Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,5%
  • Ne

Glasovi: 225 61,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    364
Nesvrstani blok skoro da više i ne postoji u praksi. U Nesvrstane se ubrajaju i Iran, Saudijska Arabija, Belorusija... A svi znamo da je Iran odmetička zemlja koja je blisko uz Rusiju i Kinu, protiv svega zapadnjačkog. Belorusija je još bliža Rusiji, i maltene je njena kolonija, na korak su od toga da budu ista država. A Saudijska Arabija je američka pudlica. I protivnik Irana.

Jedna od retkih istinski nesvrstanih zemalja danas je Indija. Pošto održava dobre odnose i sa zapadom i sa Rusijom, a opet pazi da ne ode predaleko u zagrljaj Rusiji. Em zbog prethodnih nefer ponašanja od strane Rusije, em što joj je Kina rival i potencijalni neprijatelj, a uz to je i saveznik sa njenim smrtnim neprijateljem Pakistanom. Tako da od zemalja u Evroaziji koje znam da su istinski neutralne i nesvrstane, od onih vrednih pomena znam samo za Indiju. Svi ostali su na ovaj ili onaj način povezani sa jednim ili drugim blokom.

Jedino zemlje po Africi i Južnoj Americi mogu sebi da priušte da budu nesvrstani blok, ili istinski ok sa svima. U Evroaziji teško. Jer gde su kapital i/ili resursi, tu su i svetske otimačine i pretendovanja. A Srbija nije ni u Africi ni u Južnoj Americi, nego u dvorištu zapadnog bloka. Neki bi čak rekli unutar njegove teritorije, pošto smo okruženi istim sa svih strana.

• Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Saudijska Arabija se u zadnje vreme sve više klati prema Kinezima. Što je za mene lično iznenađenje. Vidim i da Siriju nameravaju da vrate u Arapsku ligu. Njihovo odmetanje od Amerikanaca će, ako se bude desilo (a sve upućuje da hoće) imati dalekosežne posledice.

Interesantan je Pakistan, koji zavisno od vlade, se drugačije pozicionira prema imperijama (npr. trenutna vlast i Imran Kan).

Jedino zemlje po Africi i Južnoj Americi mogu sebi da priušte da budu nesvrstani blok, ili istinski ok sa svima. U Evroaziji teško. Jer gde su kapital i/ili resursi, tu su i svetske otimačine i pretendovanja. A Srbija nije ni u Africi ni u Južnoj Americi, nego u dvorištu zapadnog bloka. Neki bi čak rekli unutar njegove teritorije, pošto smo okruženi istim sa svih strana.
Spoljnu politiku jedne zemlje odredjuje pre svega njena geografija.
Mala, siromašna zemlja u Evropi, okružena NATO/EU sa svih strana a od kojih je potpuno ekonomski zavisna , nema nikakvog manevarskog prostora za neku nezavisnu, “nesvrstanu” spoljnu politiku.

Titova Jugoslavija se nalazila izmedju NATO i Varšavskog pakta, imala je veliku obalu i luke na Jadranu pa je mogla da se pravi da je nesvrstana. Ova današnja Srbija ništa od toga nema, kraj priče.

Poslednji, dobronamerni savet: prerastite bombardovanje.

Ne zato što je to moralna i etička stvar da se uradi, već zato što osim nas Srba, nikog drugog nije briga za to što se desilo pre 24 godine.
Rođaci, jedan Vijetnam i Amerika su se pomirili još 90ih (isto tako oko 20ak godina od njihovog sukoba), 2000ih uspostavili i saradnju, a već sredinom prošle decenije postali i bliski vojni saradnici i partneri. Da, onaj Vijetnam koji su Ameri i ostatak hijena preorali i spržili uzduž i popreko. Onaj Vijetnam u kome je jedno vreme govorenje engleskog jezika bila potencijalna karta za mardelj. E taj isti Vijetnam je jedan od značajnih vojnih partnera Amerike u Aziji. Link za neverne Tome u šoku. Ljudi prerasli šta je bilo, otišli dalje, dogovorili se jer im je oboma u interesu. Amerima jeftina radna snaga, a Vijetnamcima otvaranje ka svetu i držanje Pekinških besnih komunjara na odstojanju. Ej, Vijetnam i Amerika saveznici... Ali eto, desilo se i to.

Shvatite, nikoga nije briga za nas i naše bombardovanje. Bilo to pravično ili ne, međunarodna politika ne funkcioniše ni po principima emocija, ni po principima etike, ni po principima prošlosti. Već po principima interesa i sadašnjosti, sadašnjih okolnosti. Sve zemlje koje su to shvatile, od kraja hladnog rata naovamo su napravile pomake i napredak. Sve zemlje koje su odlučile da teraju neku kontru, isteruju pravdu, žive u prošlosti, i šta ti ja znam... su ostale rupčage.

Prerastite bombardovanje.
Bravo, ovo je racionalno razmišljanje. A SAD I Vijetnam odličan primer. Nisam ni ja fan NATO ali mislim da nam u ipak više u intersu da uđemo. Ako su jedna Švedska i Finska ušle o čemu da pričamo.
Aposlutno je vreme da se preraste bombardovanje, zaboraviti ne treba, ali prerasti da nastaviti dalje. Kaoi i sve ruševine ili oboviti ili nešto drugo sazidati.
Nakon neminovnog ruskog poraza i predstojećeg laganog sloma putinovske države, obratite pažnju kako (će da) ide promena retorike domaćih rusofila:

1. “Puna podrška Putinu, specijalnoj vojnoj operaciji i denacifikaciji”
2. “Ne podržavam ni jednu od strana u sukobu, ali…”
3. “Ovo je ludilo, zar ovi na Zapadu ne znaju koliko hiljada atomskih bombi ima Rusija?!?”
4. “Rusija nikada ne može da izgubi rat, samo iznutra izdajnici mogu da je destabilizuju ali im to neće uspeti”
5. “Ovi što su srušili Putina neka im to služi na čast, američke sluge, izdajnici jedni!”
6. “Oduvek sam znao da je Putin od početka bio agent CIA-e, mason i izdajnik, ubačen da uništi Rusiju!”
7. “Kakva Rusija, kakvi bakrači, ja sam uvek bio za NATO, šta vam je?!?”

😏
Ni Andrić ne bi bolje sastavio. Spreman sam da se kladim da će biti ovako
Ginuli su naši graničari kao snoplje na bugarskoj i inim granicama posle 1948. od sovjetskih metaka i od njihovih satelita, organizovane su i sahrane pred Skupštinom, sa po 100.000 prisutnih.

Takođe, zarad otopljavanja odnosa sa SSSR-om, bela knjiga o zločinima sovjetskih vojnika tokom dovođenja njihovih saveznika na vlast u Jugoslaviji (tj. Srbiji, gde bi teško došli na vlast) 1944. godine je u najvećoj meri uništena, ali po privatnim bibliotekama ima sačuvanih primeraka. Na Čukarici ima slučajrva da su muža obesili na ulaznim vratima jer nije dao da mu siluju ženu. Dabome, tu je bilo i Ukrajinaca i ostalih, ali im se bogme komandovalo iz Moskve.

Dosta s tim vašim mitomanijama, hteli su Niš da daju Bugarskoj, i to ne SSSR nego Carska Rusija. Da pitamo Mađare kako je kad te okupiraju, da li ne pucaju?
Ovo se često zaboravlja. Nekada mi bude žao je Tito otkačio onog kretena u Moskvi i što SFRJ nije bila USSR kuja, ne bi danas bilo ovoliko fanatičnih rusofila. Svi koji su bili pod njima su pobegli čim su imali priliku (osim Belorusije, mada i tu je od režima više). A neki su i probali 56 i 68 pa dobili po nosu. Is vi su napredovali u odnosu na YU koja je bila zapad za njih. Ikarus je Poljcima bio najbolji bus, danas je nama Solaris.
O bahaćenju Jugoslovena po Mađarskoj da ne pričam. Za jednu crvenu je konobar obigravo oko Jugovića kao da je neki kralj. Rusi nama ju slovenski rođaci, ali ruska država nam nije majka..
Tito je vešto odigrao sa zapadom tih godina i sprečio invaziju. Ali taj isti zapad je odučio da ne vidi goli otok i cenzuru u Jugoslaviji.

Nesvrstani blok skoro da više i ne postoji u praksi. U Nesvrstane se ubrajaju i Iran, Saudijska Arabija, Belorusija... A svi znamo da je Iran odmetička zemlja koja je blisko uz Rusiju i Kinu, protiv svega zapadnjačkog. Belorusija je još bliža Rusiji, i maltene je njena kolonija, na korak su od toga da budu ista država. A Saudijska Arabija je američka pudlica. I protivnik Irana.

Jedna od retkih istinski nesvrstanih zemalja danas je Indija. Pošto održava dobre odnose i sa zapadom i sa Rusijom, a opet pazi da ne ode predaleko u zagrljaj Rusiji. Em zbog prethodnih nefer ponašanja od strane Rusije, em što joj je Kina rival i potencijalni neprijatelj, a uz to je i saveznik sa njenim smrtnim neprijateljem Pakistanom. Tako da od zemalja u Evroaziji koje znam da su istinski neutralne i nesvrstane, od onih vrednih pomena znam samo za Indiju. Svi ostali su na ovaj ili onaj način povezani sa jednim ili drugim blokom.

Iran će nešto uraditi samo da kontrira SAD. Režim to radi zato što je Pahlavijev Iran bio previše dobar sa SAD. Velika i stara kultura ali robovi svog režima kao i Rusija i Kina.
Naravno da od neutralnosti nema ništa. Bravar je odavno umro a i zemlja koja je bila neutralna jer to mogla biti nepostoji 32 godine.
Mala, siromašna zemlja u Evropi, okružena NATO/EU sa svih strana a od kojih je potpuno ekonomski zavisna , nema nikakvog manevarskog prostora za neku nezavisnu, “nesvrstanu” spoljnu politiku.

Titova Jugoslavija se nalazila izmedju NATO i Varšavskog pakta, imala je veliku obalu i luke na Jadranu pa je mogla da se pravi da je nesvrstana. Ova današnja Srbija ništa od toga nema, kraj priče.
Ponavaljam se ali potpuno si u pravu. Moramo da shvatimo gde smo.
SFRJ je bila neka vrsta tampon zone i zbog večine i položaja je mogla to da bude. A i tu je zapad dozvolio da bude, da nisu možda bi Staljin i SSSR pregazili Jugu i stavili pod svoju čizmu.
Zapad je znao za Goli otok koji nije bio ništa manje gadan od Gulaga. Dobro nije bio u ledenom Siburu, bio je na vrelom jadanskom otoku. Pravili su se da ne vide, kao i cednzuru itd.
Nesvrstani su bili tada opcija pre svega i zbog izvoza i rada naših građevinskih firmi.

Najjace mi je delovanje NVO u Srbiji gde se na ovoj temi najvise guraju. Taman sto je Igor zaustavio temu, fasisticko/okupatorska koalicija nastavlja sa propagandom vezanom za SSSR, sad Rusiju itd. Medjutim jedna sitnica koja ih koci to je - nedovoljno znanja ( osim onog sa CNN BBC AP zapadnjacke propagande ) sto ponavljaju kao kvocke nista novo nisu u stanju da napisu... Knjiga/pisac isti samo se pojavljuju novi koji pisu i tako u krug. No - nisu oni toliko zanimljivi, najjaci su pojedini " neutralani " koji prodaju na raznim temama tu pricu, dok su direkt za jednu stranu ( pisao vec o tome ) i podrzavaju naravno stranu odakle ih placaju - zna se koju 😅 I onda pokusavaju da nam prodaju pricu zapadnjacku o demonkratiji zapadu u smislu ( mi nismo protiv Vas, mi smo Vas bombarodvali za Vase dobro ) Aha 🤣 ali je i Rus najlosiji verovatno sto sa Ruske strane nije nastradao nijedan nas drzavljanin.. Srpski narod zlo dobio sa Ruske strane nije, ali zato nas je zapad unistio za vek vekova i to je fakt. Nije zapadu problem Srbija, problem su mu religija u nasoj drzavi, narod sto misli drugacije itd. Svima jasno zasto je Srbija ( nekad najjaca drzava ) unistavana bila od strane kolektivnog zapada. No uvek smo se vracali, uvek smo obnavljali svoje ( nekad zapadnjak tito pravio gole otoke ) sad pokusavaju da nas ubede da je to bilo okej 😅 Sokiran sam sta sve necu cuti od petokolonasa u Srbiji...

Lepe vesti stižu iz Ekvadora, predsednik pozvao građane da kupuju oružje i da se naoružavaju. Kaže se i da je Brazil nedavno sproveo izmene u korist oružja, pa se nadamo da će se ovaj trend nastaviti do Evrope.

Tako je, ali i ekonomski interesi i politički sistem

Da pokušamo da definišemo 2 bloka u Aziji

Čvrsto na američkoj strani su Japan, Južna Koreja, Tajvan, Filipini, Australija, Novi Zeland.

Ako se uzme od koga se kupuje oružje, onda na toj strani je sve više Indija, mada je ona velika moćna zemlja koja će imati neku nezavisnost u odlučivanju, onda Malezija, Vijetnam, Singapur.

Indonezija se nije odredila, kao i Tajland koji je blizak sa KInom. Pakistan se klima levo desno što reče neko zavisi ko je na vlasti. Šri Lanka je bankrotirala kinezi ih drže u šaci, dobili su neku luku tamo što je zabrinulo Indiju

Čvrsto na Kineskoj strani su Rusija, Severna Koreja, Mijanmar, Iran (Iran ima velikog uticaja u Iraku, LIbanu i Siriji), Kambodža, pa i Afganistan i države u srednjoj aziji koji namju drugi izbor..

Borba je za Afriku. Saudijci igraju čusno, malo sa zapadom malo sa Kinom.

Na zapadu vlada "liberalni" kapitalizam sa plutokratijom na čelu, na istoku državni kapitalizam sa strogom kontrolom. Za običnog čoveka, ne valja ni jedan ni dugi.

@nensav Slažem se, ali porediti Srbiju sa azijskim zemljama je besmisleno:

Indija: najmnogoljudnija, ogromna, nuklearna sila, jedna od retkih zemalja na svetu koja zaista može da priušti luksuz “nesvrstanosti”, da ne govorim da je malo malo neka makljaža sa Kinezima na Himalajima i sa Pakistanom oko Kašmira.Plus deo su anti kineskog “Quada” sa Amerima, Japanom i Australijom.

Pakistan: 230 miliona stanovnika, nuklearna sila, itd.

Indonezija, Malezija, Vijetnam: sve velike, mnogoljudne zemlje, imaju luke, veliki manufacturing hub-ovi.

Bangladeš: jedan prcvoljak ali ima veću populaciju od Rusije! (oko 170 miliona!)

Šri Lanka: pukla ekonomski ali bar ima luke u indijskom okeanu.

I jedna Srbija sa manje od 7 miliona stanovnika, bez izlaza na more, demografski zakržljala, okružena potpuno NATO paktom, itd. itd.

Nisam upoređivao Srbiju, pokušao sam da odedim mesto azijskih zemalja. Evropa je većinom na zapadu.

Mada, sistem koji gradi Vućić više liču na državni kapitalizam koji vlada u Rusiji i KIni. Vlast jedne partije, veliki klijetalizam, odluke se donose na jednom mestu, nema prave debate, opozicjia se suzbija, itd.
Slično pokušava i Orban u Mađarskoj. Ali što reče Bender geografija ne dozvoljava da se i Madjarska i Srbija više približe istočnom bloku.

Madjarska i Srbija više približe istočnom bloku.
Madjarska je deo NATO-a i EU, kakav crni Istočni blok?

Srbija čak i da hoće nešto sa Rusijom, srećom, više ne može: onaj u Kremlju će do kraja života biti Haški optuženik i povučena je gvozdena zavesa od Baltika do Dnjepra.
Što se tiče Kine: možemo da muljamo sa njihovim kreditima za infrastrukturu i takve stvari ali kad sutra Ameri i EU uvedu i Kini sankcije zbog Tajvana ili čega već moći ćemo i sa Kinom da obrišemo naočare, kao sada sa Rusijom.

Cela Evropa je sada pod potpunom američkom dominacijom verovatno kao nikada u istoriji, Rusija izbačena narednih 50-100 godina i to je to.

@nensav Slažem se, ali porediti Srbiju sa azijskim zemljama je besmisleno:

Indija: najmnogoljudnija, ogromna, nuklearna sila, jedna od retkih zemalja na svetu koja zaista može da priušti luksuz “nesvrstanosti”, da ne govorim da je malo malo neka makljaža sa Kinezima na Himalajima i sa Pakistanom oko Kašmira.Plus deo su anti kineskog “Quada” sa Amerima, Japanom i Australijom.

Pakistan: 230 miliona stanovnika, nuklearna sila, itd.

Indonezija, Malezija, Vijetnam: sve velike, mnogoljudne zemlje, imaju luke, veliki manufacturing hub-ovi.

Bangladeš: jedan prcvoljak ali ima veću populaciju od Rusije! (oko 170 miliona!)

Šri Lanka: pukla ekonomski ali bar ima luke u indijskom okeanu.

I jedna Srbija sa manje od 7 miliona stanovnika, bez izlaza na more, demografski zakržljala, okružena potpuno NATO paktom, itd. itd.
A Izrael ? Ima nesto vise stanovnika od Srbije stim da su 20% Arapi (slično odnos kao mi sa Šiptarima). Pritom su površinom 4 puta manji od Srbije i uglavnom je pustinja. Sve okoline drzave ih pataloški mrze, ali im to ne smeta da budu ubedljivo najjači i ekonomski i vojno u regionu.
Dakle za snagu neke države je najbitnije njeno unutrašnje uređenje i kvalitet ljudi koji žive u njoj.

Izrael = Amerika. Baš bi jedna mala pustinjska država smela da se tako naoruža i zlostavlja sve okolne države bez amina najveće sile.

Zapravo i ponaša se kao US. U cilju svojij interesa napada druge države, uzima im teritorije dok međunarodne institucije žmure ko Zagorka Dolovac.

A Izrael ? Ima nesto vise stanovnika od Srbije stim da su 20% Arapi (slično odnos kao mi sa Šiptarima). Pritom su površinom 4 puta manji od Srbije i uglavnom je pustinja. Sve okoline drzave ih pataloški mrze, ali im to ne smeta da budu ubedljivo najjači i ekonomski i vojno u regionu.
Dakle za snagu neke države je najbitnije njeno unutrašnje uređenje i kvalitet ljudi koji žive u njoj.
Tek poredjenje sa Izraelom je totalno besmisleno: nuklearna visoko tehnološka sila, jedan od najvećih američkih saveznika, sa verovatno najmoćnijom dijasporom na svetu, naoružan do zuba, ima luke na Mediteranu i Crvenom moru: Haifa, Ašdod, Eliat, Jafa, Tel Aviv itd. itd.

I pritom imaju nuklearne bombe.
Preko 200 bojevih glava.

I niko im ni rec ne kaze, jer su podmazali medjunarodnu zajednicu gde treba, a uz to su mrtvi ladni u Evropi pokusali da ubiju svog bivseg naucnika koji je razotkrio svetu njihov nuklearni program. I nikom nista.

Cionistima se moze jer su puni para i jer su Ameri uz njih.

I ne zanosite se mnogo potpunim uvođenjem sankcija Kini. Taj potez doveo bi do urušavanja ekonomskog poretka kakav danas poznajemo. A najviše bi naje*******ali mali kao mi.

Doduše ima još mnogoljudoh država koje su jeftina radna snaga ali Kina je okosnica toga. Pa najveći svetski brendovi koji vladaju svetom se 50 godina ne proizvode u matičnim državama.

Danas vlada konzumerski kapitalizam a on je moguć samo sa jeftinom megaproizvodnjom koju imaju samo mnogoljudne države.

I ne zanosite se mnogo potpunim uvođenjem sankcija Kini. Taj potez doveo bi do urušavanja ekonomskog poretka kakav danas poznajemo. A najviše bi naje*******ali mali kao mi.

Doduše ima još mnogoljudoh država koje su jeftina radna snaga ali Kina je okosnica toga. Pa najveći svetski brendovi koji vladaju svetom se 50 godina ne proizvode u matičnim državama.

Danas vlada konzumerski kapitalizam a on je moguć samo sa jeftinom megaproizvodnjom koju imaju samo mnogoljudne države.
Naravno, ne očekujem embargo tipa kakav su uveli Rusiji.

Ali čak i sada bez bilo kakvih formalnih sankcija, na primer: NATO je dozvolio da jedna kupljena FK3 baterija dodje ovde iz Kine prošle godine ali one preostale 3 ne daju (to su potvrdili i AV i Vučević). Kada će i da li će…ko zna.

Znači možemo da kukamo koliko hoćemo ali činjenica je da zavisimo od njihove dobre volje (NATO=Amera).

Nikada nije potvrđeno da Izrael ima nuklearkno oružje , ali se pretpostavlja da ga imaju. U svakom slučaju je novijeg datuma od svih vecih ratova koje su vodili. Oni su gotovo sve sami postigli , koliko god bili miljenici Amera

Da su prvi put popili medjunarodne sankcije celog sveta i bombardovanje ne bi im palo na pamet da "sve sami postižu". Mogli smo i mi skroz sami da imamo Veliku Srbiju, samo su trebali ameri da nas podrže a medjunarodne zajednice da se prave lude.

Tako su Albanci na Kosovu postigli svoj istorijski uspeh-vezali se 100% za Ameriku i ovi im napravili nezavisnu državu.

A Srbi? Uhvatili se za "bratsku" Rusiju i prošli kako smo prošli...

Dart je jedan od onih koji se snobovski drže podalje i uzvišeno u odnosu na neke članove (poput mene), izbegavajući da se uopšte osvrne na njih, pa nekada budu pogrešno ili nedovoljno shvaćeni, kada krenu da pišu okolo naokolo, samo da ne bi ispalo da se nadovezuju na post nekoga koga mrze. Elem, lik hoće da kaže da su Cionisti postigli dosta toga i svojim mukotrpnim radom i svojim mentalitetom. I to je tačno. Problem je samo što im to ne bi uspelo da pored rada, i mentaliteta, nisu imali i 1) brdo para i 2) masnu podršku i toleranciju međunarodne zajednice 3) zaštitu i pomoć od Amera (njih navodim kao zaseban faktor).

Ja Cioniste i njihovu državu ne volim, ali ne mogu da ih ne poštujem u nekim stvarima. I ne sporim da ima što šta pametno da se nauči od njih. Samo što ne mislim da je to moguće preslikati i na Srbiju. Jer niti imamo te pare, niti taj mentalitet, niti taj rad, niti tu podršku međunarodne zajednice i najveće svetske sile.

Srbija može da teži da bude kao Izrael u nekim stvarima (npr, u slozi i u radu) i da se ugleda na njega. I uci od njega, kao i od svih ostalih zemalja na svetu (tu mislim i na one koje ne volim). Ali nikada neće biti ni blizu kao oni, iz više razloga.

Poslednja izmena:
Tako su Albanci na Kosovu postigli svoj istorijski uspeh-vezali se 100% za Ameriku i ovi im napravili nezavisnu državu.

A Srbi? Uhvatili se za "bratsku" Rusiju i prošli kako smo prošli...
Znači opravdavaš potez u kome je legitimno upotrebljavati silu nad nekim ko ti nije saveznik zarad ličnih interesa. Nato može da bombarduje ali svi ostali su zločinci?
Bolesna zapadna propaganda, lažna demokratija i lažna ljudska prava. Nadam se da bar zarađuješ pare od njih pa da razumem ovakve stavove.

Moj komšija postigao svoj istorijski uspeh, udružio se sa SNS. A ja se uhvatio za opoziciju i prosao kako sam prošao.

Znači opravdavaš potez u kome je legitimno upotrebljavati silu nad nekim ko ti nije saveznik zarad ličnih interesa. Nato može da bombarduje ali svi ostali su zločinci?
Bolesna zapadna propaganda, lažna demokratija i lažna ljudska prava. Nadam se da bar zarađuješ pare od njih pa da razumem ovakve stavove.

Moj komšija postigao svoj istorijski uspeh, udružio se sa SNS. A ja se uhvatio za opoziciju i prosao kako sam prošao.
Samo bez patetike i omalovažavanja! Od kukumavčenja o svetskoj nepravdi nema ništa.

Šta je Srbija uradila od '90 do 2000? Šta smo postigli? Ništa. Izgubili sve ratove, ekonomski propali , svi ostali uz američku/zapadnu pomoć dobili nezavisne države. Tako je to kad nemamo saveznike.

Vrh