Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Da li je moguce biti u Srbiji a imati firmu u EU i pomagati Rusiji na neki nacin u kupovini tih cipova i svega sto im treba?

Pa to Rusi već uveliko rade preko Kazahstana, Jermenije, Emirata, Turske.

Upravo suprotno, ako se budemo pravili pametni i ćutali oni će nas sve više kinjiti. Iza svakog ustupaka koji napravo stiže sledeći još veći, pa dokle više?

Poslednja izmena:
чисто да знате, Америка и Русија и даље најнормалније сарађују око гомиле ствари. и свима одговара да постоји неки посредник у разним пословима и марифетлуцима

Da, s tim što je taj posrednik obično neko bogat i uticajan tipa UAE/Katar ili geostrateški važan i veliki tipa Turska/Egipat, a ne siromašna sitna boranija kao mi.

Да би се обогатио, мораш да радиш. А кад немаш обртног капитала, мораш да ризикујеш

Nećemo se mi obogatiti švercom naoružanja već se bogate pojedinici koji će posle posle te pare lako da operu. Srbija od toga može da dobije samo sankcije.
A sankcije kakve smo "preživeli" 1993. danas ne bi preživeli. 1993 mi smo bili naslednici velike SFRJ sa gomilom aktivnih fabrika i insfrastrikturom. Sada smo privatna kolonija sa stranim investicijama koje bi nestale preko noći.
Zbog toga moramo da igramo pametno.

чисто да знате, Америка и Русија и даље најнормалније сарађују око гомиле ствари. и свима одговара да постоји неки посредник у разним пословима и марифетлуцима
Ta gomila, koliko god bila velika, je ipak svega 5-10% u odnosu na nivo pre 2022. To što oni sarađuju oko njima nezamenljivih stvari ne znači da nisu u hladnom ratu i da se odnosi, kao i saradnja, nisu dobrano narušili. To takođe ne znači da onaj ko im služi kao posrednik, a nije mezimče jednih ili drugih, neće nadrljati. A Srbija nije mezimče ni jednih ni drugih. Već kao što reče BGG, to ide preko drugih zemalja, ipak nešto jačih i izvan NATO tepiha.

Ne treba se pecati na kretenske naslove i deliće izvučene iz konteksta po plaćenim medijima, niti na izlive puberteta na ovoj temi i na fantazije o nekakvom iskorišćavanju ovog rata da se Srbija obogati ili, da citiram grafit - "da se vojska na Kosovo vrati". Nije ovo Iračko-Iranski rat, niti je Srbija Jugoslavija. Srbija je okružena NATOom i EU i kao što sam pisao više puta na ovoj temi, niko od njih ne mora čak ni da nas napadne, pa čak ni da nam uvede prave zvanične sankcije. Dovoljno je samo da uvedu neku FT1P pravnu zezanciju i da stopiraju promet nekih roba na mesec dana i Srbija bi pala na kolena.

Zato je bolje prerasti tinejdžerske fantazije o Nebeskom carstvu od Vinkovca do Tokija i što se ovog rata tiče - držati se samo u okviru onoga što neće izazvati bes ni svetskih sila ni međunarodne zajednice. Da pojasnim, ovim ne mislim da ljubimo skute Ukrajini ili Murici, nego samo da jednom u modernoj istoriji začepimo gubice, ispoštujemo aktuelne međunarodne mere i odluke (kakve god one bile) i pokušamo da ostanemo neutralni ili makar nemi koliko god je moguće.

A ako naši baš toliko žele da isporučuju oružje i smatraju da mogu, onda neka se makar potrude da to bude preko treće, četvrte, pete strane i to tako da se ne ostavlja jasan trag i da ne može da se dokaže da je iz Srbije slato direktno u Rusiju ili Ukrajinu. Tako i rade mudrije i lukavije zemlje. Nego ovde nikad nisu naučene i prihvaćene te neke finte kako se završavaju i obavljaju poslovi u svetu (ne kažem da tu ima nešto lepo i moralno, samo kažem da je to realnost i da se to uči).

Generalno, Srbija se ponaša kao neko ko je niko i ništa a sve bi da radi po svome i da bude rame uz rame sa svetskim silama a odbija da shvati da to ne može, i isto tako odbija da shvati i kako neke stvari u svetu funkcionišu i koja su pravila. Otud i tolika ogorčenost i naloženost dela njenog naroda prema događajima od pre više decenija. Ljudi odbijaju da prihvate surove haotične uslove pod kojima međunarodni odnosi rade, kao i to ko se koliko i za šta pita a ko sluša i radi kako mu se kaže.

I pazi sad kad mi zbog ovoga opet nalepe etiketu NATO lobiste i Amerofila iako sam prekjuče bio jedini na temi Izbori koji sam preispitivao validnost one priče da se jednog dana vijorila srpska zastava na Belij kući i da su nas Ameri ikad voleli i poštovali. Jer ja iskreno mislim da su oni uvek poštovali i voleli samo Engleze i to je to, nikog više. I zato se ni ne pecam na njihove medijsko propagandne bombonice koje plasiraju ovde u raznim kampanjama. Samo sam realan i držim se zlatne sredine između deluzija da me Bela kuća voli, deluzija da me Kremlj voli i deluzija da će "Srpska vojska na Kosovo da se vrati" jer tako nalažu pravda i moral.

Ova tema u nekim trenucima jako podseća na temu o Ćirilici, gde redovno imaš fanatike i "čuvare vatre" koji će provesti i dane razglabajući o tome koje je pismo na deklaraciji nekog proizvoda... a neće nikad nigde (ni na drugim temama) napisati ijednu reč o CENI tog proizvoda. Ili o njegovoj podmuklo smanjenoj masi u zadnjih godinu i po dana, pod raznim smradovskim izgovorima. Ne, bitnije je šta piše na papiru nego šta ćemo jesti i da li ćemo imati dovoljno. Neki su čak bili toliko zaludni (i skrenuti) da su pisali ANT-u što ne koriste ćirilicu, umesto da pišu državi, inspekcijama i komisijama zašto se neosnovano dižu cene, izazivaju nestašice i prave lažne akcije. Kao, stalo im je do ćirilice i srpstva, a to što se Srbija pretvara u korumpiranu investitorsko korporativnu koloniju, to im je u redu. Mnogi Srbi su majstori u tome da se bave stupidarijama i promašenim rabotama dok svet i vreme prolaze pored njih. Tako i ovde sa večitim fantazijama o Srbiji do Tokija i o vraćanju na Kosovo. A sve to napisano sa zapadnjačkih uređaja i izuma...

Poslednja izmena:

Pre mesec - dva sam razgovarao sa ženom jednog rođaka. Radi komercijalu u jednoj našoj firmi, imaju fabriku i proizvode u velikim količinama za mene potpuno nebitnu glupost (nisam ni znao da se takva sporedna stvar kod nas ozbiljno proizvodi, ali eto ima kupce i odličan plasman). Glavni kupac i plasman je u Rusiji. Roba nesmetano ide sve vreme, slušam je i ne verujem šta mi priča.
Recimo da ide ovako, možda ću negde pogrešiti: Naši izvoze u Poljsku i tako se voidi. U Poljskoj se vrši pretovar u poljske kamione, sa poljskim vozačima, jer oni imaju dozvolu za dalji prevoz. Iz Poljske se vodi da roba ide u baltičke državice. Dalje iz baltičkih zemalja ide kao izvoz robe za Rusiju bez ograničenja.
Kaže još: ,,Pa svi u Evropi tako rade"

To se zove "re eksport". Kao što kažeš, to svi rade. Nije zabranjeno dok se toleriše, a toleriše se jer je nekome u interesu.
Mi ovde pominjasmo "reeksport naoružanja", to je malo teža kategorija.

To se zove "re eksport". Kao što kažeš, to svi rade. Nije zabranjeno dok se toleriše, a toleriše se jer je nekome u interesu.
Mi ovde pominjasmo "reeksport naoružanja", to je malo teža kategorija.

Naravno da ima razlike u trgovini naoružanem i bezveznom robom ali suština ovde je da trgovina ide sve vreme.

stex_pb imam par pitanja vezano za FAP, s obzirom da si verovatno u toku:

U čijem je vlasništvu zvanično FAP? Pretpostavljam države, ali ko je titular, u okviru kog ministarstva?
,,Vojna uprava" koja se pominje u FAP-u su verovatno ,,vojna lica upućena na dužnost u civilne državne ustanove izvan VS i MO", što postoji kao zakonska mogućnost za službovanje vojnih lica. Verovatno kao i druga vojna lica ,,upućena na službu" u državne fabrike namenske industrije.

Naveo si nam ovde da su u planu radovi na rekonstrukciji objekata Fapa (krov, fasade, stolarija, grejanje,...) i nabavka novih i remont postojećih proizvodnih mašina i linija. Površine objekata - fabričkih hala, koje se navode su ogromne! Ovi objekti, po mom mišljenju, svojom površinom prevazilaze potrebe proizvodnje nekoliko desetina vozila godišnje.
Ima li onda nekih naznaka da će se realizovati neka ozbiljnija proizvodnja u tim prostranim halama i na novim linijama?

Da nagađam, možda i serijska proizvodnja za Zastava Tervo? Možda se FAP planira i kao novi remonter vozila i tehnike za VS, kao dodatak Remontnom zavodu u Čačku koji nije dovoljan da isprati remonte i masovne planirane modernizacije, uključujući i modernizacije tenkova M-84 i BVP M-80? Možda da se uključi i u proizvodnju Lazara, Miloša,... za eventualne veće porudžbine za treća tržišta? Da li bi FAP mogao da preuzme deo tog posla?

Još samo da bude dovoljno adekvatno plaćenih i relativno zadovoljnih radnika u FAP-u.

Poslednja izmena:
Dežurni defetisti da jave Jevrejima da su 2000 godina bili u pubertetu govoreći "Dogodine u Jerusalimu" :cool:

Мислим да Америма одговара тај реекспорт. Њима одговара да овај рат траје што дуже, да се троше залихе наоружања по НАТО складиштима како би њихов војноиндустријски комплекс имао посла.
Електронске компоненте опет нису директно наоружање, већ компоненте које се могу искористити за исто.

Ako su tačne izjave iz medija, Rusi imaju impozantnu proizvodnju "glupog" oružja. Bukvalno proizvode dnevno više artiljerije nego Evropa, i to nekoliko puta.

Inače NYT je pisao da Ukraina odustaje od Američke taktike i da se vraća na dobro poznate Sovjetske metode ratovanja. Nova taktika ne može da probije Rusku odbranu, koja se izgleda dozvala pameti posle gomile propusta.
UK vojnik je na nekom Telegram kanalu pričao da im za ozbiljnu akciju treba 7000 granata mesečno, a da evropa može da isporučui nešto preko 1000, a da Rusi ispaljuju dnevno preko 10 000

Ahahaha ovde opet neka poređenja Izraela i Srbije. 😄 Tinejdžerska tema, kažem ja. Čast izuzecima.

• Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Ako su tačne izjave iz medija, Rusi imaju impozantnu proizvodnju "glupog" oružja. Bukvalno proizvode dnevno više artiljerije nego Evropa, i to nekoliko puta.

Inače NYT je pisao da Ukraina odustaje od Američke taktike i da se vraća na dobro poznate Sovjetske metode ratovanja. Nova taktika ne može da probije Rusku odbranu, koja se izgleda dozvala pameti posle gomile propusta.
UK vojnik je na nekom Telegram kanalu pričao da im za ozbiljnu akciju treba 7000 granata mesečno, a da evropa može da isporučui nešto preko 1000, a da Rusi ispaljuju dnevno preko 10 000
Иронично, иницијална одбрана Украјине у најкритичнијим моментима почетка Руске инвазије је била успешна баш захваљујући Совјетској тактици и техници Совјетског порекла. Када су исцрпели своје залихе, могли су се ослонити само на западну технику, и ту креће мрцварење са малим напредовањем.

Иронично, иницијална одбрана Украјине у најкритичнијим моментима почетка Руске инвазије је била успешна баш захваљујући Совјетској тактици и техници Совјетског порекла.
Na šta misliš?

Ako su i priblizno tacni zapadni kapaciteti za proizvodnju artiljerijske municije, a sa kojima se javno barata, sa Evropom bi mogla posteno da se meri i sama Srbija.

Ne kazem da imamo vecu proizvodnju artiljeriske municije od Evrope, ali se ne bismo obrukali kada bi se odmeravali.

U svakom slucaju jedini smo koji mogu da stancuju i ruske i zapadne kalibre artiljerijske municije.

Ovaj komentar slobodno shvatiti kao moj skromni prilog pubertetskom nivou rasprave, sto bi neki ovde rekli.

stex_pb imam par pitanja vezano za FAP, s obzirom da si verovatno u toku:

U čijem je vlasništvu zvanično FAP? Pretpostavljam države, ali ko je titular, u okviru kog ministarstva?
,,Vojna uprava" koja se pominje u FAP-u su verovatno ,,vojna lica upućena na dužnost u civilne državne ustanove izvan VS i MO", što postoji kao zakonska mogućnost za službovanje vojnih lica. Verovatno kao i druga vojna lica ,,upućena na službu" u državne fabrike namenske industrije.

Naveo si nam ovde da su u planu radovi na rekonstrukciji objekata Fapa (krov, fasade, stolarija, grejanje,...) i nabavka novih i remont postojećih proizvodnih mašina i linija. Površine objekata - fabričkih hala, koje se navode su ogromne! Ovi objekti, po mom mišljenju, svojom površinom prevazilaze potrebe proizvodnje nekoliko desetina vozila godišnje.
Ima li onda nekih naznaka da će se realizovati neka ozbiljnija proizvodnja u tim prostranim halama i na novim linijama?

Da nagađam, možda i serijska proizvodnja za Zastava Tervo? Možda se FAP planira i kao novi remonter vozila i tehnike za VS, kao dodatak Remontnom zavodu u Čačku koji nije dovoljan da isprati remonte i masovne planirane modernizacije, uključujući i modernizacije tenkova M-84 i BVP M-80? Možda da se uključi i u proizvodnju Lazara, Miloša,... za eventualne veće porudžbine za treća tržišta? Da li bi FAP mogao da preuzme deo tog posla?

Još samo da bude dovoljno adekvatno plaćenih i relativno zadovoljnih radnika u FAP-u.
FAP je akcionarsko društvo u apsolutnom vlasništvu Republike Srbije. Kao što si naveo, nadzorni odbor je sačinjen od vojnog osoblja koji su tu po "nalogu".

Da u planu je investiciono ulaganje i ono je u toku. Radi se reorganizacija pojedinih pogona, prodaju se stare mašine, kupuju nove, neke postojeće se remontuju i modernizuju. Deo pogona koji ostane neiskorišćen će se izdavati ili prodavati. Ne znam kakve su trenutno potrebe VS za većim serijama ali mislim da se fabrika organizuje za do 100vozila godišnje, vojnih. Mislim da se ne razmišlja o bilo kakvoj civilnoj ponudi jer je vozilo nekonkurentno.

FAP je već remontni centar, u njemu se remontuju "točkaši" dok su u Čačku guseničari. Znači da remontuje kamione (FAP, mislim da će se TAM vremenom sukcesivno izbacivati iz aktivne upotrebe) i porodicu BOVa. Trenutno FAP kao nosilac posla može da remontuje samo vozni deo BOVa dok se oklopni radi kod drugih kooperanata. Trebalo bi u budućnosti da samostalno preuzme i te delove oko oklopa i gvožđurije.

Trenutno je veliki problem sa radnom snagom. Priboj je demografski potpuno devastiran, što je slučaj i sa stručnim kadrom. Mladi inženjeri neće da se vraćaju u provinciju a problem sa VKV radnicima je isto problematičan jer se oni danas gotovo i ne školuju. Za razliku od ostalih fabrika koje su danas mahom "motači kablova" koji mogu da za kratko vreme obuče nekvalifikovanu radnu snagu, mašinska industrija je malo ozbiljnija. Ne može se preko noći obučiti CNC operater, strugar, glodač, varilac.....

Na šta misliš?
Па 2022. године Украјинци су имали 90% опреме зделано в СССР и користили су тактику Совјетске Армије суперсије ваздушног десанта масовном артиљеријом.
Са друге стране, помпезно најављивана контраофанзива коју су започели на лето ове године је тотални фијаско са минималним напредовањем и поред силних НАТО инструктора, саветника и обука по иностранству (нећу да кривим технику).

Vrh