Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=811140#p811140:1pejbk9k je napisao(la):
SoA » Čet Jan 07, 2021 7:19 pm[/url]":1pejbk9k]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=811121#p811121:1pejbk9k je napisao(la):
Perkan » Čet Jan 07, 2021 6:17 pm[/url]"

Osnovni problem forumaša na ovoj temi je bazični nedostatak svesti o POTREBI da se zemlja brani.

A od koga to da se branimo?

Je li ti misliš da je istorija stala?
Je li misliš da ovo što je sada može da bude i za 20 godina?
Jesi li šta naučio u životu, ili barem video da se carstva i ideologije i savezi i politike koje su se činile čvrste kao granit ruše preko noći?
Je li moguće da si toliko naivan?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=811143#p811143:1qg4jh1s je napisao(la):
Bender Rodriguez » Čet Jan 07, 2021 7:21 pm[/url]":1qg4jh1s]Dobro, ja kažem za ovo aktuelno stanje i ono što smo imal od 2011. do danas.

E sad, da li mislim da u Evropi može da dođe do novih pičvajza, ili, da li mislim da je moguće da jednog dana islamski svet pošalje još veći talas migranata ovamo...? Paa, reći ću ovako - ne isključujem tu opciju. E sad, kolike su šanse za to, ne znam. Morao bih baš da sednem i malo propratim događaje, stanja u državama, raspoloženja u narodima, ekonomije i još svašta nešto... da bih se usudio da prognoziram.

Pogotovu što se o raspadu EU govori i ''predviđa'' već 20 godina pa opet ništa.

Ali kažem, za ovo sada i ''redovno'' stanje, policijske službe su te koje obezbeđuju granice.

Da, dovoljno je za ovakvo stanje, ali vidimo trend pogoršanja...
A sistem odbrane se ne pravi preko noći po principu uključi isključi, nego ga projektuješ u skladu sa dugoročnim izazovima...
Ako vidiš jasan trend i dugoročan rizik da se nešto ozbiljno iskomplikuje onda DANAS praviš strukturu odbrane za to SUTRAŠNJE zlo... a govorimo o periodu od 20 godina da se stvari postave ne pravo mesto...

Što se EU tiče, ona se nije raspala, ali je evoluirala u nešto što više ni blizu nije ono što je bilo 2000tih, a kamoli 90tih... i pokazuje jasne znakove dekandencije, nejedinstva i ekonomske krize... outlook joj je, da kažem nepovoljan na dugi rok.

Zbog čega svi toliko zazirete od imigranata? Ljudi su najveće bogatstvo koje jedna država ima, samo treba raditi na njihovoj integraciji u društvo.

Perkane, menja se vreme. Menja se kolektivni ljudski mentalitet i način života širom sveta. Ljudi se više okreću sebi (što je, da se razumemo, i dobro i loše).

Ljudi se često pozivaju na onu floskulu ''istorija se ponavlja''. DAko je to tačno, to jest ako treba bukvalno da se shvata, kako to da jedna Mongolija koja je nekad bila strah i trepet sveta, je sada poslednja zabit koju niko ne ferma? Isto tako, na mestu gde je nekada bila prestonica najvećeg i najmoćnijeg carstva u istoriji, danas je jedna država koja, iako spada u top 20 ekonomija sveta, daleeeeko je od neke sile i važnog igrača (Italija).
Da se istorija ponavlja, ne bi nekadašnji Grci i Grčko carstvo bili svedeni na Mediteranske Balkance kakvi su danas.

Imajući sve to u vidu, ne stoji teza ''istorija se ponavlja''. Samim tim nema osnova misliti da će se nešto od sukoba ponavljati samo zato što su se desili ranije. Treba gledati trenutno stanje, trenutne trendove (ne mislim trendove kao modne, nego trendove u smislu statistike i projekcija) i trenutne okolnosti.
Dart":2az67f5p je napisao(la):
Zbog čega svi toliko zazirete od imigranata? Ljudi su najveće bogatstvo koje jedna država ima, samo treba raditi na njihovoj integraciji u društvo.
Ja zazirem baš zato što migranti koji dolaze u poslednjih 10ak godina prosto i jasno ne žele da se integrišu.
Oni koji su dolazili u Evropu da bi radili i živeli kao Evropljani, oni su otišli i smestili se još odavno. Ovo sad što stiže ide da se nakači na državnu sisu.

A da su ljudi najveće blago koje jedna zemlja ima (u smislu što ih je više, to bolje) Indija, Kina, Pakistan, Bangladeš i Nigerija bi bile divna mesta za život. A upravo iz tih zemalja (izuzev Kine) i potiče najviše izbeglica.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=811150#p811150:3r51am8r je napisao(la):
Dart » Čet Jan 07, 2021 7:30 pm[/url]":3r51am8r]Zbog čega svi toliko zazirete od imigranata? Ljudi su najveće bogatstvo koje jedna država ima, samo treba raditi na njihovoj integraciji u društvo.

I ladno ovakav post dobije pohvalu...

Evo šta sam ja do sada čuo od pametnjakovića na ovoj i drugim temama:

Vojni rok nam ne treba, emigranti su dobri, treba Srbi da se sele u Nemačku jer Srbija ništa ne valja, nije im, jelte, ništa dala, što oni da joj služe u vojsci, ali eto emigranti su dobri za Srbiju, samo da se lepo integrišu u društvo, treba nam okupacija da skinemo Vučića sa vlasti koji usput dovodi emigrante što je loše, ali emigranti su dobri, nervirao me poručnik u vojsci...

Super...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=810851#p810851:q1tgsmqt je napisao(la):
SoA » 06 Jan 2021 05:49 pm[/url]":q1tgsmqt]Zeleo bih da iznesem moje misljenje povodom razmatranja uvođenja obaveznog vojnog roka. Imam 16 godina, dakle mlad sam, ali recimo ja planiram da upisem FPN i zanima me politika i razumem se donekle u dosta oblasti. Vecina moje generacije i generalno malo stariji od nas su protiv vojnog roka. Osobe koje pricaju da ce to da nam donese disciplinu i vaspitanje ne shvataju da za to ne sluzi vojska u modernom vremenu, nego porodica i roditelji. Vaspitanje dece je stub nacije, ne mozete imati normalnu naciju u kojoj deca nisu vaspitana i u kojoj se ponasaju nenormalno. Roditelji su tu glavni faktor. Ne smatram da bi trebalo uvesti ponovo vojni rok, jednostavno jer ne vidim njegovu svrhu i jednostavno kao sto je neko vec gore pomenuo, 95% ljudi ne zeli jednostavano da sluzi vojni rok. Sada sta ce biti to niko ne zna. Saznaćemo, ali ja ne verujem da ce ponovo da to uvedu. Ovo je samo moje misljenje i ne mislim nista lose nikom.
Bravo. Treba slušati mlade a ne ratne huškače od političara.

Politika, doktrina i kolektivni mentalitet koje održava takozvana Višegradska grupa (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska) je ono što bi trebalo više zemalja da sledi, uključujući i Srbiju. I po pitanju vojske, i po pitanju odnos/članstva u EU, i po pitanju ekonomije, i po pitanju migracija.

Oni vode jednu vrlo pametnu i pronicljivu politiku. Drže se zapada i održavaju veze s njim, ali i dalje čuvaju svoj identitet, suverenitet i svoje interese. 20 godina su ćutali i radili ko mravi (od 1990 do 2010ih), vratili se na noge, ojačali, i sada su zajedno dovoljno moćni i uticajni da mogu da se izbore za sebe po pitanju nekih najbitnijih stvari. Drugim rečima, kombinuju najbolje od tesnih veza sa zapadom, uz nepopuštanje da se celokupno predaju stranim interesima i miniranjima.

Odgovorno tvrdim da će ove decenije te zemlje postati prijatnije mesto za život nego neki bogatiji i moćniji članovi Evropske Unije. Nisam rekao da će postati bogatiji ili uticajniji. Nego da će za običnog čoveka biti prijatnije i prosperitetnije mesto za život. Voleo bih da smo i mi u poziciji da postupamo kao oni.

P.S.
Ovo ne znači da će se EU raspasti. To niko ne zna i suludo je prognozirati. Samo kažem da će pristup Višegradske grupe pokazati rezultate, i da će njihovi ljudi živeti, možda skromnije nego neko u Kopenhagenu, ali zadovoljnije. BDP će i dalje biti manji, ali će indeks sreće porasti. I to kažem iz više razloga.

Bender,
Ulazimo u izuzetno opasan period u kojem Zapad postaje agresivniji obrnuto proporcionalno padu ekonomske moći i političkog uticaja u svetu, a sa druge strane imamo uzdizanje ozbiljnih konkurenata koji nemaju nameru da podvijaju rep divljanju tog istog Zapada...

U takvim okolnostima obično se počne sa proksi ratovima... odabereš neku malu zemlju koja je na ovaj ili onaj način "draga" tvom konkurentu, a koja ima neki unutrašnji problem te je lako izvršiti destabilizaciju... onda krenu ucene, sankcije, pritisci, pa ako ni to ne pomogne, oružana pobuna, pa nakon toga direktan napad.

Ovo NIJE ponavljanje istorije, ovo je matrica po kojoj velike sile koriste male zemlje da bi se međusobno razračunavali.
A ti sad vidi gde smo mi, ovako ludi i kur***** u takvom svetu i koliko teoretski vremena mira imamo...
I da li je teoretski moguće dati političke koncesije u dovoljnom obimu da izbegneš nevolju?
Ja mislim da nije, jer agresora ne zanima koncesija, zanima ga rat... i napraviće ga po svaku cenu...

Ne vredi ti da porediš Čehe i Slovake sa nama...
Prosto nije prikladno.
Njihova geostrateška pozicija, unutrašnja struktura, istorija i nasleđe, nacionalna homogenost itd je POTPUNO drugačija od naše.
Mi nemamo luksuz koji oni imaju. Nama je kuća na putu, njima nije... nama trećina naroda živi u okolnim zemljama pod nepovoljnim okolnostima koje se dodatno pogoršavaju.... njima teritorija nije oduzimana, nama jeste... oni ne komanduju najvažnijom kopnenom komunikacijom između Evrope i Bliskog Istoka, mi da... itd itd... shvatićeš poentu, prosto neuporedivo je...

Nama je sudbina da svakih 50 godina počinjemo ispočetka, njima ipak ne...
Možemo da sanjamo i priželjkujemo njihove uslove, ali to se nikada neće desiti... i to je prosto tako.

A što se EU tiče, ja ne tvrdim da će se u dogledno vreme raspasti... tvrdim da će dekadencija da se nastavi i da će EU vremenom da postane relevantna kao što su Nesvrstani danas...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=811154#p811154:1vs9qtg3 je napisao(la):
Perkan » Čet Jan 07, 2021 7:35 pm[/url]":1vs9qtg3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=811150#p811150:1vs9qtg3 je napisao(la):
Dart » Čet Jan 07, 2021 7:30 pm[/url]":1vs9qtg3]Zbog čega svi toliko zazirete od imigranata? Ljudi su najveće bogatstvo koje jedna država ima, samo treba raditi na njihovoj integraciji u društvo.

Vojni rok nam ne treba, emigranti su dobri, treba Srbi da se sele u Nemačku jer Srbija ništa ne valja, nije im, jelte, ništa dala, što oni da joj služe u vojsci, ali eto emigranti su dobri za Srbiju, samo da se lepo integrišu u društvo, treba nam okupacija da skinemo Vučića sa vlasti koji usput dovodi emigrante što je loše, ali emigranti su dobri, nervirao me poručnik u vojsci...

Super...

Ja se izvinjavam gospodine, nisam Vas prepoznao, moja greška. Ljudi se menjaju i fizički i psihički, niko ne zna šta će biti u budućnosti,ali baš zbog takvih ljudi koji sve znaju i koji misle da su najpametniji na ovom svetu imamo sada situaciju da ljudi idu sa ovih prostora konstantno. Ja nisam najpametniji niti sam sposoban da se upuštam u dublje rasprave sa starijim ljudima, ja sam dao svoj glas i glas mladih. Nama ne trebaju ljudi koji su opterećeni 90-tim godinama. Oni koji su zatrovani mržnjom i ratovima,nama trebaju ljudi koji su dobri pošteni i humani. Ljudi koji nisu opterećenji prošlim vremenima, oni koji gledaju u budućnost. Ne trebaju nam ljudi koji žive u 18. veku ispod kamena. Dosta nam je više svadja i mržnje, svi imamo zajednički cilj, a to je da živimo u normalnoj državi.

Ne isključujem proksi ratove, uostalom Evropa to i jeste radila već vekovima unazad. ALI, po onome što sam: i sam primetio, i čuo od upućenih ljudi, Evropa ne želi više žarišta u svojim članicama, niti u svom okruženju. U slučaju Balkana, Evropa sve nas ovde vidi kao male prgave pekinezere (što i nije daleko od istine) koje je taman primirila, i želi da tako i ostane.

Sad, neko bi mogao da kaže ''da ali vidiš šta je bilo u Ukrajini''. Istina, ali Ukrajina je priča za sebe. Ukrajina se graniči sa Rusijom. I Evropa je ne smatra svojim dvorištem. Bitan joj je taj region, ali ne smatra ga svojim dvorištem. Dok Balkan smatra. Jer između jedne Grčke i ostatka Evrope, stoji upravo Balkan. I mada to nije presudno, Evropi nije u interesu da ovde opet besne ratovi. Pogotovu ne pošto su uložili toliko truda, para i vremena da pacifikuju i - uslovno rečeno - izjednače snage ovde.

Da se razumemo, ne kažem da su to radili jer su dobrotvori. Samo kažem da su uložili puno u to da promene Balkan, i nije im u interesu da sad to neko opet poništava. Zato ne očekujem nikakve proksi ratove i sukobe, bar ne pod ingerencijom i kontrolom Evrope. E sad, prepucavanja i večita odmeravanja ko ima veću raketLu na relaciji Jenkiji - Ruje, to je već druga priča.

Ali znaš šta... ne bismo mi ni od toga morali da brinemo da se s jedne strane naši ne glupiraju i ne puštaju da Rusi u Nišu prave ''humanitarni centar'' a de facto bazu dok s druge strane Vučko govori kako je Evropska budućnost Srbije neupitna a s treće strane njegov Deformer kači bilborde ''Hvala brate Vini Pu!'' (Si Đinping) širom zemlje.

To večito sedenje na dve stolice je Srbiju uvek debelo koštalo kroz istoriju. A ovi naši sad bi, umesto na dve, da sede na četiri stolice. Pa naravno da tako ne ide.
Najviše donacija naši dobijaju od Evrope (neka proveri, ko ne veruje), kunu se u Rusiju i kupuju oružje od njih, u Vašingtonu se šlihtaju Trampu, a po Beogradu razvlače Huawei mreže i kamere i lepe bilborde zahvalnosti Viniju Puu. Ne ide brate. Od 4 stolice, mora jedna da se izabere. E svi oko nas su izabrali onu Evropsku (sem Bosne, koja je crna rupa kontinenta). A mi bismo da se držimo sve četiri a da igramo dalje. Epa neće dobro proći.

Bender Rodriguez":29d6w1yn je napisao(la):
Ja zazirem baš zato što migranti koji dolaze u poslednjih 10ak godina prosto i jasno ne žele da se integrišu.
Oni koji su dolazili u Evropu da bi radili i živeli kao Evropljani, oni su otišli i smestili se još odavno. Ovo sad što stiže ide da se nakači na državnu sisu.

A da su ljudi najveće blago koje jedna zemlja ima (u smislu što ih je više, to bolje) Indija, Kina, Pakistan, Bangladeš i Nigerija bi bile divna mesta za život. A upravo iz tih zemalja (izuzev Kine) i potiče najviše izbeglica.
Svi se oni pre ili kasnije integrišu, naravno poželjna je neka vrsta selekcije. U svakom slučaju u Srbiji teško da mogu živeti od socijalne pomoći.

Indija, Pakistan i slične države su do skoro bile kolonije i nisu stigle da izgrade svoje društvo do kraja, a sistem im dodatno opterećuje hiperprodukcija stanovništva. Kina se izdigla iz bede upravo kontrolom populacije do te tačke da sada i oni uvoze radnu snagu.
Druga krajnost je Srbija koja se suočava sa velikim padom populacije, a ima izgrađenu naciju i društvo.
@Perkan
Nismo svi rasisti kao ti

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=811163#p811163:365me3bo je napisao(la):
SoA » Čet Jan 07, 2021 8:00 pm[/url]":365me3bo]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=811154#p811154:365me3bo je napisao(la):
Perkan » Čet Jan 07, 2021 7:35 pm[/url]":365me3bo]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=811150#p811150:365me3bo je napisao(la):
Dart » Čet Jan 07, 2021 7:30 pm[/url]":365me3bo]Zbog čega svi toliko zazirete od imigranata? Ljudi su najveće bogatstvo koje jedna država ima, samo treba raditi na njihovoj integraciji u društvo.

Super...

Ja se izvinjavam gospodine, nisam Vas prepoznao, moja greška. Ljudi se menjaju i fizički i psihički, niko ne zna šta će biti u budućnosti,ali baš zbog takvih ljudi koji sve znaju i koji misle da su najpametniji na ovom svetu imamo sada situaciju da ljudi idu sa ovih prostora konstantno. Ja nisam najpametniji niti sam sposoban da se upuštam u dublje rasprave sa starijim ljudima, ja sam dao svoj glas i glas mladih. Nama ne trebaju ljudi koji su opterećeni 90-tim godinama. Oni koji su zatrovani mržnjom i ratovima,nama trebaju ljudi koji su dobri pošteni i humani. Ljudi koji nisu opterećenji prošlim vremenima, oni koji gledaju u budućnost. Ne trebaju nam ljudi koji žive u 18. veku ispod kamena. Dosta nam je više svadja i mržnje, svi imamo zajednički cilj, a to je da živimo u normalnoj državi.

Dete moje (ako zaista imaš 16 godina) neće ti biti dozvoljeno da živiš u normalnoj državi.
To što ti želiš i ja što želim da živimo u normalnom društvu, u miru i spokoju na žalost nije dovoljno. Za rat ne treba dvoje.... dovoljan je samo jedan, da pritisne obarač... a onda ovaj drugi nema nekih pametnih izbora i onda ta tvoja plemenita logika brzo padne u vodu...

Lako je biti zanesen mladalačkim idealima, ali realan svet je komplikovanije i mnogo podlije mesto od onoga kako ga ti zamišljaš.
Ako želiš dobro svojoj zemlji i mogućnost da u nekom sutrašnjem glupom ratu ne nastrada više nego što mora, bićeš za vojni rok... vremenom ćeš shvatiti o čemu govorim.

Svi se oni integrišu pre ili kasnije ali kada pustiš njih 1.000 godišnje pa obratiš pažnju na svakog, pa ga motriš, pa ga uspešno prešaltaš na švedski/danski/ nemački/ engleski način života... A kad pustiš 100.000 ili 1.000.000 godišnje i dozvoliš im da se razmile po državi onda se dobije ovo. To nije nikakva integracija nego okupacija. To je kad gost dođe kod nekog u kuću i onda ubrzo nasilno izbaci domaćina ali ga eto, kobajagi, i dalje pušta da živi u podrumu. I gostu super. On živi u dnevnoj sobi i radi šta hoće, a domaćin je i dalje vlasnik kome stiže da plaća račune i poreze. Milina jedna.

Ne bojim se ja njih što sam ja vere A a oni vere B. Pogotovu što sebi ne dajem slobodu da kažem da sam vernik, nego se smatram i izjašnjavam kao agnostik (tako mi je najlakše, da ne moram da obrazlažem ljudima u šta verujem i zašto). Nego se ja pribojavam što znam kakva je njihova vera i njihov mentalitet. A bio sam i ja kod njih u gostima, pa sam video na licu mesta kako žive i razmišljaju. Njima su vera i mentalitet uvek ispred razuma i logike. Ja s time nikada neću moći da se složim i da to podržim.

@Bender,

Da ne citiram tvoje pretposlednji post u celini...

Čini mi se da pod "biranjem jedne stolice na kojoj ćemo da sedimo" podrazumevaš potpuno okretanje Zapadu.
E sad da te pitam: ako je uslov da zasednemo na tu stolicu da priznamo Kosovo, prihvatimo ukidanje RS i pustimo 300.000 emigranata trajno u zemlju, da li bi ti to prihvatio?

Ja ne bih...

E sad, ako si ti da se to prihvati, nemamo šta dalje pričati... tvoje mišljenje, poštujem, ne slažem se i to je to.
A ako nisi za to da priznamo Kosovo, prihvatimo emigrante i pustimo RS niz vodu, onda moraš shvatiti da druge opcije osim neke Titove strategije "kur*** sa svima" mi u stvari i nemamo i da je to što se sada radi u stvari jedino moguće u ovim komplikovanim okolnostima.

Takođe, gubiš iz vida da lista zahteva nema kraj... i da čim daš sve što se traži zarad nekog cilja, odmah dobiješ novi zahtev i tome kraja nema.
I gde sve to vodi? A valjda ćeš se složiti da ova banda sa Zapada ima kredibilitet kuhinjske muve kada se gleda koliko poštuju sopstvene potpise na sporazumima... i šta nam je onda činiti?

Što se Kosova tiče, ono je de facto završena priča. 98' je propuštena poslednja prilika da se ono sačuva. Da, napisao sam 98', jer je tada Slobi dat ultimatum da odluči šta će da uradi tamo a bu******** je opet htela da se napravi luda i uradi neko polu-rešenje, pa kad je istekao rok, dobio je po ušima od Amerikanaca. A 2008. je i zvanično završena priča.

Sve nakon toga je samo odlaganje neizbežnog i semantika. Nismo priznali, samo smo im dali kontrolu. Nismo priznali, samo smo im predali Gazivode. Nismo priznali, samo nam trebaju pasoši za putovanje tamo. Nije izgubljeno, samo su Srbi tamo bili manjina još od 1945. a apsolutna manjina od 1998.

O RS nemam stav, jer iskreno, povrh svega što pratim, nemam živaca i snage da se još bavim i time. Naravno,tome doprinosi i daleko poznati šarm, harizma, elokventnost i produhovljenost čuvenog gospodina Dodika. Koji ne može ''Dobar dan'' da izgovori a da ne zvuči kao kočijaš ili neka prostačina ispred dragstora.

E sad, da li bih primio 300.000 migranata... Najverovatnije da ne bih. U tom slučaju, da sam na mestu naše vlasti, odma bih zgrabio Višegradsku grupu za rukav i probao s njima nešto da se dogovorim. Jer iako oni ne čine najvažnije igrače EU, ipak nisu više ni tako nebitni faktori. A kako se stvari odvijaju, vidim da i Rumunija i Bugarska imaju simpatije prema takvom savezu, jer ni oni ne žele fanatične džihadiste u svojim kućama. Grčka takođe. Oni su odavno besni i na Tursku i na islamski svet, jer su postali zborno mesto, carinski terminal i skladište za sve to što niko neće i što im drugi utrapljuju.

Nemaš stav o RS i 1.3 miliona svojih sunarodnika?
Čudno... i pomalo razočaravajuće.

A eto, pošto nisi za emigrante, onda nema uslova za jednom stolicom.
I opet se vraćamo na početak...

EDIT: naravno da Kosovo nije završena priča.
Daleko je to od završetka... što rekao Bećković, ako smo ga izgubili, što nam ga onda traže?

Nemam stav o RS jer sam jednog dana pre dve godine uzeo i pročitao hronologiju jugoslovenskih ratova (dakle, bez zalaženja u detalje, samo ko je šta uradio ili rekao kog dana). I shvatio kako je došlo do raspada Juge i do formiranja Republike Srpske. Tako što je bila jedna velika kuća puna 20 miliona besne dečurlije (čast izuzecima). Znaš, ko u onoj izreci ''kad deca nisu besna, kuća nije tesna''. E ova dečurlija bila besna a za vođe imali još besnije.

Do te mere da je nad jednom Bosnom (tadašnjom, iz doba SFRJ) kontrolu htelo 20 poglavica. I pošto su poglavice, indijančine, pune sujete i blesavih ideja, ali s manjom mozga i pronicljivosti, došlo je do toga da umesto da se zemlja mirno podeli na 6 entiteta, ili da prosto postane konfederacija, te da se postepeno vodi proces razmimoilaženja... svaki poglavica je hteo, ne deo, nego CEO KOLAČ samo za sebe. I to odmah.

I tako Mujo vukao na jednu, Pera na drugu, Bilja na treću, Žika na četvrtu stranu... i na kraju svi dobiše po šipak.
I zato me savršeno ne zanima taj region, jer kad se setim svih tih majmunčina s kraja 80ih i tokom 90ih koji su urnisali ceo ovaj region zato što je svako hteo da bude sam svoj poglavica, počnem da psujem od besa. A u RS mnogi podržavaju upravo takve. Isto i u ostatku BiH. I zato i jestu tu gde jesu. Crna rupa kontinenta.

Kad slušam nekadašnje upravnike država ili zajednica iz doba Jugo ratova, ko da slušam one gangsterčine iz ''Vidimo se u čitulji''. Svaki za sebe kaže da je bastion poštenja, časti, mudrosti i dobronamernosti a da su svi drugi zlikovci i propaliteti. A svima do jednog ruke krvave do lakta. I svi do jednog s takvim životima i mentalitetima odveše sebe u grobove. E tako i ovi sa svim tim svojim Lijepim njihovim, RS, BiH, Hercegovinama... Ili su pod zemljom, ili trunu po mardeljima. A neki zaludni ljudi ih slave kao svece i heroje. A ono sve besne poglavice pune sujete i gramzivosti.

Malo ti je ovo pojednostavljena vizura..
Nisi zagrebao sustinu... ne desavaju se ovakvi sukobi zbog 20 poglavica nego zbog dubljih fenomena koji dugo traju...

Malo je bezveze citati o Yu ratovima bez dobrog poznavanja konteksta price...

Preporucujem ti knjigu Milorada Ekmecica, Od klanja do oranja... sasvim dovoljno da steknes uvid u dubinu problema koji su uzrokovali, na kraju krajeva i YU ratove devedesetih...

Hrvati su imali jednog Josipa Kira, komandanta neke omanje policijske stanice u okolini Osijeka. Na početku prvih koškanja (pre pokretanja JNA), svaki problem između srpskih i hrvatskih sela, rešavao je razgovorom. Bio je izuzetno poštovan i od strane Srba i od strane Hrvata.

Bosanci su imali jednog Bahrudina Kaletovića, koji je postao poznat s onim snimkom kad je bio u JNA na položaju u Sloveniji pred rat i rekao ''ja ne znam ni šta radim ovde, oni bi kao da se otcijepe, a mi im kao ne damo... Ne znam ni šta ćemo ovde, daj bre da idemo svi kućama''

Srbi su imali jednog Vladimira Živkovića, koji je postao poznat kad je 1991. dovezao oklopnjak M-80 sa ratišta i parkirao ga ispred SkupSline u znak protesta s porukom da ovi što sede u njoj i šalju narod u klanje, da oni treba da idu na front. A ne da šalju tuđu decu da se otimaju oko NJIHOVOG plena.

To su samo neki od primera. Ali meni dovoljni pokazatelj da je tada na svim stranama bilo dosta ljudi koji nisu želeli nikakve ratove, podele i otimačine. Nego ili ostajanje u zajednici, ili mirno razmimoilaženje.

Nažalost, Sloba, Alija, Tuđman i njihove propagandne mašinerije i pretorijanci - Anton Gudelj (pseto koje je hladnokrvno izrešetalo Josipa Kira) Arkan, Abdić i slični ljudski otpadi, su uspešno uradili svoje i nahuškali ljude jedne protiv drugih. I sad nam je svima fantastično.

Da sam bio na mestu Živkovića te 91, uterao bih onaj oklopnjak u SkupSlinu kako znam i umem. A ako ne u nju, onda u Užičku. Neka idu te tri matore smradine pa neka se sami kolju i mlate. Nadam se samo da ih je Božja pravda stigla pošto su se odjavili s ovog sveta. Đubrad zlikovačka.

Koji Abdić?
Fikret Abdić?
Taj je izbegavao rat po svaku cenu, bio u dobrim odnosima sa Srbima, problema nije bilo...
Zato je sada izdajnik bošnjačkog naroda... mislim da je čak i u zatvoru.

Sve ovo što si spomenuo je površina.
Imaš dobrih i loših ljudi... i u miru i u ratu...
Većina ljudi u ratu puca iznad glava da ne bi ubila...

Kažem ti, nisi ušao u suštinu... radi se o procesima dugog trajanja koji su kulminirali kombinovano sa intervencijom spolja (kao i uvek)
Ako već hoćeš o tome da govoriš, jbg istraži temu malo dublje...

Ne vredi pominjati poglavice, od njih je najmanje zavisilo.
oni su samo ljudi koje su procesi izbacili na površinu u jednom istorijskom trenutku... i ništa više od toga.
Oni i njihova dela, dobra ili loša, ne govore ništa o uzrocima i okolnostima sukoba. Za to treba malo zaroniti u knjige.

Tamo živi mnogo naših sunarodnika.
I 99% su to dobri ljudi, naša rodbina... i ne možemo prema njima biti ravnodušni ili stavljati ih u isti rang sa ostalima.
A njima je opstanak direktno ugrožen konstantim pritiscima da se centralizuje BIH pod dominacijom Bošnjaka kao većinskog naroda (postali većina posle genocida 41-45 i posleratnom politikom u SFRJ).

Kada se Srbiji, zarad "sedanja na tu famoznu stolicu" ponudi da prihvati ukidanje entiteta u BIH, ona će to, naravno odbiti.
Kao što će odbiti i priznanje Kosova...

Zato nema sedenja na jednoj stolici, nego samo i isključivo balansiranje među silama, što radimo od Nemanjića do danas... prosto, iz razloga jer druge opcije, kao narod i nemamo.... za razliku od Čeha, Slovaka i Poljaka... itd itd...

Božić je ajde malo odmorite od ratovanja i sl tematike.

Ok istina. Ja ove zime uopšte nemam osećaj kao da su praznici. Ne zbog Korone, nego zato što (u BG) nije bilo ni snega a i svima su nam se izmenjale rutine još na jesen pa nije bilo tog ''prešaltanja'' sa jesenjeg na zimsko raspoloženje i atmosferu. Imam osećaj kao da je sad novembar. I onda podsvesno ''zaboravim'' da je Božić. Isto i kad je bila Nova godina. :? A i vreme je toplo, takođe kao da smo u novembru...

Slazem se to je odavno tako u vojsci, bar od JNA. Ali videli smo da se zato JNA i raspala, zar to nije ukazalo na tu slabu tacku? A kad je srpska vojska u proslim vekovima bila homogena, to je bilo nesto sasvim drugo. Kada se rod zajedno bori protiv nekoga to je posebna vera, energija, osecaj bratstva itd, a kad se boris uz Kurtu i Murtu, evo sam se stavi u polozaj kako se osecas. Ja se ne bi osecao delom takve zajednice, vojske, a kamoli nesto zrtvovao za nju. Jer za sta se borim ako mi je uz rame neki tudji rod? Pa jel ste videli kolko je udeo Evropljana u svetskoj populaciji zadnjih 100 godina pao, a drugih porastao upravo zato sto su se tako vojskama medjusobno istrenljivali. I sta sad, pobili smo se mi Nemci, Austrijanci, Rusi... izgubili na desetine miliona ljudi za par godina, da bi posle II sv rata Evropa pocela dovodi gastarbajtere iz Turske, Afrike, Azije itd. Pogledjte populaciju Afrike, narasla, 10 puta za 100 godina, a mi se istrebili. Ko ne vidi da su vojske unutar Evrope samo za unistavanje bele rase i za njenu zamenu drugima, taj je slep. Zato Evropa ne treba imati unutrasnju vojsku vec samo spoljasnju ka drugim kontinentima. A pokusaj menjanja identiteta evropskih naroda koji tera na ratove je takodje strani, neevropski element infiltriran u evropske institucije, dal crkvu ili drzave, i to je zapravo najveci neprijatelj, insajder.

Nesto naivno razmisljam...

Gledao sam uslove konkursa za stanove za pripadnike sluzbi bezbednosti. Kakve to vizionarske planove ima drzava kada pripadnicima vojske i policije iz Vranja/Bujanovca/Pirota... subvencionise kupovinu stanova u Beogradu i Novom Sadu?

Vrh