Ja sam imao svoj period kada sam veličao Ruse i očekivao dosta od njih, ne u pogledu odnosa prema Srbiji (tada sam se isto kao i svi Rusofili tešio da nisu oni loši prema nama, nego mi prema njima, kao mi smo krivi) nego u pogledu njih samih. I zaista, od sredine 2000ih do sredine 2010ih bio je period kada su prolazili kroz velike promene i napore da se izmene, da se približe Evropi i svetu, da reše neke svoje hronične probleme. Bilo je dosta priča i kampanja o alkoholizmu, korupciji, saobraćaju i bezbednosti, obrazovanju, dizanju standarda širom zemlje, rešavanju infrastrukturnih problema... Onda je to kasnije u 2010im izbledelo i prestalo, i vratili su se na kulturološke i društvene koloseke koje su sledili ranije, a sad deset godina kasnije to se ponovo i vidi i primećuje.
Nacija sa mnogo potencijala ako se gledaju gole brojke i činjenice, ali u praksi i realnosti neopisivo zaostali u mentalitetu, lenji, zadrti, skloni zavisnostima. I ogrezli u apatiji i tom nekom mentalitetu da je sve uzaludno jer je život ionako konačan i kratak, tako da koja je poenta truditi se oko bilo čega. Po meni je to čak i najveći njihov hendikep, taj nihilistički "ma koja je poenta... " pogled na svet i život.
Dosta toga sam primećivao i u svojim rusofilskim danima ali sam zaista iskreno naivno mislio da će se to promeniti vremenom i da oni mogu bolje. Jer znam da je kroz istoriju bilo par reformatora koji su uspevali da promene svoje narode kroz decenije, pa sam mislio da će se i tamo isto desiti. Ali u slučaju Rusije nije se desilo uopšte.
@ivchonny je isto dao odličan opis iz još jednog ugla, ovoga sa devojkom. Jednostavan a slikovit. Spolja gladac, iznutra jadac. Kad smo kod toga, jedino gore od Rusa koji je za kratko vreme došao do nekih para jeste Ruskinja koja je za kratko vreme došla do nekih para, ili se udala za jednog takvog. To što ume da pršti nadmenošću i uobraženošću, nema im ravnih u svetu. A većina takvih su zapravo glupe i nesposobne za život odnosno za neki normalan i pošten posao, i postoje samo zato što ih neko sponzoriše ili što imaju način da pelješe ili eksploatišu ljude.