Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Ima ga i severna Koreja pa nemaju ‘leba da jedu. Imao i SSSR 25 hiljada bojevih glava pa je puk’o ko zvečka i raspao se.Šta ti vredi oružje koje ne smeš nikad da upotrebiš?
Suverenitet. Ne mogu da ti rade šta požele i da naprave od tebe koloniju tako da vredi više nego dovoljno. Naravno da nuklearke neće biti upotrebljene jer je to kraj sveta.

Ja sam jedan od retkih koji misli da je vojni rok ok, i sam sam služio regularan vojni rok. A dobro je ne u smislu "sad ću da naučim da pucam pa idem u rat" već se uči malo o disciplini, odgovornosti i poštovanju autoriteta. Današnja omladina nema poštovanja prema ikome, a ni odgovornosti što vidimo svakodnevnim dešavanjima.
Za razliku od današnjih mladih, generacije koje su služile vojsku su pravi primer discipline, odgovornosti i autoriteta.

Najbolje se vidi, ako se svrati u Lidl kad su na akciji pilići, treba biti disciplinovan, ustati rano za taj poduhvat ,odgovornost je bitna isto, a i poštuju autoritet samo tako, pogotovo one mučene radnike poštuju. Stoje mirno i koračaju ka proizodu. Još većina njih u 50-im godinama, znači služili vojsku ne 4, ne 6, nego 12 meseci.

Da ne pričamo o tome koliko se godišnje kriminalnih dela izvrši od strane starijih osoba, a koliko od strane tih zloglasnih mladih.

Mnogo se pljuju mladi u ovoj državi, pa se posle busamo u grudi, kad ti isti mladi odlaze iz ove države, a odlaze zbog tih što su služili vojsku i što im prave državu po meri "savremene Pink/Informer tekovine", ali srećom oni preko umeju da cene te iste mlade ljude.

Poslednja izmena:
Koje to "vojne alijanse"? Rusija, Iran i Severna Koreja? Wow! Otpadničke gulag-države. Verovatno se ceo Pentagon trese od straha od ove "alijanse".
Sa druge strane NATO nikad veći, sad su u predgrađu St. Petersburga, uskoro će i Kijev, Odesa, Harkov biti formalno u NATO paktu. Poljska se naoružava do zuba. I sve ovo bez ijednog američkog gubitka. O tome su do pre 2 godine mogli samo da sanjaju, treba Putinu da podignu spomenik.

Potpuna besmislica, očekivanje rusofila da će Nemačka da se "otrgne" od Amerike/NATO-a i da pravi nekakav deal sa Rusima. Nemačka je američki saveznik i verni izvršilac njihove evropske politike od 1945. do danas. Ona nema nikakvu autonomnu spoljnu politiku od Amerikanaca.

I u svemu tome Srbija, bez ijednog saveznika, okružena NATO paktom sa svih strana i gomilom ex YU likova koji nas mrze. Takvi smo prosto idealni za disciplinovanje i iživljavanje, da bukvalno svako može da šilji onu stvar na nas a da mi ne smemo ni da pisnemo. I šlag na tortu kad i to i takvo Kosovo* za koju godinu uđe u NATO.

Ово што ти пишеш су бесмислице.

Нови војни савез је на релацији Кина-Русија и у тај савез их је Америка гурнула својом ”врхунском” спољном политиком. То што су се Шведска и Финска придружиле НАТО-у значи буквално ништа за војну снагу алијансе када у целој Европи немаш довољно ни војника а ни технике. Чак ни Пољска више није толико ”жељна” сукоба са Русијом, мора да је оних више хиљада мртвих пољских плаћеника утицало на промену свести. Једино што им је остало, као што ти написа, ”да се иживљавају на нама”. А и то се дешава само зато што имамо подгузне муве на власти већ 12година који су спремни да продају све зарад останка на власти још који месец дуже.

Пре ће бити да ће пустити Украјину низ воду ове године... Иран је већи и интересантнији залогај, уосталом, америчка копнена опрема је далеко ефикаснија за то поднебље него украјинске равнице и блато.

Амери су онеспособили Северни ток управо да би дисциплиновали Немце, што се дешава јер ови покушавају да раде нешто на своју руку без ”амина” из Вашингтона. ЕУ је колонија САД и то је данас свима више него апсолутно јасно. Руси тиме нису били оштећени јер су они сав вишак гаса који је Европа узимала преусмерили на Кину и Индију, као и нафту. Па данас имаш апсурд да С. Арабија узима руску нафту по тржишној цени и онда продаје даље у ЕУ. Америку воде, евидентно, исти као што си ти и верују да је година 1992, да је САД на свом врхунцу а Русија у блату.

Твој коментар у вези Косова и Метохије нећу ни да коментаришем, суманут је.

Argument ''Vojska vaspitava i dovodi u red ljude''...

Šta su generacije koje su išle u vojsku uradile sa svojom zemljom, imali smo prilike da vidimo u poslednjih 30 godina. Pored toga, rezultati se vide i na individualnom nivou, kad se pogledaju svi ti ljudi koji su nekada služili vojsku, kako se danas većinski ponašaju u društvu i javnosti. Ljudi koji se guraju u prevozu, ljudi koji grade divlje nadogradnje ili čitave divlje zgrade, ljudi koji bahato parkiraju stotine hiljada automobilčina širom zemlje, ljudi koji bacaju smeće i otpad gde stignu... sve su to većinski ljudi koji su nekad odslužili vojsku i bili učeni da služe svojoj zajednici ali džaba.

Argument ''procvetaće ekonomija''...

...je zaostavština iz doba posleratne SFRJ, kada je svet tehnološki i ekonomski bio mnogo jednostavniji, i kada je običan regrut u inženjeriji, sa ostatkom svoje jedinice, mogao i umeo da izgradi jednostavan most, nasip, dalekovod ili slično. Pa su tako mnogi izolovani ili razrušeni krajevi dobili puteve, struju, vodu, infrastrukturu... Fora je samo, gospodo, što je od tada do danas prošlo oko pola veka, i standardi za gradnju su se dosta pooštrili a tehnologije promenile. A sama Vojska nema više ni para ni mogućnosti da se bavi takvim stvarima na masovnom nivou.

A koliko bi neka mesta dobila ekonomski boljitak od reaktiviranja nekih kasarni i dolaska XY hiljada regruta, toliko bi Srbija u globalu imala ekonomski teret, jer sve te pare koje vojnici (pojedinci) i Vojska (organizacija) potroše i ostave po mestima, moraju odnekud da dođu. A došle bi iz budžeta, koji je već preopterećen, očerupan i duboko u dugovima.

Takođe su mi tragikomična odbijanja nekih ljudi da shvate da u današnjem haotičnom svetu većina poslodavaca neće sedeti i čekati svoje zaposlene da se vrate iz dangubljenja po kasarnama, čak i ako bi to trajalo 4 meseca. Jel mislite da će neki tamo Delezovi, Jure, Ziđinovi, Lidlovi, Neltovi, Henkeli... da sede i čekaju 4 meseca da im se radnik vrati sa posla? Hoće, zabole ih. Uzeće spisak 500.000 nezaposlenih koji još uvek nemaju posao, i zaposliti njih, a ovome na odsluženju dati otkaz. Toliko o ''procvatu ekonomije''.

Takođe ne vidim kako siljenje nekoliko desetina hiljada ljudi da napuste svoja radna mesta, zamrznu svoje poslove i ostave svoje poslodavce bez radnika, te da odu da grabuljaju i gledaju farbu kako se suši, doprinosi ekonomiji. Kapitalizam i globalizam u kome živimo i silovanje čitave generacije da idu da gube vreme i ''stoje u mestu'' ne idu zajedno. Idu jedino u slučaju par izuzetaka, kao što su Švajcarska ili Izrael, samo što su razlike između njih i Srbije bekrajne.

Ironično, jedini smislen argument iznet u korist vraćenja služenja video sam ovde od osobe koju ne podnosim i za koju sam odavno na ignore listi, a to je kada je WLABmz napisao da i Kosovo uvodi služenje vojske, pa bi trebalo i mi. Ako se to ispostavi kao istina, onda bih donekle razumeo želju za vraćanjem obaveznog služenja i za nešto većim stepenom vojne sposobnosti Srbije. Iako lično ne mislim da će jedno Kosovo ikada imati šanse niti interesa da vojno napadne Srbiju. Niti mislim da bi 50.000 besnih srpskih Rambosa na administrativnoj liniji bilo šta promenilo ako KFOR i NATO ne dozvoljavaju našima da reaguju. Ali ajde kao da donekle kompromisno razumem i složim se, da ako Kosovo uveća svoju vojsku za X procenata, da je razumljivo razmišljati kako da onda i Srbija odgovori na to i isprati.

Samo što tu opet dolazimo do onoga da nije poenta i ključ u tome da nekoga teraš da ide u vojsku, nego da ga privoliš. I da nije poenta samo u kvantitetu, nego i u kvalitetu. Te da nema ni poente, ni potrebe, a ni mogućnosti da jednu vojsku od 20.000 ljudi preko noći veštački pumpaš na 90, 100 hiljada. Već bi mogao da se primeni Skandinavski model, u kome se samo deo ljudi tera na služenje, i deo su dobrovoljci, a ostatak su profesionalci. Naravno, uz prethodno postaranje da plate i uslovi u kojima rade budu primamljivi, a ne da budu robija i gubljenje vremena. O tome sam već pisao na ovoj temi pre dve godine, kada sam se sa raspravljao sa istom ekipom bezumnih botova, koji kroz život koračaju sa graničnim pogledima i uverenjima ''sve ili ništa'' i nemaju šta pametnije da rade osim da Srbuju po forumima i ''napreduju'' u Vučićevoj Srbiji i partokratiji.

Poslednja izmena:
P.S.

Mislim da će retko ko na ovoj temi promeniti bilo šta u svojim stavovima, i da će i posle 50 strana sve biti i ostati isto kao i pre. Jedini razlog što sam bio ušao na temu i ostavio par komentara je što volim da udaram kontre i klinove u točkove bespriznornim gluperdama i otpadima od ljudi kao što su Vučević i Vučić, i svima okupljenim oko njih. Ali najpre rukovodstvu SNS. Jer na stranu što su otpadi od ljudi, nego što su neopisivo glupi i nesposobni u svemu što dohvate da rade i sprovode. Pa će tako i od ovoga napraviti debakl i problem.

I podsetiću opet na nekima gorku istinu da kad god su Srbiju vodili i ''čuvali'' svi koji bi se puvali da su veliki Srbi, patriote, vernici, ratnici... ona bi uvek pukla u svakom ratu, a njena teritorija, populacija i ekonomija smanjile. Oni koji se slažu sa time mogu slobodno da se protestno samozapale ispred prelaza Jarinje.

Poslednja izmena:
Ne bih poželeo ovim mlađim genracijama da služe u SNS vojsci... ja sam od onih koji su protiv dok se ne reši ubistvo gardista i počinioci odgovaraju.

Meni svejedno, na dašanji dan pre tačno 20 godina sam bio dežurni, DOF bio pijan ceo dan, vezare su dobile da mogu kući za Božić, a mi ostali smo glumili neko brojno stanje da čistimo ako padne sneg...
Ali -
Izlaznost na ovim izborima je bila 59% ako se ne varam. Preostalih 41% to ne zanima. u tih 41% ima mnogo momaka koji ispunjavaju uslove za regrutaciju.
Čuveni citat Brehta:

Najgora od svih vrsta nepismenosti jeste politička nepismenost.
Politički nepismena osoba ne čuje, ne govori, ne učestvuje u političkim dešavanjima.
Ona ne zna da troškovi života, cena pasulja, ribe, brašna, stanarine,cipela, lekova, zavise od političkih odluka.
Politički nepismena osoba je toliko glupa da je ponosna i busa se u grudi govoreći kako mrzi politiku.
Taj imbecil ne zna da se iz njegovog političkog neznanja rađa prostitucija, napuštena djeca, i najgori od svih lopova: loši političari, korumpirani i potkupljeni od strane lokalnih i multinacionalnih kompanija.

Još jedna posledica će (možda) biti vraćanje obaveznog suženja vojnog roka.
Momci, kako se sejali tako ćete i žnjati.

Ako (i dalje upitno) se vrati obavezno služenje, dobra stvar će biti što će momci ipak morati da misle šta "država" (namerno pod navodnicima) namerava sa njihovim životima, zdravljem i vremenom, imaće priliku da, ako im do sada već nije bilo jasno, vide u kakvoj zemlji žive i sa kakvim sve ljudima dele prostor i vazduh, da kroz lično iskustvo vide kako je kada neki mali smrad dobije zrno vlasti....
I kad ovako sagledam situaciju, mislim da su male šanse da se ovo zaista i ostvari, bio bi autogol. Doduše, ove ludake sam i ranije podcenjivao...

Ако ћемо по збиру гласова на изборима, већина је гласала за повратак обавезног служења војног рока.
Ја бих у случају повратка обавезног служења оставио могућност да се бира између војске и цивилне заштите (не оних дежурања по вртићима, домовима стараца и депонијама како је изгледало тзв. цивилно служење).

1704558320330.png

Nemojte tako o izlaznosti - mnogo je ona veća nego zvanična, kad odbijemo lažno prijavljene uvozne birače.
Međutim, to je nebitno za ovo što rade. Maskiraju ovim spinom, kao i so sada - ovog puta pokrivaju tablice, pokrivaju izbore, nezakonita hapšenja... Uskoro se o ovome neće mesecima reč ni čuti ni pročitati.
Za ovako nešto mi nemamo ni jedan od kapaciteta koji nam je potreban. Opustite se, neće se ništa promeniti.

I moj zaključak je da, verovatno, od ovoga nema ništa, da je ovo još jedan spin u nizu.
Ali, na protestima ne videh neki značajan broj mladih u dobu za regrutaciju, ovaj protest studenata je sramotno blag... ako se (u šta, kao što rekoh, ne verujem) ovo ipak obistini, biće posledica između ostalog i nezaintersovanosti mladih za način na koji se vodi država.

Ali, na protestima ne videh neki značajan broj mladih u dobu za regrutaciju, ovaj protest studenata je sramotno blag... ako se (u šta, kao što rekoh, ne verujem) ovo ipak obistini, biće posledica između ostalog i nezaintersovanosti mladih za način na koji se vodi država.

U poslednjih 12 godina veće mobilizacije nije bilo od ove, hteli ili ne da priznamo ovo je trenutno maksimum.

Problem je u tome što neki duh pobune leži samo na društvenim fakultetima, od ostalih možda "komšije" sa FON-a su još zainteresovani, ostali slabo.
O privatnima ne bih da trošim reč.

U poslednjih 12 godina veće mobilizacije nije bilo od ove, hteli ili ne da priznamo ovo je trenutno maksimum.

Problem je u tome što neki duh pobune leži samo na društvenim fakultetima, od ostalih možda "komšije" sa FON-a su još zainteresovani, ostali slabo.
O privatnima ne bih da trošim reč.
Bez obzira, malo je, nedovoljno.

Ne znam da li bolonjski sistem studiranja ima neke veze, to skupljanje bodova kao mrvica za ocenu...

Mnogo se pljuju mladi u ovoj državi, pa se posle busamo u grudi, kad ti isti mladi odlaze iz ove države, a odlaze zbog tih što su služili vojsku i što im prave državu po meri "savremene Pink/Informer tekovine", ali srećom oni preko umeju da cene te iste mlade ljude.
Mladji su mnogo vise u tom patriJoCkom vojska-cirilica-crkva-Rusija-cetnici-onadaradjaondabrani fazonu nego tzv. bumeri, iako bi po prirodi trebali da budu mnogo progresivniji od starijih.

Mislim da na ovu temu treba biti objektivan i ostaviti po strani politicke stavove. Stvar je u tome da je vojska jedan od stubova drzave i ona ce uvek biti tu. Ova SNS bag** odlazi na sledecim izborima. U tom kontekstu treba i posmatrati, sta je objektivno dobro za vojsku i samim tim i drzavu nezavisno od politicke partije koja je trenutno na vlasti.

Cinjenica je da je svet turbulentan i da se Amerika okrece ka delimicnom izolacionizmu sto je njihov "paradigm shift" na svakih 30ak godina. To ce neminovno izazvati nove sukobe i zarista, cega smo upravo svedoci. Balkan je dodatno uvek bio raskrsnica puteva i granica imperija i samim tim razaran i okupiran kroz celu svoju istoriju. Pogledajte Poljake, oni su mnogo puta iskusili totalno unistenje, sada investiraju sve sto imaju u vojsku, da se cuvaju od Rusa i Germana, koji su im mnogo puta unistili drzavu. Sa druge strane nisu ni Svajcarci ludi, sanse da ih neko u Alpima napadne su ravne nuli, ali oni pored toga investiraju ogroman novac u vojsku, vojnu obuku cele muske populacije, atomska sklonista, itd...

Jedna stvar je jasna, koliko god otrcano zvucalo samo jaka vojska, spremna i zilava populacija ce biti faktor odvracanja u najmanju ruku, pogotovu na Balkanu. Istorija se uvek ponavlja, ko iz nje ne nauci odlazi na smetliste.

Poenta je da i ako ne mislim da ovi iz SNSa imaju kapacitet da urade bilo sta kvalitetno, nadajmo se da neko iza njih hoce. Uvek je bolje biti ratnik u basti nego bastovan u ratu.

Mladji su mnogo vise u tom patriJoCkom vojska-cirilica-crkva-Rusija-cetnici-onadaradjaondabrani fazonu nego tzv. bumeri, iako bi po prirodi trebali da budu mnogo progresivniji od starijih.
Наравно када је то глобални тренд који су покупули на интернету, само га густирају у "нашем стилу", док млади западњаци онанишу на Пиночеа, Родезију, Конфедералну Америку и Римско царство.

Za razliku od današnjih mladih, generacije koje su služile vojsku su pravi primer discipline, odgovornosti i autoriteta.

Najbolje se vidi, ako se svrati u Lidl kad su na akciji pilići, treba biti disciplinovan, ustati rano za taj poduhvat ,odgovornost je bitna isto, a i poštuju autoritet samo tako, pogotovo one mučene radnike poštuju. Stoje mirno i koračaju ka proizodu. Još većina njih u 50-im godinama, znači služili vojsku ne 4, ne 6, nego 12 meseci.

Da ne pričamo o tome koliko se godišnje kriminalnih dela izvrši od strane starijih osoba, a koliko od strane tih zloglasnih mladih.

Tako je. Vidi se kako mladi danas poštuju sve, odgovorni su, glasaju, ne vise po tržnim centrima u gužvi... Nekom pilići nekom tržni centri, no Ja nešto ne videh te starije generacije 50-60god kako rde kriminalne radnje već samo napaljene "klince" u 20-30tim. A i nema smisla ismejavati narod koji jedva zaradjuje za hleb kako kupuje pilićće (većinom žene) dok se mladi guraju da kupe nov iphone, čekaju da izadje nova igrica, leče frustracije na društvenim mrežama...

Poslednja izmena:
Ko je dokon, lako će prostom pretragom videti da ta JNA generacija itekako pravi haos, malo, malo, pa iskoči neka vest da je muž ubio suprugu i skoro uvek se ispostavi da je neki stariji čovek u pitanju.

A i ova retorika, narod jedva zarađuje za hleb... Šta reći. Znači u nemaštini, ajde da se bijemo za jedno pile, i mani me te priče da nemaju para, to da nema para i da je vaspitano u toj famoznoj vojsci, ne bi gazilo sve pred sobom da dođe ne do jednog pileta, nego da izvuče što više. Toliko o toj solidarnosti. Kako to nisu naučili u vojsci, nego grabe što više.

Poenta moje priče je da taj argument "vojska pravi od deteta čoveka" je totalni nonsense. Ko je vaspitan u kući, njemu to neće trebati, koga je ulica vaspitala, neće mu ni 100 vojnih rokova pomoći.

Vrh