Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Jel to ona stara vest ili nešto novo? Cena granata je više od 10x skočila u odnosu na proizvodnu cenu tako da ovo jeste prilika da opremio vojsku za mnogo kraći period od onog koji bi trebao da se ovo ludilo ne dešava.

Nemam pojima ja gledam fr TV ponekad i rekli su da nisu imali odakle da kupe jer nije bilo na stanju i da su morali kod nas jer mi imamo zalihe i proizvodimo toga u visini od 10% celokupne NATO proizvodnje.

Ne znam koliki je procenat u odnosu na NATO proizvodnju ali znam da je više puta veća proizvodnja od francuske.

Ne mogu da osuđujem, niti da opravdavam nešto što se ne dešava. Genocida nema, postoje nekakve optužbe, koje su po meni problematične u kontekstu cele priče. Nisam gnevan ni na koga, već imam, po meni, opravdane sumnje u način rada i funkcionisanja tog suda.

Posebno ne bih zbog nečega što nije dokazano, a pokrenuto je od jedne takve problematične institucije okrenuo leđa dugogodišnjem, moglo bi se reći, savezniku. Takođe, ne bih odustao od nabavke savremenih sistema naoružanja i ugrozio državni odbrambeni interes zbog nekih takvih imaginarnih optužbi koje neće opstati u konačnici.
Nešto što se ne dešava, iliti nešto što vi mislite da vidite svojim očima i nešto što se pričinjava pravnicima koji su prikupljali dokaze i na osnovu dokaza doneli zaključak da se dešava genocid i da se praktikuju elementi genocida.

I potpuno je irelevantno ko ga čini i ko je žrtva. Negiranje genocida je samo vid učestvovanja u vršenju istog.

Da li su Srbija i Republika Srpska počinile genocid, odnosno grupa pojedinaca u njihovo ime?
Nema veze sa pitanjem, a i odgovor je ne. Krivi su pojedinci, kao i u slučaju Izraela gde su glavni krivci Netanjahu i ministar odbrane/vojske. S time što je, kao što si već spomenuo kontekst, ovde takođe bitan kontekst i problem koji je dublji i stariji od tog 7. oktobra 2023., pri čemu su vrlo jasne ambicije Netanjahua, kao i svih prethodnika, uključujući i cioniste i slične interesne grupe.

Nešto što se ne dešava, iliti nešto što vi mislite da vidite svojim očima i nešto što se pričinjava pravnicima koji su prikupljali dokaze i na osnovu dokaza doneli zaključak da se dešava genocid i da se praktikuju elementi genocida.

I potpuno je irelevantno ko ga čini i ko je žrtva. Negiranje genocida je samo vid učestvovanja u vršenju istog.

Ne moraš mi sada odjednom persirati, pošto u prethodnim postovim nisi. Mislim da ti je analogija pogrešna. Nikakvi pravnici nisu doneli nikakav zaključak, već postoji samo optužni predlog.

Nema veze sa pitanjem, a i odgovor je ne. Krivi su pojedinci, kao i u slučaju Izraela gde su glavni krivci Netanjahu i ministar odbrane/vojske. S time što je, kao što si već spomenuo kontekst, ovde takođe bitan kontekst i problem koji je dublji i stariji od tog 7. oktobra 2023., pri čemu su vrlo jasne ambicije Netanjahua, kao i svih prethodnika, uključujući i cioniste i slične interesne grupe.

Da, moje pitanje je to - da li su ti imenovani pojedinci počinili genocid u Bosni i Hercegoovini? U tom slučaju kontekst više nije bitan, jer je nekakva presuda doneta?
Dakle, da ili ne?

Poslednja izmena:
Nisam ti persirao uopšte, dovoljno sam pismen da bih to i napisao gramatički ispravno.

Znači nema odgovora na jednostavno pitanje? Onda tvoje moralne lekcije o genocidu nemaju težinu i neozbiljne su.

BTW: Negiranje genocida je kriminalizovano u BiH odlukom Visokog predstavnika. Mi imamo ovde svoje zakone koje donosi naša Skupština.

Poslednja izmena:
Znači nema odgovora na jednostavno pitanje? Onda tvoje moralne lekcije o genocidu nemaju težinu i neozbiljne su.

BTW: Negiranje genocida je kriminalizovano u BiH odlukom Visokog predstavnika. Mi imamo ovde svoje zakone koje donosi naša Skupština.
Ima odgovora, samo ga ne vidiš.

Na aerodrom Beograd je upravo sleteo teretni Boing 767 iz Kazahstana. Da li je moguće da je Kazahtanska delegacija sa sobom nosila toliko opreme samo za pratnju i obezbeđenje predsednika, ministra odbrane i ostale članove delegacije koju sada vraćaju. Ili ipak prevoze ozbiljniji teret.

Podsećam da je za predsednika i ministra odbrane Kazahstana organizovan prikaz tehnike na Batajnici, a prethodno i obilazak fabrike ,,Prva petoletka" Trstenik.

ALMA ATA.jpg

Nije moguće. To što su doneli to su mogli i da vrate. Ili su nešto odneli pa došli po još ili je dvosmerna saradnja.

Skoro je sigurno da će biti ozbiljne trgovine oružjem, municijom i vojnom tehnikom sa Kazahstanom samo je pitanje kada i koliko. Nije bez razloga organizovan prikaz predsedniku i ministru odbrane Kazahstana u Batajnici i Trsteniku. Vrlo verovatno je neka prodaja već ranije dogovorena, a da se pokušava proširenje.

Zanimljivo da je Alma Ata na puškomet od Kine, avioni bi potencionalno mogli da lete natovareni u oba smera.

Prezentovani su naši proizvodi kazahstancima.
Ali bio je izuzetak. Delegacija se zadržala ispred jednog dela prikaza gde pripadnik mongoloidne rase drži prezentaciju i na kraju uručuje maketu neke rakete (rekao bih navođenog projektila) predsedniku Srbije. Na 27. minutu snimka ispod počinje od zanimljiv trenutak.

Poslednja izmena:
Da, sigurno. Kao što rekoh, pružila se prilika da brzo opremimo vojsku. Za ono za sta nam je trebala decenija sada to možemo uraditi za par godina. Samo ako ima pameti.

Elbit Systems announced on the 18th of November, 2024 that it was awarded a contract worth approximately $335 million to supply PULS multiple rocket launchers and Hermes 900 unmanned aerial systems an unnamed European customer. The contract will be performed over a period of 3.5 years.
Ovo je lepo, ali realno ovaj sistem se svodi na status snajpera jer ga koristiš baš samo za super duper bitne mete, zbog ograničenog broja raketa koje imaš na zalihama.
Za ozbiljan sukob treba nam lokalizovana proizvodnja municije za ovakve sisteme.

Vrh