Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Pogledajte prilog 211766

Ne vidim u prvom delu sta si hteo da kažeš. Naravno da smo bliski sa narodima sa kojima delimo mnogo toga i živimo na istom prostoru. Naravno dele nas neke stvari zbog kojih smo sa nekima i ratovali.
Drugi deo ti prosto nije tačan. Nismo bliskiji sa nemcima.

Ne znam zasto si me tri puta kvotovso, ali ajde...

Mi jesmo bliskiji Nemcima, mada to ne vidimo i ne zelimo da vidimo. Pocevsi od toga da je dobar deo nase kulture preuzet iz centralne Evrope, da smo imali mnogo vise dodira sa njima kroz istoriju, da je mnogo vise nasih ljudi bilo da radi u Nemackoj, da ima mnogo vise njihovih firmi kod nas, male stvari da je JUS bio zasnovan na DIN,... Pa i mnmoge reci su nam iz nemackog, poput reci kapa, flasa, auspuh, sofersajbna, luft,.. Nemci su ziveli na teritoriji sadasnje Srbije u velikom broju, sa njima smo trgovali, ratovali,... A Rusi su uglavnom bili daleko i idealizovani. Gde su se vise skolovale nase arhitekte, lekari,... U Becu ili u Moskvi? Nije samo u pitanju ono sto je doslo iz Nemacke (Autrije) kod nas, vec i mnogo stvari koje su Nemci i Srbi primili od trece strane, poput imena meseci, pop kulture i slicnog.

То је питање тренда, наравно да се у одређеним историјским периодима мање развијене земље окрећу ка онима које су у том тренутку најразвијеније, некада су то били Римљани, Византија, Хабзбуршка монархија, Русија, Француска Република, Британија, Америка, данас ЕУ.

Што се тиче блискости, ту је негативно искуство Првог и Другог светског рата, па и током ратова деведесетих, тако да о некој историјској блискости са њима мало је тешко говорити.

Српски припада словенским језицима и проценат туђица је такође питање тренутних утицаја и околности.

Poslednja izmena:
Ako se na kraju desi da vracamo rok, pitam se da li ce nesto da urade s cuprijskom kasarnom
Screenshot 2024-09-15 145640.png
kasarna.jpg
cuprija-kasarna.jpg

Slike su sa simpaticnog sajta https://dusanstamenkovic.com/vojska/

Iskustvo u zadnjih 15ak godina govori da takve zgrade pre ruše pa grade nove od temelja, nego što žele da se cimaju da ih obnavljaju. Verovatno će biti zamenjena novim stambenim blokom sa precenjenim a praznim stanovima.

Plus, vojska je sad mnogo manja nego u vreme SRJ i SFRJ.

Pa ne znam koliko ima smisla da se sada prekopava to sve... Amerika od početka nije bila za raspad SFRJ, ali nije bila ni za razne Karlovac-Karlobag varijante.
Treba se zapitati kako to da je Americi manje zlo taj El Mudžahedin, nego srbi? Kako to da npr. samo Srbija nije član EU, WTO i ostalih organizacija? Nešto smo zasrali.
A Milošević je kao bio za neku Veliku Srbiju, Srpski Svet i ostalo o čemu bruje mediji u konjušarskom nam komšiluku? Čovek se nije ni izjašnjavao kao Srbin.
U Prethodnom postu ti je odgovoreno zašto Americi ni radikalni islamisti i neoosmanisti nisu gadljivi kao saveznici protiv nas. Srbija nije član EU, zato što je EU ne želi. Da nas želi kao svoju članicu, primila bi nas zajedno sa Bugarskom i Rumunijom još pre skoro 20 godina. Ne bi nas ucenjivala ni Hagom, a pogotovo ne otimanjem dela teritorije da iskreno želi da joj se priključimo. Te 2 države inače ništa više evrounijskih standarda nisu ispunile ni od današnje ni od tadašnje Srbije, njihovo ubrzano članstvo je bilo čisto politička odluka.
I sada se čudimo što Zajednica Srpskih Opština nije formirana ono nešto tipa 10+ godina... Pa nema od toga ništa, uspostaviće stanje na terenu takvo da neće biti moguće formirati nikakvu zajednicu i posle će reći: eto mi smo hteli, ali 10 godina nas ne sluša Priština. Ko veruje u to? lol
Šta je sa Zajednicom Srpskih Opština u zapadnom Sremu i Baranji ? Ako se još iko seća, i ona je predviđena Erdutskim Sporazumom, kojim je taj "velikosrbin" Milošević predao tu teritoriju Tuđmanu bez ispaljenog metka.
I da se ta nepomenikova prevara ZSO sutra formira, ona je veliko ništa, asocijacija opština po šiptarskom secesionističkom "ustavu". Sutra kad bude izdavao Rašku, potpisaće da Priboj, Nova Varoš, eventualno deo Prijepolja budu nekakva ZSO po tzv. "sandžačkom" ustavu, nažalost i ovde će neki to progutati kao pobedu 5:0 što bi reko Marko Đurić, samo kada bi suprotna strana poštovala sporazum.
Mi smo protiv NATO i kako očekujemo da nam NATO formira nekakvu zajednicu?
Koji "mi" ? Beogradski režim nije protiv NATO, nego je njegov kvisling i marioneta. Većina naroda jeste protiv NATO, zato što je NATO protiv nas. Ja od njega ne očekujem ništa,
Već sam pisao ovde - Srbija danas može da uđe u NATO samo u sklopu novog regionalnog poretka, a to znači priznanje Kosova, praktično ponovno priznanje BiH i ne-talasanje. Za CG i NMK nas više niko ne pita - to su rešili prijemom u NATO. Kasno je za neke druge aranžmane, jer je taj projekat sa Kosovom otišao predaleko i puno toga se izdešavalo na terenu. To sa aspekta Amerike i NATO.

Glede Severne Makedonije, kako bi ti zamislio eventualno povratak Kosova u Srbiju nego na isti način. Imao bi 40-50 poslanika albanaca, pa bi ti oni zapravo i odlučivali, partijskim potkusurivanjima, ko će da formira vladu, a premijer ili ministar inostranih poslova bi ti bio albanac. Ili bi proterao milion ili koliko ih već ima sa Kosova, samo ne znam gde i kako. Šta bi onda radio sa praznom zemljom?

Makedonija se nije raspala, Srbija jeste. I sada su makedonci kao srpska braća, ali su ipak ušli u NATO za svaki slučaj da im se ne raspadne država.

Tako da, tu smo gde smo - u cloudu.
Sam si potvrdio da za ne bi bilo koristi ni da smo oberučke prihVatili Hitlerov Novi Poredak, niti za bilo koju drugu zemlju koju je on već od prethodnog rata bio označio kao nepomirljivog protivnika i namenio joj nestanak.

Ne znam šta znači "ponovno priznanje BiH", ona je priznata Dejtonskim Mirovnim Sporazumom sa jedinim političkim sistemom koji je moguć u veštačkoj zemlji u koju su silom uterani narodi koji se mrze. Svaki pokušaj da se vrati propala tzv. "republika bih" bi značio poništavanje mirovnog sporazuma i novi rat, a ne znam kako bi stranci posle svega uspeli da nagovore i Hrvate da se ponovo udruže sa Bošnjacima kada iz rata nisu sačuvali ni svoj entitet, a Bošnjaci im već u više izbornih ciklusa biraju svog čoveka za člana predsedništva?

Nepomenikova veleizdaja je ovih 12 godina katastrofalno pogoršala naše pozicije na terenu kada je u pitanju KiM, to je tačno, ali ne znači da se još uvek stvari ne mogu preokrenuti. Uslov svih uslova je njegov što hitniji odlazak sa vlasti i krivična odgovornost za sva teška antidržavna dela koja je počinio, narušavanje teritorijalne celine, priznavanje okupacije, nasilno menjanje ustavnog poretka i rad za strane obaveštajne službe - preko 20 godina robije.

Koliko god surovo zvučalo, ali potpuni poraz ili šiptarskih secesionista ili nas je jedini mogući ishod, dugoročno gledano. Ili oni neće ostati tamo, ili nas neće ostati ni ovde u narednih 50 ili manje godina.

Koliko god surovo zvučalo, ali potpuni poraz ili šiptarskih secesionista ili nas je jedini mogući ishod, dugoročno gledano. Ili oni neće ostati tamo, ili nas neće ostati ni ovde u narednih 50 ili manje godina.
Odustani od takvog razmisljanja dok jos mozes, cim covek krene tako da misli onda ulazi u opasno ludilo

Ево мало феноменалних фотографија Димитрија Остојића са Батајнице.

Само да знате ово са 75 дана је тек прва фаза пошто ће ићи касније на дуже. 01.03.2025 је "нулта" генерација где ће бити позвани они који су до 01.01.2025. године навршили 18.година. За остале који нису служили војни рок а млађи су од 30. година ће бити такође обавезан војни рок. Све ће ићи сукцесивно док се ухода систем.

Ako se na kraju desi da vracamo rok, pitam se da li ce nesto da urade s cuprijskom kasarnom
Pogledajte prilog 211781Pogledajte prilog 211782Pogledajte prilog 211783
Slike su sa simpaticnog sajta https://dusanstamenkovic.com/vojska/
Било би лепо, посебно уколико врате и орла са фасаде (према овом каснијем бетонском делу, чини ми се да су га огулили и у време ЈНА накалемили друго). Уз то је Ћуприја добро повезана са остатком земље.
Једино не знам колико имају потребе за оволиком зградом за администрацију, јер ту и током (овог кратког) рока неће циркулисати толико људи.

Задњих годину дана, сваки пут када сам ишао до Ниша, приметио бих да је касарна "Стеван Синђелић" (непосредно уз некадашњу "Дуванску индустрију Ниш", тј. данашњег "Филипа Мориса") полако оживела. Раније је стајала разлупана капија и празна стражарница. Сада видим да то више није случај, тако да типујем да ће њу оспособити за повратак редовног рока. Прилично ме радује, јер има неколико изузетно лепих зграда. То ће бити (поново) трећа активна касарна у Нишу.

Везано за тему обнове објеката, четврту касарну, некадашњег "Филипа Кљајића" су изузетно лепо средили, додуше, за потребе суда (фотографије су са сајта Јужних вести):

Prilozi

• 800x600_image00009.jpg
    800x600_image00009.jpg
    132,8 KB · Pregleda: 48
  • sud-filip-kljajic.jpg
    sud-filip-kljajic.jpg
    319,8 KB · Pregleda: 50
  • 663z390_kasarna-stevan-sindjelic-2.jpg
    663z390_kasarna-stevan-sindjelic-2.jpg
    40,7 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Ердутски споразум је један у низу примера како је то изгледало, српска страна је од стране натерана да потпише и имплементира предају тог дела РСК Хрватској, али Хрватска није испунила ништа од обавеза према српској страни.

I sta ce raditi i nauciti u vojsci? Kakva je korist od toga?

Zamislite 75 subota da se angazujemo svi da cistimo prirodu, reke, gradove... sadimo drvece, cvece, cistimo fasade...

Ердутски споразум је један у низу примера како је то изгледало, српска страна је од стране натерана да потпише и имплементира предају тог дела РСК Хрватској, али Хрватска није испунила ништа од обавеза према српској страни.

Za ispunjenje obaveza je bila zadužena misija UN, kao prelazni organ u trajanju od par godina. Nije baš da ništa nije ispunjeno - formirane su nekakve zajednice srba, demilitarizovana je teritorija itd.

Treba imati u vidu i da se ne radi ni o kakvoj mirnoj reintegraciji, već je ista dogovorena u Dejtonu 1995, a kasnije razrađena kroz Edrutski sporazum od strane američke ambasade u Zagrebu.

Kao podsetnik, "dogovor" u Dejtonu je potpisan kada su amerikanci stopirali hrvate nadomak Banja Luke da vide hoće li Milošević pristati na sporazum.

Kao i Vojno-tehnički sporazum 1999. i Dejtonski sporazum je potpisan u ratnim okolnostima koje su bile naposletku nepovoljne za Srbiju, pa ih možemo posmatrati i kao vid kapitulacije. Samim tim, nejasno je kakvi se uslovi od strane Srbije nakon toga postavljaju Zapadu kada su teritorije, u suštini, predate pod vojnom prisilom.

Mislim da je gledište Zapada veoma jednostavno: Milošević je napravio puno problema i naposletku kao rezultat poraza, Srbija je izgubila Kosovo, čime je završen rat u Jugoslaviji. Srbija se prevarila kada je mislila da nakon pada Berlinskog zida može da ostvari ono što nije pošlo za rukom Nemanjićima, Kraljevini i ta veoma pogrešna procena dovela je do ovoga danas. Očekivanje Zapada je da Srbija odustane od tih ideja i integriše se u postojeći poredak na Balkanu.

I sta ce raditi i nauciti u vojsci? Kakva je korist od toga?

Zamislite 75 subota da se angazujemo svi da cistimo prirodu, reke, gradove... sadimo drvece, cvece, cistimo fasade...

Основна обука за ово време.

И ангажујеш ли се сада да садиш цвеће и дрвеће, чистиш фасаде?

Основна обука за ово време.

И ангажујеш ли се сада да садиш цвеће и дрвеће, чистиш фасаде?
Samo na vikendici.

Ne radi se o tome da se ti angazujes, sad postoji dobrovoljno sluzenje pa ga svi kuliraju. Koliko ih sluzi dobrovoljno?

Nece se sad niko samostalno angazovati da sluzi vojni rok 75 dana nego ce biti naterani da to ucine. Ako vec teras ljude protiv volje, a protiv volje je jer dobrovoljno ih sluzi na nivou statisticke greske, bolje nesto korisno da urade.

Osnovna obuka za sta? Gde ce ti to sluziti u zivotu?

Za ispunjenje obaveza je bila zadužena misija UN, kao prelazni organ u trajanju od par godina. Nije baš da ništa nije ispunjeno - formirane su nekakve zajednice srba, demilitarizovana je teritorija itd.

Treba imati u vidu i da se ne radi ni o kakvoj mirnoj reintegraciji, već je ista dogovorena u Dejtonu 1995, a kasnije razrađena kroz Edrutski sporazum od strane američke ambasade u Zagrebu.

Kao podsetnik, "dogovor" u Dejtonu je potpisan kada su amerikanci stopirali hrvate nadomak Banja Luke da vide hoće li Milošević pristati na sporazum.

Kao i Vojno-tehnički sporazum 1999. i Dejtonski sporazum je potpisan u ratnim okolnostima koje su bile naposletku nepovoljne za Srbiju, pa ih možemo posmatrati i kao vid kapitulacije. Samim tim, nejasno je kakvi se uslovi od strane Srbije nakon toga postavljaju Zapadu kada su teritorije, u suštini, predate pod vojnom prisilom.

Mislim da je gledište Zapada veoma jednostavno: Milošević je napravio puno problema i naposletku kao rezultat poraza, Srbija je izgubila Kosovo, čime je završen rat u Jugoslaviji. Srbija se prevarila kada je mislila da nakon pada Berlinskog zida može da ostvari ono što nije pošlo za rukom Nemanjićima, Kraljevini i ta veoma pogrešna procena dovela je do ovoga danas. Očekivanje Zapada je da Srbija odustane od tih ideja i integriše se u postojeći poredak na Balkanu.

Потписан је у Дејтону, а требале су га спровести снаге УН. Као што су требале спровести заштиту осталих делова РСК које су биле под њеном заштитом, а које су претходно напале хрватске снаге.
Није формирана аутономија, нису формиране заједнице које су договорене тим споразумом.
Јесте мирна реинтеграција, јер Хрватске снаге нису смеле да крену на тај део РСК због јаких снага ВЈ концентрисаних у Срему.

И Дејтон и Кумановски споразум јесу потписани практично под војном присилом и у неповољним околностима, али за гаранта њиховог спровођења је овлашћена УН, што се на крају показало као неспровођење.

Направио је проблем зато што је након пада Берлинског зида инсистирао на опстанку комунизма, суверенизма и сличних момената које су у том времену изузетно засметале најјачој земљи на свету која је држала Европу и свет у шаци и радила гледала је да такав режим дестабилизује преко подршке неонаци режиму у РХ против Срба, отцепљењу БиХ, иредентистима на КиМ. Нити су њега а још мање њих интересовали Немањићи ни Краљевина.

Да, очекивање јесте да се легализују мере које су предузимане против таквог погледа на свет, а које су биле противзаконите, а најбоље самим пристанком Србије на њихову легализацију.

Samo na vikendici.

Ne radi se o tome da se ti angazujes, sad postoji dobrovoljno sluzenje pa ga svi kuliraju. Koliko ih sluzi dobrovoljno?

Nece se sad niko samostalno angazovati da sluzi vojni rok 75 dana nego ce biti naterani da to ucine. Ako vec teras ljude protiv volje, a protiv volje je jer dobrovoljno ih sluzi na nivou statisticke greske, bolje nesto korisno da urade.

Osnovna obuka za sta? Gde ce ti to sluziti u zivotu?

Постоји много ствари које у односу према држави не радиш добровољно, већ те она примора да их радиш. И то по међународном праву. За почетак, плаћаш ли порез добровољно?

Корисно за државу је да се човек обучи да користи наоружање како би бранио њене интересе.

Treba reci da Srbijom sve vreme vladaju ljudi koji su sluzili vojsku.

Mozda se negde potkrade neki klinac koji je nije sluzio jer je bilo ukinuto obavezno sluzenje. Debela manjina su takvi.

I vidimo kako nam je, to su te sposobne i disciplinovane muskarcine.

Premijer, ministri, veliki neki direktori, kurci, palci... svi su sluzili vojsku. Minus Vulin.

Svi matorci koji sada pricaju kako se u njihovo vreme znao red, postojale su institucije, fakulteti su bili ozbiljni, u skolama se ozbiljno radilo i postovao nastavnik/profesor... nikako da shvate da to nije bilo njihovo vreme, ovo danas je njihovo vreme.

Te uslove koje su imali u ,,njihovo vreme" nisu oni napravili nego generacije pre njih, ljudi koji su u sustini sada vec umrli.

Vidimo kako izgleda njihovo vreme, odnosno danasnjica. Zato daj da klinci budu kaznjeni i idu u vojsku.

Ljudi koji imaju izmedju 18-30 apsolutno ni za sta nisu krivi za stanje u drzavi, ne znam sta ima njih da disciplinujemo i obucavamo.

A vladaju ovi koji su sluzili vojsku i bili obucavani i disciplinovani pa vidimo kako to izgleda.

Poslednja izmena:
Постоји много ствари које у односу према држави не радиш добровољно, већ те она примора да их радиш. И то по међународном праву. За почетак, плаћаш ли порез добровољно?

Корисно за државу је да се човек обучи да користи наоружање како би бранио њене интересе.
Protiv koga ces braniti interese? Kako izgleda taj rat gde ce biti opsta mobilizacija i treba ce nam svaki civil, uz profesionalnu vojsku?

Protiv koga cemo to ratovati?

Okruzeni smo NATO paktom sa svih strana, svaki sukob koji mozemo da imamo je sukob sa NATO paktom. A tu nam je dzabe sve i da svi pucamo kao Mikec i bijemo kao Brus Li.

Dok ne znamo palacinku da okrenemo ili da sipamo, a da ne prospemo, sto je daleko korisnije u stvarnom svetu.

Нема за два месеца времена да се било ко дисциплинује, може да се одради нека основна обука.

Дисциплинује односно васпитава породица, ни школа ни војска. За васпитавање нам је потребна здрава породица.

Професионална војска је мала а активна резерва у годинама.

Ево ти један пример, пре неког времена РС се успротивила укидању њене имовине од стране власти БиХ, запретила референдумом, председник Хрватске је рекао да уколико се то деси Хрватска ће војно интервенисати против РС.
То је агресија на БиХ а Србија је гарант њене целовитости као потписник Дејтонског споразума. НАТО није обавезан да брани своју чланицу уколико самостално нападне трећу државу..

Или други, КФОР објави крај мандата, напусти КиМ, Срби на северу на удару тзв. Forca e Sigurisë së Kosovës и Njësia Speciale Intervenuese, Србија гарант безбедности својих грађана..

Poslednja izmena:
I sta onda kad se obucimo? Cemu je 1999. godine vama sluzila ta obuka? Jeste pistoljem skidali NATO avione?

Omladina je bila na visini zadatka kad je trebalo, bili smo vredni i masovno se odazvali. Bolje da se obucavamo kako da budemo obuceniji za takve neke situacije pa pored toga sto smo vredni i masovno se odazvali da budemo i efikasniji.

e1920e1d-7b72-45a6-8661-3da04cc23de7_cx0_cy6_cw0_w408_r1_s.jpg

A najbolje bi bilo da se iskoristi tolika mladost, snaga i energija da se urade preventivno stvari da nam se ovo sa gornje slike nikad vise ne desi.

Служила је за оно за шта је требало. Кривица државе је што није набављала најсавременије ПВО системе као средство одвраћања и што није обучила људе да њима управљају.

Када се обучиш, будеш позиван на вежбе да то са обуке не би заборавио.

Мора се бити обучен и за једно и за друго.

Градњу насипа врше специјализоване фирме.

Da se javim i ja kao neko ko je dobrovoljno služio vojni rok pod oružjem. Nažalost nisam uspeo da odslužim vojsku dok je bila obavezna jer sam bio na faksu, ali odmah posle faksa sam se prijavio na dobrovoljno služenje vojnog roka, i mislim da je to bila odlična odluka i mislim da je tih 6 meseci u vojsci dosta uticalo da odrastem i postanem ovakva osoba kakva sam sada.

Na stranu i to što nisam hteo da sramotim familiju i da ne odslužim vojsku imajući u vidu i oca, stričeve, ujake, đedove... u našoj familiji bi bio izrod da nisam odslužio vojsku, i drago mi je što sam to učinio jer ne bi sebe mogao da pogledam u ogledalo da nisam to uradio i da sam osramotio familiju.

A kako su ove nove generacije sve nežnije i sve osetljivije, smatram da je ogroman benefit kako za njih, tako i za društvo u celini da malko oĉvrsnu i osete kako izgleda biti 75 dana van kuće i raditi šta ti se kaže.

Ja se nadam da aktuelna vlast neće napraviti neku glupost poput nadoknade u vidu plate regrutima u visini prosečne zarade za tih 75 dana, a to mogu da urade kao deo kampanje da bi se regruti i roditelji motivisali, ali to onda ne bi bilo fer, jer jednostavno vojsku treba proći onako kako se prolazi svugde, jer vojska od dečaka pravi čoveka, a ako taj dečak za obavezno odsluženje bude nagrađen za to vreme koje je bio tamo, kao da je u radnom odnosu, onda to jednostavno nije pedagoški uredu, i mnogo bi bio manji efekat.

Dakle podrška ZA obavezno služenje vojnog roka! Ovo je jedna od lepših vesti za mene u prethodnih 10 godina.

Da se javim i ja kao neko ko je dobrovoljno služio vojni rok pod oružjem. Nažalost nisam uspeo da odslužim vojsku dok je bila obavezna jer sam bio na faksu, ali odmah posle faksa sam se prijavio na dobrovoljno služenje vojnog roka, i mislim da je to bila odlična odluka i mislim da je tih 6 meseci u vojsci dosta uticalo da odrastem i postanem ovakva osoba kakva sam sada.

Na stranu i to što nisam hteo da sramotim familiju i da ne odslužim vojsku imajući u vidu i oca, stričeve, ujake, đedove... u našoj familiji bi bio izrod da nisam odslužio vojsku, i drago mi je što sam to učinio jer ne bi sebe mogao da pogledam u ogledalo da nisam to uradio i da sam osramotio familiju.

A kako su ove nove generacije sve nežnije i sve osetljivije, smatram da je ogroman benefit kako za njih, tako i za društvo u celini da malko oĉvrsnu i osete kako izgleda biti 75 dana van kuće i raditi šta ti se kaže.

Ja se nadam da aktuelna vlast neće napraviti neku glupost poput nadoknade u vidu plate regrutima u visini prosečne zarade za tih 75 dana, a to mogu da urade kao deo kampanje da bi se regruti i roditelji motivisali, ali to onda ne bi bilo fer, jer jednostavno vojsku treba proći onako kako se prolazi svugde, jer vojska od dečaka pravi čoveka, a ako taj dečak za obavezno odsluženje bude nagrađen za to vreme koje je bio tamo, kao da je u radnom odnosu, onda to jednostavno nije pedagoški uredu, i mnogo bi bio manji efekat.

Dakle podrška ZA obavezno služenje vojnog roka! Ovo je jedna od lepših vesti za mene u prethodnih 10 godina.
Vidis, ti si se sam prijavio i svidja ti se da budes u vojsci. Za takve slucajeve treba dati posebnu stimulaciju.
Ali za one koji ne zele da idu u vojsku ne treba uvoditi obavezu. Ja licno bio, video i ne bi mi nikad palo na pamet da se prijavim. To je bio najveci gubitak vremena u mom zivotu i ne bih nikom preporucio da ide ako ne mora.

Само да знате ово са 75 дана је тек прва фаза пошто ће ићи касније на дуже. 01.03.2025 је "нулта" генерација где ће бити позвани они који су до 01.01.2025. године навршили 18.година. За остале који нису служили војни рок а млађи су од 30. година ће бити такође обавезан војни рок. Све ће ићи сукцесивно док се ухода систем.
Otkud sad u martu kada je Vučević rekao da očekuju da krene sredinom sledeće godine - dakle jun ili septembar 2025 ?

Po Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi - regrut se upućuje na odsluženje najkasnije u godini u kojoj navršava 27 godina.

Može najkasnije do 30-te samo ako je prošao lekarske preglede u godini u kojoj je navršavao 27 godina i ako je na specijalizaciji ili doktorskim studijama pa odlaže do 30-te.

Vrh