Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,6%
  • Ne

    Glasovi: 198 60,2%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,2%

  • Ukupno glasača
    329
Pa zar formacija nije promenjena? Zar nisu jedinice koje su koristile T-55 prestale da postoje?
Da li uopšte više postoji VES "punioca topa u tenku" (ili kako se već zove?).

Ovo:
"Sve dok se sredstvo čuva u vojsci u stanju pripravnosti, van upotrebe u aktivnoj jedinici, obaveza je da bude ,,konzervirano". Konzervacija podrazumeva niz propisanih postupaka i mera za svako pojedinačno sredstvo. Npr. svaki motor mora biti zaštićen tako što se u cilindre nalije ulje do čepa, rezervoari za gorivo i druge tečnosti moraju biti napunjeni ,,do čepa" (osim što čuva rezervoar, sprečava pojavu samozapaljenja mešanjem vazduha i goriva u rezervoaru), svi pokretni i mašinski delovi naoružanja, ležajevi i sl moraju biti popunjeni konzervacionom masti......."
je tačno - ali samo u teoriji. Takvi su propisi, tačno, ali se u praksi to baš ne sprovodi ... kako mene sećanje služi iz vojničkih dana :) (Tamići su bili u pitanju, ne tenkovi) Kriminalni nemar, to su govorile i starešine, naravno tiho negodujući... ali tako je bilo.
 
Т-55 више нема борбену употребу. рат у Украјини је доказао да је време тенкова прошло. али, шасије могу да се искористе за друге намене, као нпр. инжењерско возило Муња, што је ТРЗ Чачак својевремено направио. а мислим и да је изводљиво да се ПАСАРС стави на шасију од Т-55
 
Formacija vojske - jedinice. Ovako će biti lakše da se snađe.


Da, formacija se promenila u vojsci. I iz aktivnih jedinica kopnene vojske (4 tenkovska bataljona 1., 2., 3. i 4. brigade i jedan novoformirani bataljon sa doniranim modernizovanim ruskim T72) su povučeni ternkovi T55. Ali formaciju Vojske čine i Teritorijalne brigade (sastavni deo Komande za obuku) koje u svojoj materijalnoj formaciji imaju tenkove. Kako T72 ima dovoljno samo za Banatsku brigadu, u ostalim teritorijalnim brigadama je to T55. To je važeća formacija vojske. Upražnjavanje formacijskog mesta tenka u rezervnoj brigadi povlačenjem T55, a istovremeno ne popunjavanje tako upražnjenog formacijskog mesta drugim tenkom bi MISLIM bilo krivični delo koje se ranije zvalo podrivanje borbene gotovosti (ne znam kako bi se sada vodilo).
Jedini način da se T55 povuče je ili da se nađu novi tenkovi za popunu teritorijalnih brigada ili da se izmeni formacija Vojske u smislu gašenja teritorijalnih brigada ili npr. gašenja samo tenkovskih jedinica u njihovom sastavu, ili preciznije gašenjem formacijskih mesta tenkova u teritorijalnim brigadama, tako da bi onda T55 postao prekobrojan u jedinici i mogao bi se predati Centralnoj logističkoj bazi.

Ponavljam nisam iz sistema i moguće je da grešim. Ali je ovo javno dostupna formacija vojske, a navedeni principi su važili do skoro i siguran sam da važe i dalje.
 
Evo ovde (skoro) sve sto ima da se zna o preostalim T-55icama za koje je naprdni talog 10 godina pricao da su kranovima bacani u pec i izlivani u limenke (karikiram malo al jesu zvucali kao klovnovi) Imate tu fotografije, krace opise, objasnjenje zasto niko nigde ne topi, i ostalo.


Izgleda da mora da se prodje ovo gradivo svake godine bar jedanput. Dobro, s vedrije strane, ljudi su makar preboleli otpisivanje Mig-21ica.

Inace ne mislim da su tenkovi posle rata u Ukrajini prevazidjeni. I to nije samo moje misljenje, nego i nekih vojnih analiticara i komentatora. Mislim da zavisi kakvo je samo bojiste i okolnosti. To sto vise nikad nece biti bitaka nalik Kurskoj ili velikih masovnih ofanziva (Sedam dana do reke Rajne) ne znaci da nece biti drugih okrsaja gde ce tenk na frontu biti neophodan. Drugo, nemaju svi dronove. Trece, nisu svi podjednako dobro obuceni u koriscenju. Cetvrto, postoje protiv-mere i za njih.

Koliko god simplifikovano zvucalo, i dan danas u ovo moderno doba, dosta toga u ratovanju funkcionise po principu papir-kamen-makaze. Tako da dokle god je taj ciklus u opticaju, svaki element ce imati svoje mesto.

ALI... da, naravno da najverovatnije T-55ice u nekom hipotetickom ratu kod nas ili oko nas ne bi bile od velike pomoci. E sad, s druge strane, s obzirom da su oni vrlo rudimentarni i prosti za odrzavanelje, i ako troskovi konzerviranja tih 100 ili 200 nisu nesto veliki, neka stoje sto se mene tice. 🤷
 
Т-55 више нема борбену употребу. рат у Украјини је доказао да је време тенкова прошло.

Pa i ja sam mislio da je tako, ali baš Ukrajina pokazuje drugačije. Kopa se i traže dodatni tenkovi na sve strane. Govori se o ponovnom pokretanju masovne proizvodnje, sređuju se zaboravljene rezerve. Savremenici T55 za koji mi mislimo da ga je vreme pregazilo rade punom parom i tzraže se dodatni.

U tenkove se ne razumem baš previše. Ja sam bio prašinar u vojsci, topovsko meso, ašovčić na zadnjici i sreća kod svih nas što nismo u bilo kakvoj konzervi koja se kotrlja. Kad zapuca, vadiš ašovčić i kopaj... Tek još kad smo gađali zoljom u olupine tenkova na poligonu taj se osećaj pojačao kad vidiš kako sam pogodiš tenk.
Ali sam naučio još nešto:
- Teritorija se ne dobija, odnosno ne kontroliše sve dok na njoj ne stoji čizma pešadinca. Džaba svi avioni, topovi, dronovi, androidi dok čizme nema na zemlji. Sve to samo pomaže čizmi da dođe odnosno ostane na zacrtanom mestu.
- Osvojiti neko mesto gde pre toga nije bila tvoja čizma ako nema tenka i oklopa znači samo jedno - juriš uz prethodnu komandu: ,,nož na pušku" ili ti drugačije bajonet i ručna bomba pa napred, uz nadu da će neko da pretekne. Naravo i uz pravljenje velike buke u nadi da će protivnik da se uplaši i povuče (čiosto da ti da malo optimizma dok jurišaš). Naravno postoji i opcija da protivnik kaže nešto u stilu: ,,a vi došli, dobro mi sad idemo a vi ostajte s mirom" (verovatnoća koja se približava nuli). Ako znaš da ti je takav juriš jedina alternativa poljubio bi odmah svaki tenk i komad oklopa u tvojoj blizini.

Jasno T55 ne može da se koristi za iste namene i na isti način kao tenk kada je zamišljen. Ali se oklopna vozila prave i dalje, samo se štancuju i to slabija, ranjivija, slabije pokretna i sa manjom vatrenom moći.

Primer: Da sam u situaciji da treba stojim na nekoj raskrsnici koju treba da nadzirem u potencijalno neprijateljskom okruženju i ponude mi da biram alternativu Hamer (ili Miloš ili Lazar...) ili T55, odlučio bih se za T55. Razlog - imam puškomitraljez kao i na pomenutim alternativama, imam top koji na drugoj strani ne postoji, imam oklop koji me štiti od svih kalibara streljačkog naoružanja (alternative dosta toga buši), ručnih bombi, prohodnost je bolja, ne mislim da li će mi nečija puška izrešetati gume i onesposobiti to sokoćalo, kada je napad iz jednog pravca izađeš iz tenka i on ti je odličan zaklon. Od savremenih protivoklopnih sredstava me ne bi zaštitio ni najsavremeniji tenk da ga imam, a gde bi to uradio neki Hamer ili slično. Od slabijeg protivoklopnog sredstva(tipa Zolje) u T55 imam veliku šansu da preživim, u Hameru ili sličnom nikakvu. Meta za dronove iz vazduha sam u svakom slučaju ista, bar me T55 štiti od onih bombica iz kvadrikoptera.....
 
Poslednja izmena:
Sećam se kad sam nekom liku objašnjavao da T55 nije isečen, on mi poslao sliku kako "lično on" seče cev na tenku. Naprednom pretragom u guglu nađem da je slika iz Crne Gore posle 2006, na šta dobijem odgovor da sam strani plaćenik i izdajnik.
 
@vrlenija ti pričaš o ličnom iskustvu sa obuke, u vojsci i o shvatanjima koja su bila nametana vojnicima... da, tačno je da teritoriju osvaja u i drži "čizma", ai vidiš, u celoj toj tvojoj priči nedostaje ono što sada vidimo: dronovi - izviđački, borbeni, svih vrsta i veličina, pametna municija, digitalizovano ratište... Sve se promenilo.

Da, izvlače se stari tenkovi i šalju na front - upravo zbog gubitaka koje jedinice trpe od svog ovog modernog oruđa, a glavni razlog su upravo - zastarela shvatanja i nefleksibilnost sistema koji nije sposoban da vidi gde je zapravo problem (u sebi samom).

Sa vođenom artiljeriskom municijom, PO projektilima koji tenkove napadaju "odozgo", dronovima koji daju sliku u realnom vremenu... brojčana i vatrena moć grube sile same po sebi će teško da urade ono što joj im je primarni zadatak: da zaplaše i demorališu protivnnika (što je bila ruska zamisao u Ukrajini). Uostalom, ako je T-55 u "rezervi" onda bi to, banalizujem, značilo da ide u borbu kada ponestane M-84 .... ako mogu da nam izbace iz stroja naše najmodernije oruđe, šta će tek da nam rade sa zastarelim?
 
@vrlenija mislim da previše ideš u nagađanja.

Moguće da je tako ali samo delimično.
Ono što znam i što je sigurno jeste da Banatska, rezervna teritorijalna brigada ima u svom sastavu tenkovsku jedinicu sa T72.
Evo na snimku, obilaska Banatske brigade u Zrenjaninu se lepo vide tenkovi T 72, uslovi u kojim se čuvaju i njihovo stanje ,,na oko".


Ono što sam pretpostavio da je urađena formacija tenkovskih jedinica i za ostale teritorijalne brigade, a kako više nema M84 i T72, pretpostavio sam da se u formaciji već nalaze T55.
Proveravao sam po internetu i iskopao da je za rezervne teritorijalne brigade urađena formacija jedinica, kao i pripadujuća personalna i materijalna formacija, ali za sadaizgleda samo delimično. Odnosno urađena je formacija za pešadijske jedinice, laku podšku minobacači i težu topovsko haubička artiljerija, ali za oklopna sredstva izgleda nije definitivno urađena formacija.
Sada opet malo pretpostavke. Oklopna sredstva T55, M80 i slično su predviđeni za teritorijalne brigade, ali dok im se ne uradi definitivna formacija u teritorijalnim brigadama (broj, personalna formacija, kompletna materijalna formacija..) čuvaju se u Centralnoj logističkoj bazi i namenjeni su za popunu teritorijalnih brigada. Za to je valjda opredeljeno tih oko 100 kom T55 i preko 200 kom M80 koji se čuvaju.
 
Сумњам да нису дефинисали на време формацију територијалних бригада. Пре ће бити да је Банатска бригада пошто је на тенкопроходном правцу опремљена и старијим тенковима Т-72М док су остале само са пешадијом, артиљеријом (Д-30) и самоходним противоклопним лансерима (М-83).
 
OK, svaka čast na istraživanju, mene bi mrzelo... samo, pod "nagađanjem" sam mislio i za ono "krivično delo".
Osim toga, sasvim je normalno da jedinica nema "na licu" ono što treba da ima "po formaciji".
 
@vrlenija ti pričaš o ličnom iskustvu sa obuke, u vojsci i o shvatanjima koja su bila nametana vojnicima... da, tačno je da teritoriju osvaja u i drži "čizma", ai vidiš, u celoj toj tvojoj priči nedostaje ono što sada vidimo: dronovi - izviđački, borbeni, svih vrsta i veličina, pametna municija, digitalizovano ratište... Sve se promenilo.

Da, izvlače se stari tenkovi i šalju na front - upravo zbog gubitaka koje jedinice trpe od svog ovog modernog oruđa, a glavni razlog su upravo - zastarela shvatanja i nefleksibilnost sistema koji nije sposoban da vidi gde je zapravo problem (u sebi samom).

Sa vođenom artiljeriskom municijom, PO projektilima koji tenkove napadaju "odozgo", dronovima koji daju sliku u realnom vremenu... brojčana i vatrena moć grube sile same po sebi će teško da urade ono što joj im je primarni zadatak: da zaplaše i demorališu protivnnika (što je bila ruska zamisao u Ukrajini). Uostalom, ako je T-55 u "rezervi" onda bi to, banalizujem, značilo da ide u borbu kada ponestane M-84 .... ako mogu da nam izbace iz stroja naše najmodernije oruđe, šta će tek da nam rade sa zastarelim?

Da govorim iz ličnog iskustva iz služenja u pešadiji. Ali moram da napomenem da u njoj nisam bio uobičajeni profil vojnika pešadinca, ni po završenom nivou formalnog obrazovanja, interesovanja, ni po intelektualnim sposobnostima, ni po ličnim interesovanjima. Tako da sam u celoj situaciji uočavao dosta toga, izvlačio vlastite ozbiljne zaključke. I da ne bude zabune, sebe ne smatram za nekog ko je militantan niti zanesenjak za vojsku, ali vreme koje sam proveo tamo pamtim i cenim.

Kad naletim i pogledam neki snimak iz Ukrajine shvatim koliko sam i ja bio u zabludi u nekim stvarima. Osnovne postavke stvari kao što je da jedino čizma na zemlji drži teritoriju stoji i dalje. Takođe tuđu čizmu jedino može da istera tvoja čizma (ili obrnuto), osim u situaciji kada se odluči da se ne bori više, donese se odluka da se preda ili kapitulira. Ako neka grupa na nekom položaju ima odluku da se bori do kraja, utvrdi se, jedino ga druga čizma može isterati.

I pored svega toga nisam mogao da verujem da ću lično svojim očima da gledam snimke u 21. veku da se ratuje u rovovima koji se osvajaju, upadima u njih, jurnjavi po rovovima. Da će oklop i to sa polovine 20. veka da bude glavno sredstvo. Da se postavljaju protovoklopne zapreke. Da će artiljerija ponovo da dominira, a tvrdilo se da je svoj pravi efekat završila sa kraje Prvog sv. rata. Da će toliko da se gine, desetine hiljada za par meseci, a da se bori i dalje i da postoji i dalje volja za borbu.... To nisam mogao ni da zamislim.
Mislio sam biće avijacija, a gde je sada. Borba pametnim bombama na daljinu koje ima ali sa samo delimičnim učinkom...
I ceo razvijeni zapad i Rusi jure da se popune tenkovima iz polovine 20. veka, to je činjenica. I jedni i drugi traže da navataju vojnike za popunu, nemaju ih dovoljno. I kako ja vidim vraćaju se na osnovne postavke rata kako se on vodio pre više decenija. I to ponavljam istovremeno i zapadnjaci i Rusi. Pa zar je moguće da i jedni i drugi toliko greše, da su toliki amateri.
Zastareli protivavionski topovi postadoše tražena roba jer su efikasniji protiv najsavremenije pojave novog sukoba (bespilotnih letelica, krilatih raketa i krstarećih raketa), efikasniji od preskupih savremenih PVO sistema.

Da, danas su tu bespilotne letelice, ali koliko sutra može da se pojavi efikasno protivsredstvo i šta onda? Opet se vraćamo na pešadinca, pušku, top i tenk. Naravno i na snabdevanje, kuhinju, intendante sa tuševima i čistim gaćama, radionice i majstore, inžinjeriju i sanitet. Bez njih sve pade u vodu.
 
OK, svaka čast na istraživanju, mene bi mrzelo... samo, pod "nagađanjem" sam mislio i za ono "krivično delo".
Osim toga, sasvim je normalno da jedinica nema "na licu" ono što treba da ima "po formaciji".

E tu ne nagađam. Povući osnovno sredstvo kao što je tenk iz jedinice, sa svog formacijskog mesta, koji je ispravan i uništiti ga, a ne zameniti ga drugim jeste krivično delo.
Uprazniti formaciju zbog preraspoređivanja sredstva u drugu jedinicu gde nedostaje, a potrebno je, a ne može drugačije da se popuni (npr i Centralne logističke baze jer ga nema na stanju) je druga priča. Ista stvar važi ako dođe do upražnjavanja formacije zbog uništenja sredstva u ratu, požaru, saobraćajnom udesu.
Takođe uništiti osnovno sredstvo, ili ga otuđiti, a bez procedure rashoda, odnosno prodaje koju na kraju mora da potpiše ovlašćeno lice (za primer tenka sam već naveo koji je to rang) jeste krivično delo.

Dosta od mene, već sam preterao.
 
To je gledanje iz jednog ugla... zašto Rusi tako ratuju, a čime se snabdevaju Ukrajinci?
Pa Rusi tako ratuju zato što im je takva vojska, zaostala (pisao sam već o tome ovde, pre par meseci, kada se čekalo da se desi ono "nešto" i da Rusija porazi Ukrajinu), orijetisana je na ariljeriju, zbog opasnosti od državnog udara preferira neefikasnu pešadiju i OMJ koji uspehe ostvaruju samo zbog višestruke brojčane nadmoći. I avjaciju, najmodernije Suhoje - koriste kao artiljeriju, kao Il-2 u II svetskom ratu. Oni su priča za sebe, nisu primer za poređenje. Zapad Ukrajince neće (za sada) snabdevati i sopstvenim tenkovima, dokle god bude moguće slaće im sovjetske modele, ali iz sasvim drugih razloga: nemaju u rezervi dovoljno sopstvenih tenkova da bi ih se tako lako odrekli, a i ne bi bili efikasni u Ukrajinskoj vojsci zato što ne bi ratovali u okviru sistema za koji su i projektovani... a i HIMARSi, Javelini, sa druge strane, prave razliku.
I opet, ne šalju im T-55, iako ih ima u velikom broju u ponudi...

A mi nismo ni Rusija ni Ukrajina. Mi smo okruženi zemljama koje su sve vreme htele na Zapad, NATO, EU, same su prihvatile NATO doktrinu, svakako od njih ne možemo očekivati tenkovske napade kao što to radi Rusija. Zapravo, od koga mi možemo očekivati napad, da bi se efikasno branili tenkovima iz 1950-tih u velikom broju? Ni od koga.
 
Poslednja izmena:
И ми смо тенкове више користили као самоходну артиљерију за подршку пешадији.
 
E tu ne nagađam. Povući osnovno sredstvo kao što je tenk iz jedinice, sa svog formacijskog mesta, koji je ispravan i uništiti ga, a ne zameniti ga drugim jeste krivično delo.
Uprazniti formaciju zbog preraspoređivanja sredstva u drugu jedinicu gde nedostaje, a potrebno je, a ne može drugačije da se popuni (npr i Centralne logističke baze jer ga nema na stanju) je druga priča. Ista stvar važi ako dođe do upražnjavanja formacije zbog uništenja sredstva u ratu, požaru, saobraćajnom udesu.
Takođe uništiti osnovno sredstvo, ili ga otuđiti, a bez procedure rashoda, odnosno prodaje koju na kraju mora da potpiše ovlašćeno lice (za primer tenka sam već naveo koji je to rang) jeste krivično delo.

Dosta od mene, već sam preterao.
Kada se podnosi krivična prijava, onda mora da se podnese zakon i član koji je prekršen.
Tu nema nagađanja.


Sredstva se povlače zato što su zastarela (tehnološki), neperspektivna, teret za održavanje, u lošem stanju posle 50 godina upotrebe.. isl... ne vidim problem što je urađena preformacija prema novim shvatanjima. To nije razlog da se na stanju drže kršine.
Nisu povučeni relativno savremeni M-84, povučeni su isluženi i zastareli T-55. Velika je razlika.



PS, ako je ono gore krivično delo, šta je onda ovakvo rukovođenje vojskom posledjih godina?
 
To sa Kiprom je posao od pre tri godine. Šta je ovde vest, to što je "naglasio"? Novinarstvo naših javnih servisa je ostalo zakopano u vremenu socijalizma.
 
Сад ће се нови министар и још следећа два хвалити једном истом батеријом Нора коју смо продали Кипру. И сама Нора је упитна у будуће због Камазове шасије.
 
Ma, pusti Nore, nije ministar došao sa Kipra da priča o njima. Dao je intervju Politici, ali nije rekao zašto je došao i da li je bilo nekih dogovora. Možda je nešto i potisano kao memorandum ili sl., jer nije valda došao u turističku posetu.
 
Треба да ми купимо њихове хеликоптере Ми-35. Вероватно је то разлог посете. Питање је како ће се одрадити ремонт, можда дођу Руси у Мому као за Мигове. Било би добро да узмемо њихове и Грчке ПВО системе Руске производње мада се прича да их САД наговара да их донирају Украјину.
 
Meni nije jasno osnovno pitanje: protiv koga vama treba Vojska? Ja sam bar jasan ko su mi neprijatelji okupatori.
 
Vrh