Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Боље ишта него ништа! 4 месеца може да буде довољно ако је акценат на обуци. Ако од оних досадашњих 6 месеци одузмемо време редовног одсуства и време које војници троше на глупости попут неких радова онда дођемо скоро на исто. Дакле уколико направе добар програм онда је 4 месеца солидно за основну обуку а резервни састав треба позивати чешће. Такође након 4 месеца сваком младићу треба понудити могућност да остане и тиме омогућити већу попуну активног професионалног састава!
Gde da ostane ?

Kako god, ovom su priznali da im ovakva vojska, i poted parada i maskarada, i pored silnih miliona uloženih u oružje, nije vojska.
11 godina su imali da je preoblikuju. Nisu uspeli i sad se hvataju za poslednji metod.
Niko ne objašnjava kako će ta 4 meseca momci pokrivati na poslu, na studijama... Odsustvo od 4 meseca podrazumeva gubitak godine. Od čega će živeti i šta će raditi ostatak godine?
Nabavljaju opremu za vojsku da pokažu kako je "ima".
Sad bi da vrate vojni rok da pokažu kako "imamo" vojnike.
Pa od kursadžija iz ŠRO nikada nije bilo vajde, kakve koristi može biti od vojnika sa 4 meseca obuke? Kao da se 1991. nikada nije dogodila :(

Боље ишта него ништа! 4 месеца може да буде довољно ако је акценат на обуци. Ако од оних досадашњих 6 месеци одузмемо време редовног одсуства и време које војници троше на глупости попут неких радова онда дођемо скоро на исто. Дакле уколико направе добар програм онда је 4 месеца солидно за основну обуку а резервни састав треба позивати чешће. Такође након 4 месеца сваком младићу треба понудити могућност да остане и тиме омогућити већу попуну активног професионалног састава!
Moze da bude dovoljno za sve osim za specijalne jedinice, gde bi trebalo da se poveca vreme sluzenja makar na sedam ili osam meseci, iz razloga sto nije moguce obuciti tako ozbiljnog vojnika sve sto je potrebno za tako kratko vreme. Svi znamo kakvih je raspad jedinica i gotovo bandi bilo po kasarnama, a da je opet bilo jedinica sa „bolesnom” disciplinom poput jedinica koje su bile u Korpusu specijalnih jedinica (mogu danima o tome), pored svega se sprovodila svakodnevna obuka, gadjanja vezbe iz MES-a... sve isplanirano 24/24. Postojale su jedinice sa bukvalno, par gadjanja nekom glupom teorijom i gomilom izgubljenog vremena. Moze to da se lepo spakuje u cetiri meseca sa ozbiljnim staresinama, dobrom disciplinom i velikim vezbanjem u svakom smislu od poligona do kasarne. Kako smo mi to govorili u BSD-u da se „nagaze” cetiri meseca i da se obuce osnovama.

Nije dovoljno. Sve može da se zbrza i za manje od 4 meseca, ali ako se ozbiljno radi, ako se hoće kvalitetna obuka, barem po meni, 4 meseca je ništa. Potrebno je odvojiti vreme za upoznavanje regruta i njihovih mogućnosti (oni marševi na početku obuke nisu bezbeze), njihovo upoznavanje sa opremom (oružje, obuća i odeća, motorizacija, itd) vreme za navikavanje na druge uslove koje su povezane sa životom u kasarni, gađanje koje ne sme da bude ispod mesec dana, taktičku obuku i usavršavanje, obuka o kombinovanom ratovanju. Da ne pričam o raketnim, tenkoviskim, protivtenkovskim ineženjerskim i ostalim složenim rodovima za koje je i godinu dana malo.
Da ne zaboravim obuku za rad sa dronovima, ne znam da li je vojska uvela takve kurseve i takav trening. Da ne dođemo u situaciju kao u Sudanu što plaćaju ukrajinskim operaterima da rade sa FPV dronovima.
Mora se imati u obzir promenjena situacija na bojištu, uvedene su nova oružja, neki rodovi gube na važnosti drugi dobijaju. Više nije dovoljno naučiti pucati iz automatske puške i bacati bombe na poligonu. Ja nekoliko puta ističem da ovi ratovi što se vode po svetu treba neko da prati i da skuplja iskustva. Nadam se da u ministarstvu postoji takvo telo.

Moze da bude dovoljno za sve osim za specijalne jedinice, gde bi trebalo da se poveca vreme sluzenja makar na sedam ili osam meseci, iz razloga sto nije moguce obuciti tako ozbiljnog vojnika sve sto je potrebno za tako kratko vreme. Svi znamo kakvih je raspad jedinica i gotovo bandi bilo po kasarnama, a da je opet bilo jedinica sa „bolesnom” disciplinom poput jedinica koje su bile u Korpusu specijalnih jedinica (mogu danima o tome), pored svega se sprovodila svakodnevna obuka, gadjanja vezbe iz MES-a... sve isplanirano 24/24. Postojale su jedinice sa bukvalno, par gadjanja nekom glupom teorijom i gomilom izgubljenog vremena. Moze to da se lepo spakuje u cetiri meseca sa ozbiljnim staresinama, dobrom disciplinom i velikim vezbanjem u svakom smislu od poligona do kasarne. Kako smo mi to govorili u BSD-u da se „nagaze” cetiri meseca i da se obuce osnovama.
Па нико и не каже да ће попуњавати специјалне јединице са регрутима. Ради се о основној обуци која је АПСОЛУТНО ИСТА као у Швајцарској и Аустрији. Овде на форуму сам читао о дроновима и о неким ставовима који су толико нереални да би ми баш било занимљиво да видим колико би тим форумашима који су против свега
Нико и не спомиње да би нови регрути служили у специјалним јединицама пошто је пројекат 5000 намењен професионалним војницима. Али сигурно ће постојати могућност да они који служе војни рок и допадне им се војска (има таквих примера) да могу да остану као професионални војници у војсци. Овде на форуму читам неке бесмислице о дроновима и другим бајкама о обуци. Исти ти форумаши нису свесни да је ОСНОВНА ОБУКА код нас и у Аустрији или Швајцарској 90% идентична и да се ту цивили прво увојниче и упознају са свим што треба фа знају.

Što se pokazalo tačnim prilikom raspada SFRJ?

Nema ko da im šiša travu, čisti dvorište i klozete, pa su se setili da vrate vojni rok...
Ja sam jedan od retkih koji misli da je vojni rok ok, i sam sam služio regularan vojni rok. A dobro je ne u smislu "sad ću da naučim da pucam pa idem u rat" već se uči malo o disciplini, odgovornosti i poštovanju autoriteta. Današnja omladina nema poštovanja prema ikome, a ni odgovornosti što vidimo svakodnevnim dešavanjima.

Па нико и не каже да ће попуњавати специјалне јединице са регрутима. Ради се о основној обуци која је АПСОЛУТНО ИСТА као у Швајцарској и Аустрији. Овде на форуму сам читао о дроновима и о неким ставовима који су толико нереални да би ми баш било занимљиво да видим колико би тим форумашима који су против свега

Нико и не спомиње да би нови регрути служили у специјалним јединицама пошто је пројекат 5000 намењен професионалним војницима. Али сигурно ће постојати могућност да они који служе војни рок и допадне им се војска (има таквих примера) да могу да остану као професионални војници у војсци. Овде на форуму читам неке бесмислице о дроновима и другим бајкама о обуци. Исти ти форумаши нису свесни да је ОСНОВНА ОБУКА код нас и у Аустрији или Швајцарској 90% идентична и да се ту цивили прво увојниче и упознају са свим што треба фа знају.
Mislim da ne treba polemisati sa svakim o sluzenju vojnog roka, to je isto kao kada bi pitali sada decu prvog razreda da li trebaju da idu u skolu, a opet imaju vise prava da govore o tome posto su makar bili u obdanistu, ja ne polemisem o vojsci sa ljudima koji nisu bili u vojsci i ne polemisem o fakultetu sa onima koji nisu zavrsili ili bili na drzavnom fakultetu, jednostavno, gubljenje vremena. Slazem se u vecini toga, ali treba ozbiljno razmisliti ko ce da radi sa tim ljudima, ne moze svaki staresina da radi sa regrutima, tu je nekada bilo teskih kadrovskih promasaja, opet moram da kazem iz licnog iskustva da je u BSD-u toga bilo u znacajno manjoj meri od drugih jedinica koje sam video, ali je opet bilo. Kao primer ovoga za dron, setio sam se situacije kada smo radili bojeve vezbe iz MES-a. Vojnici koji su imali bukvalno bezbroj gadjanja, teoretski maksimalno potkovani i vecina izuzetno motivisana, nece da postavljaju EDK u eksploziv i to u prisustvu staresine, na kraju smo nas trojica ( na pitanje ko hoce, posto je posle par njih vecina rekla da nece i ako su doneli trotil sa nama) sa zaduzenim staresinom to uradili i ispovezivali desetak vezbi kako je trazeno i kasnije detonirano sa dve razlicite masine. Ta vojska je cudo sta sve ima da se vidi i pored obuke (zamislimo delimicno obucen) treba sa ljudima da radi psiholoska strucna sluzba, koja se kod nas pojavljivala samo kada se ide na strazu ili se nesto desi, ima tu neobjasnjivih situacija koje treba preduprediti pogotovu kod ovih sadasnjih generacija ili kako objasniti situaciju da covek koji je petnaest puta utrcao u helikopter (vezbanje desantiranja) nece vise to da uradi uz plac, mislim da bi muke imali sa takvim situacijama danas, ako se ne pristupi na pravi nacin.

A generalštab završio analize i pokrenuo inicijativu za ukidanje suspenzije obaveznog služenja vojnog roka - taman kad su se završili izbori :ROFLMAO:
Kakva "konicidencija slučajnosti" :ROFLMAO:

Сепаратистичка република на југу наше земље је најавила пре пар дана убрзано увођење војног рока. Има везе и са тим.

Ja sam jedan od retkih koji misli da je vojni rok ok, i sam sam služio regularan vojni rok. A dobro je ne u smislu "sad ću da naučim da pucam pa idem u rat" već se uči malo o disciplini, odgovornosti i poštovanju autoriteta. Današnja omladina nema poštovanja prema ikome, a ni odgovornosti što vidimo svakodnevnim dešavanjima.
U pravu si, ali mislim da je godinu dana predugo.

Dakle vrtić za odrasle? Zar su roditelji toliko nesposobni da svoju decu nauče da imaju poštovanja prema drugima, da sami završavaju ono što im je potrebno i da se u suštini sami brinu za sebe? Zar je to toliko ranije, pa sad odjednom opet, bilo nemoguće, pa su roditelji prepustili svoj posao vojsci?
Sva ta vikanja za vraćanje vojnog roka, nepunih godinu dana nakon što je jedno (poremećeno) dete ubilo 9 vršnjaka i jednu stariju osobu, je meni van svake pameti. Dete, čiji je roditelj sigurno služio u vojsci, koji je čuvao oružje sa municijom u domu.
Morate shvatiti da vojni rok ne donosi ama baš nikakvu promenu u odnosu na ono što je zadatak i obaveza roditelja. To je meni u rangu prepuštanja deteta televiziji ili tabletu. Evo ja kad pogledam sve moje vršnjake iz osnovne i srednje škole, niko od nas nije služio vojni rok, a svi smo danas živi i zdravi, neki sa porodicama, neki uspešni u poslu i životu, svi srećni i zadovoljni, sa poštovanjem prema drugima i prema sebi.
I sad bi neko da regrutuje tuđu decu da ginu za njih, dok iz iste te Vlade neki nisu ni završili vojni rok kad je trebalo, a ni onda kada su se opet javno prijavili - a da ne pričam o tome koliko njih je pobeglo dok su bili ratovi.
Za ovakvu državu, trenutno, se ne vredi boriti.

Dakle vrtić za odrasle? Zar su roditelji toliko nesposobni da svoju decu nauče da imaju poštovanja prema drugima, da sami završavaju ono što im je potrebno i da se u suštini sami brinu za sebe? Zar je to toliko ranije, pa sad odjednom opet, bilo nemoguće, pa su roditelji prepustili svoj posao vojsci?
Sva ta vikanja za vraćanje vojnog roka, nepunih godinu dana nakon što je jedno (poremećeno) dete ubilo 9 vršnjaka i jednu stariju osobu, je meni van svake pameti. Dete, čiji je roditelj sigurno služio u vojsci, koji je čuvao oružje sa municijom u domu.
Morate shvatiti da vojni rok ne donosi ama baš nikakvu promenu u odnosu na ono što je zadatak i obaveza roditelja. To je meni u rangu prepuštanja deteta televiziji ili tabletu. Evo ja kad pogledam sve moje vršnjake iz osnovne i srednje škole, niko od nas nije služio vojni rok, a svi smo danas živi i zdravi, neki sa porodicama, neki uspešni u poslu i životu, svi srećni i zadovoljni, sa poštovanjem prema drugima i prema sebi.
I sad bi neko da regrutuje tuđu decu da ginu za njih, dok iz iste te Vlade neki nisu ni završili vojni rok kad je trebalo, a ni onda kada su se opet javno prijavili - a da ne pričam o tome koliko njih je pobeglo dok su bili ratovi.
slazem se
ali civilno sluzenje bi mozda imalo smisla. Da mamin i tatin sin ili cerka vide da postoje ljudi u nevolji i teski poslovi.

stvar je u poverenju. nemamo pocerenja i ovu drzavu, necemo u rat u koji nas salju izdajnici

slazem se
ali civilno sluzenje bi mozda imalo smisla. Da mamin i tatin sin ili cerka vide da postoje ljudi u nevolji i teski poslovi.

stvar je u poverenju. nemamo pocerenja i ovu drzavu, necemo u rat u koji nas salju izdajnici
Ако се уведе војни рок ( а неће јер наша држава и народ апсолутно нису спремни за то) нек војску прво служе синчићи од политичара и дежурне "патриоте" и хушкачи.

Ако се уведе војни рок ( а неће јер наша држава и народ апсолутно нису спремни за то) нек војску прво служе синчићи од политичара и дежурне "патриоте" и хушкачи.
da li negde postoji civilno sluzenje bez vojne obaveze?

Da, naravno.
Tako je , i oni su ti koji odlučuju o našoj i pre svega njegovoj sudbini. Balkan van EU je američka prćija i oni ovde odlučuju o svemu za razliku od EU boranije koju može da zavlači godinama. I to on vrlo dobro zna. Itekako je zabrinut kada vidi ovakav urednički editorial o njemu u WP-u.

Не бих могао да се сложим са тобом. Балкан је одувек био Немачка интересна зона, што је и данас, и ако вратиш филм до 1991, они су буквално долили бензин на ватру која је била распад СФРЈ. Не знам који им је крајњи циљ, свакако је колонијалног карактера. Да може да их завлачи, нисам сигуран јер Фра-Нем план је ту и он је дошао и бива наметну од стране Немачке понајвише.

Амери имају превише отворених жаришта који су им далеко битнији него Балкан. Ово им је изборна година и поприлично сам сигуран да ће им бити циљ да раде на било каквом спољнополитичком успеху, после неуспеха у Украјини и сада у Израелу (успели су да буду надгласали у УН више пута, па су морали да стављају вето на предложена примирја... језиво). Шта је циљ овог уредничког текста - заиста не знам али сумњам да има тежину коју си му ти дао.

после неуспеха у Украјини и сада у Израелу
Koji neuspeh? Rusi zaustavljeni na Dnjepru, Ukri im rokaju Krim skoro svaki dan plus gradove po samoj Rusiji , Belgorod, Kursk itd. , 80% Ukrajine će i formalno završiti u NATO paktu, plus cela Skandinavija. Ogroman deo ruske armije razlupan, trebaće im decenije da se zakrpe i dovedu u prethodno stanje. I sve to Ameri dobili za male pare i bez ijednog izgubljenog svog života. Šta ćeš više od toga?

Izrael polupao Gazu, sad lupa i Hezbolu. Kakav UN , kakvi bakrači , totalno irelevantna organizacija u savremenom svetu. Savet Bezbednosti se odavno ne pita skoro ni za šta bitno.

Балкан је одувек био Немачка интересна зона,

Nemačka je od 1953. i ulaska u NATO izvršitelj američke politike u Evropi, ništa oni ne rade bez znanja i odobrenja Amera. I taj čuveni FR-DE plan je u suštini američki plan, evropska boranija se tu ne pita mnogo.

civilno sluzenje je tek nepotrebno jer ne služi ničemu, opet dete nije odvojeno od mame i tate
To mogu i u Zabeli. Jeftinije je za drzavu a mogu da se iskoriste i za pravljenje proizvoda za trziste. Zasto 6 meseci, 2 godine mininum.
Zašto stati na Zabeli, moće i Goli Otok, Aušvic... Mogu, ali zašto da rade krivična dela da bi išli u zabelu kada mogu i bez krivičnih dela da se malo nauče životu. Naravno ko nikad u vojku nije išao i ne zna kako je tamo pa zamišlja zabelu.
Pa upravo je to prepuštanje deteta tabletu i televiziji doprinelo svemu ovome, toga u vojsci nema. Opet kažem, ne vredi Vama pričati koji ste vojsku videli na televiziji. Po meni je iskustvo koje treba proći, čisto da se oseti kolektiv, odgovornost, briga za druge... Ti tvoji vršnjaci super što su živi i zdravi, ne moraju da završe vojsku da bi to bili. Eh koliko maminih maza je psihički pucalo za vreme mog služenja, ne znaju čarape da slože.

Poslednja izmena:
Koji neuspeh? Rusi zaustavljeni na Dnjepru, Ukri im rokaju Krim skoro svaki dan plus gradove po samoj Rusiji , Belgorod, Kursk itd. , 80% Ukrajine će i formalno završiti u NATO paktu, plus cela Skandinavija. Ogroman deo ruske armije razlupan, trebaće im decenije da se zakrpe i dovedu u prethodno stanje. I sve to Ameri dobili za male pare i bez ijednog izgubljenog svog života. Šta ćeš više od toga?

Izrael polupao Gazu, sad lupa i Hezbolu. Kakav UN , kakvi bakrači , totalno irelevantna organizacija u savremenom svetu. Savet Bezbednosti se odavno ne pita skoro ni za šta bitno.

Nemačka je od 1953. i ulaska u NATO izvršitelj američke politike u Evropi, ništa oni ne rade bez znanja i odobrenja Amera. I taj čuveni FR-DE plan je u suštini američki plan, evropska boranija se tu ne pita mnogo.
Уф одакле почети са овим нетачним тврдњама...

Руси су стали и сачекали украјинску контраофанзиву, уништили све што је цела Европа, плус САД, месецима слао преко Пољске тамо на линији фронта који се налази пар стотина км од руске границе, уместо да се развлаче по другој по величини земљи Европе (Русија је прва) где је скоро све равница и природне заштите скоро и да нема. То за ”разлупану армију” је извор вероватно CNN, MSNBC и други медији који су тврдили још прошле године да Руси немају више реката, муниције итд... чак је BBC изашао са податком да не могу да нађу, све са Вагнеровим губитцима, више од 35.000 потврђених руских губитака наспрам, минимум, 8 пута више украјинских.

Израел је побио на хиљаде цивила и због тога додатно оголио америчку позицију и у том ирелавантном УН-у. Између Украјине и Израела, америчка спољна политика је довела до формирања нових политичких, а боме и војних, алијанси уперених против ткзв ”глобалног севера”.

Немачка се све ове дециније бори да се отргне испод америчке чизме. Што су их шпијунирали у сред Берлина ако је већ све тако бајно и сјајно?

Свакако нама нико од наведених није пријатељ и гајење илузија вас што гутате све што вам западни медији сервирају, као и ови што секу вене на Русију (а Русију само на гугл мапи видели), нам не иде у прилог.

Регрутна војска је продукт Француске револуције. Није то нека прастара тековина, додуше постојала је у старом Риму све до маријевских реформи.
У бити, то је прогресивна идеја. Сваки грађанин треба да прође кроз војну спрему из два кључна разлога: Да буде спреман да учествује у одбрани од спољног непријатеља и да се одбрани од рђаве власти уколико она потегне за оружјем. Ова два фактора гарантују сувереност, а без суверености истинска демократија је немогућа.

Наравно, овај СНС-Генералштаб предлог је смејурија, јер њима није у интересу да држава буде суверена. Ипак, по мом мишљењу треба направити следећу организацију:

По завршетку средње школе, сваки ученик треба да ступи у националну службу. Небитно од пола. На почетку треба да се постави избор, да ли ће се служба вршити цивилно или војно. Ученици који би служили цивилно би се распоредили на разне задатке. Неки би рецимо радили у еколошким удружењима где би чистили дивље депоније, уређивали паркове, садили дрвеће. Други би помагали немоћнима, пратили децу са посебним потребама до школе, помагали старима и болесима. Било какво учешће у пословима општег добра. Одређен број ученика би тако могао и да се припреми за будућу струку. Рецимо, будући лекари би могли да помажу у болницама, грађевинари и архитекте да помажу у обнови кућа сиромашних породица, учитељи да помажу у школама ученицима који заостају у настави. Постоји милион могућности. Ученици који би вршили војну службу би имали класичну, али модернизовану обуку. У међувремену и једни и други да имају и одређеног простора да припремају пријемни испит за факултет.

За узврат што су служили земљи, сви би требали да буду ослобођени од плаћања школарина. Такође, оставити и опцију онима који не желе никакву службу. Они би требало да плате пенал од рецимо 50 хиљада евра, и да им се заувек забрани да буду на било каквим јавним фукнцијама. Ко не жели да буде део друштва, не треба га приморавати. Ипак, ту би био и кључ те службе. Људи су однарођени и "оддржављени". Не постоји никакав осећај припадности. После такве службе ће га бити, и онда неће бити лако дозволити лоповима да владају и да руше нешто у чијој су изградњи сви учествовали, служећи својој земљи.

америчка спољна политика је довела до формирања нових политичких, а боме и војних, алијанси уперених против ткзв ”глобалног севера”.
Koje to "vojne alijanse"? Rusija, Iran i Severna Koreja? Wow! Otpadničke gulag-države. Verovatno se ceo Pentagon trese od straha od ove "alijanse".
Sa druge strane NATO nikad veći, sad su u predgrađu St. Petersburga, uskoro će i Kijev, Odesa, Harkov biti formalno u NATO paktu. Poljska se naoružava do zuba. I sve ovo bez ijednog američkog gubitka. O tome su do pre 2 godine mogli samo da sanjaju, treba Putinu da podignu spomenik.
Немачка се све ове дециније бори да се отргне испод америчке чизме.

Potpuna besmislica, očekivanje rusofila da će Nemačka da se "otrgne" od Amerike/NATO-a i da pravi nekakav deal sa Rusima. Nemačka je američki saveznik i verni izvršilac njihove evropske politike od 1945. do danas. Ona nema nikakvu autonomnu spoljnu politiku od Amerikanaca.

I u svemu tome Srbija, bez ijednog saveznika, okružena NATO paktom sa svih strana i gomilom ex YU likova koji nas mrze. Takvi smo prosto idealni za disciplinovanje i iživljavanje, da bukvalno svako može da šilji onu stvar na nas a da mi ne smemo ni da pisnemo. I šlag na tortu kad i to i takvo Kosovo* za koju godinu uđe u NATO.

Poslednja izmena:
Koje to "vojne alijanse"? Rusija, Iran i Severna Koreja? Wow! Otpadničke gulag-države. Verovatno se ceo Pentagon trese od straha od ove "alijanse".
Iran će uskoro imati nuklearno oružje tako da koliko sam razumeo USA želi rat sa njima dok ne bude kasno. Da USA ima hrabrosti napali bi nekog od njih direktno ali ne smeju već guraju druge da ginu za njih. Jadan taj narod Ukr što gine za USA interese.
Za Nemačku i za nas si skroz u pravu.

Ajde malo da podelis i sa nama odakle ti dobijas informacije? Jel direktno sa ukrajinskih tv kanala? :ROFLMAO::ROFLMAO: Ne verujes ni ti sam u to sto pises ali moras da napises da bi ovi "tvoji" videli tvoj "aktivizam". Sve je tu jasno.

A za Izrael nemam komentara, sami su napravili taj Hamas i sami su dozvolili napad na njih(hoce neko da kaze da Mosad nije znao sta ovi spremaju???) i sad stradaju neduzni civili za 2 meseca ubijeno 30 hiljada neduznih ljudi.

Poslednja izmena:
Vrh