Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,3%
  • Ne

Glasovi: 227 62,0%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    366
Telegram
IMG-956c0998464252806e0a2b9fb3f05636-V.jpg

Svaka čast ljudima iz Mome. Samo, sada kada su me ove objave podsetile, ne mogu da se ne zapitam - i, ko je na kraju bio odgovoran za prevrtanje Pancira, i šta je pravno urađeno povodom toga?

Skoro sam pričao sa SDPRovcima oko Šumadije, pitao sam se kakav je plan za taj raketni sistem i da li je naša vojska zaintresovana.

Nažalost od tog projekta nema ništa, iako ga stalno prestavljaju i vozikaju po sajmovima. Pored ogromne cene samog razvoja, neke od stavki su da, prvenstveno nemamo poligon za takvo testiranje. Rakete dometa 300km se ne mogu testirati kod nas. Test bi morao da se radi u trećoj državi.
Druga bitna stvar je politika, svetske sile ne bi nikad dozvolile da Srbija ima sistem tolikog dometa.

Отприлике ако се нађе неко да хоће да купи (у Арапском свету или Африци) па да се и испроба код њих. Генерално мало који СДПР пројекат је уведен у војску. То је све примарно за извоз.

Vozač direktor napada Vojni Sindikat.

Ako, ako, samo neka SNS šljam pravi sebi još neprijatelja.

Pucnjave u Beogradu i Mladenovcu, oružani sukobi automatima oko Subotice koji traju već mesec dana, Vojni sindikat... a sve to samo u zadnjih dva meseca. Samo neka ređaju sebi protivnike i neprijatelje.

Skoro sam pričao sa SDPRovcima oko Šumadije, pitao sam se kakav je plan za taj raketni sistem i da li je naša vojska zaintresovana.

Nažalost od tog projekta nema ništa, iako ga stalno prestavljaju i vozikaju po sajmovima. Pored ogromne cene samog razvoja, neke od stavki su da, prvenstveno nemamo poligon za takvo testiranje. Rakete dometa 300km se ne mogu testirati kod nas. Test bi morao da se radi u trećoj državi.
Druga bitna stvar je politika, svetske sile ne bi nikad dozvolile da Srbija ima sistem tolikog dometa.
Šumadija je već testirana u Pakistanu

Navodno smo kupili od Crne Gore rashodovane Boforse i to 33 komada..... Pominjao sam da je u FAPu trenutno prioritet proizvodnja kamiona za PASARS, tako da predpostavljam da će i ovi biti ugrađeni u nekoj od serija.
Zbog neočekivane situacije sa ratom dronovima, ponovo su aktuelne PVO manjih dometa svuda u svetu. Svi su očekivali hipersonični rat kad ono leti kosačica.....

Тако је испала боја због фотографије. Мени је некако безвезе сива рондела мање видљивости, боље да је урађена црном.

Na Tangosix je izasla analiza dve militarizovane verzije Helikoptera H 125 koja ce se sklapati u SAD u fabrici u Kolumbusu gde je trenutni kapacitet oko 24 helikoptera godišnje.
Pretpostavlja se da ce u slucaju da dodje do realizacije proizvodnje u Srbiji, biti nesto slicno.

Clanak o ovim americkim verzijama na sajtu Erbasa:

Zanimljiv podatak - prosle godine je od Erbasa naruceno rekordnih 161 H-125 helikoptera.

Poslednja izmena:
Nije neki video, ali sam svratio pre neki dan da pogledam malo letenje posto bukvalno nisu gasili poslednje dve nedelje i mogu da kazem sve najbolje o uvezbanosti i tehnici pilotiranja, koliko ja to mogu kao laik da ocenem koji sve to prati evo ima 30 godina. Ovi mladi piloti pokazuju ozbiljan potencijal i koliko cujem bas se ozbiljno na Ladjevcima radi sa njima, a moram da dodam ima i ko. Samo neka nastave!

Ovo je snimano sa civilnog dela aerodroma - Morave ili mozda kod novog tornja aerodromske kontrole leta?
Snimao sam sa civilnog dela, bio sam u prolazu, a nisam bio ni sam. Tamo na vojnom kada nije neki „otvoreni dan”mozete da dodjete samo na njihov poziv, a onda se pojavi bezbednjak koji jede vnago ne snimajte ovo i ono tako da nekada bude bolje ovako. Video sam da izlazi kamion sa nekim iskopom sa vojnog dela tako da od posmatranja sa vojnog dela tog dana tesko da bi bilo nesto bilo koga da sam nazvao. Odgledao sam nekih 45 minuta posle podne, pa sam otisao, a oni su sve do u noc leteli.

Poslednja izmena:
Последњи отворени дан на Лађевцма 2019. je било супер, нико није ништа давио око сликања, ја сам фотографисао све, од Орла на постаменту на улазу, преко експоната Јастреба и извиђачког Орла у бојама ЈРВ до стајанке и целог летачког програма. Тигрови су летели као акрогрупа и удаљеност од писте је била мања него на Батајници.

Napisao sam „Kada nije neki”, da sam pozvao taj dan jednog od poznanika-prijatelja koji je radio posle 16h i nije na odmoru, vrlo verovatno bih morao da ostavim telefon ili bi se pojavio neko da nam objasni gde smem da stojim i sta smem da slikam, ako bi mi dopustili telefon. Vec sam imao slicnih iskustava (ranije niko nije pravio problem, ako dodje neko po vas na prijavnicu), a posto izvode neke radove bilo bi verovatno da nema sanse da ulazim. Ovako super, pogledao sam sa civilnog dela, snimao sam sta sam hteo i molim lepo. Letela su dva para u tom trenutku (tj. odeljenje), ja sam uzivao u njihovoj umesnosti pilotiranja i super. Da, posto sam video na pojedinim forumima kako nekim bilmezima smeta nepokosena trava pored piste, moram da im kazem da vojska vise od 30 godina koliko ja znam na Ladjevcima daje u zakup tu travu poljoprivrednicima, tako da je sada sve to lepo pokoseno i vidi se gomila rolo-bala, koliko je to seno zdravo ne znam. Tu ne postoji treca travnata pista kao na Batajnici tako da to nikome ne smeta.

Ух нажалост кад није отворени догађај, одмах претње хапшењем. Доживео слично на својој кожи више пута 😁

• Sviđa mi se
Reagovanja: BSD
Ko nije pogledao, valjalo bi, solidno uradjeno i poucno je dosta!

Sa ovim nema igranja, moglo bi skupo da nas košta.

Vrh