Da ne bude zabune i sporenja, odmah da kazem da
podrzavam neki oblik ,,verske podrske" u vojsci.
Ali,
da li je sve moralo na ovakav nacin?
Zar nije moglo da se verska sluzba ,,
autsorsuje"
ostavi verskim zajednicama da je sprovode. Ako treba i da se izgrade verski objekti u kasarnama u koje bi dolazili da sluze svestenici/kapelani/imami koje za to odredi verska zajednica. Naravno, podrazumevalo bi se da odredjeni dobiju
saglasnost vojske - ,,agreman" za obavljane delatnosti u vojnim objektima i pristup istim.
Ali bi ti svestenici bili civili, pripadnici svojih verskih zajednica. I sa vojskom bi imali samo verska posla.
Uslov za dobijanje ,,agremana" je moglo da bude potpisivanje
neke vrste ugovora o ulasku svestenika u ,,aktivnu rezervu", koja bi podrazumevala da u slucaju rata ili boravka jedinice u inostranstvu svestenik ima obavezu da i tada ,,prati svoju pastvu".
A sta smo mi
dobili? Svestenike/kapelane/imame - oficire,
vojna lica!
Dakle imamo svestenike koji: imaju cinove oficira, nose uniformu, podlezu lancu komande (imaju komandanta), primaju platu kao oficiri, imaju vojnu obuku, idu na redovna gadjanja, clanovi su komandi jedinica, idu na vojne sastanke komande, zaklinju se na vernost vojsci i drzavi, u situaciji su da mogu da koriste svoj polozaj viseg cina nad nizem i obrnuto, ......
Da apsurd bude veci,
istovremeno su pripadnici verskih zajednica, nalaze se u verskoj hijerarhiji, zaklinju se na vernost svojoj veri i verskoj organizaciji kojoj pripadaju, imaju cinove svestenika (koje im daje verska organizacija), imaju nadredjenog po verskoj liniji, istovremeno vode parohije (kako sam saznao zbog materijalnog momenta i skromne oficirske plate, pa pored vojne sluzbe obavljaju i civilna ,,cinodejstva"),.....
I ako potencijalno dodje do turbulencija ,,kojem ce se privoleti carstvu" nebeskom ili zemaljskom?
Rezultat svega je vojni sistem koji sada ima brojne ,,izuzetke" od opstih pravila.
- brade na uniformisanim vojnim licima,
- oficiri koji istovremeno pripadaju drugoj ustrojenoj organizaciji,
- oficiri zakleti na vernost drugoj organizaciji,
- oficiri materijalno zavisni od druge organizacije, ......
Ima jedno staro pravilo - ako zelis da urusis neki sistem dovoljno je doneti propise koji nisu u praksi primenjivi, primenjuju se selektivno ili se uopste ne primenjuju.
Vernik sam SPC i kao takav imam pravo i mogu da kazem, da je ovo zestoki promasaj i za vojsku i za samu crkvu.
Sve sto kazem za
SPC, istovremeno vazi i za katolike i za muslimane.
Apsurdan
primer (
nije vezan za islam kao takav, da znam za trenutno postojeci slican pravoslavni, naveo bih taj):
Potpukovnik VS, Muhamed Jusufspahic je
istovremeno Muftija beogradski!
Muftija beogradski
u vojnom ofisu i autfitu
Potpukovnik vojske Srbije
u ofisu Muftije beogradskog u adekvatnom
autfitu
Sada da
isto primenimo na pravoslavne.
Da li vam zvuci prirodno, ono sto je sada moguce, da neki pravoslavni vojni svestenik, oficir postane npr. neki episkop SPC, sa titulom (
hipoteticko ime, cin, eparhija):
,,potpukovnik Milentije, episkop rasko-prizrenski"?!
Terenski rad verske sluzbe VS valjda uz posetu vojnom svesteniku po verskom lancu komande.