Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Švedska: 71 Gripen,
Grčka: 160+ F-16, 24 Miraža, 12 Rafala
Srbija: 14 Mi-29, 10+ Orlova, 20 G-4
🤡

Plus, u Srbiji bi svi da srbuju i da se prave pametni, a kada je bilo uvedeno tzv. "civilno služenje vojnog roka" bez pravog prigovora savesti doživelo je uspeh kod stanvoništva kao ni jedan zakon ikad donet na ovim prostorima, osim možda kao ukidanje obaveznog vojnog roka.... a mi koji smo išli na "vojni vojni rok" ispali budale.
Jeste razlika je velika nema sta. Plus odrzavati to je tek posebna prica. Ipak NA ZALOST vojna moc te cini pozeljnim u raznim clanstvima plus se bolje prodaje domaci vojni proizvod sto si vojno jaci. Nebuloza sve to jedna velika ali tako je kako je.

Jel zna neko da pogleda sta nam nije dodato u poslednjem military ranking? A sta smo tipa kupili ili nabavili ili je u najavi.

Vradoviću - vojsci pre svega nedostaju i trebaju joj - ljudi.
Što se ne ne prijaviš?
Nece me :) a i mislim da mogu vise da doprinesem budzetu finansijski nego kao vojnik. :)

Inace jeste Svedska bolje rangirana ali treba videti i razliku u dugu. Mislim daj mi da se zaduzimo ovih 900 cega god pa da vidis :)

Screenshot 2023-04-24 at 6.05.44 AM.png

Nece me :) a i mislim da mogu vise da doprinesem budzetu finansijski nego kao vojnik. :)

Inace jeste Svedska bolje rangirana ali treba videti i razliku u dugu. Mislim daj mi da se zaduzimo ovih 900 cega god pa da vidis :)

Pogledajte prilog 160025

Ma šta neće, vidiš da svakoga primaju, moraš da budeš uporan.
Nema izgovora.
Inače će da ispadne da krivinariš, da hoćeš da drugi služe vojsku umesto tebe...

Vradović mi je enigma. Nekada je veoma pronicljiv i racionalan, a nekada razmišlja kao dete.
Da stignemo ovog, da prestinemo onog. To ej tako lako, zamahneš čarobnim štapićem i onda ih stigneš, napuniće se kasarne najnovijim oružjem. Zna se koliko milijardi treba da, ne da stigneš, nego da pratiš, bogatije zemlje od sebe.
Kada budeš u BG predlažem da se malo voziš prevozom, na primer linija 50 je dosta edukativna, čisto da dobiješ malo orijentacije u prostoru i vremenu. Da li mi to treba da gladujemo kao u S. Koreji da bi napravili bombu?
A najmešnije je da treba NATO da nam se izvini. Kada se velika sila izvinjavala maloj? Neće oni nikada da se izvine, a ni da vrate Kosovo.

Ima li nade da se napravi neka veca kolicina vatrogasnih?
Koliko uopste FAP ima narudzbina?
To zavisi od MUPa i budžeta. Potreba za vatrogasnim kamionima u Srbiji je trenutno 200+ vozila. Trenutno je u proizvodnji nekoliko navalnih vatrogasnih vozila. Primetili ste da poslednjih godina kupujemo uvozne vatrogasne kamione ali da je ponuda dosta šarena. Maz, Kamaz, Man, Iveko...kupujemo šta stignemo ali potrebe su daleko veće.

Drugi problem kod masovne proizvodnje je što FAP više nije fabrika za masovnu proizvodnju, reorganizovana je za vojne potrebe i kapaciteti su mahom popunjeni. Trenutno se godišnje proizvede 50ak vojnih kamiona, ne znam koliki je ostatak kapaciteta koji bi mogao da služi za MUP.

A kad pominjemo to naoružavanje preko noći i razvoj i proizvodnju domaćeg naoružanja, mislim da 90% ljudi nije svesno cifara koje je potrebno uložiti u tako nešto i da budžet Srbije ne može da pokrije ni mali deo toga.

Pa samo kabina za PASARS koja se pravi u Zastavi košta oko 300 000 evra. Bukvalno oklopljena kabina koju staviš na običan kamion. Plus ulaganje u njen razvoj, ispitivcanje, balističke zavrzlame....
Ili recimo samo promena alata na FAp kabini za ugradnju novog motora koštala je reda milion maraka krajem 90ih godina

Zamislite koliko onda košta razvoj nekog složenijeg borbenog sistema.

Vradović mi je enigma. Nekada je veoma pronicljiv i racionalan, a nekada razmišlja kao dete.
Da stignemo ovog, da prestinemo onog. To ej tako lako, zamahneš čarobnim štapićem i onda ih stigneš, napuniće se kasarne najnovijim oružjem. Zna se koliko milijardi treba da, ne da stigneš, nego da pratiš, bogatije zemlje od sebe.
Kada budeš u BG predlažem da se malo voziš prevozom, na primer linija 50 je dosta edukativna, čisto da dobiješ malo orijentacije u prostoru i vremenu. Da li mi to treba da gladujemo kao u S. Koreji da bi napravili bombu?
A najmešnije je da treba NATO da nam se izvini. Kada se velika sila izvinjavala maloj? Neće oni nikada da se izvine, a ni da vrate Kosovo.
Ajde zajedno idemo 50ticom :)

Da li su TAMovi (svi modeli) potpuno povučeni iz upotrebe u VS?

I da.... da li na ovim manifestacijama (nisam bio pa bar jedno 18 godina, ako se ne varam) dozvoljavaju civilima/rezervistima da rasklope i sklope neki komad izloženog l/n, da se malo prave važni ? :)

I da.... da li na ovim manifestacijama (nisam bio pa bar jedno 18 godina, ako se ne varam) dozvoljavaju civilima/rezervistima da rasklope i sklope neki komad izloženog l/n, da se malo prave važni ? :)
pa bio je Zeljko sa dronovima tako da kapiram da da.. Mozda se placa izlozbeni prostor?

Da li su TAMovi (svi modeli) potpuno povučeni iz upotrebe u VS?
Nisu uopšte. I dalje su aktuelni 110 i 150, za starije verzije tipa Tam 5000 nisam siguran mada mislim da ih i dalje ima ako ništa, u rezervi. Trenutno se familija oklopnjaka BOV modernizuje i izbacuje se TAM podvozje i ubacuje FAP kao osnova podvozja. Trenutno aktuelna modernizovanavozila BOV su u varijantama KIV i OT.

Nisu uopšte. I dalje su aktuelni 110 i 150, za starije verzije tipa Tam 5000 nisam siguran mada mislim da ih i dalje ima ako ništa, u rezervi. Trenutno se familija oklopnjaka BOV modernizuje i izbacuje se TAM podvozje i ubacuje FAP kao osnova podvozja. Trenutno aktuelna modernizovanavozila BOV su u varijantama KIV i OT.
Mozes li da nam kazes sta se ocekuje od skorije nabavke?

Pa ko pravi rezervne delove? Ili se "kanibališe" dok ima?

Mozes li da nam kazes sta se ocekuje od skorije nabavke?
Ne znam trenutno šta je u planu, 12 vozila za Pegaze su isporučeni kao i 10 BOV OT. Mrapovi su isporučeni sa zakašnjenjem. Vatrogasni su u proizvodnji kao i još PASARSA. Za ostalo ne znam. Nonstop ima vozila na remontima i popravkama ali to nije proizvodnja
Pa ko pravi rezervne delove? Ili se "kanibališe" dok ima?
Verovatno kanibalisanje + mala privreda. Tamova ima i u civilu gomila koji se mnogo više voze nego vojni, tako da očigledno ima delova.

Verovatno kanibalisanje + mala privreda. Tamova ima i u civilu gomila koji se mnogo više voze nego vojni, tako da očigledno ima delova.

Uvek me je kopkalo - koliko je bio nivo standardizacije delova za vozni park (koji smo i mi nasledili) ovih poslednjih JNA verzija TAMova i FAPova?
Ili je nema uopšte?

JNA momenat je bio jako standardizovan jer se sve svodilo na TAM/Magirus sa jedne strane i FAP Famos platformu sa druge strane. Sada je vojska dosta šarenija jer ima mnogo uvoza/donacija/ i sa istoka i sa zapada kao i domaće proizvodnje.

Čini mi se da se pokušava standardizacija bar domaćeg dela voznog parka ukljulivanjem FAPa u projekte Pasars, Mrap, Bov. Ali sa druge strane ponovo sve što se razvije i spremi za proizvodnju se takođe i uvozi. Tako da imamo razvijen novi kiper za inžinjeriju ali ipak kupujemo MAN, ali imamo i neke Kineze. Isti slučaj je i sa vučnim vozovima sa kojima vojska definitivno ima problem. Razvijen je novi tegljač ali i dalje se čeka na njegovu proizvodnju a u medjuvremenu opet uvozno....

U pitanju je kompletna modernizacija, ne samo vozni deo. Sam BOV kao vozilo je bio zastareo još u trenutku kada je proizveden tako da mu je modernizacija bila nemonovna.

Pored voznog dela koji se ugrađuje u FAPU, tu je i nova oklopna zaštita, optoelektronika, oružje, motor, menjač....

Što se tiče verzije OT, to je potpuno novi koncept vozila Oklopnog Transportera, samo znatno jeftiniji (i ružniji). OT je dobijen modifikacijom i produženjem oklopa starog Bova da bi se u njega smestilo 8 vojnika + posada. Radi se na tome da se potpuno izbaci transport žive sile ispod cerade i potreban je veći broj oklopnih vozila da bi se to postiglo.
Tu su Miloš i Lazar kao primarna borbena oklopna vozila, od nule razvijena i skupa. Tu je novi MRAP kao kasični oklopni transporter otporan na mine i na kraju mali OT. Predpostavljam da je OT prelazna verzija transportera kao jeftinije rešenje dok su Miloš i Lazar i Mrap tu kao trajna rešenja

BOVovi koji se modernizuju su već otpisani za staro gvože, dok se aktivni za sada ne diraju.

Ti vatrogasni sto su u proizvodnji, to je neka nulta serija ? Ili je sklopljen neki ugovor o opremanju vatrogasnih jedinica?

Zasto bi @vradovic sluzio profesionalnu vojsku kada njegova renomirana firma Teslawatt odlicno zaradjuje? Pritom je u Americi, i bio bi daleko korisniji kad bi skupljao lovu po srpskoj emograciji u Usa, nalazio se sa lobistima, sto demokratama, sto republikancima, koji bi lobirali za nasu stvar. Vladica nije vojnik nit priuceni majstor, vec skolovani intelektualac. Zar njega tako da srozamo da puca iz mitraljeza u blatnjavom rovu i hrani se konzervama? :)

Vrh