Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Imas na drugoj temi pod "Cene nekretnina" iz januara ove godine mislim, gde je navedeno malo detaljnije, a ne sturo, delatnost te firme Teslawatt. Taj upis i dalje stoji, niko ga nije obrisao.
Poenta je da svako nasoj drzavi doprinese u onom u cemu je najbolji i najstrucniji, i taj tretman vazi za sve, pa i za Vradovica.
Mislim da se na prosloj stranici ove teme sprdate s njim, a nije bas lepo raditi na downgrade-u necije licnosti i kompetenci, pa bih molio da se neumesni komentari preskoce.
Ko zeli da ide u Vojsku, nek se sam prijavi. ;)

Jeste se jednom posredno predstavio, postavljanjem nekih podataka - ne sećam se tačno šta je bilo - i ustanovili smo tada koja je njegova (jedna od firmi). Dosta ozbiljan entrepreneur, mora se reći.

Ako je tako, onda u redu, ja sam rekao šta mi je na duši. Neka mu je sa srećom u izvornom biznisu, ali ko god hoće da bude dobrovoljni davalac tuđe krvi, života ili nekog dela životnog veka, neka se prvo sam žrtvuje, a ne da sebe i svoj život smatra vrednijim od tuđeg.

PS: čovek treba da se ceni i po načinu na kojem troši novac, ne samo koliko ga je zaradio.

Mogli bi da kupimo ove brodove, pa ih eventualno prepravimo i unapredimo. ;)
Neki podaci : 250t, 45m dužina, 8m širina, 22/40 čvora, 2 x Bofors 57 mm, . .
406.jpg

Poslednja izmena:
,,,... Mogli bi da kupimo ove brodove, pa ih eventualno prepravimo ... ,,

Koj će nam to ?
Jedino za šta valja su razne ko
fazne masne provizije na putu do Smedereva.
Inače od nekih navedenih podataka s kojim raazlogom nije naveden nj. gaz ?

Poslednja izmena:
Postoje brodovi koji su i za reku i za more, a u neke luke na velikim rekama ulaze i prekookeanski brodovi. Klasa Končar ima gaz 2,6m sto u principu znaci da može doći do nas kada nije nizak vodostaj. Tj plovni put na Dunavu je 2,5 m, a prevodnice su do 5m gaza

Ti brodovi su za more.

Ovih dana - valjda naloženi Batajnicom - svi otkidaju i maštaju o nekim grandioznim kupovinama tehnike. Niko se ne osvrće na plate i kadrove, koji se masovno osipaju.

Topovnjače na krmi imaju najveći gaz 2,9m pod punim opterećenjem, a na pramcu samo 1,8m.
Ako baš nisu za Dunav, mogla bi na njima da se vrši obuka u CG na moru. . . pa da imamo obučene posade i za more, jer nikad se ne zna . . :)

Taman smo se dotakli teme šarolikosti voznog parka vojske, logistike rezervnih delova i održavanja, uvećanih troškova (i ugrađivanja) i ovaj je opet uspeo da skrene temu u nekom besmislenom smeru...

Na ovoj strani i delom predhodne strane se pisalo o "vradoviću", a ne o temi. Moji postovi se bar odnose na naoruženje, nap. kao ovaj :

Ti brodovi su za more.

Ovih dana - valjda naloženi Batajnicom - svi otkidaju i maštaju o nekim grandioznim kupovinama tehnike. Niko se ne osvrće na plate i kadrove, koji se masovno osipaju.
Zabava za sluđeni narod, da se ne priča o proceduri prijema Kosova u Savet Evrope i što je na redu prijem u UN.

Овај приказ је показао нажалост и колико смо закаснили са неком опремом. Нпр. хеликоптери из Русије су морали бити купљени пре инвазије од прошле године, као и Панцири. Овако имамо половично решење. Ко је био у суботу на приказу могао је видети и поред брда нове технике и стотинак паркираних ТАМова из ЈНА за техничку подршку и АБХО. Такође видели смо и неплански ушарењен возни парк где су поред развијеног новог кипера из ФАПа изложени и купљени МАН и Ивеко кипери, као и донорани кинески, слично и за тегљаче. И свакако горући проблем за ВС су људи, отуд овакав догађај са циљем да се мотивишу млади да ступе у професионалну службу.

Takođe sve češći prikazi vojnih sposobnosti, vojne vežbe u direktnom prenosu na RTS, su samo jedan od bezbroj načina da se propere što više para i servirati naloženom narodu vladajuću propagandu. Samo logistika i transport sredstava za prikaz u subotu je koštala milione. Čak i sami vojnici to ne vole jer je veliki projekat gde moraju da se drndaju danima i stoje tamo ceo dan na suncu i odgovaraju na bezbroj pitanja.

Sve to izgleda lepo kada gledaš kao posetilac ali ima i druga strana medalje

Ja razumem donekle ovako skupe dogadjaje, ti moras da pokazes oruzje da to deluje impresivno sa sve spektaklom na nebu i na zemlji da bi stvorio interesovanje kod mladih ljudi da se prijave za vojsku. Ovo je odlican nacin da nekog ko voli oruzje ili zivot pun adrenalina trigeruje mozak da se taj prijavi kao novi regrut.
Jasno je da ovakav dogadjaj kosta par miliona evra, cini mi se da je cifra 4 miliona, toliko kosta godisnji defile u Parizu na jelizejskim poljima sa malo manjim brojem pripadnika i tehnike nego kod nas ali tu su u istom rangu negde.
Tako da taj novac se da povratiti jer ti moras nekako da promovises vojsku da bi snabdevao rodove a to je ipak najbitnija stvar u vojsci zajedno sa brojnim stanjem tehnike.

Meni izgleda kao da mi to prečesto radimo..... možda mi se samo čini. I definitivno svaki prikaz vojne sposobnosti je SNS miting sa stotinama autobusa koji dolaze da tapšu predsedniku.

Sve Isto kao sajam meda, cveca ... ima svrhu i cilj
samo od ovog ,,sajama, budu pune oči , toplije srce i još prazniji djep 😃

Некада су организовани отворени дани по касарнама, то је било без политичара и преноса РТС.
2019. сам био у Краљево на аеромитингу поводом дана 98. бригаде. Пилоти из 241. ескадриле су феноменално летели са Орловима, као и пилот Газела из 714. РТС и емисија Дозволите су искулирали тај догађај. И онда министарство направи промотивни видео пре пар година са натписом "Министар Стефановић позива младе да се пријаве за добровољно служење" и тако уствари одбију младе од војног позива.

Nekada se ovo zvalo "taktičko tehnički zbor", ali valjda bolje zvuči "prikaz sposobnosti". Zašto bi predsednik države išao na TT zbor?

Svojevremeno se Tramp bio oduševio paradom u Moskvi i hteo je da se nešto slično organizuje u Americi. Reakcija od Pentagona pa naniže do podoficira je bila vrlo negativna, obični vojnici su bili u fazonu "mi ne paradiramo, to nije naš posao, mi treba da vežbamo naše praktične veštine".
A kod nas na žalost vojska je postala deo političkog marketinga i sredstvo za plasiranje proizvoda namenske industrije.

Vrh