I mi smo u srednjoj koristili Pascal. Doduše tad smo se smejali tome, jer smo imali dobre gejmerske kompove a ovi školski svi stariji i još učimo neke nama tada primitivne stvari. Nisno tada videli korist od toga.
Ok mi je da se krene s Informatikom od 7. razreda s tim što ne bih previše očekivao i tražio u programiranju u srednjoj jer ne mislim da programiranje svakome leži podjednako. A pitanje je koliko će biti i potrebno u godinama koje dolaze.
Za gimnazije, neka izađe učenik informatički pismen i sposoban da razume osnove logike u informatici, i biće dobro. Ko posle želi dalje, može da se bavi time na faksu ili višoj. A ko pohađa npr Teslu na smeru računarstvo, naravno da bi mu dobro došlo programiranje još od prvog srednje. Ono, očekuje se da prođe to na tom smeru. Naravno, zato da se olabavi ili skreše gradivo na nekim drugim poljima. Ili bar da se ne tovari više. Jer su narokali obim preko svake mere.
Nije isto praviti programe i koristiti ih. Ne moraju svi da programiraju, neka naši srednjoškolci (ne računajući računarske škole i smerove) svi izađu sposobni da makar koriste par programa i razumeju logiku i rad na kompu (ali baš rad, ne zezanje) i bićemo na konju.
Ne bih to nikako podrzao.Jedino što mogu da podržim a da je u vezi vojnog roka jeste vojni rok odmah posle srednje škole i prvog upisnog roka za fakultete, koji bi trajao 2 meseca u periodu od 1 jula do 1 septembra.
Služenje u najbližoj kasarni u odnosu na lično prebivalište. Svaki vikend slobodan.
60 dana sasvim dovoljno za ono što vojsci treba a to je da uknjiži rezervu za kopneni sastav.
Kome se svidi i želi da odsluži pun vojni rok, prijavi se dobrovoljno nakon tih 60 dana da odsluži dodatnih 4 meseca.
Ništa osim toga.
Meni je trenutno na masteru hemije jedan od obaveznih predmeta korišćenje, odnosno programiranje u Python jeziku za obradu podataka - uglavnom sa fokusom na naučnu oblast, odnosno statistiku, proračune, itd. I za jedan semestar smo od početnika svi položili kurs, pa tako od najosnovnijih stvari, do korišćenja različitih modela završili kurs za 4 meseca. Da možemo samostalno baratati tim jezikom, pa ne baš, ali smo naučeni da koristimo sve dostupne resurse kako bismo napisali program koji nam je potreban.Slažem se. Trenutno gradivo mora da se redistribuira, to definitvno, nema pogovora.
Današnje generacije su maltene rođene sa kompjuterima, tabletima i pametnim telefonima. Njima bi u startu trebalo da brže uplivaju u osnovne koncepte.
Programiranje, tj njegove osnove verujem da svako na forumu može relativno brzo da savlada.
Napredne koncepte programiranja iz oblasti algoritama i struktura podataka bih ipak ostavio za fakultet.
Nema praktičnu primenu, ali izuzetno bitan koncept za napredno softversko inženjerstvo.
Meni je trenutno na masteru hemije jedan od obaveznih predmeta korišćenje, odnosno programiranje u Python jeziku za obradu podataka - uglavnom sa fokusom na naučnu oblast, odnosno statistiku, proračune, itd. I za jedan semestar smo od početnika svi položili kurs, pa tako od najosnovnijih stvari, do korišćenja različitih modela završili kurs za 4 meseca. Da možemo samostalno baratati tim jezikom, pa ne baš, ali smo naučeni da koristimo sve dostupne resurse kako bismo napisali program koji nam je potreban.
Dok smo na faksu u Beogradu na osnovnim studijama u drugoj godini jedan semestar imali programiranju u... Fortranu. A onda dve godine kasnije smo koristili Matlab. Jedno sa drugim nema veze, a posebno Fortran koji se nigde ne koristi više.
Dakle to je poenta, samo što neki ne shvataju to pa misle da je informatika nebitna, ali zato kada pada koji praznik i kada treba da se posti, to je od životnog značaja.
Osnovna pešadijska obuka se može naučiti za 2 meseca (60 dana) od po 5 dana nedeljno.Ne bih to nikako podrzao.
Prvo sto za dva meseca po pet dana nedeljno ne moze nista da se zaista nauci, na nivou je onog kursa koji je tyrajao dva meseca vecernje skole da napravi IT strucnjake.
Drugo, korisniji nam je neko ko je zavrsio fakultet, bilo da je lekar, elektroinzenjer ili informaticar nego srednjoskolac. inace cemo imati buduceg elektrinzenjera i lekara prasinara i buduceg fizikalca koji upravlja sistemima veza ili radi u vojjnoj bolnici.
Ukrajina tehnološki naprednija od Rusije.Programiranje nije, ali je tehnološka pismenost danas jako bitna. Sećam se pre 15-tak godina "agencije" su naplaćivale ljudima u to vreme finih 2-3k din da im ispune obrazac za nemačku vizu, jer nisu znali da ga sami ispune "preko interneta".
Ukrajina se tako dobro drže i razbija ovih dana ruse, jer su tehnološki mnogo napredniji. Dok rusi gledaju u nebo šta će da im padne na glavu, a na tenkove vare metalne mreže, Ukrajinci imaju dronove sa kamerama i tabletima, gomilu digitalnih informacija od NATO itd...
Izrael vodi rat na dugme, jer su jedna od tehnoški najnaprednijih nacija na Svetu.
Besmisleno je da me neko u 2024. godini ubeđuje da je informatika nebitna i da prednost daje veronauci.
Ma jok nemaju ništa. Koriste čipove iz veš mašina.
@sjcam ako već ne znate (što nije sramota) uzdržite se od komentara. Sramotno je neznanje propagirati.
A koji si ti dežurni?
U ovome se slažem sa Mihajlom, programiranje nije (još uvek) osnovna pismenost. Odnosno nije nešto što treba očekivati od svakog čoveka.
Ljudi često zaborave da postoji razlika između pravljenja programa i računara, i korišćenja. Korišćenje i razumevanje treba da budu deo osnovne pismenosti, ali pisanje i pravljenje ne moraju. Pogotovu što će broj programera početi da se smanjuje u predstojećim godinama.
Приказивање карте без контекста ништа не говори.Onaj koji misli svojom glavom i vidi šta se dešava do sada u Ukrajini.
Rusija, uglavnom, gubi teritoriju u Ukrajini, a što je posledica zastarelog načina ratovanja i nedostatka ljudstva i tehnike.
Ne znam koja je ovo strategija, ali definitivno čudan način da se pobedi...
Pogledajte prilog 208382
A poslednjih dana su ih uhvatili na spavanju - izgleda da čipovi iz veš mašine nisu detektovali neprijatelja kako prelazi granicu u Kursku...
Pogledajte prilog 208383
Popunjavanje rezerve kazes. Da, samo sto sve manje ima klasicne pesadije, topovsog mesa, a sve vise treba ljudi sa nekim vestinama.Osnovna pešadijska obuka se može naučiti za 2 meseca (60 dana) od po 5 dana nedeljno.
Vojsci je primarno potrebno popunjenje rezerve a ne klasična ročna vojska većeg obima.
Ko želi da nastavi dalje vojnu obuku može nakon tih 2 meseca da se dobrovoljno prijavi / izjasni za nastavak služenja dodatnih 4 meseci ili više, zavisno kako bi se uredilo za one koji žele pun vojni rok.
Bolje imati kombinaciju profesionalne i ročne vojske manjeg obima nego isključivo ročnu vojsku većeg obima.
Uh ala si me impresionirao. Da li uopšte znaš gde su te mape?Onaj koji misli svojom glavom i vidi šta se dešava do sada u Ukrajini.
Rusija, uglavnom, gubi teritoriju u Ukrajini, a što je posledica zastarelog načina ratovanja i nedostatka ljudstva i tehnike.
Ne znam koja je ovo strategija, ali definitivno čudan način da se pobedi...
Pogledajte prilog 208382
A poslednjih dana su ih uhvatili na spavanju - izgleda da čipovi iz veš mašine nisu detektovali neprijatelja kako prelazi granicu u Kursku...
Pogledajte prilog 208383