Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,3%
  • Ne

Glasovi: 227 62,0%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    366
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=858042#p858042:320m9dz3 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Jun 15, 2021 3:07 pm[/url]":320m9dz3]Ja sam zadovoljan i ovim.

Slažem se samo ako poredimo ovo sada sa stanjem vojske pre 7-8 godina. U tom smislu samo nekorektan čovek bi bio nezadovoljan.
Ali u poređenju sa onim šta je strateški potrebno, ovo je tek jedan mali, doduše solidan, ali i dalje mali početak.

Jao Perkane covece o cemu ti pricas, o napadu na brodove na Jadranu? A Nato je glup, oni u slucaju rata nemajubuopste dezurne lovce u vazduhu, avakse, patriot sisteme svuda oko Srbije. Pa bilo koji lovac kada bi krenuo preko granice Srbije bio bi oboren u ratu sa Nato. Bolje imati jak PVO i sisteme tipa Morava dometa 300 km, pa da mozes da imas u dometu sve aerodrome i baze NATO u okruzenju. Ne zaludjuj se da bi bilo kakve 3-4 eskadrile mogle da promene, to je samo bacanje para koje nemamo.

Ne možes da odvratiš NATO alijansu sa 3 milijarde evra ulaganja u vojsku, sa (teoretskih) 30 milijardi evra ulaganja mozda bi razmislili da li da nas napadnu ma da ni to ne znači nešto, imaju oni druge mogućnosti da nas pritegnu (sankcije)

Ovde se planira napad na NATO, bolje da nisam ni ulazio.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=858206#p858206:2pkgvsib je napisao(la):
prostorni planer » Sre Jun 16, 2021 11:09 am[/url]":2pkgvsib]Jao Perkane covece o cemu ti pricas, o napadu na brodove na Jadranu? A Nato je glup, oni u slucaju rata nemajubuopste dezurne lovce u vazduhu, avakse, patriot sisteme svuda oko Srbije. Pa bilo koji lovac kada bi krenuo preko granice Srbije bio bi oboren u ratu sa Nato. Bolje imati jak PVO i sisteme tipa Morava dometa 300 km, pa da mozes da imas u dometu sve aerodrome i baze NATO u okruzenju. Ne zaludjuj se da bi bilo kakve 3-4 eskadrile mogle da promene, to je samo bacanje para koje nemamo.

Šta, gledao si Midway?
Ono, priđu Ameri japanskom nosaču, pa kroz kišu metaka, spuste im bombu na pistu...

Recimo, nije ti palo na pamet da jedan moderan MIG može iznad Prijepolja da gađa NATO brod raketom dometa 300 km?
Ili neko drugo standoff oružje...

A tek iznad Durmitora, recimo?

Naravno, i projektil lansiran sa zemlje je opcija. Ali moraš imati razne lansirne platforme... svaka ima prednosti i mane...
pogledaj nuklearnu trijadu: bombarderi, podmornice i kompneni mobilni i stacionarni silosi sa projektilima... to garantuje odgovor na napad, jer sve tri platforme ne možeš nautralisati u isto vreme.

Sama činjenica da to imamo i da je to opcija sa kojom MORAJU da računaju je dovoljna da se hlade usijane glave.
Nije bitno što bi avioni bili oboreni, jedan bi se probio... i onda baj baj... to je suština odvraćanja.... PRETNJA, a ne izvršenje pretnje...
Nećete ljudi da razmišljate... toliko ste učaureni da je to neverovatno... samo treba otvoriti um... i mnogo vidova asimetričnog odgovora na napad superiorne sile otvara se pred očima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=858224#p858224:25x4ukff je napisao(la):
spatiotecte » Sre Jun 16, 2021 11:50 am[/url]":25x4ukff]Ne možes da odvratiš NATO alijansu sa 3 milijarde evra ulaganja u vojsku, sa (teoretskih) 30 milijardi evra ulaganja mozda bi razmislili da li da nas napadnu ma da ni to ne znači nešto, imaju oni druge mogućnosti da nas pritegnu (sankcije)

Mislim da sam jasno rekao da 3 mrd dolara/evra treba za 4 eskadrile modernih višenamenskih aviona.
A za celokupni sistem odbrane treba mnogo više. Jasno piše, samo treba pažljivo pročitati bez dijagonale kroz tekst...

Činjenica je da Srbija, definisanjem efikasnog ASIMETRIČNOG odgovora na pretnju superiorne sile, može da postigne velike rezultate u odvraćanju od agresije. Asimetričnost podrazumeva disproporciju u troškovima relativno na potencijalne efekte. A opet sve u funkciji odvraćanja od agresije. Razmisli malo, ovo uopšte nije ni nemoguće ni preskupo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=858237#p858237:3uq8e7q8 je napisao(la):
Drakche » Sre Jun 16, 2021 12:48 pm[/url]":3uq8e7q8]Ovde se planira napad na NATO, bolje da nisam ni ulazio.

Bolje nemoj ni da ulaziš.
Kad već ne čitaš šta se piše, nema ni razloga da se javljaš.

Ne planira se napad na NATO, nego razgovaramo o modalitetima odvraćanja od agresije NATO.

Srbija je već jednom ratovala sa NATO i zapadom pa ju je to koštalo enormno mnogo. Neću da poričem, dobro smo ih izdnrdali, i nekoliko puta nasamarili i nadmudrili. I postali poznati u svetu kao prvi koji su skinuli Stealth bombardera, i to ni manje ni više nego jeftinom Sovjetskom tehnikom. Takođe je bilo lepo videti njihove reakcije kada su mislili da su pouništavali desetine tenkova i vozila, a onda naši sa Kosova izvuku 95% svega što su tamo odneli i po Srbiji preraspoređivali. Pa inat naroda, pa mete što smo nosili... Sve ja to pamtim.

Sve to gore pomenuto je za ponos i pamćenje. Ali je isto tako za pamćenje i koju smo štetu istrpreli tada. I koliku bismo još istrpeli da su nastavili da gađaju civilne ciljeve.

A to je bilo pre 20 godina, u doba kada je globalizacija bila mnogo manja, a Srbija imala, pa ako ne ekonomiju kao danas, onda bar jači državni aparat i sistem nego danas. A da danas usledi takav rat, takve sankcije i takvo izopštenje, pa Srbija i njena ekonomija bi kolabirali posle 3 meseca.

Jer ako je tada bilo 10.000 ljudi koji rade za strane firme, sada ih ima 500.000.
Ako je tada izvoz u strane zemlje iznosio XY procenata BDP, sada iznosi 5 puta više.
Ako su tada doznake iznosile 3 milijarde tadašnjih maraka, sada iznose 3 milijarde sadašnjih evra.
Ako je tada Jugoslavija zavisila od stranih investitora i gradnji toliko i toliko, sad zavisi 20 puta više.
Ako su tada srpske firme i privreda zavisile samo od XY komponenti i sirovina za rad, sada zavise 10 puta više.

A sve što je potrebno u tom slučaju da nas pokore je da zatvore sve granice, komunikacije i transakcije na par meseci. I gotovo, pada ekonomija a sa njom i celo društvo. A za to uopšte ne moraju ni da dižu avione odnosno da bombarduju i da napadaju. Samo narede svim EU i NATO poslušnicima oko nas da se potpuno zatvore. A ta EU i NATO su svuda oko nas. Bukvalno svuda. A što se Bosne tiče, te zemlje izugubljene u vremenu i prostoru, čak i tamo mogu da se načvore i rasporede u roku od nedelju dana kada bi im zatrebalo.

Dobro Bender, stoji sve to...
Ali dug je put do tako rigoroznih poteza.

Pitanje za tebe: kako ti vidiš uzroke koji bi izazvali jedno takvo zatvaranje cele zemlje u karantin?
Mislim danas, u 21. veku... u ovim političkim i međunarodnim odnosima.

Pa na primer, Srbija će maksimalno da izbegava da to uradi. Srbija se 20 godina ponaša ekstremno i bolno uzdržano na ponašanje Albanaca.
Samo u krajnjem slučaju, kao posledica katastrofalnog nasilja nad Srbima na KIM, može teoretski da dodje do neke ograničene intervencije, ali i to je baš teško teoretisanje.

I evo recimo, desi se nova 2004ta... šta bi ti uradio u takvoj situaciji?
Napad na sever, zauzimanje ili ne daj Bože uništenje manastira, napad na enklave...

Šta bi ti uradio?

Ako udariš, smeše ti se sankcije a la tvoj post gore...
Ako ne udariš... je*******iga... samo pozivaš druge da isto to ponove u CG, u BIH... ili čak u Srbiji...
Šta čovek da radi? Gde je kraj tom ludilu? Šta je manja šteta, ali dugoročno?

Pa bogme jeste ti teško pitanje.

Mislim da bi Zapad možda i istolerisao naš brz i reaktivan odgovor u trajanju od par dana ako bi operacija stala čim se sve vrati na prethodne položaje i kada bi se naši političari i diplomate izvinjavali BundesBabi i objašnjavali da je to bila reakcija, a ne ničim izazvana agresija i pohod na Metohiju.

Mislim, da, u slučaju novog proterivanja i novog 17. marta, svakako bih pokušao da uđem trupama na Sever i da isteram bar do početnih položaja odnosno nevidljivih granica koje su trenutno na snazi. Ali tu bih stao. Tu bih stao i ne bih više testirao svoju sreću i temperament Zapada.

Mislim, zaustavljale su se tako trupe i 98', i 95', i 91'... Samo iz drugih razloga. Odavno se trguje teritorijama i populacijama na ovim prostorima. I to ne samo međunarodno, nego i unutar (bivše) nam zemlje. Trgovali su tako i kad se cepala Jugoslavija. No dobro, to je već druga tema. Samo podsećam da je trgovine i ''cenjkanja'' bilo i pre.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=858262#p858262:2y2e7d47 je napisao(la):
Perkan » 16 Jun 2021 12:35 pm[/url]":2y2e7d47]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=858237#p858237:2y2e7d47 je napisao(la):
Drakche » Sre Jun 16, 2021 12:48 pm[/url]":2y2e7d47]Ovde se planira napad na NATO, bolje da nisam ni ulazio.

Bolje nemoj ni da ulaziš.
Kad već ne čitaš šta se piše, nema ni razloga da se javljaš.

Ne planira se napad na NATO, nego razgovaramo o modalitetima odvraćanja od agresije NATO.

A to mu dodje kao mnogo drugacija pozicija :D
Postoji za Srbiju nesto povoljnija opcija - a to je da se prikljuci NATO paktu.

Sa djavolom se tikve ne sade, Drakče!
Nikad to ne izađe na dobro.

A to da je to povoljnija opcija - to je krajnje naivno.
To je ista ona glupava priča kao 2000te kad smo svi naivno verovali da, samo da skinemo Slobu... i Zapad će prema nama biti korektan.
Ja prvi, bu********, išao da protestujem i vrištao Slobo Sadame... sad se kajem svake reči, svakog koraka koji sam napravio u tim šetnjama i protestima.

Pa ispade Hag - e samo isporučite Karadžića i Mladića - i onda sve ok..... pa dobijemo priznanje Kosova.
Pa sad pričaju - priznajte Kosovo i sve ok... jest šipak, ima odmah BIH da aktiviraju.

Sad bi ti da uđemo u to Šejtanovo kolo... pa brate, koliko tebe puta mora neko da izlevati pa da konačno kažeš sebi - dosta, ne vredi se sa njima cimati...

Jesi ti stvarno toliko naivan čovek? Pred očima ti milion dokaza, svi vidimo jasno o kakvoj prevari se radi, i ti opet pričaš o ulasku u NATO.
DA ne govorim da je cena takvog poteza, za koji ćemo dobiti NIŠTA, da izgubimo velike i jake države koje nam danas ipak daju neki oslonac.

Nema nama ulaska u NATO... kao što nam nije bilo ni do žvalavljenja sa Hitlerom.
Neke stvari se prosto ne rade! To je duži, skuplji, ali na kraju ispravan put. Tim putem idemo već deset vekova i taj instinkt u narodu ne možeš tek tako da zanemariš. Pogotovo jer su rane od 99te još sveže...

Srbija ne može da odvrati NATO od napada, aman... ali, ima mnogo scenarija u kojima ne bi NATO kao celina bio pretnja, već neka druga zemlja-članica NATO (S. Mesić i izjave o presecanju RS na pola npr.). Uzmite u obzir da se desilo i da dve članice NATO međusobno ratuju 1974. godine (Grčka i Turska). A i NATO itself je, kao svaka ljudska tvorevina, ograničenog trajanja i jednom ga neće biti.

Panto,

Ne možeš tako generički da kažeš "odvraćanje od napada"
Imaš napada i napada... ako si vojno slab, mogu da te napadnu zbog nekih trivijalnih razloga... a kad si vojno jak, napašče te samo ako procene da ogromne gubitke koje će imati vredi žrtvovati jer je korist koju ostvaruju veća od toga. A takvih scenarija je relativno malo i sa tim može da se živi.

Kad kažeš "odvraćanje", treba misliti na odvraćanje od avantura, neodgovornih pohoda a la 99ta, kada znaš da realno nisi, kao agresor, izložen nekoj prevelikoj opasnosti fizički...

A kad dođe do momenta "ozbiljnog razloga za rat" pod čim ja podrazumevam neki širi globalni kontekst u kojem smo mi kolateralna žrtva, onda tu nema šta da se odvraća... rat je neminovan i onda udri pa šta bude...

Jak sistem odbrane u funkciji odvraćanja rezultiraće sprečavanjem 4 od 5 potencijalnih napada.... onaj peti ne možeš da izbegneš i tada se sve svodi na to šta imaš i čime možeš da se suprostaviš.

Ja se samo nadam da ćemo, kad nastupi taj da "petog razloga za napad" imati troslojni PVO sistem, solidnu avijaciju sa stand off napadnim sredstvima, jak arsenal dugometnih projektila za napad na agresora na njegovoj teritoriji, jak sistem PED, obučeno stanovništvo koje se brzo mobiliše u ratne jedinice i modernu KOV za zaprečavanje prodora u teritoriju zemlje sa ograničenim ofanzivnim kapacitetom na područjima van granica gde žive Srbi i gde bi Srpska vojska bila dočekana kao oslobodilac.

Na žalost, instinkt mi nekako govori da je taj "peti razlog" neminovan.
Imamo 10, maksimalno 15 godina da se spremimo.
Želim da verujem da se to neće desiti, ali sve indicije ukazuju suprotno.

O cemu ti pricas Perkane, kakvo zauzimanje severa KiM, pa nasa vlast im je sve dala. Za vreme zutih su ih helikopeterima (mislim na siptare) vozili na Jarinje i Brnjak, a trenutno stanje je da od kada je dosla SNS i potpisala Briselsku sporazum idu lepo putem na granicne prelaze, Rosu ulazi kada hoce i onda glupog Djurica razvlaci po Pristini. Ukinute su paralelne intitucije, opstinske, sudovi, civilna zastita, opstinske strukture se biraju na Pristinskim izborima, policija je integrisana, ukinuti su srpski telekomunikacioni operateri na KiM, vozovi koji su dolazili na sever, a pre par meseci je predat i ceo elektroenergetski sistem severa kosova. Da ne pricam o licnim kartama, tablicama i sl. Ne postoji potreba za bilo kakvim zauzimanjem kada su ih oni integrisali. Teze bi bilo nasoj vojsci da zauzme Cukaricu nego siptarskim jedinicama da zauzmu Severnu Mitrovicu. Jedino mogu razumeti da si mladji jer ja sam se tako lozio kao klinac da neki nas avion moze gadjati brod iznad Prijepolja, nema od toga nista, niti ce dugo trajati nase sedenje na par stolica. Mi smo ekonomski unisteni, demografski nestajemo, vojno smo postali smesna sila u odnosu na onu iz 1999., moral naroda i patriotizam je na istorijskom minimumu, a politicka smo kurva i ne mislim ni da nam veruje zapad, niti istok.

Kako god, mogući su razni scenariji u kojima bi, jednom, bilo moguće i opravdano upotrebiti vojsku baš na severu KiM. A onda - ili možeš ili ne možeš. Bolje da možeš.

Perkane, razumem da to govoris iz svoje ideoloske pozicije, ali takav stav je nus-produkt miloseviceve politike (koji nije on izmislio, da se razumemo) i od cega treba da se lecimo. Tuzno je citati to sto pises.
Ti prakticno ovde zagovaras maksimalno moguce naoruzanje vojske Srbije u cilju "odbrane" od Nato Pakta, savez sa nekom drugom svetskom silom (Rusijom pretpostavljam), cime rizikujemo novu izolaciju, novi napad, razaranje drzave u svakom smislu, iseljenje stanovnistva i na kraju nestajanje nacije.
Ako ovo nije susta suprotnost patriotizmu, ja ne znas sta je.

Треба се угледати на Шведску и Швајцарску као неутралне земље са солидном војском и војном индустријом.

Ne Drakče!
Ne razumeš - po običaju...

Ne zagovaram ja savez sa Rusijom iz više razloga.
Prvo, jer bi to politički, u sadašnjem svetu i odnosima snaga, bilo samoubistveno.
Drugo, jer za tim nema potrebe jer Rusija neće zaratiti sa celim svetom zbog Srbije - i da se razumemo, NE TREBA DA ZARATI!
Treće, jer Srbi vole svoju slobodu, a ona je apsolutna kategorija i bez obzira na ljubav prema Rusima, tu slobodu im Srbi nikada neće predati. Upravo je nedostatak bratskog čeličnog stiska, u slučaju Rusa, i doveo do tolikih toplih emocija prema njima. Kada bi se to promenilo, ta ljubav bi sa naše strane vrlo brzo splasla. Dakle, ne!

Sa Rusima treba biti u normalnim, korektnim i bratskim odnosima, zasnovano na obostranim interesima.
To odgovara i Srbima i Rusima. To je jedna ravnotežna, normalna i poželjna situacija gde obe strane imaju koristi. I to je to što se Rusa tiče.

Naravno da ti, u svojim prozapadnim mantrama mašaš ove suptilnosti i razmišljaš u crno-belo fazonu, obojenom zapadnom propagandom i ideologijom koja ti muti rasuđivanje. Zato i reč odbrana u kontekstu Nato pakta stavljaš pod navodnike. Kažeš "odbrana" od Nato pakta... kao da Nato, lep fin opran demokratski i civilizovan nam nudi hleb i so, a mi krezavi divljaci, spremamo se da na taj gest civilizacije odgovorimo rafalima. E to je tužno, dragi moj Drakče.

Sve što sam rekao za Ruse, minus taj emotivni faktor, odnosi se i na Kineze. Dakle, saradnja, ekonomija, nemešanje u unutrašnje stvari, nenametanje sopstvene ideologije, nenasilje i koegzistencija. Svako svoj prljav veš pere, drugi se u ti ne meša.

Ta paradigma međunarodnih odnosa je "Zona B" kako je definiše The Saker - zona zemalja koje ne prihvataju šareni obojeni svet ideološke i korporativne reporesije i imeprijalne ekspanzije današnjeg Zapada. Mi realno pripadamo Zoni B u ideološkom smislu (načinu na koji percipiramo idealne međunarodne odnose) ali nalazimo se duboko u Zoni A, okruženi, stisnuti i pod latentnom pretnjom.

Naš odgovor je jedini moguć - neutralnost!
I trudićemo se da tu poziciju održimo što je duže moguće. Čak i u slučaju veoma izvesnog budućeg konflikta Zone A i Zone B. Problem je u tome što, kada taj konflik uđe u svoju vruću fazu (za sada je taj konflikt 80% ideološki, 19% ekonomski i samo 1% kinetički), mi ćemo se naći u veoma teškom položaju. Postoji verovatnoća pritiska Zone A u smislu "ako nisi sa nama, onda si protiv nas". Naravno da će politika uraditi sve da se nekako izmigoljimo iz tog nebranog grožđa, ali postoji ozbiljna verovatnoća da to neće biti moguće, te da ćemo se opet naći u poziciji "potpisati pakt ili ne potpisati pakt". Da bi sprečili katastrofalne posledice za narod i državu u slučaju da Zona A pređe na argumente sile, nama treba izuzetno jaka obrambena komponenta. I imamo desetak godina da je izgradimo.

I zato ja ovde tupim zube da nam je potreban vojni rok, da su nam potrebne ozbiljne nabavke naoružanja - ljudi, postoji ozbiljna verovatnoća da će sve to zaista i da zatreba. A ako ne zatreba, super... još bolje... mada, ne verujem da ćemo imati taj luksuz da nas ovaj put oluja zaobiđe.

U svakom slučaju, Srbija će, kao i uvek do sada, u nastupajućim turbulentnim vremenima, biti na ispravnoj strani istorije.
Samo je pitanje koliko će to da košta. :(

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=858423#p858423:19rbyffy je napisao(la):
Дошљак » Чет Јун 17, 2021 11:12 am[/url]":19rbyffy]Треба се угледати на Шведску и Швајцарску као неутралне земље са солидном војском и војном индустријом.

Отприлике тако. Са Русима је савез тешко остварив, са НАТО је немогућ.

Уосталом, погледајте резултате НАТО агресије: скинули су Миилошевића и порменили нашу економју како њима одговара Бендер је направио добар осврт (не улазим у тачност бројки).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=858263#p858263:19rbyffy je napisao(la):
Bender Rodriguez » Сре Јун 16, 2021 2:44 pm[/url]":19rbyffy]

Jer ako je tada bilo 10.000 ljudi koji rade za strane firme, sada ih ima 500.000.
Ako je tada izvoz u strane zemlje iznosio XY procenata BDP, sada iznosi 5 puta više.
Ako su tada doznake iznosile 3 milijarde tadašnjih maraka, sada iznose 3 milijarde sadašnjih evra.
Ako je tada Jugoslavija zavisila od stranih investitora i gradnji toliko i toliko, sad zavisi 20 puta više.
Ako su tada srpske firme i privreda zavisile samo od XY komponenti i sirovina za rad, sada zavise 10 puta više.

Pored jake obrambene komponente, treba forsirati investicije sa Zapada u ključne sektore. Ovo sa Rio Tintom bi trebalo da se odigra pametno. Što više imaju uloženo, teže će im biti sutra da to dovode u pitanje nekim nepromišljenim napadom.

Што је рекао Дачић да је Јужни ток урађен почетком 90их, не би било бомбардовања.

Vrh