Pume dolaze kao zamene za Hjui i S-76, a Gazele ostaju sigurno i dalje u službi jer je nedavno jedna
predstavljena u novoj kolor šemi a prošle godine su
naši preuzeli 5 Gazela iz RS, od kojih će 2 leteti a 3 biti kanibalizovane za delove.
Mada mi se svakako ne dopada to šarenilo. Mada ko zna, možda to više i nije toliki faktor. Postoje neki principi i prakse o kojima sam ja čitao i informisao se pre circa 10-15 godina, a koji su tada bili zasnovani na tehnologijama i principima od pre 30. I možda su se u međuvremenu i ti lanci snabdevanja i održavanja dovoljno promenili da više nije imperativ da sve bude jednoobrazno i standardizovano, nego se ide na to da svaka mašina ima svoje polje delovanja u kome je najbolja. Ko će ga znati. Ima tu mnogo specifikacija koje su bitne ljudima koji odlučuju, pored nosivosti i dometa. Tu kad krene čovek da ulazi i specifikacije, nema kraja.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871035#p871035:2zstyg0m je napisao(la):
Прле » Sre Avg 11, 2021 7:55 pm[/url]":2zstyg0m]Неки то раде
http://www.b737.org.uk/fireliner.htm
Него ме је уплашила цифра од 43000 техничар сати потребно за конверзију. Ипак, 15000литара воде или течности за гашење је вредно пажње. Једино што би аеродром морао да буде опремљен за брзо пуњење
Ma ima toga, to svakako. Ali je uvek pitanje isplativosti. Nije isto kada se avion od starta pravi za ove svrhe, i kada treba bivši putnički avion ojačati i opremiti tako da može da ''struže'' po vodi i kupi tone i tone, pa da iz tih uslova ponovo uzleti. Verovatno je tu bitna i manevarbilnost i još što šta.
A to je samo što se tiče samog aviona. Verovatno u vatrogasnom svetu ima još XY faktora zašto su helikopteri danas više popularni za šumske požare nego avioni. Samo kažem, ne razumem se u to, ali pretpostavljam da ima mnogo faktora.
Petar je isto bio dodao u najnovijem tekstu da se helikopteri valjda koriste samo u ranim fazama požara, posle manje. Laički pretpostavljam da je to zato što kasnije kad požar podivlja, dok 5 tona raspršene vode dođe do samog tla, pola toga ispari od vreline. Ko zna, verovatno ima 300 promenljivih.
U svakom slučaju drago mi je što se nabavlja toliko, moram da priznam da
po tom pitanju ova garnitura ima poštovanje i pohvalu od mene.