Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
@Perkan

Ovo da je preneo bilo ko (ali bukvalno bilo ko) izvan Rusije, ti bi rekao da lazu i izmisljaju. Epa evo, zato se ovaj put oglasilo samo Rusko MO i reklo da su oni sami zabrljali (i ispali neopisive gluperde).

Priznali: Bombardovali smo sami sebe​

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je do eksplozije u gradu Belgorodu došlo usled hitnog ispuštanja vazdušnog ubojnog sredstva iz Su-34.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov objavio je da su u eksploziji povređene dve žene, od kojih je jedna hospitalizovana u umereno teškom stanju, dok je druga odbila hospitalizaciju nakon ukazane lekarske pomoći.

On je na Telegramu napisao da su usled eksplozije oštećena četiri automobila i četiri stana u jednoj stambenoj zgradi, a stanovnicima je ponuđen privremeni smeštaj u hotelu.

I sada cik neka mi neko kaze da ovo nije tezak diletantizam.

Znam, znam... sad sledi rusofilski odgovor "pa i Amerima padaju B-2ke". Iako ja nikad i nigde nisam poricao da se i njima desava, vec sam se osvrtao na one ostrascene navijace ove ili one strane koje govore da se to desava samo jednina a nikada drugima, i da su ti drugi savrseni i nepogresivi. Iako doduse, kad se gleda statisticki i istorijski, Amerima njihovi avioni /ili odbacena sredstva mnogo mnogo redje padaju po njihovim ljudima nego Rusima. Al ajde... pravicu se da ne znam to. Da ne bi posle oper bilo kmecanja i relativizovanja.

Elem, nadam se da ce ova vest i priznanje posluziti kao otreznjenje zadrtim rusofilima, da malo sidju iz oblaka i pocnu da zive u realnom svetu, a ne u nekim deluzijama i poricanjima. Doduse ne ocekujem previse, jer za mnoge sludjene duse ovo je postala prava bitka "dobro vs zlo" , te ako bi se samo jedan atom slike i vizije ove "dobre" strane izmenili, cela vizija bi se raspala u komade. Posto tako to ide kod granicnog razmisljanja, ili je nesto 100% dobro ili je 100% zlo. Cim se nadje nesto lose, vise nije 99% dobro nego momentalno se rusi sve. I zato je mnogima nemoguce da koriguju i jedan atom, jer se plase da im se ne srusi citav svet.

Poslednja izmena:
Da je mirnodopsko vreme, pa da se bomba otkači sa aviona, ja bih prvi istakao šabanluk na sceni... pa sve i da je ruski.
Ali Bendere, Rusi dnevno imaju 250-300 sortija samo u ratnoj zoni, a gde su letovi u pozadini, obuke, transport itd...
Dakle govorimo zaista o velikom naprezanju... i onda se otkači bomba...

I šta sad, treba da se na osnovu ovog slučaja neko otrežnjuje?
Pa što se ti nisi otreznio kad su prizemljili onaj američki dron kod Sevastopolja posipajući ga gorivom u punoj brzini?
Gde si tad bio da sa pričom o otrežnjenju...?

Čoveče, rat je, svašta se dešava.... pa i da ti se otkači bomba sa sajle...
Neprijatno, ali takav je život.

Barem im bombe na zalutaju u druge države:

Poslednja izmena:
A ekonomski slom im naravno sledi u jednom trenutku…
Je li možeš da objasniš mehanizme usled kojih će sankcije Zapada dovesti do ekonomskog sloma u Rusiji?
Ono... konkretno.... nema ovoga, pa pukne ovo, pa eksplodira ono.... uzrok - posledica....

Ajd malo da pričamo argumentima... nije to nuklearna fizika, ne moraš čak ni da budeš ekonomista...
Prosto bih voleo argumentovano da potkrepiš ovu svoju tezu.
Ako je moguće...

Posebno bih voleo da mi objasniš, argumentovano, zašto taj slom već nije nastao, posle godinu dana najgorih sankcija ikada uvedenih ikome...
Odnosno, šta to još treba da se desi, pa da taj slom zaista i nastupi, kao što tvrdiš da će nastupiti...
Argumentovano, naravno... bez bla bla drvljenja u prazno...

Poslednja izmena:
@Perkan

Ovo da je preneo bilo ko (ali bukvalno bilo ko) izvan Rusije, ti bi rekao da lazu i izmisljaju. Epa evo, zato se ovaj put oglasilo samo Rusko MO i reklo da su oni sami zabrljali (i ispali neopisive gluperde).

Priznali: Bombardovali smo sami sebe​

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je do eksplozije u gradu Belgorodu došlo usled hitnog ispuštanja vazdušnog ubojnog sredstva iz Su-34.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov objavio je da su u eksploziji povređene dve žene, od kojih je jedna hospitalizovana u umereno teškom stanju, dok je druga odbila hospitalizaciju nakon ukazane lekarske pomoći.

On je na Telegramu napisao da su usled eksplozije oštećena četiri automobila i četiri stana u jednoj stambenoj zgradi, a stanovnicima je ponuđen privremeni smeštaj u hotelu.

I sada cik neka mi neko kaze da ovo nije tezak diletantizam.

Znam, znam... sad sledi rusofilski odgovor "pa i Amerima padaju B-2ke". Iako ja nikad i nigde nisam poricao da se i njima desava, vec sam se osvrtao na one ostrascene navijace ove ili one strane koje govore da se to desava samo jednina a nikada drugima, i da su ti drugi savrseni i nepogresivi. Iako doduse, kad se gleda statisticki i istorijski, Amerima njihovi avioni /ili odbacena sredstva mnogo mnogo redje padaju po njihovim ljudima nego Rusima. Al ajde... pravicu se da ne znam to. Da ne bi posle oper bilo kmecanja i relativizovanja.

Elem, nadam se da ce ova vest i priznanje posluziti kao otreznjenje zadrtim rusofilima, da malo sidju iz oblaka i pocnu da zive u realnom svetu, a ne u nekim deluzijama i poricanjima. Doduse ne ocekujem previse, jer za mnoge sludjene duse ovo je postala prava bitka "dobro vs zlo" , te ako bi se samo jedan atom slike i vizije ove "dobre" strane izmenili, cela vizija bi se raspala u komade. Posto tako to ide kod granicnog razmisljanja, ili je nesto 100% dobro ili je 100% zlo. Cim se nadje nesto lose, vise nije 99% dobro nego momentalno se rusi sve. I zato je mnogima nemoguce da koriguju i jedan atom, jer se plase da im se ne srusi citav svet.

Дешава се, ништа ново, Белгород је 30 км од границе, ово чак није ни “friendly fire” већ једноставно несрећа.

Nije izgovor nego ti je argument slab.
Da ti je argument jači, ne bi se tako lako oborio...
Nema to veze sa izgovorima...

Nego... ja pomenu ono sa dronom kod Sevastopolja... imaš neki komentar na to?
Ili se nesposobnim Rusima posrećilo...

Poslednja izmena:
Sutra planiram da odem u Batajnicu na Granit 2023, zna li neko kakva je situacija s parkingom tamo?

Je li možeš da objasniš mehanizme usled kojih će sankcije Zapada dovesti do ekonomskog sloma u Rusiji?
Ono... konkretno.... nema ovoga, pa pukne ovo, pa eksplodira ono.... uzrok - posledica....

Ajd malo da pričamo argumentima... nije to nuklearna fizika, ne moraš čak ni da budeš ekonomista...
Prosto bih voleo argumentovano da potkrepiš ovu svoju tezu.
Ako je moguće...

Posebno bih voleo da mi objasniš, argumentovano, zašto taj slom već nije nastao, posle godinu dana najgorih sankcija ikada uvedenih ikome...
Odnosno, šta to još treba da se desi, pa da taj slom zaista i nastupi, kao što tvrdiš da će nastupiti...
Argumentovano, naravno... bez bla bla drvljenja u prazno...
Slom se neće desiti odjednom, već postepeno.Sankcije ne deluju preko noći , treba vremena da se vide efekti. Nisu sankcije ogulile Irak i Sadama za godinu dana , efekat treba da se gleda od njihovog uvodjenja pre Pustinjske oluje do pada 2003. Isto važi i za Iran.

Tako će biti i za Rusiju, za pumpanje nafte i gasa im treba zapadna tehnologija koju više nemaju, kako godine prolaze proizvodnja nafte, gasa itd. će biti sve manja, prihodi u budžet će biti sve niži i Rusija sve siromašnija i ekonomski slabija. Novih investicija biti neće. Rusija je tehnološki primitivna i zaostala zemlja, uvek bila. Ko god bude mogao i imao nešto novca iz te Rusije će da pobegne a sirotinja će da izgine k’o topovsko meso u Ukrajini.
Tako da te prave efekte sankcija treba videti za nekih 5-10 godina i onda ćemo moći da sudimo o tome.

Isto važi i za Iran
Evo Iran 40 godina, pa ništa... nešto to tvoje "postepeno" mnogo dugo traje

za pumpanje nafte i gasa im treba zapadna tehnologija koju više nemaju
Nije tačno... uradili su supstituciju u sklopu priprema za rat.
na primer: https://www.power-technology.com/news/russia-power-machines-turbine/#:~:text=The company aims to build,turbines per year in future.

Ako se malo raspitaš, videćeš da je proizvodnja nafte na istorijskom maksimumu i da isporuke idu nesmetano i u sve većim količinama.
Prihodi nisu loši: https://www.reuters.com/markets/europe/russias-oil-gas-revenue-windfall-2022-01-21/

Novih investicija biti neće
Kako da ne:

Rusija je tehnološki primitivna i zaostala zemlja, uvek bila
Pa vidi, smatrati da je tehnološki primitivna država koja:

1. pravi hipersonične projektile

2. prva napravi COVID vakcinu

3. gradi nuklearne ledolomce

5. gradi nuklearne podmornice

6. gradi nuklearne elektrane - što u Rusiji što van Rusije:
Turska: https://thebulletin.org/2023/02/why-russia-may-control-turkeys-nuclear-energy-for-the-next-80-years/
Madjarska: https://www.bbc.com/news/world-europe-63964744

7. šalje rutinski ljude i satelite u svemir, do skora su ameri zavisili od ruskih motora za rakete...
je krajnje, ALI KRAJNJE neozbiljno... ovoliki otklon od realnosti je znameti da znamenitiji ne može biti (da citiram braću Hrvate)

Majstore moj, nije visoka tehnologija samo napraviti iPhone... ima raznih visokih tehnologija...
Sve ovo što sam naveo gore, može da postigne ili dve tri druge države, ili nijedna na svetu (na primer hipersonični projektili)
Nazdravlje ti bilo sa tezom da je Rusija tehnološki zaostala zemlja.

Tako da te prave efekte sankcija treba videti za nekih 5-10 godina i onda ćemo moći da sudimo o tome
Samo što ćeš efekte sanckija za 5-10 godina meriti po stepenu propasti na Zapadu, kada im se uruši status rezervnih valuta i kontrola nad finansijskim sistemom globalno.

Stvarno je zadovoljstvo diskutovati sa tobom.
Bendere, ako čitaš, znam znam... sve su ovo "izgovori"... ne moraš da se ponavljaš :rolleyes:

Poslednja izmena:
Nego... ja pomenu ono sa dronom kod Sevastopolja... imaš neki komentar na to?
Imam. Da je maestralno izvedeno, i da mi je drago sto je izvedeno. Cak sam bio napravio i gif od Youtube snimka, koji sam posle prosledio na mrezi.

Evo ga:
GIF-916827605e6ace27e05068d78065bca9.gif

I da, ja licno sam napravio taj gif. A ispod toga je bio onaj gif iz South Parka kad kazu "Nicccceeee". To sto su izveli je bilo sjajno,i odusevilo me je.

Ali to ne menja cinjenicu da u Ruskoj vojsci i Rusiji trenutno vlada opasan diletantizam. I tu se tvoje i moje misljenje razmimoilaze, jer ja nemam problem da o istom kolektivu (ili pak i pojedincu) po jednoj stavci mislim jedno a po drugoj stavci mislim drugo. Odnosno da rasclanim svoje stavove na kategorije. O tome mislim to i to, o onome mislim to i to, slazem se sa ovim, ne slazem s onim, podrzavam ovo, ne podrzavam ono. Dok je kod tebe, kao u pravog zadrtog Rusofila koji je u krizi identiteta od 24.2.2022. sve ili crno ili belo, i ili dobro ili zlo. Ili 100% za , ili 100% protiv. Sa nicim izmedju. (ako sam se gramaticki ispravno izrazio?)

I nema sta dalje da pricamo na tu temu, jer ja znam situacije kada druga strana prosto nije sposobna da koriguje i promeni bilo sta, i u tim situacijama stajem jer to ne vodi nikuda. Ko je bio umeren i razuman u Rusofiliji pre 24.2.2022. on se uveliko korigovao do sada. Ko se do sada nije korigovao i sazreo, nece nikad i vremenom ce biti sve gori i zadrtiji. I to je to. Zivi bili pa videli.

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Ima diletantizma... nemam ja problem da to priznam.
Na primer, jedan id*** od komandanta je uspeo da pošalje marince na Ugledar pre nekih mesec dana, kroz minska polja i izginulo ih je mnoštvo, što od mina, što od Ukrajinaca koji su se utvrdili na visokim zgradama u gradu i rokali tenkove ATGM-ovima. Posle su ga njegovi vojnici prozvali "prokletim idiotom". Smenjen je posle toga.

Bilo je grešaka u slanju rezervista, gde su poslati regruti umesto mobilisanih, pa su ih posle vraćali.
Po zakonu, ako nije proglašeno ratno stanje (a nije jer je ovo "specoperacija") regruti ne smeju da se angažuju u borbama, samo profi vojska.
Bilo je grešaka u startu jer prethodnice koje su jurišale duboko u Ukrajinu nisu imale adekvatnu podršku i snadbevanje pa su ostajali bez goriva, palili tenkove ili ih gurali u jarak i vraćali se peške nazad.

Da ne govorim onaj slučaj prilikom pokušaja forsiranja Severodonjecka (mislim da se reka tako zove) gde su gomilu tehnike Ukrajinci pokrili artiljerijom, gubici su bili osetni.

Izgubiše krstaricu Moskva, verovatno projektil... brod je ionako bio više simbolične vrednosti, nije bio modernizovan, ne znam ni koji djavo su ga slali na otvoreno more. Ali eto, ode na dno mora.

Ma svega tu ima.

Ono što je interesantno kod Rusa je da uče.
Probaju nešto, vide da su se zahebali, okrenu se i probaju nešto drugo.

Početna strategija brzog upada u Ukrajinu, blokiranja Kijeva radi prisiljavanja Zelenskog da potpiše mir i neutralnost očigledno je bila neadekvatna.
Zelenski je prisiljen od strane Zapada da nastavi rat (čuvena poseta Borisa Džonsona).
Povukli su se iz Kijeva i odlučili na opciju B - rat iznurivanja. Za takav rat postojeći efektivi nisu bili dovoljni, pa je proglašena mobilizacija.

Znali su da su u Hersonu, sa druge strane reke, glineni golubovi ukoliko Ukrajina sruši branu u Kahovki.
Progutali su ponos, povukli su se iza reke. 20.000 vojnika, kompletna tehnika... sve je povučeno u savršenom redu. Uključujući i gro stanovništva... ono malo što je ostalo dočekalo je ukrajinske "oslobodioce" a sada proklinju sudbinu u rovovima jer su vrlo brzo nakon toga mobilisani.

Kad je bio jesenas napad u Harkovskoj oblasti, videli su odmah da par hiljada LDPR rezervista i Kozaka ne može da zaustavi 50k Ukrajinca u napadu.
Organizovano su se povukli na nove položaje, nanevši Ukrajincima ogromne gubitke da je cela ta pobeda u stvari bila Pirova pobeda.

Videli su da nema smisla angažovati avijaciju u okruženju solidne PVO, pa su prešli na bombardovanje dronovima i projektilima - dobiješ isti rezultat uz manje gubitke.
Avijacija sada ili radi direktnu podršku na lini fronta ili lansira panirajuće (glide) bombe se sigurnog odstojanja.

I da - nekad im se otkači neka bomba.... hebiga, dešava se.

I tako dalje.

Mnogo propusta je bilo, što je i normalno u ratu.
Mene hrabri jer vidim da izvlače pouke, menjaju strategiju u skladu sa realnošću i nastavljaju rat.

A taj rat je pravi rat, a ne ono što ste gledali u američkim filmovima ili u Iraku.
Krvav je, dugotrajan i na kraju će pobediti onaj ko ima dublji dah i jače resurse.
A verujem da je to Rusija.

Jer ako USA proizvodi 14.000 granata mesečno i treba joj 18 meseci da digne proizvodnju na 40.000 mesečno.... a kad sve sabereš na NATO strani, jedva da mogu da dobace do milion granata mesečno, sve sa povećanjem kapaciteta (što je big IF).... dok Rusi proizvode od 3 do 7 miliona godišnje.... nema tu šta mnogo da se priča.

Ukrajina je crna rupa za zapad.
113 milijardi je pomoć do sada...
Ne može zapad tim tempom da nastavi.... ponestaće i para i Ukrajinaca za topovsko meso.
Racio gubitaka je 7:1 u korist Rusije.

Inflacija, dedolarizacija, energetska kriza, BRICS, Kina i Indija na ruskoj strani, Afrika diže spomenika Rusima, izbacije Francuze, Brazil dogovara trgovinu u Juanima, Saudijska Arabija ide u Briks i prihvata juan za naftu...

Ljudi, nema tu mnogo šta da se priča.
Ukoliko ne bude nekih DRAMATIČNIH nepredviđenih okolnosti, na ovoj trajektoriji, pobeda Rusije je sigurna.

PS:
Sad čekamo da vidimo šta će postići da najavljena ukrajinska ofanziva.
Svašta je moguće, ali čak i u slučaju nekog uspeha, mislim da će na kraju to ipak biti još jedna Pirova pobeda za Ukrajinu.

Poslednja izmena:
Slom se neće desiti odjednom, već postepeno.Sankcije ne deluju preko noći , treba vremena da se vide efekti. Nisu sankcije ogulile Irak i Sadama za godinu dana , efekat treba da se gleda od njihovog uvodjenja pre Pustinjske oluje do pada 2003. Isto važi i za Iran.

Tako će biti i za Rusiju, za pumpanje nafte i gasa im treba zapadna tehnologija koju više nemaju, kako godine prolaze proizvodnja nafte, gasa itd. će biti sve manja, prihodi u budžet će biti sve niži i Rusija sve siromašnija i ekonomski slabija. Novih investicija biti neće. Rusija je tehnološki primitivna i zaostala zemlja, uvek bila. Ko god bude mogao i imao nešto novca iz te Rusije će da pobegne a sirotinja će da izgine k’o topovsko meso u Ukrajini.
Tako da te prave efekte sankcija treba videti za nekih 5-10 godina i onda ćemo moći da sudimo o tome.

Та твоја замисао о слому Русије ће проћи као ови словеначки тенкови у беспућима Донбаса

65B20BB7-799B-44B5-9C22-F207157BB9E0.jpeg

Problem francuza je sto oni znaju dobro da rade kad prave projekte za sebe u francuskoj, primer francuskih metroa aerodroma a i uopste infrastrukture njihove, to je zaista vrhunski projektovano i odradjeno ali zato kad rade kod drugih onda to uopste nije taj kvalitet ni arhitektonski ni funkcionalno.

Sutra planiram da odem u Batajnicu na Granit 2023, zna li neko kakva je situacija s parkingom tamo?
I ja planiran na Granit autom a nemam takav info.... U glavnom ima vanredna autobuska linija od zeleznicke stanice Batajnica do Aerodroma
Kao i uvek, nikakva situacija. Parkiraš ljudima ispred "avlije" kilometar-dva-tri od ulaza i šetaš pored puta kroz/pored trave. Smor svaki put kad sam na aeromiting išao. Nisam sam bio, pa je bilo podnošljivo, ali opet. Išao sam busom, išao sam autom... cimanje i po nažalost i zbog toga iako sam planirao sutra da idem, verovatno neću.

2023-04-21_194943.png

^ Princip rada. Samo što će prekinuti saobraćaj već od samog centra Batajnice kod crkve, pa onda skreneš ranije i zavlačiš se po uličicama da priđeš što je bliže.

Ide lokalni bus i njega obično propuste (policija, kroz zatvoreni deo ulice), ali je taj bus uuuuuuvek prepun jer se već napuni u Batajnici i ponekad samo prođe i ne otvara vrata na stanicama.

Vrh