NIN o služenju obaveznog vojnog roka.
Najnovije vesti i video priÄe iz Srbije i sveta o najvažnijim dogaÄajima iz politike, sporta, biznisa, kulture, zdravlja. Budite uz Nin .
www.nin.rs
Već sam pre oko mesec dana pisao da je martovsko zasedanje Skupštine Srbije prilika za izmenu potrebnih zakona kako bi bi se služenje pokrenulo u septembru.
Tada sam napisao (što mi je iz nekog razloga obrisano) da Vlada može da izađe sa potrebnim izmenama zakona na martovskom zasedanju Skupštine jer nije u tehničkom mandatu (Predsednik vlade i Vlada nije u de facto ostavci) i predvideo ono čemu sada svedočimo (konstatovanje ostavke kao poslednja tačke dnevnog reda nakon usvajanja predviđenih zakona). S obzirom da predloga izmene zakona o vojsci i odbrani nema, kao poslednju priliku za septembarsko vraćanje vojnog roka vidim novo zasedanje Skupštine u aprilu kada će verovatno biti sednica za izbor nove Vlade pa nakon toga da zakoni budu predloženi od strane nove vlade.
Ako ni u aprilu izmena zakona ne bude, ni od povratka služenja obaveznog vojnog roka teško da može biti.
Treba imati u vidu da se tokom maja i juna, najkasnije treba izvršiti regrutacija za septembar. Što obuhvata i pozive za regrutaciju, zdravstvene preglede, bezbednesne provere sa dostavljanjem dosijea iz policije,....