Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
ali najjaci su ovi "samo u Srbiji je tako" :LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL: pa naravno da je u US kupovina glasova mnogo bolje organizovana. Ti endorsujes Trumpa sad (sa kintom) a on tebe posle u upravni odbor neke IT koorporacije. Posle kad te zovne da mu trebaju glasovi te firme ti kao poslusan vojnik skaces na noge lagane. Sve tako tante za kukuriku. Samo kod nas zive ljudi u nekoj zabludi. "Na zapadu je sve posteno a kod nas kradu na izborima" looooooooool

Pogledajte prilog 205100

A tek pozivne centre ne bi komentarisao, gifts, fotografija, majca, bedzevi, obecavanje radnih mesta u drzavnim sluzbama i slicno.
Vradovicu dzabe im objasnjavas, skupila se pro-zapadna nato opozicija ovde i teraju svoju pricu.. Istina ih boli pa je jace od njih... Ali najjaci su mi ovi nato govornici na forumu sto pisu i pokusavaju da te ucute, oni nemaju pojma da je Srbija za SAD raj na zemlji... U SAD po gradovima vlada narkomanija, prljavstina, neki gradovi imaju ozbiljan problem sa brojem pacova, prostitucija im je kao dobar dan kod nas, korupcija itd...
Srbija to nema i valjda nikad nece imati, mi i te probleme sto imamo kao npr zvrljanje grafita se mogu lako resiti za razliku od ove daleke u svakom smislu te reci Srbiji zemlji koja pliva u problemima.. Ali svakako trebamo gledati sta ima dobrog na zapadu ( nije ni tamo sve lose ) i na istoku, i tako razvijati nasu zemlju

Зашто је ова тема окупирана ретардираним изборима у ретардираној америци?

Вратимо се на нашу војску.
1721252330916.png

Ради ублажавања последица дуготрајне суше која је изазвала несташице воде, припадници Војске Србије су ангажовани на пружању помоћи у водоснабдевању домаћинстава у општинама Мионица и Сјеница.

Добро питање. Мени више личи на мафијаше, мада код албанаца је мала граница између терориста и мафијаша.

Da li se ovo zavodi pod terorizam ili je "samo" teško ubistvo?

Pa zavisi ko su i šta su ti ljudi, i šta je bio povod. Meni više liči na to da su prevozili neku lepu robu, pa nisu znali šta da rade. Mada ta roba može biti i oružje, pa bi to onda bio terorizam. Za sada je rano klasifikovati događaj bilo kako.

Зашто је ова тема окупирана ретардираним изборима у ретардираној америци?

Вратимо се на нашу војску.
Pogledajte prilog 205218
Ради ублажавања последица дуготрајне суше која је изазвала несташице воде, припадници Војске Србије су ангажовани на пружању помоћи у водоснабдевању домаћинстава у општинама Мионица и Сјеница.
Ето још једног позитивиног примера зашто је потребна војска, те јака цивилна заштита. Уз служење војног рока би смо имали много веће људске капацитете за помоћ цивилном становништву.

Da se vratimo na temu:

Citiram
Francuski predsednik je odnose Pariza i Beograda okarakterisao kao „čvrste, iskrene i strukturalne za obe zemlje i ceo region“,
Priznali KiM, glasali da smo genocidni pre par meseci bas su nam odnosi vrhunski 😍
A mi jos letimo sa par mlrd da ih ukrepimo 🤣
To su letelice koje ce u mogucem bilo kakvom sukobu raditi kao Nokia 3310 na internetu 👍🏼
Ovo ko prihvati sa prancuzima, treba u zatvor da ide.

Citiram
Francuski predsednik je odnose Pariza i Beograda okarakterisao kao „čvrste, iskrene i strukturalne za obe zemlje i ceo region“,
Priznali KiM, glasali da smo genocidni pre par meseci bas su nam odnosi vrhunski 😍
A mi jos letimo sa par mlrd da ih ukrepimo 🤣
To su letelice koje ce u mogucem bilo kakvom sukobu raditi kao Nokia 3310 na internetu 👍🏼
Ovo ko prihvati sa prancuzima, treba u zatvor da ide.

Da ne ulazim u ovu temu, meni vise interesuje kako si ti sam sa sobom pomirio da nam Rusija zeli nesto vise dobra nego ti Francuzi. Pa isti ti Rusi su nas zaj*** kad god su stigli i gurali u sve moguce ratove za njihvu korist. Prvo su nas koristili vekovima za potkusurivanje sa Turcima, pa onda sa Austrijancima i Nemcima, pa bili na granici invazije za vreme Tita, a u medjuvremenu su prodavali oruzije svim nasim neprijateljima i izdali nase interese kad god je to njima bilo od koristi. Dodatno su ti uzeli NiS ispod svake trzisne cene i izdejstvovali rudnu rentu na nivou satisticke greske da slucajno nesto para nama ne ostane. I svaki put sada kad hoces da napravis bilo kakav otklon od njih za svoju korist, pojave ti se koje kakve ruske stranke, Dacici i Vulini da te odmah vrate u blato.

Svako te koristi na nacin koji njemu odgovara i kako mu dozvolis. Paradoks je da nosis rusku zastavu i da sebe nazivas patriotom.

Убија незнање,
прво непознавање историјских чињеница, друго, вађење историјских догађаја из историјског контекста, треће, непознавање ширих прилика у свету које су довеле до одређених догађаја..
Некада су улетали за нас када им није било потребно, некада нису када је то нама било потребно, некада нису могли а хтели су, некада нису хтели а могли су, некада смо ми радили против њихових интереса а у своју корист, некада против њихових интереса а на своју штету.. А све је то зависило од много унутрашњих и спољних чинилаца.

Или примера ради у Првом Српско - турском рату 1876. - 1877. они су дошли као добровољци, против воље своје власти, а наш владар и ситем нису били способни да воде рат нити је наш народ био нарочито расположен да се бори, па су награбусили онолико.

Или потпуно је другачији пример Резолуција ИБ, сукоб унутар јединствене компартије око моћи између једног Грузина и једног Хрвата и тај је партијски сукоб требао прерасти у рат и страдање народа? А неки други давали кредите и оружје како бисмо били топовско месо.

Колико је познато Хрватска је купила наоружање (некомплетан систем С-300, хеликоптере Ми 24..) од Украјине, не од Русије, што не чини неку разлику јер је то исти..

Јесмо ли ми криви што су наши "бизнисмени" харали по просторима бившег СССРа и пословали на начин на који јесу, или њихове државе, односно власти?

Нису они "узели" НИС, већ су наше власти продале за тепсију рибе, ко је ту крив? Наша власт или њихова фирма која је куповину извела?

Да не дужим, ствари су ту јако компликоване, свакако власти сваке стране гледају сопствену добробит, евентуално народа и државе и онда како се испоклапају глобални, локални, унутрашњи интереси..

Уосталом све је то ван теме, тема је Војска Србије и наменска Србије,

Poslednja izmena:
Убија незнање,
прво непознавање историјских чињеница, друго, вађење историјских догађаја из историјског контекста, треће, непознавање ширих прилика у свету које су довеле до одређених догађаја..
Некада су улетали за нас када им није било потребно, некада нису када је то нама било потребно, некада нису могли а хтели су, некада нису хтели а могли су, некада смо ми радили против њихових интереса а у своју корист, некада против њихових интереса а на своју штету.. А све је то зависило од много унутрашњих и спољних чинилаца.

Или примера ради у Првом Српско - турском рату 1876. - 1877. они су дошли као добровољци, против воље своје власти, а наш владар и ситем нису били способни да воде рат нити је наш народ био нарочито расположен да се бори, па су награбусили онолико.

Или потпуно је другачији пример Резолуција ИБ, сукоб унутар јединствене компартије око моћи између једног Грузина и једног Хрвата и тај је партијски сукоб требао прерасти у рат и страдање народа? А неки други давали кредите и оружје како бисмо били топовско месо.

Колико је познато Хрватска је купила наоружање (некомплетан систем С-300, хеликоптере Ми 24..) од Украјине, не од Русије, што не чини неку разлику јер је то исти..

Јесмо ли ми криви што су наши "бизнисмени" харали по просторима бившег СССРа и пословали на начин на који јесу, или њихове државе, односно власти?

Нису они "узели" НИС, већ су наше власти продале за тепсију рибе, ко је ту крив? Наша власт или њихова фирма која је куповину извела?

Да не дужим, ствари су ту јако компликоване, свакако власти сваке стране гледају сопствену добробит, евентуално народа и државе и онда како се испоклапају глобални, локални, унутрашњи интереси..

Уосталом све је то ван теме, тема је Војска Србије и наменска Србије,
Da ne ulazimo onda u duboku proslost, ajde da se osvrnemo na proteklih par decenija:

- Rusija glasala za 3 rezolucije UN protiv Jugoslavije, odnosno Srbije za vreme gradjanskog rata.
- Uvela najstroze sankcije Srbiji koja je unistila njenu ekonomiju i standard gradjana.
- Izvozila oruzije svim nasim neprijateljima, pogotovu Hrvatskoj i obucavala njihove vojnike za koriscenje istih.
- Samo deklarativno bila protiv nato bombardovanja. Nikakva konkretna pomoc od njih nije dobijena. Mozda zbog reprograma ruskog duga od 380 milijardi dolara, ko ce ga znati.
- Povlacenje iz mirovne misije UN na Kosovu, prepustajuci tako da nato odlucuje o sudbini celog Kosova i Srba koji tamo zive, te desila se 2004, pa 2008, itd...
- Vec smo spomenuli NiS, rudnu rentu. Apropo tvog stava da smo sami prodali, onaj koji ti zeli dobro nece ti poturiti nogu da se sapletes. Tako ja npr nikad svog brata ne bih zeznuo u poslu i platio mu nesto drasticno ispod cene i onda ga ubedio da ne treba da mu dajem procenat iako je on sve izgradio i izvlacimo njegove sirovine.

Trebamo se trgnuti iz ove zablude i shvatiti da Rusija na nas ne gleda kao na kakvog brata nego kao pijuna u svojim geopolitickim igrama. Isto kao Amerika, Francuska ili Nemacka. To je radila kroz celu istoriju. Ziveo sam godinu dana u Moskvi, oni vecinom ni ne znaju za nas niti nas obicni ljudi smatraju kao neku njima blisku naciju.

Pored ovakvih prijatelja nama neprijatelji i ne trebaju.

Немам потребу да браним РФ, али чињенице се морају изнети..

Да ли ти је познато за колико је Резолуција Југославија гласала а да су против њихових интереса?
Да ли ти је познато да држава и њена власт која банкротира и преживљава од стране помоћи нема суверенитет у својим одлукама, те само следили интересе својих господара у том моменту, а који су повели иницијативу да се санкције уведу.
Колико је Резолуција у УН против Србије спречила од како је колико-толико повратила суверенитет?
Наведи извор да је РФ извозила оружје Хрватској и МОРФ обучавала ХВ за коришћење. Са друге стране, после повратка суверенитета код њих, Србији су донирали авионе и борбена возила.
Тачно, али претходно је Србија (из позиције већег братског народа) допустила напад и уништење РСК без да је прстом мрднула, такође је увела санкције РС.
Повлачење са КиМ је уследило после политичког заокрета Србије у погледу уласка у НАТО.
То је посао две фирме. И наши "бизнисмени" су исто тако знали користити тежак положај економије код њих да експлоатишу људске и друге ресурсе на простору ЗНД.
Наравно да ће свака земља гледати своје интересе у билатералним односима, то је нормално, али није тачно да су кроз историју гледали само своје интересе, на пример улазак у Први светски рат им апсолутно није био потребан, у коме су изгубили милионе људи и после ушли у грађански рат.

Зависи са којима си био у контакту, они Московљани са којима ја јесам нису таквог становишта. Уосталом има Београђана које Србија не занима, тако да није чудно што у Москви има Руса које не да не занима Србија, већ ни Русија. Такви су у неким моментима били на власти и у Русији и код нас, па се нису нешто прославили, напротив, увели су их у колонијално ропство.

Има онај снимак из времена рата у БиХ када у току НАТО бомбардовања РС припадник ВРС везује руског официра за бандеру у близини војног објекта и каже му да позове Козирјева да га спаси. Оног ко га је послао у БиХ а да не може урадити ништа, оног ко му је државу распродао за доларе..
Screenshot (3404).png

Онај који је довео до тога да наш Московљанин мисли као таксиста у филму "Брат"..

"А где твоя родина, сынок? Сдал Горбачёв твою родину американцам, чтоб тусоваться красиво. А теперь твоя родина 2 войны и Крым просрала. Русских людей в прибалтике сдала, Сербов на Балканах сдала. Родина... Сегодня Родина там где задница в тепле. И ты лучше меня это знаешь."

Poslednja izmena:
За извоз наоружања у Хрватску, зна се тачно о коме се ради, Руски, Чешки и Украјински шверцери заједно, авиони и хеликоптери из Киргистана, транспортни Ми-8МТВ увежени као цивилни, бивши аерофлотови, борбени хеликоптери Ми-24Д из Киргистана прошверцовани са ознакама црвеног крста као санитетски, Мигови 21 исто из неке централноазијсе ССР и делом из бивше Источне Немачке, обуку за хеликоптере и одржавање вршила екипа предвођена украјинцем бившим комадантом пука који је радио асанацију Чернобиља. За Мигове 21 су имали обучено особље из ЈНА. С-300 је увежен само празан контејнер са неким сајлама, да би се провозао на паради, блеф спрам СРЈ.
Што се тиче повлачења из КФОР, рсзлог је што нису хтели више да буду под командом НАТО, а не пуштање низ воду. У КФОР се зна ланац командовања, НАТО је главни.
Што се тиче санкција, то је последица жеље Русије да буде добра са САД и западом, и дебилне грешке наших комуњара у СПС и ЈуЛ који су подржали антиЈелциновске пучисте комунисте.

Људи слажем се са већином по питању компликованих односа са Русијом. Међутим хајде да будемо мало и самокритични: Колико смо ми криви за такав однос РФ према нама? Да је Србија инсистирала на томе да Руси добију зону на КиМ они би сигурно остали. Такође фаворизација оцепљења Црне Горе је у Београду виђена као "ослобођење од политике Подгорице". Сећате ли се да је Борис Тадић тражио Путину неку услугу за БиХ уместо за нас? Добро изгурали смо гасовод са њима и Мађарима и војно-техничку сарадњу...А сада се врховни вођа хвали како 2 године није разговарао са Путином? Па чекајте што рече амбасадор Александар Конузин има ли овде Срба??? Па једном годишње мора да се оствари контакт са Путином то је апсолутно неопходно. То јача нашу позицију а не слаби је, диже нам цену исто као и разговори са Сијем. И према Западу и према Истоку треба да будемо мало више дрски и да тражимо, захтевамо. Одеш код Путина и кажеш му: па добро друже нисмо ти увели санкције и ови са Запада нам праве проблеме и то нас кошта Х милијарди (штете). Шта нам дајеш заузврат? Онда одеш на Запад и кажеш им: људи шта ми имамо од тога да следимо вашу политику? Нећете да нам помогнете око Х онда ми идемо код Сија и Путина и тражимо Y ... тога нам треба више у политици и у војсци а простим српским језиком се то зове: МУДА!

Заокружио бих историју односа једном кратком констатацијом, са којом ће бити тешко да се не сложе сви:

1. Са Русим је било свакавих односа, како добрих, тако и сутпротно нашим интересима
2. Са западом, ко год био на челу, увек је било на нашу штету.

Да се вратимо теми ;)

@ГЕНЕРАЛ Da li je tacno da imamo dozvolu da uvedemo vojni rok ali da nemamo uslove tj. kapacitet gde smestiti ljude i sve ostalo sto ide uz to? Isto tako sam nacuo da zele da uvedu nesto slicno svajcarskom modelu sluzenja vojske ?

Da ne ulazim u ovu temu, meni vise interesuje kako si ti sam sa sobom pomirio da nam Rusija zeli nesto vise dobra nego ti Francuzi. Pa isti ti Rusi su nas zaj*** kad god su stigli i gurali u sve moguce ratove za njihvu korist. Prvo su nas koristili vekovima za potkusurivanje sa Turcima, pa onda sa Austrijancima i Nemcima, pa bili na granici invazije za vreme Tita, a u medjuvremenu su prodavali oruzije svim nasim neprijateljima i izdali nase interese kad god je to njima bilo od koristi. Dodatno su ti uzeli NiS ispod svake trzisne cene i izdejstvovali rudnu rentu na nivou satisticke greske da slucajno nesto para nama ne ostane. I svaki put sada kad hoces da napravis bilo kakav otklon od njih za svoju korist, pojave ti se koje kakve ruske stranke, Dacici i Vulini da te odmah vrate u blato.

Svako te koristi na nacin koji njemu odgovara i kako mu dozvolis. Paradoks je da nosis rusku zastavu i da sebe nazivas patriotom.
Posle mene su ljudi dosta dobro sve napisali, tako da nemam neku potrebu da preterano odgovaram. Svaki Srbin zna koja nacija i drzava su mu najblizi.
A ovako sto je krace moguce napisacu - za razliku od zapada, od Ruskog metka nijedan Srbin stradao nije. Pametnom dosta.
A sto se vazduhoplova za VS tice ja licno smatram posto vec imamo celu infrastrukturu odradjenu, da je dosta pametnije u ovoj situaciji pazariti neke polovne vazduhoplove novijeg datuma iz Egipta, Venecuele ili neke drzave koja ima takvog tipa letelice u floti. Em se ne bacaju milijarde u vetar, em taman kupimo to vreme kad bude moglo da se naruce novi tog proizvodjaca za kojeg smo vezani. Bacati milijarde za nesto sto nam NECE koristiti sa zapada je cist promasaj.

@ГЕНЕРАЛ Da li je tacno da imamo dozvolu da uvedemo vojni rok ali da nemamo uslove tj. kapacitet gde smestiti ljude i sve ostalo sto ide uz to? Isto tako sam nacuo da zele da uvedu nesto slicno svajcarskom modelu sluzenja vojske ?
Па могло би се тако рећи. Мада већ сам писао о капацитетима наших центара за обуку при Команде за обуку. Имамо у тренутним условима капацитет за 5.000-8.000 регрута, што значи да би у 4 рока годишње било од 20.000 до 32.000 војника могуће обучити. Нису нека претерана улагања потребна да би се то дигло на потребан ниво од 80.000-100.000 годишње.

Па могло би се тако рећи. Мада већ сам писао о капацитетима наших центара за обуку при Команде за обуку. Имамо у тренутним условима капацитет за 5.000-8.000 регрута, што значи да би у 4 рока годишње било од 20.000 до 32.000 војника могуће обучити. Нису нека претерана улагања потребна да би се то дигло на потребан ниво од 80.000-100.000 годишње.
Po generaciji u proseku ima 35.000 muškaraca sa tendencijom smanjenja zbog demografskog kolapsa usled ratova i nemaštine kojom smo okruženi od 1991 do danas.
Od tih 35.000 barem 50% će ići na vojni rok bez oružja zbog prigovora savesti.

Odakle tebi računica od 80.000 do 100.000 godišnje regruta ?
Odakle kapaciteti za 20.000 do 25.000 regruta po vojnom roku / smeni ako idu mart, jun, septembar i decembar ?

Po generaciji u proseku ima 35.000 muškaraca sa tendencijom smanjenja zbog demografskog kolapsa usled ratova i nemaštine kojom smo okruženi od 1991 do danas.
Od tih 35.000 barem 50% će ići na vojni rok bez oružja zbog prigovora savesti.

Odakle tebi računica od 80.000 do 100.000 godišnje regruta ?
Odakle kapaciteti za 20.000 do 25.000 regruta po vojnom roku / smeni ako idu mart, jun, septembar i decembar ?
Хајде да будемо прецизни: Једна генерација по годишту не значи = генерација служења војног рока. Имамо студенте, ученике средњих школа, здравствено неспособне (не мора да значи трајно неспособне) итд. који у години када навршавају 18. година не могу бити позвани на служење војног рока али ће бити евидентирани од стране надлежног центра Министарства одбране (бивши војни одсек). Веома је вероватно да би поред одређене генерације која би била "прва" која служи по новом моделу војни рок и оне генерације које нису служиле од 2011. године биле делимично позиване ако не на класично служење онда на неку скраћену варијанту (ма да је и сада ово све скраћено вероватно на 100 дана основне обуке) што импликује да би бројка била већа од 35.000. Такође приговор савести ће по новом закону који је сличан као Швајцарски и Аустријски (за ове противнике служења војног рока на форуму да нагласим) значи минимум двоструко дуже служење те обавезе од служења војног рока под оружјем. Такође је колега Qaxentius заборавио и социјално-психолошки-друштвени аспект служења војног рока у Србији. Колективни социјални "притисак" пре свега у мањим срединама, традиционалне породичне вредности па на крају крајева и жеља за авантуром и доказивањем младића ће погодовати одазиву младих генерација. У Републици Аустрији је 2018. године 56,2% једне генерације служило војни рок са оружјем, а реално је очекивати да би у Србији тај проценат био преко 75%. Не заборавимо да би наше друштво прихватило служење војног рока као "знак мушкости и способности" што је наравно социјолошки феномен. Такође замислите младиће који из разреда средње школе једини не оду на служење војног рока него иду цивилно да служе а да су војно способни: аутоматски ми би били етикетирани као неспособни итд.
У Швајцарској конфедерацији се служи 245 дана (за војнике обичне специјалности) у року од 9 година а основна обука траје од 18-23 недеља са каснијим позивима на војне вежбе у току тих 9 година (а генерално између 18. и 35. године живота), док сви грађани који не служе војни рок (ни прави ни цивилни) плаћају 11 година 3% бруто плате месечно или минимум 400 франака!!! За цивилно служење се та казна смањује у односу на трајање служења које је такође дуже од војног рока. У Србији треба такође кажњавати људе који избегавају војну обавезу. ШВАЈЦАРСКА и АУСТРИЈА нису неуспешне и сиромашне земље и војно су неутралне и имају служење војног рока. Не постоји ниједан аргумент који може да оповргне чињенице да Србија треба да се угледа по готово свим питањима на ове две земље па и по том питању.
По питању наших капацитета да одговорим: тренутно Команда за обуку поседује три центра за основну обуку у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу. Они имају заједно капацитет од неких 3.000 војника у овом тренутку а уз нека улагања би то могло да се подигне на 4.000-5.000. У Пожаревцу се налази центар за обуку Копнене војске где такође постоје капацитети за барем 1.000 војника, затим Краљево, Горњи Милановац, Зајечар, итд. Ако узмемо садшњи модел спаваонице као пример онда у њој има места за 15-20 војника али рецимо 15 војника по спавоници са оним новим дрвеним креветима итд. Обично зграде у којима су смештени војници имају барем 10 спаваоница са таквим капацитетом што одговара једној чети. Таквих зграда има у зависности од величине касарне неколико. Буквално 10 так таквих касарни у Србији да се адаптира би било довољно за основну обуку а бајке о томе како нема довољно старешина управо шире они што седе по канцеларијама и не раде по цео дан ништа са војском. Дајем пример: Рецимо да је 40.000 регрута годишње на служењу војног рока у 4 позивна рока, дакле 10.000 по року. Ако рачунамо у четама онда је то 65 чета од по 150-160 војника. То значи да на територији целе Србије треба да постоје 65 објеката за смештај по једне чете (како сам горе навео) у рецимо 10-12 касарни је то 5-6 зграда по касарни. Уз то постоје и војнички ресторани, интендантски сервиси итд. који су негде у добром, солидном или лошем стању. Дакле само треба оне касарне са солидним и добрим условима узети и још дотерати и ето основног капацитета. По једној чети рачунајте је потребно 12-15 старешина подофицира и официра. То је ако рачунамо са 15 старешина на 65 чета 975 старешина, нека буде 1.000. У овом тренутку Војска Србије располаже са преко 10.000 старешина - паметноме доста! У кратком року цео систем може да се ухода и све може да се за годину дана среди ако се хоће.

Vrh