Жао ми је што
@Karlo del Ponte не посећује овај део форума, дефинитивно би био демантован "са терена". Белоруси немају тај осећај. Тај осећај имају другобелорусијанци елементи који маштају да обнове реч посполиту и којима је постојећи идентитет мрзак. Они могу да пласирају такве приче.
Та шаргарепа се зове весело тапшање по рамену и сликање на подијуму док пуцају око тебе шарене конфене, белозуби осмеси и шампањац реком. А све остало функционише по принципу: ти ћеш мени даш злато а ја ћу теби да узмем угаљ. Колеге су већ написале о томе како су се руси трудили да угоде својим савезницима. Нешто слично како смо се ми шлихтали нашим југословенским републикама.
Де реци шта су радили.
Аман људи, у чему се огледа то малтретирање? Ишао по улици, шенлучио, узимао данак у крви, набијао на колац, вешао и стрељао? То су нама други радили окупатори. А ви просто транслирали догађаје на реч окупација. То нам је у генима, знам, али потребно је мало дубље изучити детаље који индиректно говоре о правој ситуацији а не нечију пропаганду.
Колега је већ одогворио, а ја ћу да додам. Глад је резултат комбинације погрешне политике колективизације (која је као и све морала да се уради одмах) и суше и најезде штеточина (делимично и због колективизације људи су били слабомотивисани па се лоше радило). Глад била у свим житницама СССР (Украјина, Казахстан, Поволжје, Кубањ) Сирова и неприпремљена политике обједињавања у задруге и ПИКове, (колхоз и совхоз), па су сељаци што због слуђености што намерно саботирали пролећну сетву, а осим тога, што су опет у жељи да се супротставе/прилагоде новим околнистима масовно смањили сточни фонд, и као што рекох велика суша која је задесила са масовном појавом штеточина направише "савршену олују" где су гладовали они који су храну сами производили. Да, централна власт сноси одговорност, али јавно тако внешто није планирано, а понајмање за уништавање људи. Шта више, пролетеријат је за комунисте увек био главни фундамент власти. Тако да је сасвим погрешна агенда којом се користи савремена украјинска пропаганда.
Јуче или прекјуче је у Србију стигла директива бр. 25 од Хитлера којом се командује напад на Југославију чак и под условм да се потпише пакт или сарадња. Тј. Југославија је означена као неприајтељска држава. А та свађа Стаљина и Тита је савшено унуаткомунистичка прича, јер су Руси тада Србе скрајнули са политичке сцене. Тито је 1918-1919 био на списку комнуиста који је СССР гледао као на своје људе које може да кандидује, тек на неком 300 месту, а пре њега су били Срби и други јачи играчи. Међутим миграција белих у Југославију, топлим пријем од стране Карађођевића, и још велика помоћ руској јерахији, учинили су да Тито заједно са хрватским и словеначким комунистима исплива у лидере јер су Руси комунисти изгубили у Србе комунисте поверење, сматрајући да су сви Срби склони монархизму и немају часне намере ка револуцији. Да ли је то само разлог или су Словнци и хрвати били подржани у још неким центрима моћи, тек, Србиу политичком животу комунистичке Југолсавије као што је опште познато имају најмање утицајне улоге.
Тито је пљунуо Стаљину у лице. Политички маргиналац био је подигнут у небо, који је као и Мило Ђукановић успео Русима окрене леђа, што потврђје писање нашег клеге Бендера да су Руси аљкави што се тиче дипломатије.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Раскол_Тито—Стаљин#cite_note-FOOTNOTEКрлежа1969pp._311-1
Не знам окуд свима те идеје да је Кијев треба да падне а три дана?
Космет су наши комунисти још пре разлаза са Стаљином предлагали да дају Албанији, али будући да су та решења предлагали хрватски, словеначки поитичари, јасно је да њима није било жао, а наши српски политичари су само ћутали.
Као и много шта друго, се је предмет политичке трговине. Њима је то тренутно у интересу, па помажу. Нама је то такође у интересу, па подржавамо тему. Прагматика
Не треба да буде новост, да је конфликт између Пољака и Руса јако стар, да су Пољаци имали претензије на руски престо. Пољаци су држали под својом велики део европске Русије. Исто тако читава Пољска је била у саставу Руске Империје. Тако да ту има много нарашчишћених рачуна и са једне и са друге стране.
Па контрибуција да, па запдани табор је тежња самих пољака. И једно и друго је истинито и једно и друго је било. Стисак спао, отргли се контроли и добровољно отишли на другу страну, која их користи. Најбоља манипулација је кад не знаш да тобом манипулишу.
Пољаци су били унутар зидина Москве и седели су на престолу. Али, док су они били унутра, Минин и Пожарски су били около зидина.
Какав је БДП био свима осталима у том периоду. Какав је основни показатељ каквоће живота? Мислим да је финансијски показатељ као једино мерило нешто на шта су нас напецали а ми се пецамо. Види како Ацика и Малиша разарају са тим џидипи форама.
Шкода која производи данас милионе возила је немачко власништво. И код нас тај џидипи праве разне инвестиције, кредити, Фиат, ЗиЂин, и шта ти ја знам. Реални БДП који би заиста производимо далеко је мањи. Али зато фенсерај, љуибичасто-ружичасте кулисе, реклама, све шљашти. А у суштини, нема пас зашто да нас уједе.