Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
44FEE828-552A-4F9B-A69B-0A7458B6D14D.jpeg

6AC898B2-298B-4F9E-BE36-113A8C151FCC.jpeg

Prilozi

• EACE574B-1414-47C4-A109-557A8A6C3F22.jpeg
    EACE574B-1414-47C4-A109-557A8A6C3F22.jpeg
    150,9 KB · Pregleda: 139
i spremati se za njihov eventualni ponovni napad.
Da se Srbija sprema za napad Amerike i NATO-a? Kako? Ova Srbija koja je okružena tim NATO paktom sa svih strana? Ne može nikada da se “spremi” za tako nešto. Da ne pominjem da još jedan sukob sa njima država Srbija verovatno ne bi preživela.

Ti tu ne mozes nista. Oni ako odluce da nas napadnu (vrlo verovatno) napasce nas. Nema tu hoces neces. Kad si agresor napdadas ali iskljucivo slabije od sebe. Mi sve sta mozemo je da se spremimo da se branimo koliko toliko ako nista drugo dostojanstveno. Njihova politika je sada svima jasna. Ucena, okupacija, nestabilnoat i otimanje. Nikakav ulazak u EU i NATO ne postoji. Da su hteli mogli su da naprave kompromis ali ne zele. Jasno se sada vidi sta zele. Imala je sjajna prilika da se uvuce Srb u EU i NATO na brzaka i da se napravi barem kompromis za Kosovo ali nisu hteli. Cak je i vecina ljudi htela tako nesto. Sada su svojim potezima napravili to da vecina Srbije je ne samo protiv NATO nego i protiv EU. Cak i bas pro EU su sad malo odstupili. Tako da sve je jasno sad kao dan. Naoruzavanje treba da bude prvi prioritet.

Naoruzavanje treba da bude prvi prioritet.
Nikakvo oružje, avioni, kamioni, nam protiv NATO/Amerike ne može pomoći. Mogu samo da nam lupe embrago na naoružanje i šta ćemo onda? Ne treba niko da nas napadne, kad mogu da nas stave u karantin, zatvore granice i za nedelju dana bi ostali bez struje, nafte, gasa, hrane.

Nemojte da se zanosite fantazmagorijama.

Nikakvo oružje, avioni, kamioni, nam protiv NATO/Amerike ne može pomoći. Mogu samo da nam lupe embrago na naoružanje i šta ćemo onda? Ne treba niko da nas napadne, kad mogu da nas stave u karantin, zatvore granice i za nedelju dana bi ostali bez struje, nafte, gasa, hrane.

Nemojte da se zanosite fantazmagorijama.

Како то мислиш да НАТО/САД уведе санкције и затвори границе самом себи и бомбардује сам себе, Србија је НАТО територија, победили сте Србију у сваком смислу, овде је све ваше, све,
а да ли ћемо се и када ослободити и колико ћемо дуго чекати на то видећемо, били смо кроз историју и у далеко тежим ситуацијама, па смо преживели, преживећемо и ово.

Mene je prijatno iznenadilo veći broj modernizovanih M84.
Je li neko na terenu uspeo da izbroji broj ovakvih vozila?

Druga stvar - ljudi, jel ja usnih ili sam izbrojao 6 Pancira.... tri desno odakle je Žvalavi dojahao, a tri iza tehnika, pored pašnjaka...

Treća stvar - kakav je ono dron sa montiranom Osa bojevom glavom?
Čiji je to projekat?

Poslednja izmena:
U vezi Pancira

tri komada iza Žvalavog:
1682294269633.png

tj. ova tri:
1682294421143.png

i bar dva komada nazad do poljančeta...

1682294321571.png

Ja sam mislio da smo dobili 4 komada od kojih je jedan skršen onomade u saobraćajki...

A ispada da smo dobili 6, pa je pet prikazano u Batajnici...

Hrvati ulecu

Ne znam sto se ne okanu mantre dug u odnosu na gdp 50% (sto jeste dobar rezultat) ali koga ce to da bude briga ako krene da se puca. Bolje uleteti 20 milijardi lepo u vojsku i samo da se pusi. Moramo da izbijemo u top 30 ako hocemo da budemo neki faktor u regionu.

kada smo kod mantri - jaka vojska ne znači samo oružje. Jaka vojska može da postoji samo ako je jaka država. Vojska je sistem, i taj sistem dobro radi samo ako je u okruženju koje je postavljeno na zdrave noge i gde je sve organizovano kako treba da je organizovano. Ne može ti da tražiš da neka država ima dobru odbranu ako joj treba 500 dana da zameni jedne pokretne stepenice. Da bi bio jak faktor mora da imaš jaku privredu, jako i zdravo stanovništvo n koje je motivisano da živi tu, da pridonosi i da radi za opšte dobro,. Mora institucije da budu jake, pa tek onda vojska. Vojska treba da je postavljena na jakim i sigurnim temeljima, što znači da je oficirski kadar kvalitetan i da zna šta radi, od generala pa na dole. Da li mi imamo takav kadar?
Tu je inamenska industrija, najosnovnije naoružanje treba sam da proizvodiš, lako oružje, municiju, rakete, pa tek se onda ide ka složenim sistemima. MI se još prsimo sa Maljutkama! Naravno da ne možemo da proizvedemo tenk ili avion , to mora da se kupi, ali na dobro postavljenu osnovu lakše je odabrati to što nam treba. .I možda najvažnije - obaveštajne službe treba da budu besprekorne, a ne da ih kontrolišu strane službe. Pa makar bile od strane prijateljskih država.
Više ne idem na mitinge, muka mi je od potenkinovih fasada, i to još loših fasada, kada znam da u suštini stvar nije dobra. Da je sve trulo,da ne funkcioniše i da će brzo da se raspadne. NE sviža mi se da je postavljen moratorijum na kritiku vojske. Vojska treba i mora da se kritikuje da bi se našle i popravile greške.

Poslednja izmena:
Hrvati ulecu

Ne znam sto se ne okanu mantre dug u odnosu na gdp 50% (sto jeste dobar rezultat) ali koga ce to da bude briga ako krene da se puca. Bolje uleteti 20 milijardi lepo u vojsku i samo da se pusi. Moramo da izbijemo u top 30 ako hocemo da budemo neki faktor u regionu.
Oni 3.8 mld za 5 godina ali ako se ne varam i mi troasmo oko 1 miljardu godisnje na kupovinu pa dodje slicno

Nisam siguran i iskreno nisam ekspert ali mislim da nije isto "vojni budzet" i "sredstva za kupovinu". Bilo bi lepo da neko ko zna vise o tome pojasni.

WOW kakve fotke @stex_pb objasnio si. :)

kada smo kod mantri - jaka vojska ne znači samo oružje. Jaka vojska može da postoji samo ako je jaka država. Vojska je sistem, i taj sistem dobro radi samo ako je u okruženju koje je postavljeno na zdrave noge i gde je sve organizovano kako treba da je organizovano. Ne može ti da tražiš da neka država ima dobru odbranu ako joj treba 500 dana da zameni jedne pokretne stepenice. Da bi bio jak faktor mora da imaš jaku privredu, jako i zdravo stanovništvo n koje je motivisano da živi tu, da pridonosi i da radi za opšte dobro,. Mora institucije da budu jake, pa tek onda vojska. Vojska treba da je postavljena na jakim i sigurnim temeljima, što znači da je oficirski kadar kvalitetan i da zna šta radi, od generala pa na dole. Da li mi imamo takav kadar?
Tu je inamenska industrija, najosnovnije naoružanje treba sam da proizvodiš, lako oružje, municiju, rakete, pa tek se onda ide ka složenim sistemima. MI se još prsimo sa Maljutkama! Naravno da ne možemo da proizvedemo tenk ili avion , to mora da se kupi, ali na dobro postavljenu osnovu lakše je odabrati to što nam treba. .I možda najvažnije - obaveštajne službe treba da budu besprekorne, a ne da ih kontrolišu strane službe. Pa makar bile od strane prijateljskih država.
Više ne idem na mitinge, muka mi je od potenkinovih fasada, i to još loših fasada, kada znam da u suštini stvar nije dobra. Da je sve trulo,da ne funkcioniše i da će brzo da se raspadne. NE sviža mi se da je postavljen moratorijum na kritiku vojske. Vojska treba i mora da se kritikuje da bi se našle i popravile greške.
Najvažnije od svega: imati vojne saveznike, biti deo vojnog saveza! Bez toga ništa. Ne “tradicionalne prijatelje” , to ne vredi ni 5 para, već vojne saveznike. Vojska sama po sebi ne znači skoro ništa ako nema saveznike na koje može da računa u slučaju nekog sukoba.

Najvažnije od svega: imati vojne SAVEZNIKE, biti deo vojnog saveza! Bez toga ništa. Ne “tradicionalne prijatelje” , to ne vredi ni 5 para, već vojne saveznike. Vojska sama po sebi ne znači skoro ništa ako nema saveznike na koje može da računa u slučaju nekog sukoba.
Jeste samo ne mozes imati saveznike medju okupatorima. Nemamo iste interese. Nije realno. Nasa jedina strategija je da sedimo i da cekamo da se promeni geopoliticka situacija u svetu. Prakticno raspad EU/NATO ili da toliki pritisak i dominacija bude od strane Briks-a da EU/NATO se dozove i pocne da prihvata malo realniju sliku. Tada cemo im biti dobri. Cim im zatrebamo. Moze da se desi i da se promeni politika u US. Zato ovo sto radimo je jedino realno i moguce. Sedimom naoruzavamo se, radimo, razvijamo se i cekic dok daljnjeg.

Samo misljenja sam da kada bi usli u Top 30 da bi pogurali malo misljenje oko toga sta i kako treba. Tj da bi bili pozeljniji partner. O tome se radi. Po meni Srb kad smo vec toliko gurali za Kosovo do sada treba da pozajmi 20 milijrdi ili da proda rezerve i pozajmi jos 10 i da uleti u vojsku all in ali tako da se stimulise domaca proizvodnja i razvoj. Pa kom opanci kom obojci.

Dobro moguce je da je to wishfull thinking ali to bi ubrzalo iskreno zelju za partnerstvom sa takvom zemljom a ne princip ucena.
Bilo bi dobro kad bi Grcku i Svedsku prestigli.

Hteo sam da kazem da sto smo vojno jaci to je veca sansa da se steknu realni uslovi za ulazak u EU u
smislu da se nas glas vise cuje i da se resi problem Kosova na nama odgovarajuci nacin. Kad si slab svi te sutiraju kako se kome cefne.
Kad si jak kao Turska onda mogu izuzeci. Za sada nam jos uvek udaraju samare ali dobro sad sve postaje jasno. Moramo da se vojno zestoko pojacamo.
Nemoguce da barem Madjare ne mozemo da presisamo.

Moje je mišljenje da ne bismo mogli da stignemo Grčku i Švedsku, jer su oni u, ili negde oko top 30.

A što se NATO tiče, ako sam dobro razumeo, tvoja ideja je da Srbija radi na tome da bude šro jača i poštovanija, pa će onda posle NATO sam da nam ponudi članstvo? Pitam samo. Pošto još uvek nisam razumeo da li si ti za ili protiv članstva Srbije u NATO?

Moje je mišljenje da ne bismo mogli da stignemo Grčku i Švedsku, jer su oni u, ili negde oko top 30.

A što se NATO tiče, ako sam dobro razumeo, tvoja ideja je da Srbija radi na tome da bude šro jača i poštovanija, pa će onda posle NATO sam da nam ponudi članstvo? Pitam samo. Pošto još uvek nisam razumeo da li si ti za ili protiv članstva Srbije u NATO?
iskreno ne znam ni sam. Ne bi voleo NATO zbog bombardovanja, ubijanja dece, ljudi, rusenja i slicno. Jer zrtve ljudi nista ne moze da nadoknadi.
Ipak ako bi vratili okupirano Kosovo uz neko izvinjenje za bombardovanje i da postanemo realan punopravni UVAZAVANI freaking clan a ne neko koga dr*aju za svaku sitnicu onda da. (ali to izvinjenje bi moralo da bude toliko iskreno da barem 80% stanovnistva prihvati pa i ja da prihvatim). Svakako mozda je vojna neutralnost realan put posto mi ovo deluje iznad nerealno.

Svakako sam misljenja da bi trebali da prestignemo Grcku, Svedsku, Madjarsku vojno i da ce nam se tad skinuti sa grbace i da ce olabaviti malo svoj stav.

Poslednja izmena:
Evo ovako malo random , većinom Fapov štand gde sam se družio sa prijateljima iz proizvodnje.
Pisem sa telefona pa me mrzi da detaljno opisujem... Ako nekog nesto zanima neka pita konkretno :)
Ima li nade da se napravi neka veca kolicina vatrogasnih?
Koliko uopste FAP ima narudzbina?

Ok, kapiram rezon što se tiče respektabilnosti. Samo što se ne slažem i ne mislim da će Kosovo ikad biti vraćeno, bar ne ovog veka.

A što se tiče vojne neutralnosti, nema toga u Evropi. A i po svetu je retko.

Švedska: 71 Gripen,
Grčka: 160+ F-16, 24 Miraža, 12 Rafala
Srbija: 14 Mi-29, 10+ Orlova, 20 G-4
🤡

Plus, u Srbiji bi svi da srbuju i da se prave pametni, a kada je bilo uvedeno tzv. "civilno služenje vojnog roka" bez pravog prigovora savesti doživelo je uspeh kod stanvoništva kao ni jedan zakon ikad donet na ovim prostorima, osim možda kao ukidanje obaveznog vojnog roka.... a mi koji smo išli na "vojni vojni rok" ispali budale.

Vrh