Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,2%
  • Ne

Glasovi: 228 62,1%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,6%

• Ukupno glasača
    367
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864724#p864724:2xkj99bz je napisao(la):
Igor » Čet Jul 15, 2021 8:15 pm[/url]":2xkj99bz]To neće rešiti odliv profesionalaca.

Naravno da nece.
Ali to ih preterano ni ne interesuje :) Osim nabavke novih igracaka za pokazne vezbe, a ko ce njima da rukuje, pa onakvi koji ih prevrcu po autoputu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864730#p864730:28wkgwrh je napisao(la):
Earthmoving » Čet Jul 15, 2021 9:46 pm[/url]":28wkgwrh]Deder popunite sa mnom vojsku da počnem pucam na sve strane
Zemljani tebe direktno u generalštab kakva puška :)

Upravo tako, mora se prvo rešiti status profesionalnih pripadnika - kako vojnika, tako i starešina. Tek onda se može razmatrati obavezni rok. Ali, to košta i to možda i više, nego efikasniji a profesionalniji sastav.

Najveći problem je struktura zaposlenih tj manje od polovine su zapravo vojnici i to mora da se rešava.

Čekamo da se AV registruje na BB i postuje vest na prikladnoj temi.

Jedna od izuzetno retkih prilika gde se slažem sa Nex-om. Verovatno je zato danas bilo pljuskova haha.

Malo poštovanja za preminulog novinara i ambasadora Srbije. Bio je jedan od najhrabrijih novinara, obišao je sve veće konflikte u svetu, intervjuisao genarale i političare najvećih armija sveta. Renovirao je ambasadu Srbije u Moskvi našavši sam sponzore u Rusiji i Srbiji za to. Šta ste vi postigli u životu?

Inače bih iskulirao ovaj post i prihvatio napisano, ali ova zadnja rečenica je jedna od onih gde kad vidim da neko želi raspravu, kako da mu ne uslišim želju.

Šta sam ja postigao u životu? Pa za početak, za razliku od njega, bar sam održao svoj obraz čistim već 31 godinu. I sve što sam uspeo ili napravio u životu, uspeo sam zahvaljujući svojim radom i sposobnostima, i pomoći dragih i divnih ljudi oko sebe. A ne politikom i prodavanjem sebe i drugih.

Što se Lazanskog tiče, za druge ovde ne znam, ali ja ne sporim njegove uspehe kao vojnog izveštavača i analitičara. Ali isto tako mi ne pada na pamet da ignorišem sve gluposti koje je ikad rekao i napisao, samo zato što više nije na ovom svetu. Uvek sam se grozio tog ovdašnjeg plemenskog običaja da se, čim neko ode s ovog sveta, automatski uzdiže u nebesa, i da neretko, oni koji su o njemu pričali loše, odjednom pričaju sve naj naj. Uopšteno, ne menjam mišljenja i iskaze o BILO KOM čoveku samo zato što premine. Kažem šta mislim uvek i direktno, i čak i ako generalno ne volim nekog, trudim se da pored lošeg istaknem i ponešto lepo što ima.

A gornji post sam bio napisao tako zato što mi je bilo lakše kad vidim da još neko ovde uviđa pompu i mitomaniju koja se ispreda o čoveku, pa se zadnjih par dana vodi kampanja da se predstavi kao srpski velikan i sahrani u Aleji velikana samo i samo na osnovu političke pripadnosti i angažmana.

Ima nas koji nismo dovoljno stari da ga pamtimo iz doba kad je pozirao imitirajući Maverika iz Američkog Top Gana ali u Sovjetskom lovcu, ali imamo dovoljno godina da se sećamo kako je 99' punio glave narodu kako se VJ pobedonosno i privremeno ''sklanja'' sa Kosova i kako je razbucala NATO. Pa kako je 2000ih pokušavao Kapetanu Draganu da drži lekcije o ratovanju. Ssredinom 2000ih kako je pričao da je Srbiji mesto u NATOu da bi išao niz dlaku vlasti. Zatim 2012. kad je objavio u Politici ''Evo stižu Migovi i S-400!'' da bi potom brže bolje prešao na novu stranu i opet usmerio priče o velikoslovenstvu.

Još jedanput - nemam ništa protiv da se čoveku oda priznanje za one dobre stvari koje je uradio i rekao. Ali manite me te mitomanije, preuveličavanja i ''merenja'' ko je veća ljudina, pogotovu kad se radi o političarima i stranačkim ličnostima. Manite se toga i takvih profesija.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869527#p869527:1rdmaw8l je napisao(la):
nex999 » Sre Avg 04, 2021 10:22 pm[/url]":1rdmaw8l]Uz Lazara, VS ce dobiti i vozilo nazvano po autoru novinskih fikcija i karijerom od 30+ godina hranjenja narodnih fantazija o svemoci nase i ruske vojske i vojne industrije, u pauzama izmedju izbora za mis Vesne da Vince.

https://www.danas.rs/politika/vucic-uz- ... -lazanski/
Rugati se nazivanju vozila po Lazanskom je po meni primjereno ali rugati se samom Lazanskome i nije.
Kakve su to fantazije bile? Mozda je iz njega ibijao entuzijazam to je istina, ali nikad nije padao u neke nebuloze tipa nas i Rusa 200 mil.

A ruska vojska i vojna industrija i jeste svemocna pored americke, to i ne mozes slagati.

Lazanski je bio to na čemu je živeo ostatak života do raspada SFRJ i prelaska u Bgd. Znači, osamdesetih, zaključno sa Zalivskim ratom. Nakon toga, postao je glasnogovornik državne propagande, a često, posebno poslednjih godina i tabloidna ličnost, učestvujući pod maskom plejboja u raznoraznim jeftinim cirkusima.
Imam nešto godina pa ga pamtim iz raznih vremena, od Vjesnika i Starta do Pinka. Bavio se geoplitikom, a kako je ona krajem sedamdesetih i osamdesetih uglavnom vođena ratovima, tako je sve više skretao ka vojnopolitičkim temama. A kad se kod nas zakuvalo, a vojno nam baš i nije išlo, sve više je klizio u dnevnu politiku, da bi na kraju upao u potpuno blato okruženja koja ga je usrdno vuklo, a on se nije opirao jer mu je očito prijalo i egu i novčaniku.
A o ambasadi i poslovima u i oko nje, bolje da ne pričamo više, jer čovek je ipak mrtav.

Bila je čast Lazanskom imati nas za publiku. Dok nisam ugasio tv i prestao kupovati novine. I do tada mi je bio nebitan lik ali je popularisan zahvaljujući tv-u, a posle toga mi je tek bio nebitan u životu. Pokušavam ali ne mogu da nađem ni koju je Srbija imala korist od njega, meni će uglavnom ostati upamćen kao čovek režimskih medija, i pomalo kao zavodnik, sa režimskim leđima i prihodima je pokušao napravi i neki imidž sa vojnim džipom po gradu tipa Švarc sa Hamerom i sl. I da, specifičan način dikcije, to ga je izdvajalo :)
O pokojnicima sve najbolje, ali oni koji pokušavaju da postanu mass idoli preko mass medija, njih treba žestoko pretresti, da zajednica ne postavlja sebi idole, a tek ne pogrešne idole.

Vojno naoruzavanje je veoma skup hobi. Bolje da smo za te pare kupili avione za gasenje pozara, a ne onu skalameriju iz Rusije.
Mislim, da ne nabrajam sta je sve jos moglo...

Коју скламерију?

Нудили руси стацинирање два Бе-200, али ми ништа..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870405#p870405:22suuxfn je napisao(la):
branik » Пон Авг 09, 2021 9:21 pm[/url]":22suuxfn]
A o ambasadi i poslovima u i oko nje, bolje da ne pričamo više, jer čovek je ipak mrtav.

Оно претходно је већ било хрђаво за неког ко је умро, а ово сад је интересантно ако знаш шта је са амбасадом и сапословима око ње. Ја реимо, не знам ништа.

Srbija pregovara s Kiprom o kupovini 11 borbenih helikoptera Mi35P? :shock:

Kako je juče preneo kiparski portal Politis.com Srbija i Kipar navodno pregovaraju o kuporodaji 11 desatno-jurišnih helikoptera Mi35P. Navodi se da ministarstva odbrane dve države pregovaraju o letelicama i njihovom opremom i naoružanjem.

Politis.com piše da je Savet ministara Kipra dao zeleno svetlo za ove pregovore koji su, kako se tvrdi, započeli početkom ove godine. Sajt navodi da je srpska delegacija, predvođena pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenadom Miloradovićem, na Kripru boravila 12. aprila ove godine. Prema Politisu, tim srpskih tehničara posetio je vojnu bazu „Andreas Papandreu“ i pregledao helikoptere. Srpska delegacija je navodno nakon povratka u Srbiju 20. maja poslala formalno pismo o namerama nakon kojeg bi sledeći korak bila zvanična ponuda kiparske strane po „G to G“ (ugovor koji potpisuju, garantuju i realizuju dve države) principu.

Kiparski portal dalje navodi da je kiparsko ministarstvo odbrane procenilo da bi vraćanje u puno operativno stanje, pre svega u pogledu tehničke ispravnosti i održavanja, u sledećih 10 godina ovu zemlju koštalo oko 100 miliona evra. Kipar dugoročno planira da kupi 12 novih jurišnih helikoptera za projektovanih 300 miliona evra.

Helikopteri „P“ verzije koji bi se prodali Srbiji imaju gotovo identično naoružanje kao novija „M“ verzija od koje 4 helikoptera Srbija poseduje. Kipar je za njih kupio protivoklopne rakete 9M120 ATAKA i 9M114, nevođene rakete vazduh-zemlja S-8 kalibra 80 milimetara. Helikopteri nemaju aktivnu i pasivnu opremu za noćno letenje.

Kako je Tango Six već preneo, kiprani su 2018. godine bili primorani da zbog sankcija prema Rusiji prizemlje svoju Mi-35 flotu od 12 helikoptera (jedan je izgubljen u udesu). Helikopteri su prošli dva remonta 2008. i 2014. godine. Iste godine smo izvestili da su dve letelice vraćene u letno stanje.

https://tangosix.rs/2021/09/08/poslednj ... ra-mi-35p/

Posto Srbija kupuje, a posto sam i ja Srbija, jedva cekam u dodjem u posed svojih helikoptera. Ako ne dodjem, izbacite ovo da Srbija kupuje vec neka otudjena grupa unutar Srbije.

Meni su daleko zanimljivije spekulacije na temu kupovine BUK-a...
Kao i glasine da se KUBovi spremaju za Egipat...

Nego, ko ce da leti na tim zrakomlatima i da ih odrzava... gde ce da ih parkiraju da ne kisnu... ko ce da ih odrzava u letnom stanju...

Da nije malo preveliki zalogaj za progutati odjednom?

Veliki respirator je najavio da nabavljamo dva nova helikoptera Kamov ka32 protiv požara. To će biti jubilarni sedmi tip u helikopterskoj jedinici mup-a.

Mogu da razumem nabavku specijalizovanih masina za gasenje pozara jer smo svi svesni da su potrebni...

Ali ovo sarenilo tipova letelica je zaista amaterizam i tek ce da postane nocna mora...

Covece, ovi bas svasta nabavljaju u zadnje vreme.

Inace nemam nista protiv Kamova ali mi se ne dopada to sarenilo koje postaje sve vece. No dobro, kapiram da i u MUPu postoje neki strucni ljudi pa valjda oni znaju zasto su se opredelili bas za Kamova. A i sam tekst Tango Sixa objasnjava dosta stvari

https://tangosix.rs/2021/11/08/poslednj ... era-ka-32/

Vrh