[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826260#p826260:1j334ign je napisao(la):
tzoran1 » Čet Feb 25, 2021 2:08 am[/url]":1j334ign]vojni rok je nenadoknadivo gubljenje vremena i zatupljivanje. tu glupost ne treba nikada uvoditi ni po koju cenu.
"Plaćanje poreza državi je nenadoknadiv finansijski gubitak i tu glupost bi trebalo ukinuti po svaku cenu"
Eto, isto to što si ti rekao, samo u drugom kontekstu.
Tvoja vizura je pojedinac.
A kad gledaš sa aspekta pojedinca, stvarno bilo kakav oblik davanja društvu, bilo da je porez ili služenje vojske je zaista gubitak za njega kao pojedinca.
Ali to tako ne ide.
Interes ili želje pojedinca su u ovoj priči irelevantni.
Ova priča, oko vraćanja vojnog roka, mora da se gleda sa nivoa društva i njegovih potreba.
Postoji nešto što se zove društvo. Pojedinci su članovi tog društva. Pojedinci u tom društvu imaju prava, ali i obaveze, čak i ako te obaveze nisu prijatne po njih same (a nisu za 99,99% pojedinaca). Ali to ne znače da one nisu potrebne odnosno neophodne.
Neverovatna je nesposobnost forumaša da ovoj temi pristupe na odgovarajući na čin, tj. sa aspekta potreba društva kao celine.
Samo njonjate o ličnom komoditetu, ličnim interesima pojedinca ili sopstvenim lošim iskustvima (Earth, to što si ti imao kretena za komandira ne znači da su i drugi, tako da nemoj da stvaraš stereotip samo zato što si ti loše prošao - ja sam služio vojsku, nisam sreo nijednog budaletinu sa višim činom, bili su ok ljudi, posvećeni poslu i sigurnosti regruta).
A da ne govorim o tendencijama da neki forumaši služenje vojnog roka poistovećuju sa ratom, što je smešno.
Kao što je i smešna pretpostavka da u slučaju rata nećeš biti pozvan zato što nisi služio vojni rok i da te se cela gungula neće ticati. Hoće, veruj mi da hoće... itekako.
Drugim rečima, diskusija je neozbiljna i izgleda da ovde slabo koga ima da na adekvatnom nivou prodiskutuje temu vraćanja vojnog roka.