Bender Rodriguez » Čet Dec 03, 2020 9:48 pm[/url]":20z676q7]@Branik, poštovanje i pohvala za post i zbog interesantnih detalja i zbog zahvalnosti prema tebi kao tadašnjem braniocu otadžbine.
Ali ne slažem se da to što nasi nisu uhvatili pilote označava neku nemoć ili sramotu. Pilot oborenog F-117 je pao kod Rume. Pilot oborenog F-16 je pao negde između Rume i Šimanovaca. Od obe lokacije do granice sa Bosnom ima manje od 50 km. To je jako mala razdaljina za američke timove za evakuaciju i njihove helikoptere. To se videlo na primeru oborenog F-16, kada su doleteli do onog sela nedaleko od Rume sa 3 MH-53 naoružana do zuba i pokupili pilota u rekordnom roku. Jer kao što verovatno i sam znaš, od momenta kad te letelice budu pogođene, piloti već okreću ka Hrvatskoj a pilot i komanda izračunavaju i dogovaraju se gde će da padne letelica, a gde će pilot da iskoči, gde će da se sakrije, gde da prođe i gde će da bude evakuacija. Kad pilot sleti na zemlju, svaki detalj je već odavno izračunat a evakuaciona snaga je već uveliko na putu.
U Zelkovom slučaju (pilot F-117) jeste da je bilo više šansi da se uhvati pilot, jer je on oboren oko 20h a evakuisan pred zoru. Ali i sam Zelko je rekao da su u jednom momentu, taman pred evakuaciju, naši bili jako blizu njegovom nalaženju.
Treba imati u vidu još jednu stvar. Ja ne izbacujem mogućnost da su, prilikom svih obaranja, NATO snage odmah kontaktirale naše vlasti i rekle im da ako neko povredi pilote ili ih pak ubije, da će odmazda biti strašna. To nekima deluje neverovatno, ali u svakom modernom sukobu, vladari zaraćenih strana često imaju kontakt u nekim trenucima. Čak i ako svojim narodima i međunarodnoj zajednici pričaju drugačije, da bi ispali face pred svima. Uostalom, i za vreme Jugo ratova toga je bilo kolko oćeš. Stoga sam siguran da su i naši i Ameri s vremena na vreme imali kontakt na najvišim nivoima. Sad, ne kažem da je to bio razlog što piloti nisu uhvaćeni, jer ne znam. Ali ne isključujem to. No, u svakom slučaju to što piloti nisu uhvaćeni ne vidim kao neki neuspeh naše vojske.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799451#p799451:20z676q7 je napisao(la):
spatiotecte » Čet Dec 03, 2020 8:34 pm[/url]":20z676q7]
Pa jedna francuska ima jedva 199 tenkova, eto čak manje i od Srbije.
Ne treba tako da gledaš. Mnogo je kompleksnije od toga.