Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Da ponovim : za sve što je plaćeno, a nije isporučeno iz Rusije, trebalo bi tražiti gas.

Da li se tačno zna šta smo platili ili avansirali i koliko je to novca dato za oružje?

Ништа ми нисмо платили. Требало је танте за кукурику

Ako ništa nismo dali unapred, onda planiran novac za Rusiju usmeriti u naše firme.

Poslednja izmena:
Проблем је што нам фале нека средства која нисмо у стању самостално да произведемо.

Противоклопне ракете и ПВО ракете мањег домета да, на западу.
ПВО ракете средњег и већег домета тешко можемо на западу, а источне тешко можемо набавити.
Највећа штета је средњи транспортни хеликоптери што ту нисмо на време заокружили целу ескадрилу већ мање од пола. Сад прелазити на западне хеликоптере тог типа нема смисла. Мада Ми-17 може да се провуче као цивилни хеликоптер па да их испоруче као што су Камов испоручили.

Сад прелазити на западне хеликоптере тог типа нема смисла.
Kad ima smisla ako ne sada kada svi prelaze sa ruske tehnike na zapadnu? Od cele Evrope, Indije do Indonezije. Osim Irana, Burme, podsaharske Afrike i severne Koreje ne znam ko će uopšte posle svega ovoga kupovati (ili moći da kupi) rusku tehniku.

Poslednja izmena:
Морају да се замене Нева и Куб, матори су. Али свакако мора се акценат ставити и на борбу против дронова као највеће претње данашњег ратовања. Неопходно је да сваки батаљон војске добије адекватну цевну ПВО, а на нивоу бригада да постоје противелектронске мере.
Било би занимљиво размотрити и употребу клипне авијације наоружане топовима за борбу против дронова, имали смо у Русији скоро пример да је хеликоптер Ми-28 оборио дрон. Можда нека турбопропелерска Ласта, Кобац и сл.

Kad ima smisla ako ne sada kada svi prelaze sa ruske tehnike na zapadnu? Od cele Evrope do Indonezije. Osim Irana, Burme, podsaharske Afrike i severne Koreje ne znam ko će uopšte posle svega ovoga kupovati (ili moći da kupi) rusku tehniku.
Па ми у суштини и немамо пуно руске технике, ракетна ПВО која је зрела за замену (ваљало би изгурати Кинеске системе како год), ловачка авијација која се мења Рафалима, Ан-26 које мења Ербасов авион, оних донираних 30 тенкова, 30 БРДМ, стари БРДМ и БТР који су одавно за отпис и могу их заменити домаћи КИВ и Милоши, Гвоздике и Д-30 које сами модернизујеми и хеликоптери Ми-8/17 који су ми искрени незамењиви у тој класи. Њих можемо одржавати у Чешкој или у Египту. Проблем је само што имамо 5 нових, два матора из ЈНА који још лете и један из ЈСО стар 30 година који је тренутно испао из ресурса.

IMG_20230905_115207.png

Ako pogledamo ovu kartu, onda nam FK-3 i nije neophodan, jer nam on nije potreban u eventualnom sukobu u KiM ili BiH zbog odbrane našeg naroda. Sa NATO nadam se da više nikad nećemo ratovati, već maksimalno saradjivati. Zato bi trebalo novac usmeriti u našu Namensku industriju.

хеликоптери Ми-8/17 који су ми искрени незамењиви у тој класи. Њих можемо одржавати у Чешкој или у Египту.
Zašto u inostranstvu održavati helikoptere kada se kod nas remontuju vec jedno 40-50 godina?

Koliko se sećam kupljena su 2. Jedan Kamov su dozvolili da dođe prošle godine , drugi nikad nisu ,ne znamo ni dali će ni kada će. Ista priča kao FK-3. Mrka kapa.
Други Камов није био направљен. Очекује се ове године.
За ФК3 је стварно неосновано, ја верујем да неко буши причу са наше стране.

Хвала на исправци. Утолико разлог више да задржимо Ми-17 као средњи транспортни хеликоптер.

Dobro, jasno i konkretno izlaganje predsednika Sindikata VS sa preciznim brojkama koje objašnjavaju kadrovske probleme prouzrokovane materijalnim statusom.

Zanemariti televiziju na kojoj je izvršeno gostovanje i apsurdne upadice voditelja koji ni ne zna šta je vojska.
Snimak počinje sa ključna 2-3 minuta, a preporučujem da se pogleda ceo.

Podsetiću i na jednu teoriju koju sam skorije izneo ovde, a u vezi očiglednog nesklada ulaganja u nabavku tehnike sa jedne strane, a sa druge u neadekvatno ulaganje u kadar. Po toj teorji, na zahtev zapadnih ,,partnera" i uz posredstvo MMF-a, niskim platama se kadar drži na ,,ledu" i u apatiji dok se ne razreše vruća bezbednosna pitanja u regionu.

Слетео Иљушин РВ Египта на Батајницу, 90% донео нешто :cool:

Ретко кад се толике птице враћају празне :D Али имајмо на уму да је Камов стигао истим оваквим самољетом. ;)

Opkladio bih se da je (su) zrakomlat(i).

Ocekujem da je ovo samo pocetak septembarskih isporuka, taman tempirani za veliku objavu za vreme Partnera. Da ne kazem za neki novi potencijalni ,,prikaz" u oktobru.

Ocekujem:
- Erbas C295,
- Nove H-145,
- Ka-32,
- Prikaz novih isporucenih i naoruzanih Hamera,
- Prikaz novih bespilotnih letelica (CH-95, Pegazi, .....)
- Prikaz i zvanicnu objavu nabavke ,,dronova samoubica"
- Predaju VS novoproizvedenih Milosa, Lazara, MRAP-ova, PASARSA, BOV-ova, NTV-a (deo proletos prikazanih u Batajnici jos nije bio isporucen VS + dodatno proizvedeni),
- Nove Tojote Hajlaks, Nisane,

Ne bi me iznenadilo ni da bude neko dodatno iznenadjenje tipa FK-3, Mi-17, Kiparski Mi-35.

Zasluzili smo, bili smo "konstruktivni" i ,,ulozili napore u deeskalaciju". Eto, juce se i MO sastao sa kiparskim ambasadorom. Pre toga bio na Kipru i u Egiptu,....

Кад оно беше нови празник, дан заставе и јединства? Сад средином септембра. Таман да се на Ушћу прикажу новотарије.

Vrh