolje da ne proveravamo.

To je bolje da ne proveravamo. Za sada u ovim uslovima oni koji rade na tim sistemima kažu da su dobri.
Ono jeste da neko kupuje naoruzanje ya parade, a neko za odbranu. Ja bih ipak da kupujem za odbranu, dakle za rat, a ne za parade - mir.

Da li ce biti rata, to je drugi par cipela. Izgledniji je ako se kupuje naoruzanje za parade.

Šalu na stranu sad, evo istine o T-55icama i ostalim oruđama, koju su naprednjački Orkovi i ljigavci oko njih godinama krili i zloupotrebljavali u svoje odvratne političke svrhe:

Toliko o tome. Sad smo opet mirni jedno par godina, dok se opet ne pojave neki novi koji će pokušati da prospu priču kako je pre SNSa ovde bio goli kamen i pećinski ljudi sa toljagama. A onda je došao Vučić i doneo nam vatru, svetlost, struju, barut... Sve ono bez čega smo ostali 5.10.2000.

Poslednja izmena:
Mislim da te stvari ne mogu da se uporedjuju jer se t72 masovno koristi u ovom ratu pa i stariji tenkovi.

Prage isto proglašene za neperspektivne i ostavljene da propadnu iako su se par godina ranije u sukobu na Kosovu pokazale izuzetno.
Sasvim opravdana odluka. Nije teško protiv-avionskom topu da se pokaže dobro za nepomične mete. Zanimljivo je da je na topu 30mm/2 računar bio mehanički.
Meta 1x1m je bila na 2km na Pasuljanskim livadama. Ovaj top je teško pogađao dok je noviji 20mm/3 na BOV-u pogađao metu bez problema.
Vozilo koje se zove Praga i koje nosi top 30mm/2 je još 98/99, kada sam ja bio u vojsci, bilo zastarelo i loše.

Ljudi pisu gluposti, treba im t55, a istina je da su u Sremskoj Mitrovici pre neki dan kada je zvalavi imao nervne slomove i trazio hitno deset M84 u Beograd uspeli da upale samo 3. Te stotine t55 treba samo drzati u stanju da se mogu upotrebiti i to je veliki posao, a da ne pricamo o tome da u VS nema ni 100 posada tenkova. Kome onda hiljade zastarelih konzervi?

Sasvim opravdana odluka. Nije teško protiv-avionskom topu da se pokaže dobro za nepomične mete. Zanimljivo je da je na topu 30mm/2 računar bio mehanički.
Meta 1x1m je bila na 2km na Pasuljanskim livadama. Ovaj top je teško pogađao dok je noviji 20mm/3 na BOV-u pogađao metu bez problema.
Vozilo koje se zove Praga i koje nosi top 30mm/2 je još 98/99, kada sam ja bio u vojsci, bilo zastarelo i loše.
Vidiš moj drugar je služio vojsku 98/99 upravo na njoj i njegovo iskustvo je pozitivno. Mali prozor od kupatila na kući je pogadjao sa velike udaljenosti. Ti mozda imaš drugačije iskustvo.

Protivavionski top su koristili po objektima upravo zbog nedostatka orudja koja se mogu koristiti za borbu sa kopnenom vojskom a ne zato sto je praga nesto dobra. Prvo nije ni namenjena za borbu sa kopnenom vojskom jer nema nikakvu zastitu od kalibra veceg od pesadijske municije.

I ja sam čuo podeljena mišljenja o Pragama, verovatno zavisi i od iskustva, od upotrebe, od jedinica i svašta nešto.

Ali nije to toliko bitno sad. Ono što je bitno je da je sve ovo krenulo od SNS balegarenja da je Srbija pre 2000. bila siletina a onda su ovi posle uništili i srozali sve, ali sada pod Mesijom Vučićem se sve to polako obnavlja.

2020 g vest

Da li se iŝta radilo na dometu i povecanje snage u smislu povezivanja sa namenskom ?

Za pet godina je teholoŝka revolucija sigurno donela nove opcije za upotrebu i u druge svrhe narocito ako znamo kako su i dr. elementi elektronike osetljivi na jake vibrcije
Kako mi je ta materija ne poznata 🤨
predpostavljam jedan primer
sve prisitni hladni lemovi u elektronici lakŝe pucaju na jacim vibracijam ŝto dovodi do otkazivanja elektronike a kako su od svih sve popularniji dronovi i najbliži , samo da su tako i lakŝi za jeftino obaranje

2020 g vest

Da li se iŝta radilo na dometu i povecanje snage u smislu povezivanja sa namenskom ?

Za pet godina je teholoŝka revolucija sigurno donela nove opcije za upotrebu i u druge svrhe narocito ako znamo kako su i dr. elementi elektronike osetljivi na jake vibrcije
Kako mi je ta materija ne poznata 🤨
predpostavljam jedan primer
sve prisitni hladni lemovi u elektronici lakŝe pucaju na jacim vibracijam ŝto dovodi do otkazivanja elektronike a kako su od svih sve popularniji dronovi i najbliži , samo da su tako i lakŝi za jeftino obaranje
Mi ovakav top nemamo niti smo ga ikada imali, a i ako ga imamo, onda je u magacinu i nikada nije korišćen!

Kako nemamo evo 2024 g

Bilo mi interesanto pa iskopah detalje kako radi ( ne reklamiram firmu koja ga prodaje)

A skoro procitah - jedan naŝ vocar kupio ga za zaśtitu svog vocnjaka za relativno male pare u odnosu koju bi ŝtetu od grada mogao da pretrpi

Kako bilo, da se vratimo pitanju iz predhodnog posta o nj. mogucoj modifikaciji za potrebe namenske

Kako nemamo evo 2024 g

Bilo mi interesanto pa iskopah detalje kako radi ( ne reklamiram firmu koja ga prodaje)

A skoro procitah - jedan naŝ vocar kupio ga za zaśtitu svog vocnjaka za relativno male pare u odnosu koju bi ŝtetu od grada mogao da pretrpi

Kako bilo, da se vratimo pitanju iz predhodnog posta o nj. mogucoj modifikaciji za potrebe namenske
To je samo malo jaci zvucnik! :)

Vrh