Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 105 31,7%
  • Ne

    Glasovi: 199 60,1%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,2%

  • Ukupno glasača
    331
Može da se postavi pitanje koliko još Iran može ovako? Stotine dronova i raketa koje ne stignu do cilja takođe koštaju. Izrael je verovatno najbolje opremljena vojska na svetu u odnostu na svoju površinu. PVO pokriva kompletnu teritoriju, avijacija broji gotovo 200 borbenih aviona poslednje generacije. Svaka država koju je Izrael napao završila je u brutalnom porazu sa stoprocentnim gubitkom avijacije i aerodroma. I iza njih stoji USA i NATO.

Sa druge strane Iran ima ogromnu kopnenu vojsku i avijaciju od malo Suhoja i Migova 29 iz doba SFRJ, i jedini saveznik im je trenutno zauzet sa svojim ratom. Iranski PVO možda brani neke strateške objekte ali onolika teritorija im je šuplja na sve strane. Na vazdušni napad Izraela, Iran ne bi imao čime da odgovori.

Obe države imaju nuklearne glave tako da bi bolje bilo da ne saznamo šta će biti dalje.

Nisam skoro procitao povrsniju analizu.

Cena Iranskih raketa koje su lansirane je oko 30ak miliona dolara, a procenjena vrednost PVO raketa koje je Izrael lansirao je oko 1,2 milijarde USD. (zapadne PVO rakete su jako skupe i nisu puno efektivne + se lansira 2 rakete na 1 pretnju) Ne znam koliko si upucen ali Iran ima vecu proizvodnju dronova i od Rusije i od SAD, a takodje imaju i hipersonicne balisticke rakete koje Izrael nije uspeo da srusi zajedno sa pomoci od britanaca, francuza, amerikanaca (imas mnogo snimaka kako balisticke rakete pogadjaju ciljeve u Izraelu, ima ih ina linkovima koji su postavljeni iznad).

Svaka drzava koju je Izrael napao, da, da, osim bosonogih Hamasovaca iz Gaze sa kojima ratuju vec mesecima i ne mogu da ih savladaju. Evo pre neki dan su se povukli iz Han Junisa, nisu ostvarili nijedan cilj u svojoj kampanji (niti je u perspektivi da ih ostvare) a izgubili su blagonaklonost medjunarodne zajednice. Zamisli kako bi izgledalo da Izrael napadne neka ozbiljnija vojska tipa Hezbolah ili Arteš.

Tačno je da Izrael ima tehnološku prednost ali ignorišeš koliko je promenjena vojna doktrina u zadnje 2 godine sa rezultatima rata u Ukrajini, kako se koristi avijacija (uglavnom daleko od linije fronta i van dometa PVO sistema), koliko su bitni dronovi i konvencionalna i samohodna artiljerija itd itd.

Osim toga Američka koalicija je izgubila skoro sve saveznike u ovom regionu sa prelaskom Saudijaca na stranu Kineza, ostao im je još samo Jordan.
 
Dogovorena akcija. Iran je trebao da nešto uradi kako bi "sačuvao obraz". 3 dana pre lansirana je najavio šta će da se dešava, i koje su trajektorije raketa i dronova. Obaveštena Turska, S.Arabija, Jordan, Egipat. Izrael je imao vremena da se pripremi, Amerika mu je pomogla kako se ne bi dalje rasplamsavalo. Sada je pritisak na Izrael da ne odgovara istom merom. Ako se tu, stane onda je dogovor uspeo. Ali Izraelci su postali usijane glave pa ne zna se šta će da učine.
Iran ima dosta raketa, nisu previše sofisticirane ali ni jedna PVO nije 100%. Ako ponove napad sa još više raketa i ako se Amerika naljuti na Izrael pa mu ne pomogne neka će da pogodi cilj. Onda će odgovor svakako doći, konvencionalnim ili nekonvencionalnim sredstvima. Ali mislim da je stvar pod kontrolom.
Ne navijam za Izrael ali sam protiv Irana i ostale proislamske države i pokrete, ako već moram da se odredim Za ono što se dešava u Gazi krivi su i izrael i Hamas 50-50. Samo što Hamas boli ona stvar za svoj narod, a naravno i Izrael. najradije bi zbrislao sve Plaestince sa lice zemlje da može. Ali ne može, prošla su ta vremena. Na kraju će morati neki dogovor, ili dve države, ili jedna gde će arapoi da budu građani drugog reda pa nekom eventualnom evolucijom da se izjednače sa jevrejima.
Tako da je ovo još jedna stranica decenijskog možda i vekovnog sukoba na "svetoj zemlji"
Opasniji je sukob u Ukrajini taj može da dovede do III sv rata.
 
I Izrael i Islamske države imaju državna uređenja koja se zasnivaju na religijskim ubeđenjima, zato su i jedni i drugi usijane glave.
 
Nesreća na vežbi

Pretpostavljam da su slučajno padobranci sleteli u kanal umesto na kopno poligona Orešac. Koliko mi je poznato, desantni padobrani (,,kupole") ne poseduju mogućnost upravljanja pa zato pri doskooku padobranci mogu da završe na drvetu, anteni, dalekovodu pa i u vodenoj površini.
Banatski magistralni kanal iz sistema DTD prolazi neposredno uz poligon, pa verujem da su ova dvojica slučajno sleteli u vodu.
 
Pretpostavljam da su slučajno padobranci sleteli u kanal umesto na kopno poligona Orešac. Koliko mi je poznato, desantni padobrani (,,kupole") ne poseduju mogućnost upravljanja pa zato pri doskooku padobranci mogu da završe na drvetu, anteni, dalekovodu pa i u vodenoj površini.
Banatski magistralni kanal iz sistema DTD prolazi neposredno uz poligon, pa verujem da su ova dvojica slučajno sleteli u vodu.
Могуће и да је несрећа при скоку из хеликоптера у води. Изводили су такве вежбе и раније на полигону Орешац.
 
Ove godine je ,,vežba" u toku na više poligona u Srbiji, cela vojska je na terenu.
Igrom slučaja vežbaju i svi oko Srbije u Hrvatskoj, BiH (došle dodatne međunarodne snage), na Kosovu KFOR + EULEKS + KBS, ....
I tako ove godine za Dan Vojske umesto parade imamo terenske vežbe. Do kada će trajati vežbe - videćemo?
Slučajno su ovih dana sednice Saveta Evrope, Ujedinjenih nacija, Skupštine Republike Srpske, talasanje u BiH na više nivoa, ..... Taman kada se sve primiri, a prema zvaničnoj izjavi ,,francuzi su obećali da će pomoći da se primiri", možemo i da potpišemo ugovor za Rafale.
 
Sveži snimci sa Peštera danas
Kao u svakoj ozbilnoj vojnoj vežbi nema novinara i medija, dostupan je samo zvanični materijal koji objavi vojska.

Slike i snimci sa: https://www.vs.rs/


1713372223721.jpeg


1713372274217.jpeg


1713372339903.jpeg


Prethodnih dana

Ako ne grešim reč je o Aerodromu Sjenica koji je zaposela vojska

1713371838932.jpeg

1713371862848.jpeg


Aktivnosti na vodi

1713371708254.jpeg


1713371748904.jpeg


I u ravnici

1713371918790.jpeg


Inžinjerija radi

1713372145789.jpeg


1713372005264.jpeg



Oklop
1713372066825.jpeg


1713372092532.jpeg
 
Сјеница је војни аеродром

Sjenica je bila vojni aerodrom ,,Dubinje". Više od dve decenije to nije jer nije stalno posednut vojskom. Trenutno je zaposednut vojskom i dok je vojska tu postaje vojni objekat.
Vojska nema svoju imovinu već je sva imovina u vlasništvu države. Država ustupa svoju imovinu na čuvanje i korišćenje vojsci ali vojska i dalje nije vlasnik. U svakoj kasarni je vojska podstanar države. Da bi neki objekat bio ,,vojni objekat" on mora da bude pod nadzorom i obezbeđenjem vojske, da postoji bar jedan stražar. Ako takvog nadzora, odnosno stražara nema takav objekat postaje ,,bivši vojni objekat", vojska sa njim nema ništa i preuzima ga vlasnik. Aerodrom Sjenica je poslednjih godina takav ,,bivši vojni aerodrom" bez vojnog nadzora i čuvara. Vlasnik je država (centralna ili lokalna samouprava, svejedno). Iz tog razloga su se na aerodromu Sjenica slobodno napasala stada ovaca, a preživeli kaponiri su pretvoreni u štale za stoku. Neka moja saznanja kažu da se aerodrom na nivou države i dalje čuva za potencijalnu vazduhoplovnu vojnu namenu (stalno ili privremeno posedanje) uz osposobljavanje piste.

Vojska može vršiti povremeni nadzor nad objektima, lokacijama i predmetima koji su u tuđem vlasništvu (državnom ili privatnom) ali koji se vode kao potencijalno potrebni za vojnu upotrebu u ratnim uslovima. Takvi objekti u mirnodopskim uslovima nisu vojni objekti. Primeri: livada koja je rezervni radarski ili raketni položaj; vodoizvorište uključujući i nečiji privatni bunar u privatnom dvorištu; građevinska mašina ili kamion u privatnom vlasništvu predviđen za mobilizaciju; sada verovatno i svaka privatna registrovana letelica dron koja se odmah upisuje i u vojne knjige ....

Aerodrom Sjenica je valjda razminiran. Oštećenja piste se mogu brzo i jeftino sanirati i time osposobiti pistu od svih 2500 m za poletanja i sletanja aviona. Mislim da su krateri od projektila već popunjeni nakon razminiranja, potrebno je samo naliti betonsku ploču i prevaljati je asfaltom.
 
Poslednja izmena:
Pored aerodroma Ponikve, Dubinje je konstantno bombardovano tokom agresije 99. Nama je to bila uobičajena pojava na koju smo se maltene navikli.
 
U Dubinju su ostali zatrpani neki Migovi 21, sećam se slika. Jesu li oni izvučeni ikad ?
 
Vrh