mihajloboric87
Advanced
- Učlanjen(a)
- 24.02.2021.
- Pohvaljen
- 4.724
Meni je npr. drago što se nas Veronauci učili postupanju u različitim situacijama, mada sam imao sreću da i na drugim predmetima ( npr. srpski i stručni predmeti) je bilo više neobavezne priče o situacijama, poređenjem situacija iz gradiva sa događajima u životu.Ne znam nikoga da se seća bilo čega što je učio na Veronauci. E jedino što sam tada skroz naučio Oče naš, koji naravno pamtim i danas. Neki nisu ni to.
Sa Građanskim je bila malo bolja situacija i u zavisnosti od predavača moglo je da se nauči nešto korisni. Ali sve to što se otezalo u moje vreme na 4 godine a danas na 12, može da se spakuje u jednu godinu, sa jednim časom godišnje. Škole iz godine u godinu imaju sve veći fond časova a proizvode sve nesposobnije ljude. Ja bih se zapitao zašto je to tako i da li je pumpanje gradiva i predmeta u nedogled rešenje za prosvetnu krizu.
U Srbiji Veronauka i Građansko služe da ljudi sa uzaludnim završenim školama imaju gde da se zaposle. Kao što i Sociologija na svakom faksu u Srbiji (nekada Marksizam) služi da sociolozi imaju gde da rade.
Umesto tih predmeta, u jednom razredu srednje škole, može da bude predmet Civilna zaštita. Ono, prva pomoć, požari, poplave, i slično. Od toga nam gine više ljudi godišnje nego od oružanih sukoba sa drugim državama.
Psihologija i sociologija su interesantne i uvek relevantne naučne discpline, ali nema u Srbiji kadrova koji umeju (ili žele) to da prenesu deci kako treba. A i samo gradivo je loše osmišljeno, ima dosta zastarelog materijala i učenja.
Više od pola gradiva sa sveta oko nas (1. i 2. osnovne),prirode i društvo( 3. i 4. osnovne) se može uklopiti sa građanskim vaspitanjem ( tu može u srednjoj da ide i teorija sa sociologije, ili sa se taj predmet zove sociologija i građansko vaspitanje)i Veronaukom.
Za psihologiju bih rekao da je previše opširna za srednju školu, takav način pristupa je možda zanimljiv nekome koga to zanima, ali za obevazen predmet preopterećena je terminima i teorijom.