Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,2%
  • Ne

Glasovi: 228 62,1%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,6%

• Ukupno glasača
    367
Novosti su relevantne tebi, pošto pišu ono što želiš da pročitaš, ali se ne radi o objektivnom ili relevantnom mediju.
У том чланку су изнете неке чињенице о авиону, не знам шта од тога није релевантно...
Такође, Рафал је написао да је тај авион повољније купити, што је исто чињеница.

Не видим зашто се од тог чланка прави проблем?

Isto je to kao i ruski... Ne možemo u Evropi jedini da koristimo to naoružanje. Već trpimo određene sankcije, a to bi dovelo do još većih posledica.

Zato je verovatno i napravljen dogovor da se dozvoli da Mig-ove zamenimo Rafalima.

Politika je veoma bitna.
ФК-3, HQ-17, дронови и ВБРови...ништа није стигло зар не ?! НР Кина је светска сила и нико се неће играти са њима. Ако Кина каже да нам даје одређено средство ми ћемо га добити иако је око нас де факто све НАТО.

ФК-3, HQ-17, дронови и ВБРови...ништа није стигло зар не ?! НР Кина је светска сила и нико се неће играти са њима. Ако Кина каже да нам даје одређено средство ми ћемо га добити иако је око нас де факто све НАТО.
И да додам да је и из Руске Федерације нешто стигло на чаробан начин упркос свему ;)

Kako ne vidite da ne pričate o avionima, jedan vidi puno političkih problema koje donosi dalja direktna saradnja sa Rusijom (a i Kinom), drugi vidi izdaju nacionalnih interesa koju donosi prekid direktne saradnje sa Rusijom (a i Kinom)...

Kako ne vidite da ne pričate o avionima, jedan vidi puno političkih problema koje donosi dalja direktna saradnja sa Rusijom (a i Kinom), drugi vidi izdaju nacionalnih interesa koju donosi prekid direktne saradnje sa Rusijom (a i Kinom)...
Сложио бих се са тим што си рекао, само хоћу све да вас подсетим да је Србија од почетка рата у Украјини одржала своју позицију по свим тим питањима. Можда је управо Рафал део пакета као и Мистрал 3 ракете. У смислу ОК узели сте Панцир и ФК-3, дронове, ВБРове, Хеликоптере и још нешто ајде сада мало и од нас Х145М и Супер Пуму, радаре, те Рафале...опет баланс и израз некакве неутралности. Онда су Французи блокирали такозвано Косово у Савету Европе. Словачка није признала КиМ и затворила чак и своју канцеларију за везу у Приштини, док Мађари имају интерес да не гласају за њих зато што имају добре односе са нама али ипак их признају јер врше цивилну контролу ваздушног саобраћаја на простору КиМ и узимају 500 милиона евра годишње за то. Дакле интерес је у питању. Сличан пример је са цивилним секторима: Ајмо да дамо Кинезима Железару и Бор, Руси држе енергетику а Французима ћемо дати аеродром и комунални отпад. Па онда када су Азербејџан и Кина преузели готово све путне комунникације да раде онда се јавио Чича Сем и рекао дајте мало и нама па је ушао Бехтел у причу. Израелци преузели све шопинг молове и велике грађевинске пројекте па онда дошли Арапи са пројектом Београда на води да одрже баланс...онда смо купили Швајцарске возове па су Кинези рекли ајде дајте узмите и наш воз. Иста слика и у медијима: Ајде сада да отворимо Јуроњуз пошто Европа то хоће. Онда е ајде Њузмакс Балканс републиканска телевизија па сад се отвара РТ Балканс и верујем да ће идуће године и Кинези своју телевизију да отворе код нас. То се види на примеру Рашког округа где Турци пласирају своје инвестиције па отворише Генерални конзулат итд. Геополитика диктира привреду и све остало...али како се мени чини некако добро пливамо што се тог спољнополитичког дела тиче...

Malo pogrešno interpretiras viđenje drugih. Dakle obojica vidimo političke probleme koje donosi saradnja sa Rusijom. Sa Kinom nije baš takva situacija jer smo kupili ozbiljno naoruzanje od njih. Stim što ja vidim da eskadrila j10 c sa naoružanjem kosta 1 milijardu dolara a eskadrila Rafala bez naoruzanja nas košta 2,7 milijardi evra. Dakle, reket bez presedana. Pritom kad govoriš o izdaji nacionalnih interesa ako se ne kupe ruski avioni ne znam o čemu pričaš.
Ako od rusa ne mogu da se kupe avioni iz političkih razloga ili ti razlozi prestanu da postoje a njihovi avioni nam ne odgovaraju, ne treba ni da se kupe.

Ne, ne mislim samo kupovinu na avione naravno.
Već na šire okretanje zapadu i upadanje na tu stranu, što vuče mnogo više od nekupovine ruskih aviona.
Elem, nastavite gde ste stali, slobodno me ignorišite.

Ne, ne mislim samo kupovinu na avione naravno.
Već na šire okretanje zapadu i upadanje na tu stranu, što vuče mnogo više od nekupovine ruskih aviona.
Elem, nastavite gde ste stali, slobodno me ignorišite.
Само мала дигресија: у овој години ће спољнотрговинска размена са ЕУ износити око 60,5-61 % што даље смањење са некадашњих 70%-75%...а верујем да ће тај ниво пасти на 50% за пар година а остатак је ЦЕФТА, БРИКС и остало.

Само мала дигресија: у овој години ће спољнотрговинска размена са ЕУ износити око 60,5-61 % што даље смањење са некадашњих 70%-75%...а верујем да ће тај ниво пасти на 50% за пар година а остатак је ЦЕФТА, БРИКС и остало.

U kom ti svetu živiš, EU i CEFTA (naš region) su na 85-90% sa tendencijom rasta a ne smanjenja dok je ostatak celog sveta (između ostalih Rusija i BRIKS) na 10-15%

Još kada dođu alternativni pravci snabdevanja gasom, ima razmena sa Rusijom da padne duplo ako ne i jače.

U kom ti svetu živiš, EU i CEFTA (naš region) su na 85-90% sa tendencijom rasta a ne smanjenja dok je ostatak celog sveta (između ostalih Rusija i BRIKS) na 10-15%

Još kada dođu alternativni pravci snabdevanja gasom, ima razmena sa Rusijom da padne duplo ako ne i jače.
"Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije po pitanju izvoza bili su Nemačka, Bosna i Hercegovina,Italija, Kina i Mađarska, dok su glavni partneri kada je reč o uvozu Nemačka, Kina, Italija, Turska i Mađarska.

Naš drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od 1,529 milijardi dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza žitarica i proizvoda od njih, drumskih vozila, pića, električne energije i nafte i naftnih derivata.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, dok su zemlje članice Evropske unije činile 59,9 odsto ukupne razmene."
Извор: https://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija...-u-junu-oko-33-49-milijardi-evra_1558816.html

Прочитај поново шта сам написао...

Šta je od ruskog naoružanja poručeno nakon početka agresije na Ukrajinu? Moram da naglasim da pitam dobronamerno, pošto ovde od nekih članova nije moguće normalno diskutovati. Imamo i neke ruske sisteme koji nisu stigli, iako su poručeni pre rata. Šta je sa njima?

Napisao sam već, ne mislim da je u budućnosti bilo šta od ruskog naoružanja opcija za Srbiju. To je previše "vruć krompir" u novom poretku stvari.

Što se tiče Kine, nemam ništa protiv, ali ne mislim da je Kina previše zainteresovana da izvozi naoružanje, jer i bez toga imaju veoma jaku ekonomiju. Sa druge strane, ne žele da ugroze brojne druge projekte mešajući se previše u sektor bezbednosti u Evropi.

Сложио бих се са тим што си рекао, само хоћу све да вас подсетим да је Србија од почетка рата у Украјини одржала своју позицију по свим тим питањима. Можда је управо Рафал део пакета као и Мистрал 3 ракете. У смислу ОК узели сте Панцир и ФК-3, дронове, ВБРове, Хеликоптере и још нешто ајде сада мало и од нас Х145М и Супер Пуму, радаре, те Рафале...опет баланс и израз некакве неутралности. Онда су Французи блокирали такозвано Косово у Савету Европе. Словачка није признала КиМ и затворила чак и своју канцеларију за везу у Приштини, док Мађари имају интерес да не гласају за њих зато што имају добре односе са нама али ипак их признају јер врше цивилну контролу ваздушног саобраћаја на простору КиМ и узимају 500 милиона евра годишње за то. Дакле интерес је у питању. Сличан пример је са цивилним секторима: Ајмо да дамо Кинезима Железару и Бор, Руси држе енергетику а Французима ћемо дати аеродром и комунални отпад. Па онда када су Азербејџан и Кина преузели готово све путне комунникације да раде онда се јавио Чича Сем и рекао дајте мало и нама па је ушао Бехтел у причу. Израелци преузели све шопинг молове и велике грађевинске пројекте па онда дошли Арапи са пројектом Београда на води да одрже баланс...онда смо купили Швајцарске возове па су Кинези рекли ајде дајте узмите и наш воз. Иста слика и у медијима: Ајде сада да отворимо Јуроњуз пошто Европа то хоће. Онда е ајде Њузмакс Балканс републиканска телевизија па сад се отвара РТ Балканс и верујем да ће идуће године и Кинези своју телевизију да отворе код нас. То се види на примеру Рашког округа где Турци пласирају своје инвестиције па отворише Генерални конзулат итд. Геополитика диктира привреду и све остало...али како се мени чини некако добро пливамо што се тог спољнополитичког дела тиче...
Kad si "dobar" sa svakim, zapravo nisi dobar ni sa kim
Ko ovo ne razume ne vredi ni objasnjavati. Ali tacno opisuje nasu poziciju

Šta je od ruskog naoružanja poručeno nakon početka agresije na Ukrajinu? Moram da naglasim da pitam dobronamerno, pošto ovde od nekih članova nije moguće normalno diskutovati. Imamo i neke ruske sisteme koji nisu stigli, iako su poručeni pre rata. Šta je sa njima?

Napisao sam već, ne mislim da je u budućnosti bilo šta od ruskog naoružanja opcija za Srbiju. To je previše "vruć krompir" u novom poretku stvari.

Što se tiče Kine, nemam ništa protiv, ali ne mislim da je Kina previše zainteresovana da izvozi naoružanje, jer i bez toga imaju veoma jaku ekonomiju. Sa druge strane, ne žele da ugroze brojne druge projekte mešajući se previše u sektor bezbednosti u Evropi.
Sto se tice ruskih sistema, stigli su Krasuha i Repelent. Helikopteri nisu stigli i poznato je da su uključeni u neku jedinicu koja učestvuje u SVO. Panciri nije poznato da su stigli i pored nekih suprotnih nagađanja.

"To je previše "vruć krompir" u novom poretku stvari".

Ti znaš kakav će biti nov poredak stvari? Meni to nije poznato ali mozda ti vidiš mnogo dalje.

Treća teza ti je fenomenalna. Kinezi imaju veliki izvoz pa im i ne treba da izvoze više. To je bas logika kojom se kapital vodi.

Polako se sve urušava...
Svima koji planiraju emigraciju, topla preporuka da izbegnu Nemačku... tek će tamo da bude itekakvih lomova.

Kad si "dobar" sa svakim, zapravo nisi dobar ni sa kim
Ko ovo ne razume ne vredi ni objasnjavati. Ali tacno opisuje nasu poziciju
Па не знам баш ако погледамо од почетка рата у Украјини Србија има фин привредни раст, можда мање него што би смо сви желели али нисмо у рецесији као поједине европске државе. Некако ми се чини да ће баш то чекање на Годоа (у нашем случају ЕУ) да нас доведе до једне ситуације да ћемо бити мост између истока и запада.

има фин привредни раст
Otprilike imamo maksimum koje država naše veličine i broja stanovnika može da generiše.
Sve iznad toga je vrlo teško - nemamo radnu snagu, loša nam je demografija, nemamo energiju, nemamo ni neke mineralne resurse... rast može da se generiše kroz izgradnju infrastrukture, strane direktne investicije, neke sporedne delatnosti kao što su turizam i neki elitniji oblici proizvodnje hrane i pića (na primer vino je perspektivno), IT i to je to...

Nekretnine generišu fin rast, ali to je problematično - nije dugoročno održivo (ne možeš u beskraj graditi stanove, pre ili kasnije udarićeš u plafon) a ima tendenciju stvaranja balona sa ekstremnim rastom cena, preteranim zaduživanjem stanovništva itd... nije to zdrav rast.

Da se nekim čudom privredni rast ubrza kod nas, to bi neminovno vodilo skoku inflacije. Jer, nedostatak radne snage vodi rastu plata, jer se više poslodavaca bore za ograničen broj radnika na tržištu, ovaj rast plata povećava troškove koje poslodavac preliva na cenu konačnog proizvoda, a rast cena proizvoda vodi inflaciji koja umanjuje životni standard i obezvređuje rast plata. Prokleta stvar je ta ekonomija, spojene su posude. Možemo uvoziti radnu snagu, što donekle i radimo, ali sad to ima treće posledice, da ne širim priču.

Tako da, ovo što imamo sad je manje više maksimum koji možemo imati.
Trik je održati taj rast u dužem periodu. Ne može se sporiti da kontinuirani rast od 3-4% u periodu od 20 godina potpuno transformiše ekonomiju zemlje, a posledično i životni standard.

Demografija je, na kraju balade, izgleda ključna. Mnogo dece - bilistava budućnost, malo dece - spora smrt i umiranje. Kako ekonomski tako i u svakom drugom pogledu.

Poslednja izmena:
Otprilike imamo maksimum koje država naše veličine i broja stanovnika može da generiše.
Sve iznad toga je vrlo teško - nemamo radnu snagu, loša nam je demografija, nemamo energiju, nemamo ni neke mineralne resurse... rast može da se generiše kroz izgradnju infrastrukture, strane direktne investicije, neke sporedne delatnosti kao što su turizam i neki elitniji oblici proizvodnje hrane i pića (na primer vino je perspektivno), IT i to je to...

Nekretnine generišu fin rast, ali to je problematično - nije dugoročno održivo (ne možeš u beskraj graditi stanove, pre ili kasnije udarićeš u plafon) a ima tendenciju stvaranja balona sa ekstremnim rastom cena, preteranim zaduživanjem stanovništva itd... nije to zdrav rast.

Da se nekim čudom privredni rast ubrza kod nas, to bi neminovno vodilo skoku inflacije. Jer, nedostatak radne snage vodi rastu plata, jer se više poslodavaca bore za ograničen broj radnika na tržištu, ovaj rast plata povećava troškove koje poslodavac preliva na cenu konačnog proizvoda, a rast cena proizvoda vodi inflaciji koja umanjuje životni standard i obezvređuje rast plata. Prokleta stvar je ta ekonomija, spojene su posude. Možemo uvoziti radnu snagu, što donekle i radimo, ali sad to ima treće posledice, da ne širim priču.

Tako da, ovo što imamo sad je manje više maksimum koji možemo imati.
Trik je održati taj rast u dužem periodu. Ne može se sporiti da kontinuirani rast od 3-4% u periodu od 20 godina potpuno transformiše ekonomiju zemlje, a posledično i životni standard.

Demografija je, na kraju balade, izgleda ključna. Mnogo dece - bilistava budućnost, malo dece - spora smrt i umiranje. Kako ekonomski tako i u svakom drugom pogledu.
Слажем се у потпуности са тобом. Па чак су и ови Руси и остали који су дошли трајно или привремено код нас унели доста капитала који се опет троши код нас. Оно што је код нас велики проблем то је извоз. Морамо бре да развијемо домаће конкурентне производе и да извозимо више. Наш извоз се великим делом темељи на извозу робе које стране компаније код нас обраде/склапају итд.

Tako je - bez jakih domaćih brendova koji se distribuiraju na međunarodnom tržištu, nema ništa od dugoročnog razvoja ekonomije.
Zasnivati rast na stranim direktnim investicijama ima neke rezultate, ali to je sve idi mi dođi mi. Danas je tu, sutra je zbrisao u Bangladeš.
Meni je Danska savršen primer na koji možemo da se ugledamo. Nekoliko svetski prepoznatljivih kompanija (Maersk, Lego, Carlsberg, Novo Nordisk i per drugih) koji vuku domaću ekonomiju.... i onda oko ovog jezgra imaš gomilu svega i svačega, uglavnom u uslužnom sektoru. Ja bih sledio njihov primer, s tim da bih umesto uslužnog sektora fokus stavio na industrijsku proizvodnju.

Ali opet kažem - bez mnoooogo dece, piši propalo, dugoročno gledano. :(

rast može da se generiše kroz izgradnju infrastrukture, strane direktne investicije, neke sporedne delatnosti kao što su turizam i neki elitniji oblici proizvodnje hrane i pića (na primer vino je perspektivno)
Preveliki uticaj na tebe ima Vučić, al on ne organizuje vinski sajam zbog BDP-a već zato što voli. Proizvodimo oko 30 miliona litara vina, da uzmeš da litar vredi 5 evra, a verovatno ne vredi ni toliko u proseku, to je mizerna suma. Linglong za jednu godinu učestvuje u bdpu 5x više od svih proizvođača vina. Kakvo vino, kakvi bakrači.

Pa.... da povećaš prizvodnju sa 30 na 200 miliona, jel bi bila mizerna cifra onda?
A realno imamo uslove za to. Vino sam spomenuo i smislu potencijala za širenje, a ne u smislu koliko danas doprinosi BDPu.
Takav rast ne možeš imati na žitaricama, povrću ili ne znam... čak ni na mesu.
Mani me Vućića, tako bi bilo lepo da se veže tri posta a da neko njega ne uvede u diskusiju.

Tako je - bez jakih domaćih brendova koji se distribuiraju na međunarodnom tržištu, nema ništa od dugoročnog razvoja ekonomije.
Zasnivati rast na stranim direktnim investicijama ima neke rezultate, ali to je sve idi mi dođi mi. Danas je tu, sutra je zbrisao u Bangladeš.
Meni je Danska savršen primer na koji možemo da se ugledamo. Nekoliko svetski prepoznatljivih kompanija (Maersk, Lego, Carlsberg, Novo Nordisk i per drugih) koji vuku domaću ekonomiju.... i onda oko ovog jezgra imaš gomilu svega i svačega, uglavnom u uslužnom sektoru. Ja bih sledio njihov primer, s tim da bih umesto uslužnog sektora fokus stavio na industrijsku proizvodnju.

Ali opet kažem - bez mnoooogo dece, piši propalo, dugoročno gledano. :(
Јесте Перкане све то стоји али ко је омогућио Данској такав развој и шта...пљачка Гренланда и осталих, затим трајни мир и мала граница само са Немачком и ајде Шведском. Само прођи центром Београда и видећеш да је за време Краљевине изграђена буквално свака лепа зграда у центру и да је већина њих задужбина неког тадашњег индустријалца, трговца. Шта је са Османском окупацијом итд. Данци су буквално само наставили да се брзо опораве након рата и то је то. А шта данашњи наши тајкуни раде па чак и они што згрну неки новац - кладионице, кафићи, ресторани...једино је покојни Костић направио задужбину и Мишковић је развио бизнис на светском нивоу а да је познато. Не треба кривити ту само државу него и ове наше бизнисмене који хоће брзо да зараде без производа него услугама и трговином. АЛИ држава може да подстакне домаће произвођаче (зато што нисмо у ЕУ) разним субвенцијама и олакшицама како би се покренуло нешто. Знам за један интересантан пример из Ниша. Наиме наш човек производи оне Јумис супе и готова јела и највише извози у Африку. Рекао је да имамо боље споразуме са њима да би чудо направио и запослио још стотине радника у својој фабрици. Или пример Аргете из Словеније која је постала европски бренд. Зашто Карнекс то није могао ? Итд. итд.

Slažem se Generale.
Bili bismo mi Danska da su nas pustili na miru.
Ali nisu - i ne puštaju nas na miru.

Srbija je fenomenalna država, kad se ovo što imamo i što su generacije do sada napravila stavi u kontekst vremena i izazova kroz koje smo prošli u poslednjih 200 godina.

Danska je imala privilegiju da se u miru razvija, bez gubitaka stanovništva i materijalnih razaranja.
I danas su to što jesu.

Mi taj luksuz nikada nećemo imati.
Kod nas je život ono što se desi između dva spoljna nametnuta rata.
A tokom tog zatišja imaš stalnu tenziju i unutrašnje podrivanje.
Sve generisano spolja.

Kako mi u takvim uslovima opstajemo i teramo dalje, meni je fascinantno pitanje.
Baš sam nešto razmišljao kad je @Bender Rodriguez neki dan rekao da mu je svega dosta, da mu se smučila seljana i ostali problemi u društvu i da razmišlja da ode.
Realno, nije čovek ništa slagao, taj njegov utisak svi mi imamo. Postoji gomila g.... u kojima plivamo i nije to baš lepa slika života.

Pitao sam se zašto je njegova reakcija "idem odavde" a moja nije.
A živimo u istim uslovima.

Shvatio sam da različito gledamo na stvari.
On vidi realnost bez mnogo dubinskog ulaženja u to zašto je to tako, a ja gledam na realnost shvatajući tragediju ovog prostora u zadnja dva veka i onda prirodno je da čovek sebi kaže da je dobro da je išta ostalo iznad zemlje, imajući u vidu šta nas je sve snašlo.
Zato je moj poriv "tako je kako je, hajde da popravljamo" a njegov "idem odavde".
Oba poriva su legitimna.

Poslednja izmena:
Pa.... da povećaš prizvodnju sa 30 na 200 miliona, jel bi bila mizerna cifra onda?
A realno imamo uslove za to. Vino sam spomenuo i smislu potencijala za širenje, a ne u smislu koliko danas doprinosi BDPu.
Takav rast ne možeš imati na žitaricama, povrću ili ne znam... čak ni na mesu.
Mani me Vućića, tako bi bilo lepo da se veže tri posta a da neko njega ne uvede u diskusiju.
Nema ko da obrađuje tolike vinograde, a i opet to bi samo malo bolje bilo od jednog linglonga. Nama treba industrija sa velikom dodatnom vrednošću, vino je za ove hobiste koji su zgrnuli lovu na drugi način.

Nama treba industrija sa velikom dodatnom vrednošću
Slažem se ja sa time, samo nije lako napraviti takvu industriju.
Stranci uglavnim grade fabrike gde se prave proizvodi nižeg stepena obrade.
Zato, jednim delom, budućnost nije u stranim direktnim investicijama.

Jedino rešenje za to je razvoj domaćih kompanija.
A da bi domaće kompanije dostigle taj stepen razvoja, za to je potrebno subvencionisanje od strane države.
Nijedan svetski brend nije napravljen bez da je država gurala i pomagala.
Koliko je to kod nas moguće, u našoj političkoj kaljugi, to je drugo pitanje.

Radi trenutno mnogo firmi koje spadaju u srednja preduzeća a koje bi mogle kroz 6-7 godina da postanu veliki proizvodjaci i izvoznici. Samo nam treba mir. Natalitet je naravno veliki problem.
Svako ko hoće da ide u inostranstvo neka pokuša. Na kraju niko ne zna gde je kome sreća. Medjutim, po onome što vidim i po ljudima koje poznajem rekao bih da tamo više nije zlatno doba. Govorim o većini sa kojima sam u kontaktu. Uvek postoje izuzeci koji se snađu gde god odu.

Vrh