Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

 • Da

  Glasovi: 106 31,8%
 • Ne

  Glasovi: 200 60,1%
 • Ne znam

  Glasovi: 27 8,1%

 • Ukupno glasača
  333
U Dubinju su ostali zatrpani neki Migovi 21, sećam se slika. Jesu li oni izvučeni ikad ?

Aerodrom Sjenica je razminiran. Svi kaponiri i objekti koji su bili oštećeni ili ,,kontaminirani" eksplozivima su uklonjeni, a okolno zemljište pretraženo razminirano i ,,preorano". Krateri popunjeni zemljom.

Polovina 2021. Radovi i dalje u toku. Kaponiri uklonjeni, odnosno oslobođeni zemljane pokrivke, prostor očišćen, krateri popunjeni

1713472679257.png

1713472707446.png

1713472734104.png


Pre razminiranja, stanje piste i okoline
 
Dubinje nije, ni približno, gađano kao Ponikve.
 
Poslednja izmena:
Video prilog RTS-a o komarcu.

Dobar napredak, ali ako mu je brzina 100 km/h to je dosta inferiorno u odnosu na Shahed dronove. Rusi kao imaju neki koji ide 300 km/h, ali te ruske bajke i oružje na papiru ne bih uzimao za ozbiljno. Da ih imaju, ne bi kupovali od Iranaca dronove.

Nadam se da će se vremenom poboljšati ovaj naš dron i napraviti neke lansirne rampe kao što imaju Shahed-i.
 
Sjenica je bila vojni aerodrom ,,Dubinje". Više od dve decenije to nije jer nije stalno posednut vojskom. Trenutno je zaposednut vojskom i dok je vojska tu postaje vojni objekat.
Vojska nema svoju imovinu već je sva imovina u vlasništvu države. Država ustupa svoju imovinu na čuvanje i korišćenje vojsci ali vojska i dalje nije vlasnik. U svakoj kasarni je vojska podstanar države. Da bi neki objekat bio ,,vojni objekat" on mora da bude pod nadzorom i obezbeđenjem vojske, da postoji bar jedan stražar. Ako takvog nadzora, odnosno stražara nema takav objekat postaje ,,bivši vojni objekat", vojska sa njim nema ništa i preuzima ga vlasnik. Aerodrom Sjenica je poslednjih godina takav ,,bivši vojni aerodrom" bez vojnog nadzora i čuvara. Vlasnik je država (centralna ili lokalna samouprava, svejedno). Iz tog razloga su se na aerodromu Sjenica slobodno napasala stada ovaca, a preživeli kaponiri su pretvoreni u štale za stoku. Neka moja saznanja kažu da se aerodrom na nivou države i dalje čuva za potencijalnu vazduhoplovnu vojnu namenu (stalno ili privremeno posedanje) uz osposobljavanje piste.

Vojska može vršiti povremeni nadzor nad objektima, lokacijama i predmetima koji su u tuđem vlasništvu (državnom ili privatnom) ali koji se vode kao potencijalno potrebni za vojnu upotrebu u ratnim uslovima. Takvi objekti u mirnodopskim uslovima nisu vojni objekti. Primeri: livada koja je rezervni radarski ili raketni položaj; vodoizvorište uključujući i nečiji privatni bunar u privatnom dvorištu; građevinska mašina ili kamion u privatnom vlasništvu predviđen za mobilizaciju; sada verovatno i svaka privatna registrovana letelica dron koja se odmah upisuje i u vojne knjige ....

Aerodrom Sjenica je valjda razminiran. Oštećenja piste se mogu brzo i jeftino sanirati i time osposobiti pistu od svih 2500 m za poletanja i sletanja aviona. Mislim da su krateri od projektila već popunjeni nakon razminiranja, potrebno je samo naliti betonsku ploču i prevaljati je asfaltom.

To je tacno, drzava je vlasnik, vojska samo dobija imovinu na koriscenje. Da nije tako imali bi situaciju kao u Egiptu, gde je vojska najveca gradjevisnka firma u celoj drzavi, investicioni fond, vlasnik biznisa,... Konstantna pretnja za ustavni poredak i vojni puc. Oni drze na vlasti koga hoce.
 
Једно јутро док пијете кафу прочитаћете да је Израел погодио Ирански нуклеарни програм. Тада ћете зати да је почео трећи светски рат.
 


Još jedna zaostala raketa iz 99.
 


Još jedna zaostala raketa iz 99.
Сада би било добро да је узму стручњаци са ВТИ и виде да ли могу нешто да науче. Оне се нису од тада много мењале сем система управљања.
 
Мислим да већ сада је хитним летом из Италије или Немашке долетео неки надлежни официр НАТО или Американац који ће наши да предају на црвеном платну
 
Upravo pred Sletanjem na Batajnicu An 124 (MXM 3722) iz Abu Dabija
Malopre je poleteo iz Batajnice IL 76 (EGY 1909) koji je prethodno iz Emirata doleteo u Batajnicu.


U mimoilaženju
Let.png
 
Сада би било добро да је узму стручњаци са ВТИ и виде да ли могу нешто да науче. Оне се нису од тада много мењале сем система управљања.
Ipak nije bila tomahavka, već neka druga "gluplja" bomba.

Ima u Priboju kućište Tomahavke koja je oborena i dalje stoji pored mosta. Samo cev, razminirana. Neki su hteli da je uzmu kao uspomenu ali vojska rekla da ne diramo dok ne proverimo gajgerovim brojačem za svaki slučaj. I niko nikad nije proverio, ne možemo da nađemo merač.
 
Ako vam je do tomahavka, eno jednog u odličnom stanju u Muzeju vazduhoplovstva na aerodromu. Postavljao sam slike prošle godine.
Zujali su mi oko ušiju pa mi baš i nije do gledanja.
Ovih dana je kroz Užice prošlo svašta u povratku sa Pešteri. Juče i danas nekoliko kolona. Zbog nekih je put bio zatvaran potpuno nakratko, a neke su regularno išle pod pratnjom vp škoda. Nisam bio u prilici da slikam
 
IMG-aa4dee20d60fdd95f71a451903a5a34d-V.jpg

Ajmo armejci
Mali plasticni deo zasiven da se sastave dva kraja krila satorakog
Kako se zove i gde moze to da se nabavi
 
 
Vrh